Ad fréza - můj postup číslo TŘI - drážky ... až prořezy.
potřebuji-li někde drážku - zde je třeba udělat pro ochranu kolejí na čelech modulů pro převoz - použiji drážkovací frézu - nemá ložisko. Taková se dá postupným vysouváním "ponořit" do materiálu a v rovině vytvoří prohlubeň. Je-li vedena nějakými šablonami - co chrání proti vybočení - vytvoří krásnou rovnou drážku. Jako šablona mi slouží cokoliv, co je zrovna po ruce.
příprava: nasvorkovaná dvě čela jako šablony pro vedení frézy.
hotová drážka
Pak je také možné postupným "nořením" a protahováním stejné drážky hlouběji a hlouběji provést hladké a přesné rozříznutí deskového materiálu.
EDIT: to jest mimochodem princip, kterým CNC fréza vyřízne z desky naprogramovaný tvar. Několikrát ho objede kdy při každém oběhu sebere třeba 1mm materiálu
Zde několikerým protažením došlo k přepůlení desky v úhlu 30 stupňů. Běžnou domácí pilou neproveditelné...
Mezikrok jsem bohužel nevyfotil, tedy jen hotový "dvou-segment", jak jsem si ho vymyslel pro přepravu. Viz úplně první příspěvek a SketchUp
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=42&t=15154#p342346přesahy šikmých čel zbývají zahladit. použiji proces 3 - na odebrání materiálu, a poté možná i proces 1 - na zahlazení. Zde však spíše smirk nalepený na plochu.