Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod MirekTT » pon 12 bře, 2012 10:11 am

Fotky do samostatných alb rozmístit už asi nepůjde, alespoň co se mého rajčete týče. Do záložek si lze dát konkrétní počáteční fotku, od které se odvíjí konkrétní reportáž. Kdybych vše rozparceloval na samostatná alba, tak moje rajče bude mít nyní 50stránek a rostlo by kvadraticky. Taky mně to trápí, neplánoval jsem, aby to došlo tak daleko. Škoda, že nejdou na rajčeti dělat podsekce s alby, to už by se dalo uvažovat.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » pon 12 bře, 2012 10:19 am

Ferda píše:objevili výhody fóliované překližky

Já ti nevím, jestli je výhodná. Lze ji lepit jen speciálními lepidly, nebo epoxidy, jinak se musí folie (přesněji vrstva epoxidu) odbrousit. Tmelení a barvení je v podstatě vyloučeno, ikdyž to nemusí být nevýhoda a navíc jsme ji objevili tak, že jsme ji vůbec nechtěli. Jen to byl momentálně dostupný rozměr v daném formátu. Trošku zazlobila po řezu vodním paprskem. V okolí řezu se pod folií na výtokové straně paprsku dělaly vybouleninky, ale splaskly.

Koukal jsem Ferdo na tebou frézované čelo, co měl Michal. Sám mám frézku, ale takhle pěkně bych to nedal. Jakou přesně frézou to řežeš? Co takhle videjko, jak to vlastně děláš :wink: Určitě bych nebyl sám, koho to zajímá :P
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Ferda » pon 12 bře, 2012 10:47 am

Podsekce nejdou, ale jde mít několik účtú a pak je to řešitelné.
Taky už jsem párkrát hledal něco ve tvých galeriích a než jsem to našel tak byl večer a uděláno nic :oops:

S tou fóliovanou překližkou je to jednoduché. Já ji vůbec nelepím :D .
Naše moduly jsou spojovány konfirmáty a dokud tam není nalepený polystyrén, tak jdou klidně rozebrat. Velmi výhodné, když to potřebuju poslat poštou, nebo kurýrem :wink:
Výsledkem je stavebnice jako z IKEA bez nutnosti pořádat workschop.
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_-_Stavebnice/#

Přesnost výroby čel není dána ani použitou frézou, ani rukama. Celý zázrak udělají přesné šablony. Ty naše jsou z kvalitních materiálů a obrobeny s přesností na 0,001 mm :D
Problém jsme měli s kopírovacími frézami (viz tragický případ zničené šablony), kde ložiska odcházely jak na běžícím pásu a když se nevyměnily včas, tak bylo vymalováno. Vyřešili jsme to přechodem k opěrnému kroužku a je po problému.
Video není, ale pár fotek příšerné kvality mám na Rajčeti:
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_-_Cela/
Na fotkách je ještě původní technologie s kopírovací frézou. Dnej je to podobné jen šablona a obrobek jsou v opačném gardu a frézuje se klasickou stopkovou frézou pod níž je opěrný kroužek.

EDIT:
Ještě k těm bublinkám. Tento problém nemáme, neb formátování základních polotovarů je prováděno na CNC formátce přímo u dodavatele materiálu a nepoužíváme ani laser, ani vodní paprsek.
Obě tyto technologie jsou jednoduché na použití, ale trochu zbytečně drahé a obě materiál podřezávají. Na tenkých materiálech to není nijak tragické, ale na 15 mm silné překližce je to už znatelné. Naproti tomu CNC formátka zajistí naprosto kolmý řez a tím pádem i pravé úhly tam, kde je chci mít a fréza je taky naprosto kolmá, takže i reliéf krajiny a rovina pod koncem koleje je perfektní. Navíc pokud potřebujeme nějaké nestandarty, tak si je vyrobíme, tak jak potřebujeme a nemusíme čekat, až nám to někdo vyřeže. Frézou řešíme i zkosení hran na podélnících, případně i na obloukových čelech. Když se s Daškem sejdem, tak se dohodnem co vlastně chceme vyrobit a za dvě hodinky hodnotíme výsledek. I výroba nestandartních modulů je bez potíží. Segmenty na Frýdlant byly vyrobeny za dvě odpoledne. Všimni si že i spojovací díry vrtané ručně podle šablony jsou tak přesné, že je středíme kalenými kolíky a ty tam jdou tak akorát natěsno. Výsledek jsi ostatně měl v ruce, tak můžeš posoudit sám.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » pon 12 bře, 2012 11:11 am

To je docela síla ta uhvízdnutá šablona. Takže položíš šablonu, na to distanční podložku, pak s přesahem obrobek a frézuješ, jestli dobře chápu. Dále šabloně nevadí třecí opěrný kroužek ze spodní strany stopky frézy. Taky bych se přiklonil spíše k ložisku, ale pokud máš tyhle zkušenosti, dám na tebe.
Jakou rychlostí řežeš? Mně se frézy furt tupí, nebo pálí matroš a nejsem schopen najít optimální hodnoty otáček a posuvu s ohledem na materiál. A to dodržuju všechny zásady frézování. Tedy najíždění proti břitu, nezastavovat v řezu apod.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » pon 12 bře, 2012 11:55 am

MirekTT píše:To je docela síla ta uhvízdnutá šablona. Takže položíš šablonu, na to distanční podložku, pak s přesahem obrobek a frézuješ, jestli dobře chápu. Dále šabloně nevadí třecí opěrný kroužek ze spodní strany stopky frézy. Taky bych se přiklonil spíše k ložisku, ale pokud máš tyhle zkušenosti, dám na tebe.
Jakou rychlostí řežeš? Mně se frézy furt tupí, nebo pálí matroš a nejsem schopen najít optimální hodnoty otáček a posuvu s ohledem na materiál. A to dodržuju všechny zásady frézování. Tedy najíždění proti břitu, nezastavovat v řezu apod.

Jestliže se matroš pálí,jsou dvě vysvětlení.Příliš vysoké otáčky nebo tupá fréza.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » pon 12 bře, 2012 1:01 pm

milan ferdián píše:
Jestliže se matroš pálí,jsou dvě vysvětlení.Příliš vysoké otáčky nebo tupá fréza.

Milane, a nemohlo by to být rukama u Mirka? :mrgreen:

Jinak pro upřesnění, ta moje pánev o které se zmiňoval Mirek v článku je naprosto v pořádku :wink:
Obrázek
depo201

Příspěvekod Ferda » pon 12 bře, 2012 1:39 pm

MirekTT píše:Jakou rychlostí řežeš? Mně se frézy furt tupí, nebo pálí matroš a nejsem schopen najít optimální hodnoty otáček a posuvu s ohledem na materiál. A to dodržuju všechny zásady frézování. Tedy najíždění proti břitu, nezastavovat v řezu apod.

Frézka točí 6.000 ot/s a posuv dělá většinou Dašek, takže fréznout čelo je s jeho ukrutnou silou většinou otázka tak 10ti sekund :mrgreen:
Když frézuju já, tak je ten posun asi tak třetinový.
S tupější frézou už pak může dělat jen on!
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » pon 12 bře, 2012 1:57 pm

Mně se právě frézy tupí dost rychle bez ohledu na rychlost posuvu či otáčky a to i v měkém dřevu. Zatím jsem fakt nenašel způsob, jak na to. Když jedu na nejpomalejší otáčky, tak to zas neřeže a má tendenci to poskakovat, jakmile trochu přidám, fréza v řezu v pohodě ujede 5cm a zastaví se, aniž by jí něco bránilo v posuvu. A když zastavení posuvu překonám vyšším přítlakem, zapálí se dřevo a je po fréze. Když řez přeruším a prohlídnu, co se stalo, není nic k nalezení a dá se normálně pokračovat, ale zastavení na řezu už zůstane patrné. Jakoby řezala jen do určitého stupně zahřátí a šmitec. Ale takhle to přeci nemůže fungovat sakra.

Taky začínám věřit, že je to v rukách :(
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » pon 12 bře, 2012 2:44 pm

Tady skutečně záleží co používáš.Především samotná frézka přímo stroj,pak samotná frézka a potom materiál.
Jestli máš koupenou frézku v akci kaufland a spol.,tak ji rovnou zahoď.Samotná frézka,zde záleží z jaké kvalitní suroviny je vyrobena.U materiálu nezáleží na tvrdosti,mimo sklo lze vše ofrézovat,ale i u toho materiálu jsem již viděl výjimky.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » pon 12 bře, 2012 3:05 pm

Té právě to, frézka festool EBQ1010 a frézy CMT. O to víc jsem z toho na hlavu.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Dašek » pon 12 bře, 2012 3:26 pm

MirekTT píše:Mně se právě frézy tupí dost rychle bez ohledu na rychlost posuvu či otáčky a to i v měkém dřevu. Zatím jsem fakt nenašel způsob, jak na to. Když jedu na nejpomalejší otáčky, tak to zas neřeže a má tendenci to poskakovat, jakmile trochu přidám, fréza v řezu v pohodě ujede 5cm a zastaví se, aniž by jí něco bránilo v posuvu. A když zastavení posuvu překonám vyšším přítlakem, zapálí se dřevo a je po fréze. Když řez přeruším a prohlídnu, co se stalo, není nic k nalezení a dá se normálně pokračovat, ale zastavení na řezu už zůstane patrné. Jakoby řezala jen do určitého stupně zahřátí a šmitec. Ale takhle to přeci nemůže fungovat sakra.

Taky začínám věřit, že je to v rukách :(

Ahoj,zkus si ten profil předřezat na úběr frézou 4-5 mm,.To zastavení v řezu by mohly dělat odfrézované třísky které se nalepí na frézu/vhodné odsávání/
Dašek

Příspěvekod MirekTT » úte 13 bře, 2012 8:43 pm

Ferda mi vše kol frézování vysvětlil po telefonu :wink:

Jelikož neumím vkládat na naše stránky články, dělají to za mně kluci (jmenovitě Tom_C), ale už nechtějí jít s mými články na veřejnost, tak to musím dělat sám. Za chvíli vám budu připadat jako ta sopka, co svou činností zasypala sama sebe :lol:

http://www.modulybrno.cz/sluzebni-vuz-d ... lak-dil-ii

PS: furt se na tom maká Miloši, neboj, ale lepty a kinematiky ještě nepřišly :roll:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » ned 18 bře, 2012 8:32 pm

Sice už znáte z mého rajčete, ale zde je to zpracováno lépe, s novými fotkami a "přepsáno úhledným písmem paní nadlesní Šmorancové" :lol: :mrgreen:

http://www.modulybrno.cz/rektifikace-ne ... vych-nohou
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » ned 25 bře, 2012 5:07 pm

Kolegové jsou stydliví a sami se nepochlubí, tak to musím za ně udělat já: http://www.modulybrno.cz/krovi-z-merlik
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » pon 02 dub, 2012 6:10 pm

Je potřeba zase proložit workshopy nějakým tím setkáním ve SLUNEČNICI
Oznamujeme Vám tímto, že dubnové setkání ve Slunečnici bude dne 10.4 od cca 17:00 hodin.

Zveme všechny, které modulovka alespon trochu oslovuje. Anebo chtějí jen pokecat o modelaření.

Z ModulyBrno Tomáš Cádrik
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

PředchozíDalší

Zpět na Moduly