Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Ferda » ned 24 čer, 2012 9:25 am

zdeno píše:nic neni zase cernobile, serva jsou zase na neco dobra a jejich pouziti je v zasade mozne. V posledni dobe jsem nad tim dost premyslel a spekuloval, jak to udelat, aby se to dalo pouzivat. proste vyuzit silne stranky serva a potlacit jeho nevyhody.
Skusil bych sumarizovat.
NEVYHODY:
velka sila, dlouhodoba stabilita, uchyceni a montaz, klidovy odber, skubnuti pri zapnuti
VYHODY:
je to hotova vec, opakovatelnost, velky rozsah pohybu, snadnost ovladani
----
Je docela mozne, ze jsem prisel na reseni. Pracuji na tom a az to budu mit hotove, hodim to sem. Abych pravdu napisal, hlavne mi vadi, ze zabudovani serva se neda udelat na stole a nasledne jen umistit do modulu. Teda predpriprava, neco na zpusob "Ferda" reseni, kde ma udelane spoustu popredu a nasledna montaz neni az tak pracna a problematicka. Prece jenom lezeni pod kolejistem a nebo manipulace s 15kg modulem neni to preve orechove a mista je malo.

No, v mém řešení mechanika odstranila nedostatky elektroniky :wink:
Co se místa týká, pak je pravda, že toto řešení je o něco větší než klasický přestavník i když v případě želvy to taky není pravda. Zvlášť výška želvy je na modulech značně limitující.

Jenže naše řešení má i pokračování.
Zrovna maluju rozšíření o pákový převod, který umožní ovládat 2 vexle jedním servem (to je ta nevýhoda velké síly :mrgreen: ) a nebo umístit servo úplně někam jinam, než pod vexel.
V případě ovládání 2 vexlí (typicky kolejová spojka) chci využít dostatečný rozsah pohybu pro možnost přestavit první polovinou rozsahu pohybu první vexel a v následně teprve ten druhý. Podobně jako v případě, kdy využíváme servo k ovládání mechanického návěstidla a v pohybu je prodleva, která simuluje přehmátnutí obsluhy na přestavovači.
Při umístění serva mimo vexel jde spíš o řešení v místech, kde je málo prostoru, nebo o soustředění servopřestavníků do jednoho místa (krátké dráty od servodekodéru, čili méně šancí k rušení).
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod zdeno » ned 24 čer, 2012 9:56 am

zrovna upratujem dilnu, byl jsem v posledni dobe dost chory a tak to dohanim lecbou praci ;)
---
mam odzkousene, ze asi 10% mych napadu je pouzitelnych a dost jsem se popalil, kdyz jsem nektere veci pustil do obehu predcasne nebo vubec. Proto nenapisi, co planuji, protoze nevim, jak dopadne prakticka realizace. Ale v CADu to beha dobre, uvidime.
zdeno

Příspěvekod kratochvil.honza » pát 06 črc, 2012 2:52 pm

Zdravím všechny!
rozhlížím se jak zajistit spolehlivější a účinější přestavování vyhybek. Po dlouhým hledání a pročítání různých informací jsem se rozhodl pro servo. K jeho ovládání potřebuju dekodér - ikdyž frčím v analagu. Opravdu jsem tu hledal a pátral, ale nevšiml jsem si, že by se tu nějak rozebíral dekodér pro analog. popř jeho výroba. Předpokládám, že mě asi zahrnete odkazy typu http://www.domacimodulovka.cz/stavba/st ... e00001.htm
Ctěl bych ale podotknout, že budu potřebovat asi tak 30 serv. Vzhledem k tomu, že jeden tento dekodér stojí asi 600kč a ovládá 4 serva tak mě trochu polilo horko :D Má otázka teda zní dá se udělat dekodér pro analogové ovládání? Pokud ano může te mě někdo nasměrovat správným směrem? Díky moc
kratochvil.honza

Příspěvekod vvitty » pát 06 črc, 2012 5:18 pm

Honza: neco bude k dispozici po prazdninanch ;-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod kratochvil.honza » sob 07 črc, 2012 7:31 am

Paráda díky!
Stačí jenom nákres já už bych si to nějak "slepil" :D Samozřejmě pokud by byly k mání hotový dekodéry - tak tím líp :wink:
kratochvil.honza

Příspěvekod male zvire » sob 07 črc, 2012 8:17 am

"Analogový dekodér" existuje už teď - jmenuje se to servo tester / servo driver. Jenom to nemá ty vymoženosti digitálního dekodéru...
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod kratochvil.honza » sob 07 črc, 2012 9:17 am

kratochvil.honza

Příspěvekod BohousP » sob 07 črc, 2012 10:07 am

podivej se sem: http://www.ttworld.sk/product/analogovy-ovladac-pre-servoprestavniky/
Ale nedoporucuji kupovat pres uzivatele KE-pavuk, neni zrovna moc spolehlivy.
Naposledy upravil BohousP dne sob 07 črc, 2012 3:50 pm, celkově upraveno 3
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod rawen » sob 07 črc, 2012 10:36 am

Ahoj,
tento servotester (a podobné) mají problém, že neudrží přesný signál a servo cuká. Já ho používám jako předstupeň dalšího zařízení, kde to nevadí.
Zkus si to postavit a doplnit o vypínání signálového výstupu po dosažení požadované polohy. Dále by to chtělo namísto poťáku přepínač mezi dvěma rezistory odladěnými pro krajní polohy serva.

Radek
rawen

Příspěvekod jirkan » sob 07 črc, 2012 12:40 pm

Já bych si dovolil přispět se svými leteckomodelářskými zkušenostmi. Klasická leteckomodelářská serva jsem se pokusil použít cca před 20 lety, protože jsem jich měl slušnou zásobu. Tenkrát jsem samozřejmě o digitálu neměl ani potuchy, takže jsem to řešil pomocí dvou servotesterů nastavených na odpovídající polohy a přepínal jsem normálními přepínači. Testery byly komerční od výrobce serv (tuším FUTABA - paměť už taky neslouží, jak by měla.... :mrgreen: ), a fungovalo to docela dobře.
Jinak ale poznámka k použitým servům (pokud to, co píšu , je běžně známé, tak se omlouvám, ale současnou situaci v používání serv u vláčků moc neznám). Kromě normálních se v leteckém modelářství používají i tzv. podvozková serva. Ta se od běžných liší jednak svým zdvihem 180°, jednak tím, že "znají" jen dvě krajní polohy. To je kvůli tomu, že u leteckých modelů se používají k funkcím (např. zatahovací podvozek), které se obvykle ovládají dvoupolohovým přepínačem. Tato serva by na mírnou nestabilitu signálu testeru neměla reagovat (pokud se časem šířka řídícího pulzu nepřeklopí přes prahovo hodnotu pro přejetí do druhé krajní polohy - ale tak špatné testery snad zase neexistují). Velký úhel pootočení navíc umožňuje při vhodném mechamismu táhel dosáhnout v krajní poloze zamčení , takže servo může být napájeno jen při vlastním přestavování. Serva jsou k mání v různých velikostech a tím i o různém momentu, výhodou může být i pomalejší pohyb - obvykle doraz - doraz za několik sekund, což přispěje realizmu. Zásadní nevýhodou je ovšem poněkud vyšší cena :| .
jirkan

Příspěvekod KE-pavuk » sob 07 črc, 2012 8:17 pm

Mrzi ma ze som p. Partykovi nedodal veci vcas ale s omeskanim, no nebolo to z mojej viny. jednak meskala dodavka z firmy kde sa to reze laserom a jednak sa to stale upravuje. momentalne uz sme o 3 veerzie dalej.
KE-pavuk

Příspěvekod fulda » ned 08 črc, 2012 7:44 pm

Pokud se budeme drzet tematu "DCC v praxi", tak v existuje DCC koder, kterej slouzi pro vytvareni jednoducheho pultu a pripojeni pouze prislusenstvi. Je to asi 100x levnejsi nez ostatni reseni.

Pokud se tematu nechceme drzet, tak nevim proc to je napsane v teto sekci?

(omlouvam se za absenci diakritiky, tento pocitac neni urcen pro provoz v Cechach)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod kratochvil.honza » úte 10 črc, 2012 11:58 am

No ale tohle sekce s názvem "DCC v praxi" není... nýbrž "servo dekodér" moje otázka byla jednoduchá :jak nejlépe pořídit dekodér na analog. ovládání.
Díky za radu s testrem!!! Už sem zase o krok dál :wink:
kratochvil.honza

Příspěvekod cernos » úte 10 črc, 2012 12:23 pm

OT: Jsme v sekci "DCC v praxi" ve vlákně "Servo dekodér" ;)
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod kratochvil.honza » pát 13 črc, 2012 3:24 pm

:oops: jejda, škoda že tu není smajlík, kterej si sype popel na hlavu. Asi bych ho v tomto případě použil. :lol:
kratochvil.honza

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi