od Radek Strnad » sob 29 zář, 2012 10:37 am
Dneska jsem se konečně dostal k výměně podvozků na svých druhých brejlích,tentokrát ČD,art.33310,zelenobílý.Podvozky jsem vyměnil,jde to bez problémů,ale při zkoušce po instalaci dekodéru,se brejlovec ztíží vůbec rozjel.Nevěda v čem tkví problém,vrátil jsem zpět analogový čip,sestavil analogový kruh,protože mám vše digit a zkusil milou mašinku na analog.Sotva se rozjela,pochvíli zastavila a motor divně vrzal a hřál.Vypnul jsen proud a za chvíli zkusil znovu.Pomalu se to rozjíždělo,rychlost s počtem ujetých okruhů rostla a já myslel,že je vše OK.Nebylo.Po vychladnutí jsem zkusil mašinku znovu a zase,chvíli lezla šnečím tempem,pak rychlost rostla za zápachu horkého zeleného laku z rotoru.Chca-nechca rozebral jsem to,sundal DPS a přiložením 12V přímo na kontakty motoru jsem zjistil,že se děje to samé co na kolejích.Motor se jen neochotně dostával do otáček.Následovalo odpájení nových podvozků a zkouška otáčení podvozků za kardan.A ouha,šlo to ztuha.Plastová pouzdra,držící horní mosazný šnek v poloze nad ozub.koly jsou tak těsná,že neumožňují jeho volné otáčení.Tím jak jsem mášu trénoval na plných 12V se to patrně ohřálo a začalo se to točit,ale pro motor to byl záběr.Pokud bych jezdil déle,patrně bych něco utavil.Rozebral jsem původní podvozky s nesprávným šnekem a pouzdra prohodil.A je to v pořádku,vůle tam je a brejle jedou jako z praku.Zvláštní,že u Rudého ďábla jsem to měnil před měsícem a bez problémů.Tyto podvozky jsou jiné a já měl u nich takovýto problém.Oska je moc silná nebo pouzdra mají malý vnitřní průměr.Třeba mé zjištění někomu pomůže a ušetří mu starosti.
KYKLOP68