od Ossi » pát 01 čer, 2012 7:53 pm
Přidám několik komentářů k oběma verzím trofejního vozu ČSD (ex Bi29, BCi29 DR) od Tilliga. Co se týká popisů a nátěru, nemám připomínek, okraje oken jsou i u vozu Bi (ex Ci33 DR) od Schirmera v barvě měděné slitiny. Dvojkolí jsou bez jediné chyby. V čem jsem byl ovšem zklamán, je to, že u obou vozů není ani náznak alespoň o přípravu na osvětlení salonu, na rozdíl od Schimerova vozu. Ten má oboustranně odizolované nápravy a každé kolo sbírá proud. Navíc Schirmer dodává i tovární osvětlení. U Tilligových vozů jsem čekal něco podobného, už jen s ohledem na to, že vůz ex Bi29 má snímatelnou střechu stejně jako nové konstrukce vozů. Pevnou střechu u ex BCi29 pochopím, výrobce pouze pozměnil boky vozu, který vyráběl Zeuke již před padesáti lety. Pokud ovšem Tillig vyrobil nový pojezd vybavený kovovým ložiskovým třmenem (obdobný používá česká firma Loco), snad by nebyl již velký problém montovat vyváděcí pásky do salonu. I s jednostrannými dvojkolími lze vůz osvětlit, chce to pouze použít vyrovnávací kondenzátory o vyšší kapacitě. Systém krabiček není špatný, akorát by to chtělo malinko těsnější plášť ( při vybalování mi vyjel "šuplík" s vagonem z pláště a spadl asi z metrové výšky na zem. Pište si, že se mi sevřely půlky...). A když už byl použitý molitan na překryt, nezlobil bych se, kdyby byl použit i na lůžko modelu, stejně jako je to u Roca nebo MTB. Použít tři materiály na jednu krabičku považuji za zbytečnost a polystyrénové lůžko za zastaralé (i když fóliová vložka použitá na vozy "Y" je opravdu zvěrstvo). Co mne ale vytáčí, je to, jak jsou modely v lůžku doslovně "na knop". Je to o urvání detailů. Desiro jsem musel doslova vyklepat ven, díky čemuž se vyvlékla kinematika mezi oběma díly jednotky. Náprava přišla ihned pomocí odlamovacího nože, kterým jsem polystyrénové lůžko upravil.Proto jsem pro molitan v krabičkách, i model má nárok na pohodlí. Ossi