Návrh kolejiště H0

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Návrh kolejiště H0

Příspěvekod Sumosek » sob 23 říj, 2010 1:08 pm

Zdravím všechny železniční nadšence. Dovolil jsem se na vás obrátit s prosbou o pomoc při návrhu mého domácího kolejiště. Po mnoha letech jsme se k tomuto koníčku vrátil a rád bych si postavil hlavně pro radost mou a mých dětí (tedy zatím mám jenom jedno) kolejiště ve velikosti H0. Mám k tomu určený prostor (viz plánek), postupně nakupuji lokomotivy, vozy a postupně pracuji už na budovách, které bych na kolejišti rád použil (jedná se hlavně o depo). Bohužel stále si nevím rady s návrhem kolejiště :( a proto jsem se rozhodl obrátit na vás zkušenější.

pudorys.jpg
pudorys.jpg (67.81 KiB) Zobrazeno 9408 krát

Moje představa je následující:
1) ovládání DCC pře PC
2) epocha III+IV
3) součástí hlavní stanice by mělo být depo s točnou ROCO a rotundou o 6 stáních FALLER, popelová jáma a zauhlovací výtah (vše už mám)
4) lokálka do stanice Luhačovice (už mám hotový model st. budovy)
5) pokud to místo dovolí druhé nádraží
6) dávám přednost kompromisům, před dodržováním nějakých závazných zásad, ale zase nechci žádný vlakodrom
7) kolejivo PECO 100

Budu vděčný všem, kteří mi pomůžou vymyslet alespoň základní schéma kolejiště. Díky předem za každý nápad.
Naposledy upravil Sumosek dne ned 24 říj, 2010 9:17 am, celkově upraveno 1
H0 - III. epocha v DCC. www.lasermodel.cz
Sumosek

Re: Návrh kolejiště H0

Příspěvekod Sumosek » ned 24 říj, 2010 9:16 am

Přikládám rozpracovanou část plánku. Jedná se o část nádraží s depem + skryté nádraží. Prosím o vaše komentáře.
Naposledy upravil Sumosek dne ned 24 říj, 2010 4:47 pm, celkově upraveno 1
Sumosek

Příspěvekod milan ferdián » ned 24 říj, 2010 11:04 am

Plýtvaš plochou, kterou máš k dispozici.Pro tak velké lokomotivní depo potřebuješ i dispozičně přiměřenou stanici. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod chameleon » ned 24 říj, 2010 1:16 pm

Sumosku teda to je zase podpásovka, dát sem jen rozměry místnosti a požadavky... :wink: Navíc se dalo něco "obkreslit" ze zde uveřejněných podobných plánků kolejišť... :wink:

OK, jdem na to, zapomenem na vše, začnem od nuly a tedy doporučuji smazat ten plánek depa a začít KONCEPTEM kolejiště:
fakta:
Luhačovice => bezva nápad, jde udělat i cca 1:1, v H0 cca 2,5metru (nejdelší staniční kolej má v reálu 150m + zhlaví, kusá..)
Větší depo => potřebujeme důvod => větší odbočná stanice ev. důležitější koncová stanice se ukončením třeba 2 tratí - jedné z Luhačovic druhé ze SN (navrhoval bych častěji používaný systém odbočná stanice na hl. trati + lokálka do Luhačovic. Z důvodu, že na hlavní trati by byl ovál+SN kde by mohl být přes PC automatický provoz, a ty bys "jen" řídil provoz/posun v odbočné stanici, synek na lokálce+Luhačovice, a bez oválu s automatikou byste to podle mě neuřídili... Proto provoz na tratích Luhačovice<->větší Koncová s depem<->SN mi přijde na uřízení náročnější než ovál s lokálkou, kvůli obracení lokomotiv, ´vlakotvorbě´ apod...)
Takže za mě Odbočná stanice s depem => vzhledem k většímu depu celková délka cca 3,5 - 4 m

Nyní bych se snažil stanice umístit do plochy pro kolejiště a nakreslit základní layout.
=> jelikož jsme v místnosti, navrhoval bych, že kolejiště u stěn nebude mít >1m na šířku, neboť se pak budeš složitě do zadních částí dostávat a něco tam dělat

Pokud se vším zatím souhlasíš, tak bychom mohli vybrat mezi následujícím uspořádáním (anebo vymysli další variantu):
sumosek.gif
sumosek.gif (19.37 KiB) Zobrazeno 9233 krát

Jakmile vybereš uspořádání, tak bych doporučoval násl. postup:
- načrtnout trasování oválu hl. trati
- zakreslení základní představy o krajině (kopce, údolí, řeky)
- trasování lokálky do Luhačovic dle krajiny
- infrastrukura => silnice, průmysl (kvůli vlečkám)
- z navrhnutých tratí ve stanicích udělat dopravní koleje, přidat další+manip. koleje+napojení depa, celkové dokreslení zhlaví
- upravovat, upravovat, upravovat...

