Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod male zvire » úte 25 zář, 2012 2:05 pm

Momentálně bohužel nemám možnost otestovat - napadla mně ale taková blbost: co takhle do každého servo dekodéru zabudovat jednoduchý slabý DCC booster tak, aby serva netrpěly na rušení a přitom nezatěžovala centrálu :) a zároveň se rapidně nezvýšila cena dekodéru?
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod vvitty » úte 25 zář, 2012 3:17 pm

Coz povede stejne k tomu, ze budes muset mit externi zdroj atd...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Beda » úte 25 zář, 2012 3:33 pm

Dekoder komunikuje obousmerne, takze jednoduse by to stejne podle mne neslo...
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod Prizrak » úte 25 zář, 2012 5:14 pm

Vážení, neviem ako vám, ale mne sa teraz natíska otázka, čo spôsobuje tie zákmity, lebo ak je to rušenie ako sa spomínalo doteraz, tak zosilnenie signálu nepomôže. Ak by malo pomôcť zosilnenie signálu, znamenalo by to, že terajšia úroveň signálu vstupujúceho do dekodéru je nedostatočná a dekodér prekladá nejake bludy. Tomu sa mi nechce veriť, lebo by to znamenalo, že dekódovanie je chybné, čo nepredpokladám, lebo keď nie je prítomný zdroj rušenia, dekódovanie DCC signálu je bezproblémové. Ja by som ostal radšej pri tom odstraňovaní rušenia. Podľa mňa by pomohlo externé napätie pre dekodér. Samozrejme zdroj musí byť dobre odrušený. Odporúčam spínaní zdroj (zdroj do PC, alebo postačí aj malý adaptér ktorý je schopný dodávať dostatočný prúd. Ja som začal používať pre napájanie serv zdroj do PC, stačí aj starší. Ja používam ATX zdroj 300W, mám tam cca 20A na 5V napätí, je veľmi jednoduché vypočítať koľko serv to utiahne, odhadom jednu stredne veľku modulovú stanicu, alebo domáce koľajisko. Elektroniku odporúčam napájať osobitne, opäť použiť spínaný zdroj, hoci aj dostupné rôzne napájacie adaptéry, ktoré vedia dodať 5V a 2A. Pozerám na to z mojho pohľadu, kde potrebujem 5V pre servá a 5V pre napájanie elektroniky. V tejto kombinácii som ešte nezaznamenal ziadne rušenie, ktoré sa aj pri mojom riešení pri nedostatočnom zdroji prejavovalo.
Prizrak

Příspěvekod harttman » úte 25 zář, 2012 5:44 pm

zdeno píše:jsem ted dost chory a tak nedelam vubec nic.
---
Oddeleni logiky od napajeni doporucuje kazdy letecky modelar a ti jsou na serva odbornici. Ono vubec napajeni pres koleje je problematicke, protoze jsou tam ubytky napeti a ty nasledne meni referencni body a servo se stale chveje a tim neustale odebira proud. Vsak si zkuste zmerit kolejiste naprazdno a budete prekvapeni, kolik to bere. Idealni by bylo pripojovat servo jen po dobu vykonani prikazu a navic jeste postupne v case.

Zdeno, nechci se Vás nějak dotknout ale letecký modelář nemá možnost serva zapojit jinak než na přijimací jednotku (přijimač). Proto dost těžko může laborovat s oddělením logiky od napájení.Teoreticky by to samozřejmě šlo ale u žádného modeláře jsem to ještě neviděl. Ono to není jen tak zasahovat do elektroniky letadla. Když se pokazí elektronika na kolejišti, tak se vlak maximálně zastaví. Ale když se to stane u letadla tak zničíte letadlo třeba i za 30000,- a více. Maximálně muže trvat na tom že kabliky od serv maji vést co nejdál od zroje možných rušení což může být u benzín. motorů kde je elektrická jiskra. U elektroletů jsem se s nějakým rušením s důvodů zapojení elektroniky nikdy nesetkal. Lítal jsem s elektroletama 8 roků. Serva jsem si nechával posílat s číny od 50kč do 80kč za servo i s poštovným. Tyto levné serva mi bez jakýchkoliv problému jedou na dekodérech od DCCkoleje i na dekodérech od Fuldy.
harttman

Příspěvekod vvitty » úte 25 zář, 2012 9:21 pm

Prizrak: Cetl jsi, co se tu ohledne dane problematiky uz napsalo? Napr. je tu par prispevku o tom odkud se ruseni bere... pravda, je to uz asi zakopane tunou nesmyslu kolem :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Prizrak » stř 26 zář, 2012 3:14 am

vvitty: práve, že som to prečítal a nie len raz celé, preto sa čudujem tým posledným príspevkom, lebo celý problém smerujú do nezmyselna a musel som kus rypnúť. Moje skúsenosti sú proste také, že použitie externého kvalitného napájania rušenie odbúrava, ten kto použil moje riešenie podľa mojho doporučeného zapojenia, nemal problém s rušením. Tu však padli myšlienky, že externé napájanie to len zhorší, s týmto tvrdením musím nesúhlasiť :!: :!: :!: Ja totiž robím aj vlastný ovládač pre servá, ktorý nieje ovládaný cez DCC, ale tlačítkami, a tiež sa mi prejavuje rušenie a to presne v prípade slabého poddimenzovaného zdroja (kadejaké staršie napájacie adaptéry typu trafko, usmerňovač a jeden smiešny kondenzátor hmm asi na čiastočné vyhladenie napätia) ktorý je doslova žmýkaný celým zapojením. Tam tie servá dokážu predviesť celkom pekný epileptický záchvat :lol: v prípade zarušenia. V prípade použitia poriadneho zdroja (spínaný zdroj o dostatočnej zaťažiteľnosti) rušenie mizne. Keďže nepoužívam ovládanie DCC nemám priame pripojenie zdroja rušenia (aj keď si myslím, že hlavný problém bude práve v napájaní cez DCC, kde kvalita napájania veľmi závisí od zaťaženia celého rozvodu DCC) tak som musel zdroj rušenia hľadať u seba v iných príčinách a vyšiel mi z toho zdroj slabý napätia. Ako hovorí kolega od leteckých modelárov, že nemá problém ani s tými najlacnejšími servami (POZOR najlacnejší sa nerovná najhorší). Tam servá napájajú z batérií, teda žiadne kmitanie, nedostatočnosť pokiaľ sú betérie nabité atď. Podľa mňa je kvalitné napájanie polovicou úspechu. Takže pokým by sa prešlo na externé napätie a v prípade že sa problém celkom neodstráni, este skúsiť odrušiť prívody k servám (nikto iný to nerobí, ale treba priznať že samotné DCC v kombinácii so zberom trakcie v lokomotívach je ozaj dostatočný rušiaci signál). A ak sa ani potom nedostaví požadovaný výsledok, tak ako hovoríme u nás na IT: "Treba hľadať problém medzi stoličkou a klávesnicou!. :lol:
Prizrak

Příspěvekod zdeno » stř 26 zář, 2012 7:55 am

fulda píše:Co kdo používáte za serva? že vám tak zlobí?
Já jsem zatím nikdy nekoupil servo dražší než $3 (60,-) a jsou v klidu a pohodě.

Zdeno pochopitelně mluví nesmysly, právě protože je tu takovejch lidí spoustu, tak jsem se rozhodl udělat si ten podrobnější experiment a dopadl tak jak jsem napsal - pokud jsou serva napájená samostatně, tak jsou mnohem citlivější na rušení. Z toho jsem usoudil, že nemá cenu tuto otázku řešit s nikým, kdo si to nevyzkoušel a jen opakuje bláboly které někde slyšel v hospodě.

