Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště tvar L v TT/1:120

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 12:10 pm

Ahoj, nikdy nerikam nikdy :D Ale mne osobne pri pohledu ze vsech stran nenapada, co bych tam udelal jinak :) Jak jsem napsal, neni to rozhodne dokonale, ale hlavni je, ze se mi to libi. :D :D I kdyz jak rikam, do zari je zatim casu na pripadne zmeny dost. Jirka
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 črc, 2012 12:26 pm

Jiri Dvoracek píše:Ahoj, nikdy nerikam nikdy :D Ale mne osobne pri pohledu ze vsech stran nenapada, co bych tam udelal jinak :) Jak jsem napsal, neni to rozhodne dokonale, ale hlavni je, ze se mi to libi. :D :D I kdyz jak rikam, do zari je zatim casu na pripadne zmeny dost. Jirka

O těch změnách popřemýšlej,ale když se ti tvůj projekt líbí,tak přejí stavbě zdar. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 4:57 pm

No pokud mate nejaky navrh, tak sem s nim :) Kolega Lajblt si vyzadal planek ve wintracku a dalsi podrobnosti, ale asi se k tomu zatim nedostal. Uvidime. :D Ja uz totiz fakt nevim, co by se tam dalo zmenit, krome te stanice na vedlejsi trati s vleckou do lomu, ktera tady patrne asi neni nikomu po chuti :D :D Protoze kdybych zmenil rozmery a z tech dvou desek udelal ctverec 240x240, tak by se mi patrne dostavalo spatne doprostred, i kdyz by byl pristup ze vsech stran. :D Proste bych tam rad mel hlavni dvojkolejnou elektrifikovanou trat s velkym nadrazim o minimalne 8 kolejich, s depem a tocnou, plus nejake ty odstavne koleje pro kontejnerove prekladiste a pro osobni vagony. Aby z teto stanice vedle vedlejsi trat do mezilehle stanice, kde by byl lom a z teto stanice, bud normalne a nebo uvrati jezdila lokalka do male koncove stanicky s vleckou na pilu. Projel jsem snad vsechny planky v magazinu modelove zeleznice, v male zeleznici i tech 111 makiet, ale nikde jsem nenarazil na nic, co by se mi libilo. :roll: Teda kdyz nepocitam kolejiste zeleznicnich modelaru kousek od Opavy, ale to ma 80 metru ctverecnich a ty fakt nemam :D :D Vim, ze jsem nekde videl clanek o kolejisti KZM z Hradce Kralove a to se mi treba hodne libilo, ale at hledam na netu, jak hledam, tak odkazy na jejich stranky mi proste nefunguji.
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 črc, 2012 5:38 pm

Jiri Dvoracek píše:No pokud mate nejaky navrh, tak sem s nim :)

Ten tvar "L" se mi právě líbí,co se týče návrhu,teď mám momentálně povinné výkresové volno,ikdyž mě ruka škube :mrgreen: Všiml jsem si,že poslední dobou začínají být ty plochy stejné jako vejce vejceti.Například kolejiště číslo 53.Lanšperk,kde je přípojná stanice Lanšperk,odbočná stanice a koncová stanička Polesí mi připadá šitá na míru dané plochy.Samozřejmě muselo by projít jiné rozvržení stanic než je dáno v projektu.
Mě spíše napadla jiná otázka a to kolik lidí bude obsluhovat toto kolejiště :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 5:48 pm

No vzhledem k tomu, ze doma mne maji za blazna a tady v Anglii su uplne sam, tak asi jenom ja. Proto jsem misto analogu zacal uvazovat o digitalu. Uz jsem se dival na nejake dekodery, ovladace a zakladni digitalni sety. Ono to ted neni spise ani tak o penezich, ale spise o tom, co postavit. Casu a mista je spousta, sef mi nechal volnou cast hangaru, akorat mu pry nesmim sahat na letadlo :D :D Ale zase to nechci moc velke, abych to pak kdyztak mohl odvest do CR, kdyby mi tady nahodou po dvou letech neprodlouzili smlouvu. Doprava do Cech neni draha, nasel jsem si nekolik firem a vetsinou se plati za kilogram a to zhruba kolem 70 korun a rozmery nerozhoduji. Vyrobil jsem si na to takovy dreveny obal, je dost pevny. Takze to bude asi jenom moje hracka. Takze asi tak su ted na tom :D Na ten planek kouknu :roll: A jenom jedna takova nedulezita a nepodstatna vec, kde ten planek najdu? :D :D
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 črc, 2012 6:02 pm

A to se tak cítíš,zvládnout celý provoz sám a ještě k tomu stanice na dvojkolejné trati. :?: :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 črc, 2012 6:11 pm

