Malé kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malé kolejiště

Příspěvekod Vladimír_B » ned 24 črc, 2011 6:14 pm

fulda píše:Mechanické jdou docela do peněz, nebo si musím udělatvlastní lept, takže tam spíš dám ta světelná.

Mechanická návěstidla by šla (možná) sehnat z leptu, jen vědět koho se zeptat... Návěstidla od DK předpokládám znáš a i ty světelný sověty se dají v leptu sehnat http://www.kmz-brno.cz/view.php?cisloclanku=2010030001
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod fulda » pon 25 črc, 2011 6:00 am

Jestli myslíš tohle: http://dk-model.sweb.cz/doplnky.htm tak znám, právě proto jsem se spíš rozhodl pro ta světelná.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 črc, 2011 9:52 am

fulda píše:Jestli myslíš tohle: http://dk-model.sweb.cz/doplnky.htm tak znám, právě proto jsem se spíš rozhodl pro ta světelná.

Jsem ti psal přes SZ,že jiné řešení není.Jenom ,přestavba nebo novostavba.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » pon 25 črc, 2011 10:07 am

Jo jo, už jsem se tedy rozhodl, že použiju CCCP z leptu. Tím je v podstatě daná epocha. Ale co nevím, jaká si nakoupit - teda kolik světel a jakou barvu budu kam potřebovat a jak s nima asitak budu v provozu svítit a blikat.
fulda

Příspěvekod lajblt » pon 25 črc, 2011 10:19 am

Na tuhle stanici ti stačí buď 2 mechanická nebo 2-4 světelná návěstidla.

V případě mechanických bude na každém zhlaví jedno odjezdové jednoramenné. Vjezdové neřeš - jsou "za tunelem", protože potřebuješ ještě někam posunovat (tak 50 cm od krajní výhybky) a vjezdové návěstidlo stojí ještě ~ 30 cm od označníku. Je to nejjednodušší varianta, protože návěstidlo ukazuje "Stůj", pokud zakazuje odjezd ze stanice a "Volno", pokud vlak může odjet. Při posunu ukazuje "Stůj".

Pokud použiješ světelná návěstidla, tak je víc variant.

1. Dvě dvousvětlová (zelená-červená) odjezdová návěstidla. Platí totéž, co o mechanických. Nejjednodušší zapojení ("Don't worry, be happy").

2. Jedno čtyřsvětlové světelné návěstidlo na každém zhlaví (shora: zelená-červená-bílá-žlutá) nebo dvě - jedno pro hlavní kolej (zelená-červená-bílá) a druhé pro předjízdnou kolej (třetí kolej od budovy, návěstidlo zelená-červená-bílá-žlutá). Složitější varianta na zapojování. V digitálu lahůdka, v analogu brnkačka na tři relé.

Vřele doporučuju - přečti si o tom něco. Světelná návěstidla by totiž měla být závislá na výměnách, tj. není možné postavit návěst dovolující jízdu, pokud na danou kolej nejsou postaveny výhybky! U mechanických návěstidel není možné dát návěstidlo na "Volno", pokud nejedeš z dopravní koleje (a tohle funguje i pokud jsou výhybky stavěné ručně). Je toho ještě hodně, co bys měl vědět... ;)
lajblt

Příspěvekod JBr » pon 25 črc, 2011 10:40 am

fulda píše:Jo jo, už jsem se tedy rozhodl, že použiju CCCP z leptu. Tím je v podstatě daná epocha. Ale co nevím, jaká si nakoupit - teda kolik světel a jakou barvu budu kam potřebovat a jak s nima asitak budu v provozu svítit a blikat.

Jak budes kolejiste ovladat? Analog nebo DCC? Na digital bych doporucil vyrobky pana Bani - navestni dekoder ND4 + SCOM dekodery u navestidel, bez problemu je pouzivam, ridim ze sveho softu (vcetne rizeni prestavniku Tillig z ND4M) i z mysi. Ale vzhledem k tomu, ze se o DCC elektroniku zajimas spis predpokladam, ze bys bastlil asi neco vlastniho?
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod fulda » pon 25 črc, 2011 11:48 am

JBr píše:Jak budes kolejiste ovladat? Analog nebo DCC? Na digital bych doporucil vyrobky pana Bani - navestni dekoder ND4 + SCOM dekodery u navestidel, bez problemu je pouzivam, ridim ze sveho softu (vcetne rizeni prestavniku Tillig z ND4M) i z mysi. Ale vzhledem k tomu, ze se o DCC elektroniku zajimas spis predpokladam, ze bys bastlil asi neco vlastniho?

Ano, myslíš si správně, DCC a něco vlastního. Ovládání je pro mne v každém případě brnkačka
fulda

Příspěvekod fulda » pon 31 říj, 2011 8:36 pm

Mimochodem - zjistil jsem, že docela malá dvojitá vratka se dá udělat třeba takhle:
Obrázek
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 14 čer, 2012 12:32 pm

Ahoj,

pro pobavení několik obrázků jak mám ve svém kolejišti zakomponovaná serva a jak ovládám vyhybky.

Používám jinej systém ve skryťáku a jinej "na povrchu"

Serva montuji do plastových L, která vzniknou rozstříháním plastového rohu koupeného v obi. Pokud to někoho zaujalo a není schopen to odhadnout, tak udělám fotky.
táhla od serva jsou záměrně tvořená několika ohyby, které jim umožňují pružit.

Ve skryťáku je to jednodušší, tam se nemusí nic maskovat. Servo je pokud možno pod vyhybkou a táhlo vedu vrchem. Rychlost serva mám nastavenou na maximum, v podzemí není na co čekat.

Podzemní část:
Obrázek

VIDEO

Ve viditelné části mám serva pod deskou a k vyhybkám jen malé dírky. Používám kolejivo fleischmann s podložím, takže se vyhybky ovládají z boku a přepínání srdcovky uvnitř vyhybky (v podloží). Trubička je z "uchošťoura" přilepená toaletním hajzlpapírem.
Rychlost serva tady mám nastavenou na 129 - tedy rychlejší než je modelová, ale pořád lepší než překliknutí elektromagnetu. Takhle na to vydrží počkat i děti.

Viditelná část - vyhybka zezhora:
Obrázek
táhlo zespoda:
Obrázek
táhlo i se servem:
Obrázek
ukončení táhla v servu:
Obrázek

VIDEO
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 20 zář, 2012 9:25 am

Ahoj,

musím se zase zeptat na radu a nebo názor.
Na mojem kolejišti mám naplánovanej kousek lomu s úzkorozchodkou. Včera jsem experimentoval s tím, kolik toho projedu a co si mohu dovolit.
Úzkorozchodku mám v plánu udělat něco jako lokomotivu HF130C (německy) a za to pověsit pár výklopnejch vagónů. Pokud to celé udělám z leptu, je celkem jasné, že namísto spřáhel udělám nějaké pevné spojení a budu s tím jezdit "kolem dokola". Bohužel s tím asi určitě nebudu schopnej couvat a ani se rozpojovat, abych "objel vagóny"

Když jsem si tak včera maloval do prostoru kterej mám co bych dokázal postavit, tak se to moc nevejdu do prostoru kam jsem to chtěl nacpat.

V podstatě mám tři možnosti jak udělat trať - původně jsem si představoval, že udělám něco co je na prostředním obrázku - vratka venku a "v podzemí" točna na celou soupravu. Točna jen s jednou kolejí na celou soupravu vznikne namontováním kolejnice na servo a vydistancováním pomocí šroubků. Trochu se bojím, jestli servo neškubne s kolejnicí tolik, že mi souprava opadá, ale to budumuset nějak naladit.

Taky je možnost udělat dvě vratky, ale tam je blbé to, že se těžko schová celá jedna "pod zem", takže stejně budu jezdit jednou dírou dovnitř a druhou ven. A navíc vyhybky jsou strašně dlouhé, takže bych dal vlastně jen dvě vyhybky za sebe. A nebo si budu muset udělat vlastní vyhybky a to bude dost mazec.

Tak si říkán, jestli nebude lepší udělat variantu "ovál" a nechat to bejt. S tou nebude žádnej problém, ale zase žádná kreativita

Co si o tom kdo myslíte???

Obrázek

Obrázek
fulda

Příspěvekod milan ferdián » čtv 20 zář, 2012 10:04 am

Máš ještě jeden problém.Je třeba simulovat,kdy do štoly jedou prázdné kyplory a ze štoly naložené :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kubbajs » čtv 20 zář, 2012 2:47 pm

A co udělat jen ovál, venku nechat jen půlku oválu a druhou dát pod zem. Vjezdy pod zem udělat jeden jako štolu a druhej jako nějakou halu kde se vozy vysypávají. Na oválu nechat jezdit dvě soupravy. Prázdnou a plnou proti sobě. Plná by vyjela ze štoly a zajela do haly, v podzemí (za kulisou) by ovál objela a vyjela zase ze štoly. Totožná souprava, ale prázdná by jezdila opačně. Vypadalo by to, že plná se jede vysypat, po chvíli vyjede prázdná, vjede do štoly a zase vyjede naplněná.
TT, V.epocha ČD, asi digitál, (zatím jen v hlavě a teď už i v Milanově knize)
kubbajs

Příspěvekod milan ferdián » čtv 20 zář, 2012 3:00 pm

kubbajs píše:A co udělat jen ovál, venku nechat jen půlku oválu a druhou dát pod zem. Vjezdy pod zem udělat jeden jako štolu a druhej jako nějakou halu kde se vozy vysypávají. Na oválu nechat jezdit dvě soupravy. Prázdnou a plnou proti sobě. Plná by vyjela ze štoly a zajela do haly, v podzemí (za kulisou) by ovál objela a vyjela zase ze štoly. Totožná souprava, ale prázdná by jezdila opačně. Vypadalo by to, že plná se jede vysypat, po chvíli vyjede prázdná, vjede do štoly a zase vyjede naplněná.

Velmi dobrý nápad.Vložil bych skrytou výhybnu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » čtv 20 zář, 2012 7:11 pm

Ten nápad se dvouma soupravama zní geniálně, ale bohužel už je na něj pozdě. Škoda, že jsi ho neřekl dřív.

Zato mi dneska Richard poradil bezvadnou věc - proč bych se měl snažit to cpát do jedné roviny, když mohu udělat ty vratky pod sebou a prostě si protáhnout trať v podzemí.
Takže asi nějak takhle:

Obrázek
Obrázek

Poslední otázka, na kterou si nedokážu odpovědět je, jestli mám použít origo dlouhé vyhybky a nebo se zbláznit a modelovat si vlastní s tím tramvajovým obloukem.

Jak jsem si tak všimnul, tak těch pár lidí co si tu někdy stavělo vlastní vyhybky pokaždé došlo k závěru že jednou to stačilo.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » pát 21 zář, 2012 6:12 am

Především si zjistí,jak skutečně lomové drážky vypadaly,protože to co představuješ je tak trochu scifi.Líp se dovedu představit jen ten ovál,kdy jedna část je ve štole a druhá část schovaná ve výsypníku,přičemž na viditelné části lze vidět jen ten jednokolejný úsek mezi štolou a výsypníkem.Viditelnou část bych rozvětvil třeba trianglem s kusými kolejemi s odstavenými kyplory,na další koleji bouda jako remíza pro stroje.Tato část kolejiště nemusí být funkční jako sjízdná.Stačí onen ovál kde krouží dvě soupravy.
Ze štoly vyjíždí naložený vláček a pokračuje do výsypníku.Tam se jako kyplory vyloží přes výsypníku do připravených železničních vagónů.Druhá souprava naoko vyjíždí z výsypníku a vrací se zpět do štoly.V útrobach hory je kolejiště o dvou kolejích,kde se míjejí onen prázdný nebo naložený vláček.Stačí dvě výhybky,nemusíš řešit,jaké.Viditelné výhybky jen naznačit v terénu jako skutečné.
Tak díky,teď mám já návod na další plánek lomové drážky. :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště