Zamračená v H0 od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Zamračená v H0 od MTB

Příspěvekod Ferda » čtv 08 bře, 2012 9:34 am

Taky bych se přiklonil k řešení pana Báni.
Je to ideální do vitrýny a zároveň pro moduláře, kde kinematika není potřeba, nebo jen velmi omezeně.
Ten kousek co navrhl greenery je takový kočkopes.
Navíc probrousit to podle greeneryho je otázka pár minut, pokud by to někdo chtěl.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod DodikeXXX » čtv 08 bře, 2012 10:01 am

Petr Zatrepalek píše:dummy verze = model do vitrínky, model na dioramátko, statický model na zaplnění depa, model na přípřež/postrk, podvozek zjednodušen nebo jen barvená a hotová kastle s interiery, k tomu kola, pluhy, závěsky plus masky podvozků a zbytek dodo s výkresem jak si rám a části podvozků nařezat v plastu nebo rovnou předřezanej laserem... Prostě levná alternativa k "drahýmu" modelu co má pojezd který některý modeláři nechtějí (kitaři, dioramisti) nebo nevyužijí... Něco v podobném duchu jako jsou třeba stavebnice čs train brejlovců...

Co místo závaží/rámu použít odlitek z resinu?

Ano, presne nejako takto som si to predstavoval.Mal som na mysli, k príkladu makety ČStrain, kde je rám z plastu.Myslím, že s Roco sa nám nepodarí nikdy dohodnúť k výrobe samostatnej makedy, ale p.Bana by sa "ukecať" možno dal.Keď už aj všetky komponenty sú jeho dielom a z laického pohľadu myslím, že odliať rám z plastu by nebol až taký problém.Snáď sa raz dočkáme.
DodikeXXX

Příspěvekod greenery » čtv 08 bře, 2012 10:12 am

No když je to tedy tak, tak je ještě třetí verze - pluh úplně bez otvoru pro šachtu kinematiky. (lokomotivu ještě nemám, takže nevím, jestli jde kinematiku jednoduše demontovat).

Pokud tam otvor bez možnosti výkyvu zůstane, a dá se osadit spřáhlo, pak je pluh ideální jen pro ty, co výkyv nepotřebují - mají velké poloměry.

Kdo má malé poloměry a uvažuje o jednosměrném provozu (nebo o vitríně), ten pak nepotřebuje díru žádnou a čelo bude modelové úplně.
V každém případě ale jedné straně bude pluh plný s kinematikou a na druhé děrovaný - to je taky kočkopes.

Chtělo by to pro pana Báňu bleskovou anketu 8)

Já osobně budu ale koneckonců vděčný za jakékoliv řešení s dírama.
greenery

Příspěvekod klbklb » čtv 08 bře, 2012 10:32 am

greenery píše:... jen se chci zeptat, tohle by nešlo? Mě by stačilo, když tam budou ty díry odspodu naznačené a bude i díra na kinematiku. Ono i u skutečné mašiny je část pluhu jakoby zakrytá stínem od rámu, nárazníků, přesně v místě díry pro kinematiku.
Omlouvám se za prznění obrázku, ale je to lepší než popis.

Přikláním se k pluhu, který bude plně plnit funkci spojenou i s kinematikou..
a navíc..co takhle ten pluh vyrobit tak, aby případně zezadu byly připraveny a naznačeny prolisky na vyštípnutí a dopilování otvoru dle potřeb modeláře s malými a velkými oblouky ? Základ by byl podle p. Báňi.. + možnost odštípnout a upravit šířku otvoru.

Nešlo by to tak "předpřipravit" ?
klbklb

Příspěvekod harttman » čtv 08 bře, 2012 10:47 am

mikinko píše:
greenery píše:No když je to tedy tak, tak je ještě třetí verze - pluh úplně bez otvoru pro šachtu kinematiky. (lokomotivu ještě nemám, takže nevím, jestli jde kinematiku jednoduše demontovat).

Pokud tam otvor bez možnosti výkyvu zůstane, a dá se osadit spřáhlo, pak je pluh ideální jen pro ty, co výkyv nepotřebují - mají velké poloměry.

Kdo má malé poloměry a uvažuje o jednosměrném provozu (nebo o vitríně), ten pak nepotřebuje díru žádnou a čelo bude modelové úplně.
V každém případě ale jedné straně bude pluh plný s kinematikou a na druhé děrovaný - to je taky kočkopes.

Chtělo by to pro pana Bánu bleskovou anketu 8)

Já osobně budu ale koneckonců vděčný za jakékoliv řešení s dírama.

No, tu je prave problem s kinematikou ... tu tak jednoducho nie je mozne demotnovat. Urcite by sa mozno dalo realizovat uplne plny pluh v kombinacii so zmenou kinematiky - teda osadenie vynimatelneho predlzovacieho kusu ako to ma trebars Brejlovec Roco. Ale to uz su dalsie zmeny, dalsie nove diely, otazka ci by to skutocne sadlo (opat ten tvar je uplne iny ako u brejlovca, takze neviem) ...
Ja to stale beriem tak, ze je to skutocne prvotina vo velkosti HO, takze je len pochopitelne, ze nie vsetko je hned napoprve idealne. Pridu dalsie modely, ktore uz budu mat niektore muchy vychytane ....
Mimochodom, ja sa celkom tesim, lebo v prispevku p. Bani je skryty odkaz na novy model .... neviem sice na aky, ale ak si pozorne precitate diskusiu, tak pred par tyznami o pluhu pisal, ze ked sa budu robit formy na dalsi projekt, tak sa tam ten pluh prikresli .... No, a kedze dnes musi odovzdat tie pluhy, znamena to, ze su pripravene formy na nieco dalsie, kde pluh bude len doplnkom .... :-) Takze, ja sa tesim ..... (uz len dufam, ze to "nieco" bude vo velkosti toho pluhu ... teda H0) ....

Zajimavá dedukce. Ale možná :lol: :lol: :lol:
harttman

Příspěvekod harttman » čtv 08 bře, 2012 10:51 am

Taky by se to mohlo udělat bez díry, a díru ať si každý udělá sám podle sebe. Přece nemůže být pro modeláře problém vypilovat do plastu díru.
harttman

Příspěvekod Charlie » čtv 08 bře, 2012 11:20 am

Jsem pro pluh pana Báni, jen s malou dírou na kinematiku. Nebo vitrinový se žádnou dírou, ta by tam mohla být naznačena ze zadní strany dílu a v případě potřeby by šla snadno udělat.
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 z ovládacího pultu a ještě trochu BTTB
Charlie

Příspěvekod Jezevec Pepa » čtv 08 bře, 2012 11:34 am

Charlie píše:Jsem pro pluh pana Báni, jen s malou dírou na kinematiku. Nebo vitrinový se žádnou dírou, ta by tam mohla být naznačena ze zadní strany dílu a v případě potřeby by šla snadno udělat.

Toto řešení by mně také nejvíce vyhovovalo (na jednu stranu lokomotivy bych osadil plný pluh, raději bez dirky na spřáhlo na druhou ten co je již v prodeji s lokomotivou, i když je to zimák)
Naposledy upravil Jezevec Pepa dne čtv 08 bře, 2012 12:24 pm, celkově upraveno 1
Jezevec Pepa

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 bře, 2012 11:42 am

Pokud jeden pluh, pak řešení p. Báni!

Plný pluh s přednaznačením díry na kulisu nic neřeší - musel by být s malými oválnými dírami pod přednaznačenou dírou na kulisu (podobně jak v návrhu p. Báni) a s dalším přednaznačením pokračování oválných děr v pluhu pro ty co by chtěli plnocenný pluh do "vitrínky" - pokud se udělá perforování v pluhu dle skutečné předlohy (tedy bez díry na kinematiku) tak při vyřezávání otvoru na kinematiku pak z krásných oválnych děr zbude pilovity paskvil! Takže v rámci "rychlého" rozhodování - pluh jak navrhuje p. Báňa.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Kalimero » čtv 08 bře, 2012 12:10 pm

Pokud jsou možnosti nastaveny tak jak jsou, tak jsem pro pluh p.Báni. Pro ty kdo potřebují větší výkyv kinematiky by snad nemusel být takový problém si tu díru dle potřeby rozpilovat.Jen mě trochu znervózňuje ta jeho věta " Doplňkový pluh bude slabší, v balíčku, není čas ještě někde řešit prodej položky za pár korun" Znamená to snad že nepůjde dokoupit samostatně a my co už Barču máme tak ostrouháme?Doufám že jsem to jen blbě pochopil!
Kalimero

Příspěvekod vvitty » čtv 08 bře, 2012 12:39 pm

Kalimero: pro stavajici vlastniky modelu bude pluh k dispozici urcite take.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Houmr » čtv 08 bře, 2012 3:12 pm

V_Báňa píše:Letní pluh s otvory

Toto řešení mi naprosto vyhovuje.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod ReichenbergW » čtv 08 bře, 2012 4:07 pm

I já hlasuju za původní návrh. Hlavně nezapomenout na červenou barvu pluhu, šedá je, zejmena na polomáčených, nesmysl. Jinak určitě paráda, takto bude většina spokojená a pro ostatní nabízí řešení BV model http://www.bvmodel.cz/index.php?main_pa ... ucts_id=18
A na odlehčení něco z pluhové problematiky nejen zamračených - na našich kolejích bylo, je a bude vždy vše možné. A proto nemá cenu se prát, že tohle či tamto bylo takhle, když za chvíli to mohlo být i jinak :-)
Přílohy
T 478.1146_1982-02-12_Praha Vršovice_foto P Korbel.jpg
ReichenbergW

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 bře, 2012 6:34 pm

ReichenbergW píše:pro ostatní nabízí řešení BV model
A na odlehčení něco z pluhové problematiky nejen zamračených - na našich kolejích bylo, je a bude vždy vše možné. A proto nemá cenu se prát, že tohle či tamto bylo takhle, když za chvíli to mohlo být i jinak :-)

Tak tohle je dobrý zvěrstvo! Jinak BV model má krom pluhu v nabídce více věcí, leč něco v reálu od Vlastíka koupit je běh na hooooooodně dlouhou trat. Spousta jeho klientů by mohla vyprávět!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod alf » sob 10 bře, 2012 2:03 pm

Na setkání v menze jsem zrovna tento pluh koupil hned a bez čekání.Jen ne na bertu ale po přepilování a černém nátěru na parní lok. :lol: Když je řeč o detailech-vím pro někoho nepodstatné,ale já bych třeba uvítal parní topné spojky..Ještě že mám takový rámeček zbytečností tuším od Roca..
alf

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)