hlavne, ze vsichni letecti modelari jsou blbci a nerozumi tomu jako nejaky "expert" Fulda.
Tak to je usmevne. Vic to komentovat nebudem, myslim, ze to je zbytecne.
---
Musim trvat na to, ze napajeni pres koleje pomoci DCC je rizikove a prechodove odpory v kolejisti jsou velmi problematicke. Neco jineho je, kdyz je rozvod DCC samostatny (dvojity) a jeden se pouziva ciste na loko a druhy ciste na prislusenstvi. To prvni je spatne a to druhe je skoro idealni a pokud je tvrdy zdrojDCC, nema to chybu.
---
to Hartman
mame v Bojnicich let. modelare v budove a jednou jsem s nimi stravil cele poobede v diskuzi okolo serva. Bylo to velmi podnetne a hodne mne naucili. Vetsinou to delaji tak, ze elektronika je napajena 9V kostkou akumulatorem a serva 5 x 1,2V akumulatory.
Od doby, kdy procesorum staci 3V a mene, tak to oddeluji aspon diodou v propustnem smeru, aby pri mzikovem odberu serva se nestahlo napeti u elektroniky. Serva se nedaji oddelit od napajeni 6V, ale elektronika ano (tim myslim prijimac VFa generator impulsu 1-2 mS). Jinak doporucuji se podivat na zapojeni, ktere pouzivaji, je to dobra inspirace. Aspon emitorove sledovace by se oplatilo pouzivat na vystup vystup impulsu 1-2mS.
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 26 zář, 2012 8:22 am

Jsem hledal leteckého modeláře, kterej má v letadle několik aku packů jen pro to, aby oddělil napájení logiky od napájení serv :mrgreen:
A nejlépe ke každému servu jedny baterky :mrgreen:
No nakonec jsem se rozhodl, že se na to ještě jednou zeptám zejtra v Letňanech :twisted:

Jak to tady čtu, tak jsem se rozhodl, že tohle téma prostě nemá řešení. Já a Martin jsme de-facto dva kdo si to vyzkoušel, všichni ostatní neustále opakujou co je podle nich nejlepší, ale vyzkoušet to prakticky nikdo nechce, takže na to kašlu a nechám si svoje kolejiště jak mi funguje.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Křeček » stř 26 zář, 2012 9:13 am

při představě, že bych měl do rc vrtulníku nacpat tři baterky, aby každé servo mělo svůj zdroj, tak bych toho asi moc nenalétal :D

pořídil jsem si dekodér od fuldy a levné serva HXT900 a krom toho mírného zaškubnutí při zapnutí centrály jsem zatím nezjistil, že by s tím byl nějaký problém. (ono zaškubnutí serv se děje i u vrtulníku co mám, při zapnutí sebou zaškubají a srovnají se. A to jsou kvalitní digitální serva.)

Nevím zdali by nějaká drahá serva byla lepší či nikoliv, ale když si vezmu kolik bych do toho musel investovat jen za serva, tak jsem spokojen s tím co je:) Jsem rád, že tu mezi námi jsou nadšenci, kteří nám ulehčují modelařinu :) díky
Křeček

Příspěvekod zdeno » stř 26 zář, 2012 9:46 am

zase jsem ublizil tvemu EGU, za coz se neomlouvam ;-)
---
proc myslis, ze to nemam odzkousene ? Mam ale na Loconetu, kde nemam problem s rusenim, ale mam problem s rozvody siloveho napajeni. A to bude asi stejne pro kazdeho a vsechny. Odbery serva jsou znacne a jakykoli ubytek je poznat a dela neplechu. V tomhle ma Prizrak pravdu a treba stabilizatory 78xx nemaji moc velkou rychlost a promenne odbery primo nenavidi. Nejhorsi je prechod z nuloveho odberu na vic nez polovicku povoleneho, kdy pokles dela az 10% a trva desitky mikrosekund. V tomto jsou opravdu lepsi spinane stabilizatory, kde rychlost odezvy je v stovkach nanosekund.
DCC silove generatory nemaji problem se stabilitou, protoze vystupni odpor je v radu miliohmu a vubec jim nevadi promenna zatez. Tam je problem ciste v odporech rozvodu a kolejiste ho urcite nezajistuje.
---
Takze to shrnem, DCC ano, ale samostatny rozvod a dobry zesilovac DCC, aspon na tri Ampery.
Samostatne stejnosmerne napajeni je taky dobry, ale nedoporucuji 78xx stabilizatory, ale neco rychlejsiho a BIG kondik na vystupu. I tady je mozne pouzit spinany zdroj s velkym kondikem (1-2mF) na vystupu.
---
---
Ted mimo misu,
mam rozrobene a zabudovavam postupne vykuchane serva, kde jsou jen prevody a motorek. Teda neco jako Zelva. Oproti Zelve to ma jen jednu nevyhodu, napajeni nemuze byt trvale pripojene a teda tam musi byt procesor na ovladani. Ale ten tam musi byt stejne na prijimani prikazu. Servo (Zelva) je rizene casovym silovym impulsem, ktery trva presne tak dlouho, jaky potrebujeme na presunuti z jedne polohy, do druhe polohy. Jednoduche, trivialni, bez problemu.
Jen jsem ted chory a tak mi to moc nejde to dokoncit a neco o tom napisat.
zdeno

Příspěvekod zdeno » stř 26 zář, 2012 9:56 am

Křeček píše:při představě, že bych měl do rc vrtulníku nacpat tři baterky, aby každé servo mělo svůj zdroj, tak bych toho asi moc nenalétal :D

kde jsem napisal, ze KAZDE servo musi mit svoj akumulator ??
poprosim pozorne cist a nevymyslet si.
---
Ale vsadim se, ze ten vrtulnik ma nejak oddelene napajeni elektroniky od napajeni serv.
Urcite tam bude nejaky stabilizator pro ridici elektroniku. ;-)
zdeno

Příspěvekod vvitty » stř 26 zář, 2012 10:23 am

fulda píše:Jak to tady čtu, tak jsem se rozhodl, že tohle téma prostě nemá řešení. Já a Martin jsme de-facto dva kdo si to vyzkoušel, všichni ostatní neustále opakujou co je podle nich nejlepší, ale vyzkoušet to prakticky nikdo nechce, takže na to kašlu a nechám si svoje kolejiště jak mi funguje.

Tři, protože jsem nad tím také nějaký ten čas strávil 8)
vvitty

Příspěvekod Křeček » stř 26 zář, 2012 10:29 am

zdeno píše:
Křeček píše:při představě, že bych měl do rc vrtulníku nacpat tři baterky, aby každé servo mělo svůj zdroj, tak bych toho asi moc nenalétal :D

kde jsem napisal, ze KAZDE servo musi mit svoj akumulator ??
poprosim pozorne cist a nevymyslet si.
---
Ale vsadim se, ze ten vrtulnik ma nejak oddelene napajeni elektroniky od napajeni serv.
Urcite tam bude nejaky stabilizator pro ridici elektroniku. ;-)

vždyť nikde neuvádím, že jste to psal Vy, to byla moje úvaha o tom co tu všicí píšou.

Jestli to má nebo nemá oddělené napájení tak to netuším. Rozebírat to nebudu, stejně tomu nerozumím :D Důležité je že to funguje:)
Křeček

Příspěvekod jirkan » stř 26 zář, 2012 5:59 pm

Mohu li se vmísit se svými leteckomodelářskými zkušenostmi, tak oddělené napájení pro elektroniku a vybavovače (schválně neříkám servo, protože se to používalo už v době, kdy místo serva tam byl elektromagnet) je jen o něco mladší, než hnědé uhlí :) (a tedy jen o málo starší, než jsem já :x ). Dříve to bylo podmíněno rozdílným napájecím napětím elektroniky a serv, pak došlo ke sjednocení (společný zdroj) a dvou akumulátorů se využívalo jen pro napájení serv pro pomocné funkces velkým odběrem. V současných podmínkách se používá zejména z důvodů bezpečnosti např. u obřích modelů. Navíc se do kabelů vkládají různé odrušovací členy, které mají za úkol popisované jevy potlačit. Takže myslím, že lecos se dá skutečně "opsat".
jirkan

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi