Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hutě, Doly, Ocelárny

Příspěvekod jafobe » stř 27 čer, 2012 9:26 pm

zaza.office píše:jafobe: kdo by nepoznal 27E :) Střízlivý odhad je Nko :?:

no je to jen takový pokus o vystřihovánku, tak se uvidí jestli neskončí jako některé další :oops:
jinak to je zase o trošku větší než Nko, v TT (ale zmenšit by se to dalo), ta vaše mi přišla velikostně spíš na H0, proto jsem psal že je o něco menší, jinak to je na A4 papíru
jafobe

Příspěvekod zaza.office » čtv 28 čer, 2012 4:08 am

jafobe:Ano ano, já dělám v H0.Uvažuji ale o rozjetí zakázkové výroby modelů z papíru i v TT.Tak tedy ať se daří,držím palce a těším se na foto postaveného stroje!Bude to MUS nebo SU?
zaza.office

Příspěvekod jafobe » čtv 28 čer, 2012 4:17 pm

pro zaza.office : po pravdě jsem se musel podívat co že to je to SU a MSU :oops: nějakou společností která E27 provozuje jsem se nezabýval takže jen e27 bez bližšího určení, blíže jsem ji poznal až ze zdejšího fóra a že se mi líbila tak jsem si ji zatím tak nanečisto zkusil vytvořit jako vystřihovánku, v TT kvůli tomu že na něj jsem vytvářel pár věcí z vystřihovánek jiných autorů vesměs z netu
sám jsem začal několik vystřihovánek budov z našeho okolí, které tatím skončili jen ve fázi nějakého prototypu :oops: ale to by patřilo spíš do vlákna papírových modelů
foto jednoho roubeného domu v pokročilejším stádiu a zděné vodárenské věže jen v prvním bílém pokusu bez textur
domky.jpg
domky.jpg (61.86 KiB) Zobrazeno 4027 krát

zatím to končí jen u rýsování na papír, je snaha se i trochu zkamarádit s nějakým CAD programem a dodělat to trochu líp aby se to dalo i prezentovat jako vystřihovánka, ale zatím se nějak moc nedaří a technika má předstih

a foto barevného prototypu byť bez koleček tak jak by měli být, takže jsou zatím jen ošizené, zatím spíš jen pro představu jak by to mohlo vypadat, pantografy a další drobnosti taky zatím nejsou, tvořím zatím jen v rámci učení se a toto je první stroj do kterého jsem se pustil od základu (včetně naktreslení si vystřihovánky na podkladě nepříliš kvalitních zdrojů, technického výkresu ze zdejšího vlákna a z fotek a pár informací z netu), je to vystřihované jen z přefoceného a vytištěného nákresu (scaner na multifunkci mi nějak stávkoval) takže to není nic moc i s ohledem na pár drobností které jsem nenarýsoval přesně, no tak jsou to zatím jen začátky, ale foto sem dám i když to není zatím nic moc čím bych se mohl chlubit
loko01.jpg

loko02m.jpg

jinak i Vám ať se daří, hlavně pokud budete výrobu modelů provozovat i na zakázku ;-)
jafobe

Příspěvekod zaza.office » čtv 28 čer, 2012 4:27 pm

jafobe:Moc krásné stavby, opravdu se mi moc líbí. S rýsováním v ruce si moc nerozumím já. Na počítači už je to lepší, i tak každému modelu předchází několik černobílých nepovedených. Držím palce ať takto daří dále. SU je Sokolovská Uhelná a MUS je Mostecká Uhelná, nyní Czech Coal:) Výrobu modelů na zakázku provozuji už teď, právě ale pracuji na něčem mimo toto téma, takže sem moc nepřispívám poslední dobou.
zaza.office

Příspěvekod E27 » čtv 28 čer, 2012 6:11 pm

Íha, tak je tu ďalši priaznivec povrchových dolov a odklizoviek.. Je to moc pekné, páči sa mi, že človek sa dokáže popasovať so všetkým.. Len tak ďalej.

Čo sa týka mojej tvorby, pomaly napredujem, začínam pokladať koľajové polia H0e, len som sa zbrzdil rodinnými problémami. :( Ale to sa dúfam čoskoro zmení a šup sa do plnej práce počas prázdnin a s chladenou 12 tko (samozrejme české pivko :) ) v ruke a práci na mojej priemyslovej dráhe a podniku.
E27

Příspěvekod zaza.office » čtv 28 čer, 2012 6:19 pm

E27: Teď jsem si uvědomil, že jsem nikdy neměl slovenské pivo. Omlouvám se za OT, ale prostě jsem musel. Jak pohnu se čmelákem, dám zase foto!
zaza.office

