Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Slovenska strela M290.0 v TT - Nic pro "počítače nýtů"

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 21 říj, 2025 7:30 pm

Vítek57 píše:Mě teda ještě napadlo udělat něco takovéhleho, ale nejsem schopen vyhodnotit, zda by to fungovalo nebo ne. Mám pocit jakoby to hned vykolejilo, ale vlastně nevím proč. I kdyby jo, tak vyrábět takový pojezd by byl ale skutečně oříšek.

Bohužel myslím, že tohle by nefungovalo - zkus si to nakreslit - kolejnice rádiusu 310, skříň strely a dva takovéto podvozky ;-)
Tady je poměr mezi rozvorem podvozku a obloukem i v případě modelu značný a fungovalo by to jedině v případě že bys byl schopen čep otáčení těch polonáprav přemisťovat ve skříni.
Taky je otázka jak bys to dělal.
Zdenek Valter

Příspěvekod Vítek57 » úte 21 říj, 2025 7:51 pm

No, asi mi nezbývá nic jiného než si to nakreslit, protože vašim komentářům moc nerozumím, jelikož si to moc neumím představit.

Souhlasím, že realizovatelnost tohoto pojezdu se blíží k nule. O to mi ani ale nešlo, jen mě zajímalo, zda by tohle teoreticky fungovalo.

Vycházel jsem z tohoto tendru, který využívá podobné koncepce(nebo ne? Upřímně nevím) https://www.dk-model.cz/produkt/tt-hnac ... rady-935-2
Vítek57

Příspěvekod Ivan » úte 21 říj, 2025 8:44 pm

Vítku, lom podvozku v tendru řeší vytočení 5 náprav u sebe na poloměru. Tvůj návrh by řešil, kdyby měl samotný podvozek problém s vjezdem do oblouku o malém poloměru.

Tady není problém, že by se 2n podvozek nevytočil na poloměru, ale problém je v dlouhém rozvoru, při kterém dojde k vytočení podvozku mimo karoserii.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » úte 21 říj, 2025 8:46 pm

Vítku, to přece nepomůže - protože rozhoduje poloha koleje pod skříní vozu. Podvozek je v tom nevinně, ten jen kopíruje kolej. A každé dvojkolí musí být pokud možno kolmo k ose koleje. Ve skutečnosti je oblouk mnohem mírnější a k takovýmto situacím nedochází (poloměr oblouku R=300m v reálu je v TT cca 2,5 metru, pche, to by se stavělo...).
Vezmi si Michalův obrázek, kde je geometrie v oblouku a vymysli, kam ten podvozek dát, aby to pomohlo. Já vím, kam míříš, prostě udržet každé dvojkolí právě v místě pod kastlí - ale to by pro vnitřní nápravy musely být v oblouku položená paralelně ještě jedna kolej...
(Ono i ten tendr musí mít podvozek trochu posuvně, aby se všechny kola vešla na jeden a ten samý oblouk...)

Podvozek strela.jpg
Podvozek strela.jpg (48.89 KiB) Zobrazeno 40 krát
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Předchozí

Zpět na Stavba lokomotiv