Erz zum Stahl, Kohle und energie - Staviame pec

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hutě, Doly, Ocelárny

Příspěvekod E27 » sob 05 kvě, 2012 3:31 pm

Ďakujem za komenty a pripomienky a kritiku. :wink:
Ano, chýba tam rampa, aká býva u trafostaníc a zapúzdrených rozvodní.
Ako predloha mi poslúžili dve veci.
Prvá budova nad ktorou je železnica (Oceliarne NHKG)
Druhá vec je rozvodňa bývalej teplárne, kde nebola rampa, len menší výčnelok z ktorého trčali von žľabové koľajničky pre trafá. Vyriešné to bolo tak, že výška sedela pre korbu Avie, ktorá zacúvala až k stene a následne sa vyrolovalo trafo až na korbu (Trafo vlastnej spotreby, typy ATO 352/22). Samozrejme viac takých zaujímavých vecí sa dalo vidieť, ale z teplárne 1 v Bratislave ostala už len hlavná budova bez rozvodne a iných technológií. A ja som si to upravil podľa seba :oops:
E27

Příspěvekod acer20 » sob 05 kvě, 2012 7:31 pm

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli jsou nějaké plánky nebo se dá sehnat naszpka ve velikosti TT která byla v Dole 1.Máje poblíž Dubňan. Ze železniční stanice Dubňany tam vedla vlečka do toho dolu popřípadně jestli máte nějaké lepší fotky jak přesně vypadala ta nasypka a jak vlastně vypadal celý areál toho dolu. Já sem našel jen toto http://www.railtrains.sk/modules/AMS/ar ... toryid=488 v budoucnosti bych chtěl stavět stanici Dubňany a chtěl bych tam udělat i tu vlečku s aspoň nějakýma budovama které byly v areálu dolu hlavně nasypku .
Děkuji za odpověĎ
acer20

Příspěvekod E27 » sob 05 kvě, 2012 8:37 pm

Ahoj, potešilo ma, že je tu ďalší priaznivec takéhoto provozu.
Mám len jednu otázku:
Chceš sa venovať akému obdobiu, pretože keď pozerám na roky 44, tak tam bol iný typ násypky ako za obdobia socializmu. Vtedy sa tá budova podobala násypkám typickým pre severočeské doly...
E27

Příspěvekod Vladimír_B » sob 05 kvě, 2012 10:11 pm

Ahoj, byly tam dvě nakládací místa Tomáš a 1. máj, proto to může dělat dojem, že je přestavěly. Další fotky jsou na stránkách http://www.ratiskovka.com/ ale ty jsi předpokládám viděl.

Jinak tu moc pěkně modelaříte. Jenom bych měl vítku k těm kanálům v panelech. Pokud by to nebyl panel na místě odlévaný (což není), tak by se tam ta díra dost blbě dělala. V reálu by spíš kosuek vynechali a to msíto okolo kanálu by dobetonovali...
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod acer20 » ned 06 kvě, 2012 7:12 am

Jo ty fotky jsem viděl no chtěl bych to modelovat v období 1965-1980.
acer20

Příspěvekod E27 » ned 06 kvě, 2012 7:53 am

Mno, čo sa týka stavieb na TT, tak som hľadal objekty zamerané na túto tématiku.... nenašiel som :( možno iný nájdu
Ja osobne by som sa vrhol na vlastnú tvorbu podľa obrázkov čo je k dispozícií. Z papiera, a plastových profilov dokážeš vyrobiť pekné veci, ak si trúfaš. Ak nie, môžem ti byť nápomocný :wink:

Vladimír_B
Čo sa týka kanálov, áno, v ďalšej časti to už spravím tak :oops:
E27

Příspěvekod zaza.office » ned 06 kvě, 2012 9:23 am

Ono se celkově ohledně dolů, hutí a dalších těžkých provozů shání cokoliv docela špatně. Osobně si nedokážu představit, že bych dělal hutě jako kolega E27. Povrchové doly mám přeci jen za humny, kdyby se ještě těžilo na lomu Most, tak na to doslova koukám z okna.

K té rampě, v tiskárně, kde jsem pracoval jsme také tuším u rozvodny neměli rampy, já dnes možná pojedu okolo tak se zkusím podívat, případně vyfotit.
zaza.office

Příspěvekod E27 » pon 07 kvě, 2012 10:44 am

Ahojte, potrebujem poradiť :)

Stvárňovali ste už niekto beton?
Na svojom koľajisku chcem stvárniť stenu z betonových profilov (chcem sa vyvarovať kúpe kamenného muriva od Noch).
Stenu by som vytvoril z polystyrénu a na ňu nalepil bazové drevo v ktorom by boli naznačené ryhy v tvare betónových profilov. A to chcem natrieť a nastriekať a tu narážam na problém, ako to najlepšie stvárniť. Robili ste už niekto niečo také?

Obrázok použitý z nemeckého fóra http://www.stummiforum.de/viewtopic.php ... &start=300:
Obrázek
E27

Příspěvekod rawen » pon 07 kvě, 2012 10:55 am

Kdysi jsem něco podobného dělal a kupodivu nejlepší imitací betonu je zase beton :D
Potřebuješ naseparovanou šablonu se vzorem zdiva, třeba plastovou. Na ni natřeš lepidlo na fasádní polystyren, případně zasucha smíchané s jemným pískem do filtrací. Vložíš perlinku namísto armovacího železa a zatáhneš zase stěrkou.
Alternativně, pro měřítko zahradní železnice, lze použít cementovou zdící maltu. Případně přímo beton rozdělaný z cementu a jemného písku.

Radek
rawen

Příspěvekod milan ferdián » pon 07 kvě, 2012 10:57 am

Beton byl použit v přístavu Holešky."Zákupy 2012"
Přílohy
Přístav.jpg
Přístav.jpg (52.85 KiB) Zobrazeno 4949 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dan Buchtela » pon 07 kvě, 2012 12:10 pm

milan ferdián píše:Beton byl použit v přístavu Holešky."Zákupy 2012"

A na ty betonové zdi v Holeškách jsem použil toto:
http://www.langmesser-modellwelt.de/index.php?cPath=194_196&osCsid=1ff804be596b74d923c7d1bde295589e

Obrázek
Dan Buchtela

Příspěvekod zaza.office » pon 07 kvě, 2012 12:35 pm

Herkules a šedá sádra, případně dobarvit.Poměr metoda pokus-omyl
zaza.office

Příspěvekod el_salamo » pát 11 kvě, 2012 8:31 am

Možná to pro vás bude zajímavé - v Rudolfinu je výstava fotek z průmyslových areálů; pár náhledů je k dispozici i v posledním Reflexu (č. 19)...
el_salamo

Příspěvekod zaza.office » pát 11 kvě, 2012 9:14 am

Tak to bych se podíval, jenže cesta do Prahy s celou rodinou je drahá sranda a samotnému se mi nechce.Škoda
zaza.office

Příspěvekod E27 » ned 13 kvě, 2012 8:00 am

Začal som s výstavbou druhej časti môjho koľajiska a postupne k tomu aj odpovedajúce budovy a iné zariadenia.
Ako prvé som sa rozhodol postaviť si chladiacu vežu s prirodzeným ťahom typu Itterson drevenej konštrukcie.
Výrobok je od nemeckej firmy joswood, ktorá vyrába technologoiu laser cut tieto skvosty.

Obrázek

Všetko pekne zapadá do seba. Papier má budúcnosť :)

Obrázek

Táto veža je z obdobia polovice 20 storočia, bola vyrobená z kovovej konštrukcie a obalená drevennými prknami.
E27

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště