DCC zapojení pro dva

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC zapojení pro dva

Příspěvekod Tomáš » úte 27 bře, 2012 7:39 am

Při prvních testovacích zkouškách našeho domácího kolejiště,jsem narazil na zásadní problém.KDO HO BUDE OVLÁDAT..Lépe řečeno,které z dítek bude ovládat mašinky.(Budeme se bavit jen o ovládání lokomotiv).Mám ten základní set Roco a bylo mi řečeno,že mohu k centrále přez vstup Slave napojit další Multimause....Znamená to,že každou z myší se pak dá nezávisle na sobě ovládat určitá skupina lokomotiv?..Třetí myš je možno taky napojit?..No možná by to nemusela ani být myš,ale spíš něco,abych mohl ovlivnit provoz na kolejišti.? Něco jako "rodičovský dozor" když se bude souprava řítit tam kam nemá,nebo bude její rychlost vyšší než je zdrávo.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Re: DCC zapojení pro dva

Příspěvekod Beda » úte 27 bře, 2012 7:56 am

Popíšu to, co máme doma my. Mam dvojčata - kluky a tenhle problém sem řešil na úplně počátku.
Máme LENZ Compact a k tomu LENZ LH30, "druhý ovladač." LH30 se připojuje kabelem do XpresNetu na Compactu.
Kterýmkoli ovládáš cokoli, pokud ti někdo "sebere" mašinu, kterou právě řídíš, bliká na displeji její adresa,
abys věděl, že se o ni s někým pereš. Teď přecházíme na Nanox od Fuldy, ten maká i s těmihle LENZovými ovladači.
Předpokládám, že to bude u ROCA stejné. Takže dalsí (druhou, třetí) Multimouse nebo MiniMaus od Paca/Fuldy.
Musím říci, že "faktor zábavy" se tím náramně zvýší.
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod fulda » úte 27 bře, 2012 8:24 am

Tomáš píše:Při prvních testovacích zkouškách našeho domácího kolejiště,jsem narazil na zásadní problém.KDO HO BUDE OVLÁDAT..Lépe řečeno,které z dítek bude ovládat mašinky.(Budeme se bavit jen o ovládání lokomotiv).Mám ten základní set Roco a bylo mi řečeno,že mohu k centrále přez vstup Slave napojit další Multimause....Znamená to,že každou z myší se pak dá nezávisle na sobě ovládat určitá skupina lokomotiv?..Třetí myš je možno taky napojit?..No možná by to nemusela ani být myš,ale spíš něco,abych mohl ovlivnit provoz na kolejišti.? Něco jako "rodičovský dozor" když se bude souprava řítit tam kam nemá,nebo bude její rychlost vyšší než je zdrávo.

V případě Roco setu je to takhle
  • do konektoru "master" MUSÍ bejt zapíchnutá jedna multimaus. Tahle MM má pak trochu víc pravomocí - týká se zejména programování
  • do konektoru "slave" lze zapíchnout jakejkoli ovladač s rozhraním XpressNet (to jest druhou MM, nebo třeba některej z mojich ovladačů)
  • do konektoru "slave" lze zapíchnout i rozdvojku a pak připojovat další ovladače

Každej ovladač si ovládá "co chce" - tedy jinou lokomotivu, vyhybky, ...
Pokud se dva ovladače rozhodnou ovládat stejnou lokomotivu, tak ten kterej je "druhej" tak mu ovladač bliká, aby se poznalo, že ovládá někdo jinej

Pokud budeš hledat další ovladače, tak na mojich stránkách nejdeš ovladače převážně do panelu a jeden bezdrátovej do ruky. Dají se najít ovladače pro vyhybky, pro lokomotivy, univerzální a tak.
Pokud nejsi v elektronice zběhlej, tak si je můžeš koupit třeba tady: http://www.eshop-honzikovyvlacky.cz/hon ... -1-DIGI-CZ
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Rudolf » úte 27 bře, 2012 9:52 am

fulda píše:V případě Roco setu je to takhle
  • do konektoru "master" MUSÍ bejt zapíchnutá jedna multimaus. Tahle MM má pak trochu víc pravomocí - týká se zejména programování
  • do konektoru "slave" lze zapíchnout jakejkoli ovladač s rozhraním XpressNet (to jest druhou MM, nebo třeba některej z mojich ovladačů)
  • do konektoru "slave" lze zapíchnout i rozdvojku a pak připojovat další ovladače

Upřesnění:

Multimaus v konektoru MASTER nemá jen víc pravomocí, ale má v tu chvíli funkci centrály. To mimo jiné znamená, že ji nelze za provozu odpojit.
Rudolf

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 27 bře, 2012 1:36 pm

Pokud se nepletu,tak MM připojená do zásuvky Master je prostě pro šéfa,asi proto se strká do zásuvky Master. :D Takže tu nesmíš dát nikdy z ruky, :) všechny ostatní jsou pro kmány.I kdyby se obsluha podřízené myši rozkrájela na kousíčky,tak mu prostě mašinu ukradneš a má po ptákách. :lol: V případě použití tlačítka stop si můžeš v MM navolit,zda v případě nouze odpojíš celé kolejiště,všechny mašiny nebo jen vybrané stroje. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » úte 27 bře, 2012 7:24 pm

tak díky za info. už jen za nějaký rozumný peníz sehnat další dvě myši :shock: ...nebo není něco co by bylo na ovládání jen pro děti,jen něco čím se to bude ovládat vybraná lokomotiva?......
Tomáš

Příspěvekod Rudolf » úte 27 bře, 2012 8:27 pm

Tomáš píše:tak díky za info. už jen za nějaký rozumný peníz sehnat další dvě myši :shock: ...nebo není něco co by bylo na ovládání jen pro děti,jen něco čím se to bude ovládat vybraná lokomotiva?......

Minibox + FREDy
Rudolf

Příspěvekod JOHNZ » úte 27 bře, 2012 11:29 pm

Rudolf: ehm, ja myslím, že meniť centrálu nie je cenovo úplne najefektívnejšie riešenie.

Tomáš: Býva možnosť na rôznych bazároch, aukre, burzách, ... zohnať staršie Lokmaus 2, ktoré sú s Multimausami plne kompatibilné (problém je len v ovládaní funkcii väčších ako F4, ale to väčšinou detičky aj tak nepotrebujú) ...
JOHNZ

Příspěvekod Zx1974 » stř 28 bře, 2012 5:49 am

Možná, že to není ekonomicky nejefektivnější řešení, ale FRED je technicky nejefektivnější řešení co splňuje podmínku - ..... něco čím se to bude ovládat vybraná lokomotiva?......
Zx1974

Příspěvekod fulda » stř 28 bře, 2012 6:44 am

Simple Maus má funkce třeba jako dětskej zámek a podobně. Stačí se jen trochu rozhlédnout
http://www.fucik.name/masinky/simple_maus/
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Tomáš » stř 28 bře, 2012 6:50 am

fulda píše:Simple Maus má funkce třeba jako dětskej zámek a podobně. Stačí se jen trochu rozhlédnout
http://www.fucik.name/masinky/simple_maus/

Super,něco jsem o tom přečetl..splňuje to všechny podmínky,to je dobré...ALE,dá se to koupit hotové..stavebnice vypadá hezky,ale to bych nikdy nezvládl :mrgreen:

Co třeba tohle? cena je super,za 2kusy bych se dostal na něco přez 1000kč....do zdířky Slave se teda dá rozdvojka a připojí tento typ multimasu?
http://www.ben-model.cz/e-shop/cz/detai ... .html?both

Tak toto je už stejně mimo LOKOmaus2 už není a nebude...sakra fix..to by bylo přesně ono i cenově.
Naposledy upravil Tomáš dne stř 28 bře, 2012 7:49 am, celkově upraveno 1
Tomáš

Příspěvekod Luděk » stř 28 bře, 2012 7:31 am

Když mi dodáš tišťák a součástky, tak ti to klidně osadím. Programátor mám.
Luděk

Příspěvekod Tomáš » stř 28 bře, 2012 7:38 am

Luděk píše:Když mi dodáš tišťák a součástky, tak ti to klidně osadím. Programátor mám.

Jo jenže pak budu mít teda funkční ovladač,ale co dál..krabička nějak to kultivovat atd...mě by to problém nedělalo,ale pro děti rači něco jako ten lokomaus2..něco do ruky,co nejmíň tlačítek.
Tomáš

Příspěvekod Luděk » stř 28 bře, 2012 8:00 am

Krabička není problém koupit podle velikosti tišťáku. Tlačítka jsou tam jenom 4.
Luděk

Příspěvekod Tomáš » stř 28 bře, 2012 8:06 am

Luděk píše:Krabička není problém koupit podle velikosti tišťáku. Tlačítka jsou tam jenom 4.

Hle díky za nabídku.Pokusím se sehnat ten Roco Lokmaus 2, nebo Multimause,za nějakou přijatelnou cenu.Pokud se nepovede,kontaktuji tebe.
FRED už je dost drahej
PS.vyhybky jsem včera s Tomášem_C vyřešil,takže prodej se nekoná.Už vím jak na to...jinak za tu cenu ti je můžu sehnat
Tomáš

Další

Zpět na DCC v praxi