Jen tak mimoděk při pohledu na tvůj tvar rámu,mi i jeden nápad napadl,ale určitě ne s obrovskou stanicí :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 6:21 pm

No sem s nim, zahulime uvidime :D :D
Jiri Dvoracek

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 črc, 2012 6:27 pm

Jiri Dvoracek píše:No sem s nim, zahulime uvidime :D :D

teď mám momentálně povinné výkresové volno,ikdyž mě ruka škube
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 6:47 pm

Ahaaa, ja myslel, ze Te napadl nejaky jiz drive nakresleny planek. :D :D V tom pripade vydrzim, volno je volno a je nutne ho dodrzovat, aby byl doma klid :D :D :D
Jiri Dvoracek

Příspěvekod lajblt » úte 10 črc, 2012 6:59 pm

Kolega lajblt to nevzdal :), zkusil jsem něco vytvořit. Jenže... Buď se nevešly tři stanice nebo to vypadalo jako německá hračková kolejiště stará 30 let, kde bylo na každém metru čtverečním všechno a ještě to nestačilo - dnes jsme přece jen o dost dál. Plocha kolejiště je zdánlivě velká, ale displej snese všechno.

Bohužel na původním plánku bylo několik dost podstatných věcí, které zabrání úspěšné realizaci nebo přinesou dost podstatné problémy - oblouky 267 mm na vedlejší trati i na lokálce, běžná stoupání na tomto poloměru 40 promile, klesání do skrytého nádraží vedlejší trati 60 promile a na závěr odstup odbočné stanice od kolejí dvoukolejky pod ní jen 50 mm.

Pokud jsi už začal stavět cokoli dalšího než je základní rám pro skryté nádraží, radši to zastav a zkus se znovu zamyslet.

Nejdál jsem došel s úpravou mého původního návrhu č.2 - kolejiště lze provozovat i bez dílů, které ho uzavírají do tvaru obdélníku. Tyto díly jsou stavebně jednoduché a snadno přepravitelné (ve srovnání se segmenty 240x120 cm s minimálně dvěma patry). Skryté nádraží může být v jedné úrovni, případně i společné pro hlavní i odbočnou trať, takže stavebně se podzemí nijak nezkomplikuje.

Bohužel se nevešla lokálka. Možná je to moc rozmáchlé, ale to už je můj styl. :D

Každopádně se těším na Milanův návrh, určitě to bude lahůdka (jak jinak :wink: ).
Přílohy
_modely.biz-Dvořáček-02-extended-2D.jpg
_modely.biz-Dvořáček-02-extended-3D.jpg
lajblt

Příspěvekod milan ferdián » úte 10 črc, 2012 7:06 pm

Héjjjjjjjjj,já jsem nic neslíbil.Člověk vám podá prst a vy už celou ruku :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 7:33 pm

To je hnus, co? Ale neboj, ja ani prst ani ruku nechci :D :D

Koukam, ze vazeny kolega Lajblt nezklamal. Neni se ceho bat, stavet jsem jeste opravdu nezacal. Zatim jsem se dostal jenom k tomu, abych si udelal vypis potrebneho kolejiva a ohodnotil naklady. Stavet budu az v zari, az dojedu do CR a nakoupim si tam vsechno potrebne. Prece jenom to nechci vsechno sverit poste, kdyz uz to stoji tolik penez. :D :D Je pravda, ze jsem pri vypisu kolejiva taky narazil na to, ze se tam nekde vyskytuje oblouk 267, ale to upravim. Ale to stoupani se mi nezda, vsude mam nastavene maximalne 40 promile a to je jeste v norme, nebo ne? :roll: Poslu prepracovany novy navrh ve wintracku, odstranim ty oblouky a zkontroluju to stoupani :roll:
Jiri Dvoracek

Příspěvekod cernos » úte 10 črc, 2012 7:55 pm

Jiří, jenom jedna poznámka. Píšeš, že do čr pojedeš v září a odvezeš si zboží. Jen bych rád upozornil, aby sis vše v předstihu objednal. Vzhledem k velikosti kolejiště nevím jestli bude obchod, který by uspokojil tvé potřeby na jednorázový nákup ;)
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod Jiri Dvoracek » úte 10 črc, 2012 8:35 pm

Zdravim, predobjednano jest, jenom pockam na konecnou podobu kolejiste a udelam zavaznou objednavku. Zatim ji tam maji jenom tak nezavazne. Taky jsem si objednal dve lokomotivy a dva petivozove modely jeden rady 460 a jeden 560 v najbrtu, tak uz se tesim jako maly kluk. Zatim tady mam jenom dvacet stavebnic Faccsu, 10x Raj a 3x nejakou cisternu, abych se po vecerech nenudil :D Jirka
Jiri Dvoracek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště