TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: segmentové kolejiště (původně - TT 200cm na 120cm)

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 22 črc, 2012 11:25 am

Napadlo mě, že bych mohl stávající část kolejiště použít do SN jako výhybnu a dvě odstavné koleje. Obloukem přes celou šířku panelu bych se pak stoupáním mohl dostat do Horní. Dolní by tedy jako taková zanikla... Je to jen nápad do placu. Asi by se pak rozšířily možnosti provozu, díky rozlehlosti SN, ale zas se mi nepodaří vystoupat na víc, jak 10 cm, což je málo...

http://suvis754.rajce.idnes.cz/stavba_k ... SL_3.4.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 22 črc, 2012 4:29 pm

Učesáno a zvednuto pro lepší přístup do SN.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/stavba_k ... ._cast.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod lajblt » ned 22 črc, 2012 7:37 pm

Hmmm, myslím si, že to zbytečně komplikuješ. Hluboká rokle uprostřed panelu nebude vypadat dobře. Pokud zachováš vedení tratě jako jsi to měl předtím, můžeš objet panel dokola, nastoupat a vrátit se do horní stanice. Při sklonu 30 promile můžeš získat 16 cm. Luxusní servisní prostor! Původně jsi chtěl dolní stanici zaústit dvojkolejkou do tunelu. Proč ji tedy už jako skrytou nezaústit dvojkolejně do smyšky? Na druhé straně udělej také dvoukolejný výjezd k ústí tunelu.

Třeba takto:
_modely.biz-JenaSova-01f-2D-SN.jpg

Nedalo mi to a trochu jsem si hrál se stanicí. Původně jsi chtěl mít všechny výhybky horní stanice na horním rámu. Co třeba takhle?

Délka dopravních kolejí: 1. a 2. kolej - 135 cm, 3. kolej - 127 cm, 5. kolej (manipulační) - 110 cm. 2 vlečkové koleje. Minimální poloměr ve viditelné části 396 mm.
Přílohy
_modely.biz-JenaSova-01f-2D.jpg
_modely.biz-JenaSova-01f-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod lajblt » pon 23 črc, 2012 10:11 am

Upraveno na Jeňovo přání - vystačil jsem si s výhybkami, které má k dispozici. :) Celkem 3x EW2 levá, 4x EW2 pravá, 2x IBW levá (oblouková EW1), 1x EW3 pevná symetrická 12 st. Zbyla 1x IBW, tu je možné použít na vlečku, pokud bude zapotřebí druhá kolej k pile a jedna EW3, která mi nikam rozumně nezapadla. :)
Přílohy
_modely.biz-Jena_Sova-1g2-2D.jpg
lajblt

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 24 črc, 2012 3:50 pm

Vrátil jsem se na chvíli na druhou stranu mého segmentového kolejiště a to do Luhačovic. Zkusil jsem položit výhybky EW3. Neříkám, že na nich budou, jen zkouším, jak by to vypadalo a zvažuji možnosti. Délka se prodloužila o 20 cm, ale kdybych chtěl, mohly by být i kratší. Dva segmenty po 110 cm není zas takový rozdíl, jako dva po 105 nebo 100 cm. Jen, aby se mi to pak vešlo do auta, až to jednou někam povezu :D Jo, a zúžil jsem je na 50 cm.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/zst._Luh ... ce_EW3.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » pon 20 srp, 2012 3:59 pm

Tak se mi dostal do rukou první díl plánků kolejišť od M. Ferdiána. Jak to půjde, objednám si i ten druhý. S návrhem počkám, až „to z plánků chytnu do oka”. Možná to pak celé bude vypadat jinak, ale segmentový princip zůstane.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 08 zář, 2012 9:34 pm

Napadla mě varianta, kde bych využil opravdu všechny části svého kolejiště jako segmenty. Stávající kolejiště bych musel podélně rozpůlit, ale to je pro mě menší problém, než stavět do výšky :roll: Tudíž bych měl v podstatě 4 staniční segmenty. 2 by byly Luhačovice, použitelné pro případně modulové setkání a 2 by byly menší stanice o rozměrech cca 200 x 60 cm, které by našly využití bud jako koncové nebo průjezdné kdekoliv v domácím layoutu. Pokud bych chtěl stavět tyto dvě stanice, využil bych přesně všechny výhybky, co mám doma, včetně EW1, které bych použil na vlečky. Ke stanicím bych udělal dva krátké, již tady zminované "šturcové" segmenty. Širá trat by se pak mohla skládat bud z dalších segmentů přímo pro toto určených, či z modulů, pokud bych se do nich i v TT časem pustil. Přikládám odkaz na plánek obou segmentových staniček:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/stavba_s ... gmenty.jpg

Myslete si o mě co chcete, ale já mám pocit, že se blížím k závěru svého plánování, že tento styl stavění by mi mohl vyhovovat. Myslím, že toto variabilní řešení využití segmentů bez daného "protidílu" nabízí spoustu možností využití provozu ve třech stanicích v osobní i nákladní dopravě. Navíc se schéma kolejiště dá měnit dle potřeby, samozřejmě v rámci prostorových možností. Ted jen vymyslet, co za provozy se na vlečkách bude vyskytovat, aby mohl fungovat nějaký oběh vozů. Jo, a ještě něco konečně postavit... :lol:
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 09 zář, 2012 4:28 pm

Tak, dělení již začalo. Rám byl postavený sice blbě, ale za to pevně. Za celý den jsem práci ještě nedokončil. Další spojování bude dřevěnými kolíky, s vruty jsem si užil dost... Mimochodem, čím tmelíte díry ve dřevě po „nechtěných” dírách?
Jeňa Sova

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 09 zář, 2012 5:38 pm

dřevěné kolíky požadovaného průměru zatlučeš ořízneš a tmel na dřevo :wink:
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod lajblt » ned 09 zář, 2012 5:51 pm

Pokud chceš něco trvanlivého, zkus na tmelení dvousložkový polyesterový tmel. Tmel na dřevo se ředí vodou a tu vodu taky saje.
lajblt

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 09 zář, 2012 6:02 pm

Děkuji. Kolíky by mohly být problém, na paneláku nemám takový materiál... Ten polyesterový tmel - nepotřebuji toho zas nějak moc, dá se toho sehnat i menší množství? A kde bych se měl ptát, Baumax a pod.?
Jeňa Sova

Příspěvekod rawen » ned 09 zář, 2012 7:04 pm

Já bych to nepřeháněl. Nemá cenu dělat v trámu ze dřeva špunt, který přežije atomovku.
V drogerce nebo barvy-laky mají akrylátové tmely po 200g (zrovna jsem tím spravoval dveře). Do díry po tenkém vrutu se dá strčit špejle (d=3mm), do větší kolíky prodávané v bauxxx anebo špejle od zmrzliny.

Radek
rawen

Příspěvekod workous » ned 09 zář, 2012 7:17 pm

Herkules + piliny také dobré plnivo....a drží fest
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 09 zář, 2012 8:28 pm

Jo, teď jsem si vzpomněl, dveře si musím opravit, díky! :-D
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 16 zář, 2012 9:19 am

To, že se jakýkoliv výškových rozdílů na kolejišti bojím, jak čert kříže, jste už asi zjistili. Napadlo mě tedy, udělat něco podobného, jako měl MartinH0 - v podstatě stanici se smyčkou na dvou (třech) segmentech. Tyto dva segmenty bych spojil krátkou tratí a za koncovou stanici bych mohl připojovat moduly Luhačovic. V prostoru segmentu se smyčkou je dost prostoru na nějaké jednoduché vlečky. Stanice je inspirována koncovou na kolejišti Bezdružice, ale trošku jsem si ji poupravil. Jde mi spíš o ideu, přesný plán doladím až budou oba rámy hotové. Za týden práce mám totiž jeden skoro hotový a na druhý jsem ještě nesáhl :roll: Není to taková rychlá sranda, jak jsem předpokládal. Navíc buduji (konečně) podjezd na modul v H0 a to taky pozdrží... Jo, tady je nástřel:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/stavba_s ... myckou.jpg
Jeňa Sova

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště