George V. v úte 08 dub, 2025 píše:Stal jsem se spokojeným majitelem novinky Roco 742.007. [...] Aniž bych jej musel nějak zvlášť zajíždět, model jede krásně krokem a velice plynule se rozjíždí; taktéž mi "hlučnost" přijde velmi nízká a projevuje se až ve vyšších rychlostech. Zhruba tak do poloviny rychlostního rozsahu (vytočení ovladače) je takřka nehlučný. Model mám ozvučený, čili digitál...
K této dobré zprávě se rád připojuji s další podobnou...
Třeba i jako s event. motivaci pro dosud váhající zájemce.
Taky jsem se teď stal takovýmto spokojeným majitelem letošní novinky z čeledi šelem kočkovitých. Akorát ale ne té tmavomodré 742.007-8
čD, anobrž červené
T466.2129 ČSD - vyšší verze (pozdější série výroby předlohy v ČKD) se zpevňujícími prolisy kabiny a její střechy, v barevném provedení s krátkými úzkými žlutými pruhy na čelech a se žlutě orámovanou pěticípou hvězdou.
Vše ostatní je již jako u Tvého stroje -
plynulá klidná tichá jízda modelu atd. a velká spokojenost majitele (stejně jako u ostatních Roco Kocourů).
--
Ještě zároveň jsem k tomu ze dvou důvodů přibral i levnější analogovou verzi Roco Kocoura
(paralelně k jednomu ze svých loňských digitálních). A protože jsem si vzpomněl na tu zde diskutovanou spokojenost s tichostí modelu v malých a středních rychlostech, obětoval jsem trochu času a vzájemně porovnal svoje Roco Kocoury, aktuálně 4 digi a 2 analogové
(v případě DCC modelů jsem pochopitelně vypnul jejich ozvučení).
Výsledek:
Při maximální snaze o stejné testovací podmínky konstatuji, že všichni 4 digitální Kocouři jsou subjektivně stejně hlasití, respektive stejně tiší, a se stejným charakterem svého zvukového projevu.
Rovněž mezi oběma analogovými Kocoury nejsem schopen zjistit žádný jejich vzájemný rozdíl v hlučnosti a spol.
Jediné, čeho si snad lze při (velmi) nízkých rychlostech povšimnout, je
ještě o trochu menší hlučnost a hlavně jiné, příjemnější a sametovější zvukové spektrum analogových verzí Roco Kocourů oproti verzím digitálním.
To je ale logické - Roco Kocouři se řadí k oněm zástupcům digitálních modelů různých typů i různých výrobců, u kterých se více či méně slyšitelně uplatňuje takové to známé "pobzukování" dekodérů plus vrnění a povrzávání až "skřípání" jimi pulzně krmených elektromotorů.
Čím pomalejší jízda, tím snadněji je to rozpoznatelné. Při vyšších rychlostech to už pak zaniká v celkovém zvětšujícím se hluku pojezdu modelu (motorek, převody, ložiska a odvalování kol po kolejnicích).
___
Barevné srovnání všech tří "celočervených" Roco Kocourů (r. v. 2023, 2024 a 2025):
(obrázky možno zvětšit jejich rozkliknutím)

- Roco Kocouři T466.0050 ČSD + 742.162-1 čD + T466.2129 ČSD

- Kocouři Roco 73x0003 + Roco 73x0014 + Roco 73x0062
Pár poznámek:
- Foceno v interiéru za denního světla osvětlujícího fotografovanou scénu velkými okny.
- Bleděmodré fleky na bílých typových štítcích krabiček jsou zrcadlící se odlesky oken místnosti (modrá obloha).
- První (úvodní) předloňský model Kocoura (konec roku 2023) a všechny následující loňské (2024) byly kompletovány v Rumunsku, avšak letošní model (2025) je již "MADE IN VN" (opět starý dobrý Vietnam).
- Tento letošní model byl, a to jako jediný z mých Kocourů, expedován preventivně s přepravní ochranou zábradlí ochozu (2 delší + 2 kratší kousky tenkých proužků černého molitanu vložené mezi zábradlí a kapotáž stroje).
___
Také i u analogového přírůstku (
Roco Kocour) jsem prověřil odběry proudu a hodnoty naměřené po cca 15minutovém citlivém záběhu nového modelu zde sdílím:
4,0 V 0,10 - 0,11 A
5,0 V 0,11 - 0,13 A
6,0 V 0,12 - 0,14 A
7,0 V 0,13 - 0,15 A
8,0 V 0,14 - 0,16 A
9,0 V 0,15 - 0,17 A
10,0 V 0,16 - 0,18 A
11,0 V 0,17 - 0,20 A
12,0 V 0,19 - 0,22 A
Žádné nepříjemné překvapení se nekonalo - absolutně žádné anomálie nebo nějaké zvýšené skokové (mžikové) proudové odběry. Vše OK.
Přesto jsem však ještě ne z nutnosti, ale spíš jen pro formu, pro zajímavost a pro srovnání zkontroloval i chování konkurenčního stroje, zrovna teď čerstvě získaného fungl nového exempláře dalšího analogového
PIKO Hektora.
Přikládám jeho proudovou charakteristiku; tyto zjištěné konzistentní hodnoty (dle očekávání tradičně velmi příznivé) byly naměřeny rovněž po 15minutovém záběhu modelu:
4,0 V 0,04 - 0,05 A
5,0 V 0,05 - 0,06 A
6,0 V 0,05 - 0,07 A
7,0 V 0,06 - 0,07 A
8,0 V 0,07 - 0,08 A
9,0 V 0,08 - 0,09 A
10,0 V 0,08 - 0,10 A
11,0 V 0,09 - 0,11 A
12,0 V 0,10 - 0,11 A