Příspěvekod kecu.p » čtv 28 čer, 2012 6:20 pm

E27

A co velikost H0f ??? Taková funkční drážka 600mm ?? Nepřemýšlel jsi nad tím??
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod E27 » čtv 28 čer, 2012 7:58 pm

Premýšľal som a nie raz.. Myslíš od Busch-u? Tie nové vecičky čo majú? Z-kové koľajivo jedine na objednávku, a to sa mi asi oplatí kúpiť nejaký ten základný set od nich a postupne to rozširovať... H0e je dostupnejšia. Čo by si mi navrhol ty? Ešte je čas meniť úzku :roll:
E27

Příspěvekod zaza.office » čtv 28 čer, 2012 8:15 pm

E27: Pane kolego, toto co teď napíšu, myslím na jednu stranu ve vší vážnosti, avšak s patřičnou úctou k tobě: Talboty na rozchod 6,5mm odmítám vyrábět!!!!
zaza.office

Příspěvekod E27 » pát 29 čer, 2012 6:59 am

:lol: Zaza, prosím ťa, len sa nerozčuluj :) Sú to len úvahy..
E27

Příspěvekod zaza.office » pát 29 čer, 2012 8:02 am

E27:To není rozčilování pane kolego.To bylo jen důrazné sdělení.Ono bohatě stačí že už mě několik lidí láme na rozšíření výroby i na velikost TT:)
zaza.office

Příspěvekod jafobe » pát 29 čer, 2012 9:09 am

zaza.office píše:jafobe:Moc krásné stavby, opravdu se mi moc líbí. S rýsováním v ruce si moc nerozumím já. Na počítači už je to lepší, i tak každému modelu předchází několik černobílých nepovedených. Držím palce ať takto daří dále.

Děkuji. No i v mém případě tomu trochu povedenějšímu předchází pár nevydařených dolaďovacích pokusů, pro lepší porovnání s předlohou, i pro zjištění jestli se to jako vystřihovánka bude snadno kompletovat, a taky doladění rozměrové, ono pak i použití silnějšího papíru může nadělat neplechu. Na to aby to člověk odhydnul vše předem je potřeba asi víc zkušeností. A s kreslením v počítači se budu muset ještě poprat, asi by to bylo o kus kvalitnejší a reprezentovatelnější, možná i zpeněžitelné.
E27 píše:Íha, tak je tu ďalši priaznivec povrchových dolov a odklizoviek.. Je to moc pekné, páči sa mi, že človek sa dokáže popasovať so všetkým.. Len tak ďalej.

No příznivce povrchových dolů se asi nenašel, i když jsem i o dioramatu pro E27 trochu přemýšlel, jen asi bez těch 10 vagonů s niniž se asi nejčastěji tahá, protože to by byl už kus modulovky a ne jen diorama. :D Něco tak na způsob obrázků.
172345.jpg
172345.jpg (21.87 KiB) Zobrazeno 3897 krát

dul016.jpg
dul016.jpg (21.74 KiB) Zobrazeno 3897 krát

Ale příznivce hezké a zajímavé lokomotivy, které mi byla relativně donedávna neznámá, se nejspíš našel. No a že jako vystřihovánka nikde nebyla, tak mi nezbylo než si ji udělat sám.
zaza.office píše:E27: Teď jsem si uvědomil, že jsem nikdy neměl slovenské pivo.

Já už mám náskok, měl jsem asi před 10-15 lety slovenského lahvového "zlatého bažanta". Jen jako občertvení při práci u zákazníka to nebylo ideální. Ale byl dobrej.
jafobe

Příspěvekod zaza.office » pát 29 čer, 2012 9:31 am

jafobe:Na šachtě je provoz takový že například pod rypadlo se prázdný vlak sune.Plný vlak se táhne.Na úpravně se vlak vyloží a zpět se zase sune.Lokomotiva nikde soupravu neobjíždí jak to znáš z klasické železnice.Takto sunutý vlak ale nejede jako posunový díl ale jako normální vlak.Je tmou přizpůsobena i návěstní soustava a předpisy.Důlní modulovku budu dělat.Několik důlních loko i vozů už mám hotových.
zaza.office

Příspěvekod E27 » pát 29 čer, 2012 5:45 pm

Takže opäť aktuálne zábery s výstavby hutnícko-bánskeho provozu

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Všetko ide pomaly.. Hlavne drobnosti, ktoré sa postupne dolepujú. Teraz sa sústredím na dokončenie vonkajšej trafo kobky a bočnej steny zapúzdrenej meniarne.
E27

Příspěvekod zaza.office » pát 29 čer, 2012 6:02 pm

E27: No zpracování netřeba komentovat, vidím také, že oblíbený pracovník opět přítomen. Jen se musím zeptat na smysl toho příhradového mostu...
zaza.office

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště