zdeno píše:nic neni zase cernobile, serva jsou zase na neco dobra a jejich pouziti je v zasade mozne. V posledni dobe jsem nad tim dost premyslel a spekuloval, jak to udelat, aby se to dalo pouzivat. proste vyuzit silne stranky serva a potlacit jeho nevyhody.
Skusil bych sumarizovat.
NEVYHODY:
velka sila, dlouhodoba stabilita, uchyceni a montaz, klidovy odber, skubnuti pri zapnuti
VYHODY:
je to hotova vec, opakovatelnost, velky rozsah pohybu, snadnost ovladani
----
Je docela mozne, ze jsem prisel na reseni. Pracuji na tom a az to budu mit hotove, hodim to sem. Abych pravdu napisal, hlavne mi vadi, ze zabudovani serva se neda udelat na stole a nasledne jen umistit do modulu. Teda predpriprava, neco na zpusob "Ferda" reseni, kde ma udelane spoustu popredu a nasledna montaz neni az tak pracna a problematicka. Prece jenom lezeni pod kolejistem a nebo manipulace s 15kg modulem neni to preve orechove a mista je malo.
No, v mém řešení mechanika odstranila nedostatky elektroniky

Co se místa týká, pak je pravda, že toto řešení je o něco větší než klasický přestavník i když v případě želvy to taky není pravda. Zvlášť výška želvy je na modulech značně limitující.
Jenže naše řešení má i pokračování.
Zrovna maluju rozšíření o pákový převod, který umožní ovládat 2 vexle jedním servem (to je ta nevýhoda velké síly

V případě ovládání 2 vexlí (typicky kolejová spojka) chci využít dostatečný rozsah pohybu pro možnost přestavit první polovinou rozsahu pohybu první vexel a v následně teprve ten druhý. Podobně jako v případě, kdy využíváme servo k ovládání mechanického návěstidla a v pohybu je prodleva, která simuluje přehmátnutí obsluhy na přestavovači.
Při umístění serva mimo vexel jde spíš o řešení v místech, kde je málo prostoru, nebo o soustředění servopřestavníků do jednoho místa (krátké dráty od servodekodéru, čili méně šancí k rušení).