radekkrupka píše:Já si myslím, že se tady zbytečně motají dohromady dvě věci:
a) levná stavebnice, kterou si modelář postaví svými prostředky a tím ušetří
b) model určený pro nástřk jiné barevné mutace než je "sériově" nabízen, který je modeláři dodán v takovém stavu, že mu ušetří práci a rizika hrozící s úpravou již hotového
Druhá varianta je evidentně to, co pan Báňa nabízí. Není to věc pro domácí bastlíře typu a), kteří by se touto cestou vydali jen proto, aby ušetřili 150 korun. Proto být vámi bych vůbec nerozvíjel debaty toho typu, že stavebnice by měla být levnější o X peněz, protože se ušetří ještě za těsnění, ředidlo a spotřebovanou elektřinu...
Výrobce zřejmě při výpočtu ceny modelu vzal v potaz všechny náklady na výrobu - řada z nich (jako formy) jsou fixní - a rozpočítal to na počet kusů, které odhaduje prodat. A stavebnice je přece také kus...
Cenové relace uvádím pro dokreslení nákladů spojených s barvením kastle a sestavením modelu v seriové stavbě, bastlíř samodomo to bude bastlit za delší dobu a s vyššími náklady než 120 kč což je rozdíl mezi cenama modelu a krabičkou s díly (ceny e-shop Pojezdy EU)...
Stavebnice - kupuješ polotovar, který už z podstaty musí být za jinou cenu než plnohodnotný - a tomu tak je, viz srovnání cen výše, byt ne v té urovni kterou by si to podle mého názoru zasloužilo a více lákalo (cca 400-500 kč) - sleva ve výši 3 % je v dnešní době za takto pojatý model naprosto směšná! A zduraznuji že je to jen můj názor!
To jestli se vyplatí koupě takto pojaté "stavebnice" nebo ne, si každý musí zvážit sám. Jestli výrobce chce polotovar prodávat za cenu která je téměř na úrovni hotového modelu - tebou a jím zminovaná varianta B - je také jeho věc. Jestliže se tu ale argumentuje tím, že model bez nátěru má někomu ušetřit práci, tak ta okénka s potiskem rámů jsou přesně to co tomu chybí, abych jako zákazník mohl mít pocit, že si kupuju něco co mi ušetří čas a má pro mě za ty peníze (3750,-) smysl...
Pokud jde o levnou stavebnici - jediná cesta levné stavebnice je vlastně to co dělá čs train - tj. prodej nebarvený
samotný kastle s díly, plus event. náhrada pojezdu (už se to tu diskutovalo). Pokud k té kastli budeš dávat funkční pojezd, navíc s DCC tištakem a osvětlením, pod 3000 se nemáš šanci dostat... Navíc si myslím, že i kdyby se samotná kastle prodávala, tak pod cenu 1500 kč pult se asi taky nedostaneš vzhledem k výrobním a distribučním nákladům a relativní maloseriovosti modelu bardotky jako takového. Stavebnice bez pojezdu má smysl jen pro dioramisty/kitaře, pro doplnění depa a případně na přípřež do soupravy... Jinak smysl nemá.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů