Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Brejlovci Kuehn - jak to s nimi je?

Příspěvekod peter_vy » ned 05 srp, 2012 5:31 am

Na obrázku je pekne vidno ako kinematika Okuliarnika vytláča kinemmatiku Res do úplne opačnej strany. Toto môžu v podstate spôsobovať dve veci: silná pružinka kinematiky a kolízia trnu kinematiky so svetlovodmi. Ja som to riešil tak, že som pružinku kinematiky mierne zohol (už tak nepruží) a obrezal som kritické miesto na trne kinematiky (je to roh, ktorý najviac odstáva dopredu). Odvtedy sa kinematika omnoho ochotnejšie ohýba aj vysúva a situácia sa podstatne zlepšila. Problémy zostali už iba s jedným vozňom (4-osí Da - nárazazníky sa o seba výrazne obtrú) a samozrejme s iným Okuliarnikom od Kuehna (tie sa zakaždým do seba zaseknú, skúšané na prechode rovná/oblúk R310). Istone by veci ešte pomohlo predĺženie celej kinematiky aspoň o 0,5 mm.

Prajem veľa zdaru pri bádaní,
P.V.
TT analog, ČSD ep. III.-IV.
peter_vy

Příspěvekod radekkrupka » ned 05 srp, 2012 7:20 am

A nestačilo by třeba mírně zkrátit nárazníky nárazníky brejlovce?
radekkrupka

Příspěvekod Zlámalík » ned 05 srp, 2012 9:32 am

Hoši díky, už jsem to našel, v tom humusu tady, který jsem předtím minul. Kinematika snad drhne o světlovod či jiný binec, nevyklání se zcela a pomůže prý její zbroušení shora. Tak zkusím.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod TTmili » ned 05 srp, 2012 11:35 am

No tak jak je to na daném obrázku tak to úplně nestačí. Je totiž potřeba ještě zbrousit hrany kinematiky tak, aby pokračovali v pomyslném trojúhelníku. Jedná se o zbroušení toho hranolku nad vodící částí kterou je též doporučeno zbrousit. Pak není problém ani s provozem dvou za sebou zapřažených brejlovců Kuehn.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod peter_vy » ned 05 srp, 2012 12:10 pm

Presne to som mal na mysli...
peter_vy

Příspěvekod George V. » ned 05 srp, 2012 12:26 pm

....já se chystám vyměnit pružinu kinematiky, až ji seženu. Standardně je tam drátek (poměrně měkký) 0.15mm; bude vyměněn za 0.2 mm, jestli existuje...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Jirka1 » ned 05 srp, 2012 6:58 pm

Na stránkách jsem vyvěsil článek popisující úpravu spřáhla u Bejlovce Kuehn pro odstranění problémů s jeho kinematikou.
Jirka1

Příspěvekod Zlámalík » ned 05 srp, 2012 9:19 pm

Pánové díky, už jsem zbroušení horní vodicí plošky provedl, i ty hrany zkosil do trojúhelníku (napadlo mě to kupodivu samotného dřív, než jsem to tady četl, héč :wink: ) a na R 310 s vozem Res je to natěsno, nicměně vyhovující. Na menší poloměry asi pomůže už jen Jirkovo řešení, ale to nebude naštěstí muset být můj případ, ale určitě to využiju u té mé V100. Takže supr a ještě jednou dík všem!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod _lt_ » sob 01 zář, 2012 9:33 am

Jen pro info. dle DS podvozky na model 33319 stále nejsou k dispozici. Pan Valter z masinky.cz byl ale tak hodný, že mne brejlovce s vyměněnými podvozky již poslal. Škoda že na model nebylo šáhnuto a vrátil se mi ve stejné podobě co odešel (snad ani nebyl vyndán z krabičky).
_lt_

Příspěvekod peter_vy » sob 01 zář, 2012 10:12 am

Podľa informácií od DS u 33319 nie je problém len s podvozkami, ale ešte aj nejaké iné (podrobnosti nepoznám). Preto je asi zdržanie dlhšie než u iných, ktoré sa už riešili dávnejšie.
peter_vy

Příspěvekod _lt_ » sob 01 zář, 2012 10:41 am

I tuto informaci jsem zaznamenal také. Chápu že to proto trvá déle, ale fascinují mě prodejci s tím jak ochotně vše vymění a zařídí i když... tak jen kdyby náhodou měl tento model už také doma, tak se může spolehnout že opraven nebyl.
_lt_

Příspěvekod George V. » sob 01 zář, 2012 11:18 am

...proč by nemohl být opraven? Vymění se jenom vlastní převodovky z jiného modelu a masky se použijou původní.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod TTmili » sob 01 zář, 2012 11:33 am

Možnost to sice je, ale David říkal něco o tom že se má něco opravovat na celém modelu a že proto ani nechce nechávat vyměňovat jen samotné podvozky. Co to má být to nevím, ani jsem se nezajímal protože .3187 jde mimo mě.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Radek Strnad » sob 29 zář, 2012 10:37 am

Dneska jsem se konečně dostal k výměně podvozků na svých druhých brejlích,tentokrát ČD,art.33310,zelenobílý.Podvozky jsem vyměnil,jde to bez problémů,ale při zkoušce po instalaci dekodéru,se brejlovec ztíží vůbec rozjel.Nevěda v čem tkví problém,vrátil jsem zpět analogový čip,sestavil analogový kruh,protože mám vše digit a zkusil milou mašinku na analog.Sotva se rozjela,pochvíli zastavila a motor divně vrzal a hřál.Vypnul jsen proud a za chvíli zkusil znovu.Pomalu se to rozjíždělo,rychlost s počtem ujetých okruhů rostla a já myslel,že je vše OK.Nebylo.Po vychladnutí jsem zkusil mašinku znovu a zase,chvíli lezla šnečím tempem,pak rychlost rostla za zápachu horkého zeleného laku z rotoru.Chca-nechca rozebral jsem to,sundal DPS a přiložením 12V přímo na kontakty motoru jsem zjistil,že se děje to samé co na kolejích.Motor se jen neochotně dostával do otáček.Následovalo odpájení nových podvozků a zkouška otáčení podvozků za kardan.A ouha,šlo to ztuha.Plastová pouzdra,držící horní mosazný šnek v poloze nad ozub.koly jsou tak těsná,že neumožňují jeho volné otáčení.Tím jak jsem mášu trénoval na plných 12V se to patrně ohřálo a začalo se to točit,ale pro motor to byl záběr.Pokud bych jezdil déle,patrně bych něco utavil.Rozebral jsem původní podvozky s nesprávným šnekem a pouzdra prohodil.A je to v pořádku,vůle tam je a brejle jedou jako z praku.Zvláštní,že u Rudého ďábla jsem to měnil před měsícem a bez problémů.Tyto podvozky jsou jiné a já měl u nich takovýto problém.Oska je moc silná nebo pouzdra mají malý vnitřní průměr.Třeba mé zjištění někomu pomůže a ušetří mu starosti.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod TTmili » sob 29 zář, 2012 5:01 pm

Pokud se nepletu, tak na skutečnost že druhá série opravených podvozků má špatně vylisována ložiska, a majitelé si mají ponechávat původní, byla zmíněna samotným Davidem Strupem. Bohužel si nepamatuju jestli to měl na webu nebo jestli mi to psal pouze mailem, pokud to psal mailem, tak to psal všem co od něj podvozky brali. Pak ale chápu že ses to nemusel dozvědět pokud jsi nakupoval u někoho jiného.
TT
DIGITÁL
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)