Držím palce, a budu se těšit na další tvojí skicu kolejiště, máš super prostor a můžeš mít jednou parádní kolejiště...budu se zájmem sledovat vlákno :wink:
chameleon

Příspěvekod mlha » ned 24 říj, 2010 1:47 pm

Jako druhou stanici bys mohl použít Uh.brod,odbočka u Újezdce by mohla vést do skryťáku :D
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Sumosek » ned 24 říj, 2010 5:23 pm

chameleon píše:Sumosku teda to je zase podpásovka, dát sem jen rozměry místnosti a požadavky... :wink: Navíc se dalo něco "obkreslit" ze zde uveřejněných podobných plánků kolejišť... :wink:

OK, jdem na to, zapomenem na vše, začnem od nuly a tedy doporučuji smazat ten plánek depa a začít KONCEPTEM kolejiště:
fakta:
Luhačovice => bezva nápad, jde udělat i cca 1:1, v H0 cca 2,5metru (nejdelší staniční kolej má v reálu 150m + zhlaví, kusá..)
Větší depo => potřebujeme důvod => větší odbočná stanice ev. důležitější koncová stanice se ukončením třeba 2 tratí - jedné z Luhačovic druhé ze SN (navrhoval bych častěji používaný systém odbočná stanice na hl. trati + lokálka do Luhačovic. Z důvodu, že na hlavní trati by byl ovál+SN kde by mohl být přes PC automatický provoz, a ty bys "jen" řídil provoz/posun v odbočné stanici, synek na lokálce+Luhačovice, a bez oválu s automatikou byste to podle mě neuřídili... Proto provoz na tratích Luhačovice<->větší Koncová s depem<->SN mi přijde na uřízení náročnější než ovál s lokálkou, kvůli obracení lokomotiv, ´vlakotvorbě´ apod...)
Takže za mě Odbočná stanice s depem => vzhledem k většímu depu celková délka cca 3,5 - 4 m

Nyní bych se snažil stanice umístit do plochy pro kolejiště a nakreslit základní layout.
=> jelikož jsme v místnosti, navrhoval bych, že kolejiště u stěn nebude mít >1m na šířku, neboť se pak budeš složitě do zadních částí dostávat a něco tam dělat

Pokud se vším zatím souhlasíš, tak bychom mohli vybrat mezi následujícím uspořádáním (anebo vymysli další variantu):
sumosek.gif

- z navrhnutých tratí ve stanicích udělat dopravní koleje, přidat další+manip. koleje+napojení depa, celkové dokreslení zhlaví

Držím palce, a budu se těšit na další tvojí skicu kolejiště, máš super prostor a můžeš mít jednou parádní kolejiště...budu se zájmem sledovat vlákno :wink:

Díky moc chameleone za "podanou ruku". Nechtěl jsem moc používat cizí práci, ale pokud to nebude vadit autorovi, tak zde uvádím příklad, který by se dal po malých úprávách použít i pro moje prostory: http://magazin.modely.biz/image/img_redakce/planky/ho/005_H0_5.jpg
Částečně to odpovídá uspořádání co jsi navrhl ty. Více se mi asi zamlouvá varianta v levo, kdyby na nejdelší straně byla odbočná stanice s depem. Jde vidět, že podle tvého postupu jsem na to šel z úplně jiného konce, hold učený z nebe nespadnul :D . Bohužel moje představivost na trasování oválu je dosti mizivá. Asi jediné co mě nyní napadá je se zeptat jestli bych ti mohl zadat návrh plánu? Samozřejmě jsem připraven za tvoji pomoc zaplatit, protože chápu, že to zabere hodně času. Díky za odpověď.
Sumosek

Příspěvekod milan ferdián » ned 24 říj, 2010 5:26 pm

Sumosek píše:
chameleon píše:Sumosku teda to je zase podpásovka, dát sem jen rozměry místnosti a požadavky... :wink: Navíc se dalo něco "obkreslit" ze zde uveřejněných podobných plánků kolejišť... :wink:

fakta:

sumosek.gif

Díky moc chameleone za "podanou ruku". Nechtěl jsem moc používat cizí práci, ale pokud to nebude vadit autorovi, tak zde uvádím příklad, který by se dal po malých úprávách použít i pro moje prostory: http://magazin.modely.biz/image/img_redakce/planky/ho/005_H0_5.jpg
Částečně to odpovídá uspořádání co jsi navrhl ty. Více se mi asi zamlouvá varianta v levo, kdyby na nejdelší straně byla odbočná stanice s depem. Jde vidět, že podle tvého postupu jsem na to šel z úplně jiného konce, hold učený z nebe nespadnul :D . Bohužel moje představivost na trasování oválu je dosti mizivá. Asi jediné co mě nyní napadá je se zeptat jestli bych ti mohl zadat návrh plánu? Samozřejmě jsem připraven za tvoji pomoc zaplatit, protože chápu, že to zabere hodně času. Díky za odpověď.

Autorovi to nevadí,je jen rád,že se něco opět do budoucna něco rýsuje..Držím palce... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Sumosek » ned 24 říj, 2010 5:50 pm

milan ferdián píše:Autorovi to nevadí,je jen rád,že se něco opět do budoucna něco rýsuje..Držím palce... :wink:

Díky za svolení Milane, samozřejmě vím, že je to tvoje práce, které si moc vážím, protože tvoje návrhy jsou úžasné. Bohužel, jak jsem se dočetl, tak na tom nejsi časově zrovna nejlépe, takže tě tím nechci ani zatěžovat. Rád bych plánek dal co nejdřív dokupy, abych mohl během zimy trochu pokročit. Přes léto na to není skoro čas a chtěl bych začít se stavbou co nejdřív.
Sumosek

Příspěvekod chameleon » pon 25 říj, 2010 8:21 am

Sumosek píše:Bohužel moje představivost na trasování oválu je dosti mizivá. Asi jediné co mě nyní napadá je se zeptat jestli bych ti mohl zadat návrh plánu? Samozřejmě jsem připraven za tvoji pomoc zaplatit, protože chápu, že to zabere hodně času. Díky za odpověď.
To mi, amatérovi, lichotí :D ale nezlob se, já nejsem ta správná osoba, profesionálně bych to nezvládnul, na to tady jsou machři Milan Ferdián nebo Michal Šuhajda...
Já ti mohu nabídnout jen rychlý návrh, kde geometrie nebude 100%, též budou chybět detaily, zkrátka jen takovou rychlo skicu, na který pak bude spousta práce na doladění :wink: Potřeboval bych ale vědět následující: *typ krajiny - menší kopečky/pole atp nebo třeba pohraničí - skály velký kopce? *preferuješ více na povrchu spíš lokálku nebo hlavní trať? *hl. trať má být jednokolejná nebo dvojkolejná? *rozpočet máš neomezený? PS: za svou čmáranici nic nechci :)
chameleon

Příspěvekod Sumosek » pon 25 říj, 2010 10:12 am

chameleon píše:Já ti mohu nabídnout jen rychlý návrh, kde geometrie nebude 100%, též budou chybět detaily, zkrátka jen takovou rychlo skicu, na který pak bude spousta práce na doladění :wink: Potřeboval bych ale vědět následující: *typ krajiny - menší kopečky/pole atp nebo třeba pohraničí - skály velký kopce? *preferuješ více na povrchu spíš lokálku nebo hlavní trať? *hl. trať má být jednokolejná nebo dvojkolejná? *rozpočet máš neomezený? PS: za svou čmáranici nic nechci :)

Díky, každá pomoc dobrá. Důležité je dát dohromady alespoň ten základ. Pak to hodím do wintracu a věřím, že společně s ostatními na fóru to dotáhneme do konce.
Takže k tvým otázkám:
1) Typ krajiny - protože bych kolejiště rád přizpůsobil místní krajině, což je okraj valašska (Uh. Brod --> Luhačovice), budou to spíše menší až střední kopečky s pastvinami, loukami a lesy
2) Preference lok. / hl. trať - na to nedokážu odpovědět, asi ti moc nepomůžu, když napíšu, že 50 na 50.
3) Preferoval bych dvoukolejnou trať, protože nabízí více možností. Na druhou stranu nevím jestli půjde dvoukolejka zakomponovat do zdejší krajiny.
4) Neomezený rozpočet nemám :D , ale jsem připraven do toho investovat kolik bude třeba. Tím chci říci, že počítám s tí, že se celková cena vyhoupne na 6-ti místné číslo.
5) Tak máš u mě alespoň lahvinku mojí slivovice.
Sumosek

Příspěvekod chameleon » stř 27 říj, 2010 9:24 pm

Sumosek píše:Tak máš u mě alespoň lahvinku mojí slivovice.

To je ale motivace, paráda! :)

Sumosek píše:4) Neomezený rozpočet nemám :D , ale jsem připraven do toho investovat kolik bude třeba. Tím chci říci, že počítám s tí, že se celková cena vyhoupne na 6-ti místné číslo.

No víš, u takhle velkého projektu se s pořádnou krajinou, množstvím kolejí s DCC a vozovým parkem dá lehce dostat i k 7-mi místnému číslu :arrow: radši jsem ti tedy pro začátek navrhnul co nejjednoduší řešení.
pozn.: STANICE nejsou v měřítku ani pořádně navržené - jsou tam jen plácnuté aby tam jakoby něco bylo. Sedět by měla víceméně jen trať, resp. oblouky jsou min. cca 490/502mm. Neznám H0, jen někde v normě jsem zahlédl vzdálenost kolejí cca 59mm... Je to jen náčrtek... Práce s tím budeš mít ještě hodně, abys to upravil aby se to líbilo tobě :!: :wink:
sumosek_skryta.gif
sumosek_skryta.gif (8.46 KiB) Zobrazeno 8873 krát
sumosek_viditelna.gif
sumosek_viditelna.gif (20.89 KiB) Zobrazeno 8873 krát
chameleon

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 28 říj, 2010 5:49 am

4) Neomezený rozpočet nemám :D , ale jsem připraven do toho investovat kolik bude třeba. Tím chci říci, že počítám s tí, že se celková cena vyhoupne na 6-ti místné číslo.

Zdravím pane kolego,nechci malovat čerta na zeď :evil: ,ale řekl bych,že ten rozpočet bude o dost vyšší :o Vzhledem k rozměrům,které plánujete zastavět a plánku kolejiště,na kterém budou jezdit nějaké soupravy,bych si tipnul cenu cca
1,5 - 2 milióny. :D Mám kolejiště nepoměrně menší než plánujete Vy(160x340cm),v provozu 10 lokomotiv(digi),ovládání vyhýbek a návěstidel na ruku(analog) a dostal jsem se již na 300000,-Kč a to ZDALEKA ještě nejsem u konce. :lol:
Mrkněte na vlákno Návrat zde v oddělění kolejiště.
Jinak samozřejmě přeji hodně úspěchů ve stavbě,Mirek
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Jarda H. » čtv 28 říj, 2010 7:55 am

miroslav lengyel píše: .....Mám kolejiště nepoměrně menší než plánujete Vy(160x340cm),v provozu 10 lokomotiv(digi),ovládání vyhýbek a návěstidel na ruku(analog) a dostal jsem se již na 300000,-Kč a to ZDALEKA ještě nejsem u konce. ....

Takovéhle informace by měly být v záhlaví tohoto tématu, aby všichni budoucí stavitelé (hlavně nováčci v železničním modelaření) viděli, jak MOC finančně je to náročný :!: :!:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod pavel » čtv 28 říj, 2010 11:30 am

Jarda H. píše:
Takovéhle informace by měly být v záhlaví tohoto tématu, aby všichni budoucí stavitelé (hlavně nováčci v železničním modelaření) viděli, jak MOC finančně je to náročný :!: :!:

Jardo souhlasím, možná i s fotem jak "velké" kolejiště to je. Foto samozřejmě s souhlasem majitele :P
pavel

Příspěvekod Sumosek » čtv 28 říj, 2010 2:02 pm

chameleon píše:
Sumosek píše:Tak máš u mě alespoň lahvinku mojí slivovice.

To je ale motivace, paráda! :)

Sumosek píše:4) Neomezený rozpočet nemám :D , ale jsem připraven do toho investovat kolik bude třeba. Tím chci říci, že počítám s tí, že se celková cena vyhoupne na 6-ti místné číslo.

No víš, u takhle velkého projektu se s pořádnou krajinou, množstvím kolejí s DCC a vozovým parkem dá lehce dostat i k 7-mi místnému číslu :arrow: radši jsem ti tedy pro začátek navrhnul co nejjednoduší řešení.
pozn.: STANICE nejsou v měřítku ani pořádně navržené - jsou tam jen plácnuté aby tam jakoby něco bylo. Sedět by měla víceméně jen trať, resp. oblouky jsou min. cca 490/502mm. Neznám H0, jen někde v normě jsem zahlédl vzdálenost kolejí cca 59mm... Je to jen náčrtek... Práce s tím budeš mít ještě hodně, abys to upravil aby se to líbilo tobě :!: :wink:
sumosek_skryta.gif
sumosek_viditelna.gif

Díky moc chameleone za první vizi. Zkusím si to v klidu projít a hodit do wintracku. Co se týče financí, vím kolik tento koníček stojí. Postupně kupuji komponenty, lokomotivy, vagóny atd. Naštěstí nejsem závislý na minimální mzdě někde ve fabrice, takže do tohoto koníčku můžu něco investovat. Ono taky to kolejiště nebudu budovat měsíc, takže se ty finance rozloží do nějakého toho roku při mých časových možnostech. V každém případě díky všem za upozornění, pro mnoho ostatních to může být důležité při rozhodování o velikosti kolejiště.
Mašinky jsou pro mě srdcová záležitost už od dětství, ale v takových těch blbých letech jsem měl trochu jiné zájmy, takže jsem toho nechal. Teď mám k tomuto koníčku přece jen jiné podmínky a taky moje dcera kašle na panenky a vláčky jsou pro ní na prvním místě.

Budu rád když ostatní napíšou svoje postřehy k plánku.
Sumosek

Další

Zpět na Modelové kolejiště