od TTmili » čtv 19 bře, 2015 7:14 pm
S brejláky je to těžké. Záleží i jakou chceš barevnou mutaci, jak moc ti záleží na budoucí možnosti model digitalizovat, a co všechno od něj očekáváš. Shrnu to asi následovně.
MTB - Brejláče nemám, mám bardotky. Nicméně pojezdem je to stejné. Jízdní vlastnosti celkem ujdou, ale jsou spíš kus od kusu, většinou jsou hlučnější, a pro anologový provoz se hodí asi nejvíc díky nízké maximální rychlosti. Digitalizace je sice bezproblémová (Plux16), ale při případném ozvučování je stejně potřeba vyměnit reprák pro trochu lepší zvuk.
Co se týče modelovosti je na tom MTB brejláč nejhůř, má nejvíc chyb, tvarově moc nesedí a je i nejvíc zjednodušený. Kvalita montáže taky nebývá kdoví co, a nástřiku už vůbec ne, je lepší si model vybírat osobně a z co nejvíce kusů. Zato má MTB největší počet barevných mutací a je celkem dostupné. Co se týče "čtyřkového" brejláče (754) tak to je celkově naprostá katastrofa.
Roco - Sice nemám, ale shrnu zkušenosti kolegů a co jsem vypozoroval sám. Jedná se o asi nejdostupnější (ale taky nejdražší) modely, nějaká ta chybka se na nich najde, ale celkově se dá říct že jsou vpohodě. Pojezdem se určitě řadí na pomyslnou špičku, zlobí ale trochu motory (jako u všeho od Roco v TT) a jsou krapátek rychlejší. Pro analog se dá říct že jsou bez problému (např. nejjednodušší odpojení svícení koncových světel) na digitalizaci je to někde na půli cesty, prostor na reprák je připravený, ale dekodér se dává jen do 6-ti pinového konektoru.
Kuehn - Nějaký ten kousek mám, takže můžu směle poreferovat. Bohužel se jedná o nejhůř dostupný model, není tolik barevných mutací. Zato co se týče vzhledu, je na tom jednoznačně nejlíp (neříkám že bezchybně), ale takdy je trochu náchylnější na zacházení (dosazovaná madla, tenké trubky mezichladiče na střeše, atd.), s barevnou úpravou není sebemenší problém. Pro analog se dá říct že celkem ujde, bude stejně jako ten Roco rychlejší, ale kupodivu se v analogu chová líp jak v digitálu (čím to nevím), ale případná budoucí digitalizace a nedejbože ozvučení je celkem oříšek. I když nové série by měly být už na digitalizaci připraveny líp.
Je potřeba si zvolit podle osobních preferencí, mě nejvíc záleží na vzhledu a věrnosti, což nejlíp splňuje Kuehn, který ani jízdními vlastnostmi není nejhorší. Pokud bych chtěl jistotu co se týče jízdních vlastností, asi šáhnu po Rocu, je to osvědčená konstrukce, a po počátečních problémech s motorem (musí se trochu zajet, případně pročistit) už bude bezproblémový. Pokud bych chtěl brejláče hned bez ohledu na to jak vypadá a jezdí, zvolil bych MTB a jako "bonus" bych bral že je z těch tří nejlevnější.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?