novinky 2012

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: novinky 2012

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 09 úno, 2012 8:25 pm

Petre, to nema cenu to tu opet tady po stopadesate rozebirat. Jsou tri skupiny lidi. 1. ti co si model koupi takovy jaky je. 2. ti co si model poridi a nechaji si to na zakazku upravit k obrazu svemu pac si na to netroufnou nebo to proste neumi, navic si za to priplati. 3. ti co si model komplet predelaji, postavi si unikat, delaji si to pro sebe a jsou maximalne spokojeni. 2 a 3. vyzaduji individualni pristup a nikdo ani vyrobce s tim nic neudelaji protoze se jim to hromadne nevyplati. 1. je vetsina a masovka na kterou se vyrobce primarne zameruje. Kazdy ty i ja vime do jake skupiny patrime a ve finale jsme vzdy spokojeni.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod radeksindy » čtv 09 úno, 2012 8:36 pm

Sám si počkám až jak bude model vypadat i natura. Není problém si po netu sehnat Rivarossi 4126 DR patra pod 4000 Kč, dekály na čsd fousy se dělaj taky nebo si je můžu nechat udělat, a když už budu muset dělat madla, udělám si rovnou i soupravu s vyhlídkou a dalšíma upravama... Ušetřím, budu mít něco co nemá NIKDO, a ještě si zamodelařím - je to ten správný přístup??!

Jestli správný přístup, to si každý musí posoudit sám, ale rozhodně jeden z možných. Druhý možný, řekněme pro ty méně zručné nebo nemající dostatek času, je varianta ČSD s výrazně menší porcí práce, za trochu více peněz. Samozřejmě je tady možnost udělat vymakaný ČSD model se vším všudy, ale nebude za 5400Kč a dost možná nebude vůbec ekonomicky myslitelný. Kolik se jich prodá? Kolik by se jich prodalo,v "echt" provedení, ale za cenu vyšší? Chci jen naznačit, že zrovna v tomto případě mi to přijde jako dobrý kompromis mezi nedostatky vzhledem k předloze, cenou a "opravitelností".

Do pr..., proč KAZDEJ čsd model krom maloseriových, musím vrtat, šroubovat, řezat, přebarvovat nebo do něj dělat novej interiér?!!

Protože 99,99% produkce není vymýšleno a primárně určeno pro český trh. První vlaštovkou byl brejlovec, kde nejistota z nového trhu hrála velkou roli.

Dělám taky plastikařinu, a tam taky není vše košer, ale ceny 4500 jsou za super špica stavebnice nabytý rezinama, leptama a vším co dělá model modelem - tedy s vyjímkou číny!!!! A vláčky (čsd) - hruza - nejde o ty peníze, ale o zmrvenej přístup výrobců - kolik se tady už diskutovalo o rozporech mezi dodanýma podkladama a finální verzí modelu, naprostejma blbostma (pseudo český DR vagony nebo 365ky ve fiktivním vzhledu apod)...

Jenomže železniční modely nejsou stavebnice, tedy pokud si to z ní neuděláme. U železničních modelů se to jaksi nepředpokládá, navíc se jedná o funkční model. Plastikařina je prostě úplně jiný rybník.
Ale spíše bych přivítal, kdyby výrobci šli stejnou cestou jako v USA. Tam lze koupit docela běžně model hotový a vyšperkovaný, i jednoduchý, případně albína s pojezdem. Od stejné firmy. Je na každém co si zvolí, protože cíl může být různý. Nebo vozy. U kamaráda v USA jsem viděl balení po 10 vozech, typické americké uhláky. Buď nastříkané nebo jen černý plast. Za 5$ kus. A každý modelář si k tomu může dokoupit dvojkolí, spřáhla, brzdu, dekály atd. podle svého. To mi tady chybí, obecně v Evropě se všechno servíruje hotové až pod nos a v tom je hodně ruční, tedy drahé práce. Tu si někteří rádi udělají sami. Za 2500 bílá patra v krabičce, za 4000 hotová.

Za svoje dneska už bohužel hooodně vydřený prachy chci prostě kvalitu.
Při velikosti českého trhu nezbývá než snížit laťku nebo sakra přidat na penězích. Kdyby na počátku 90. let zmizelo ze světa TT, tak dneska byl český trh výrazně zajímavější. Kdyby ...
radeksindy

Příspěvekod TTmili » čtv 09 úno, 2012 8:51 pm

Já nevím proč furt fňukáte nad madýlkama. Co já bych za takovouhle podobu Bpjo dal, jenže pro nás Tillig ani neškrtne. Navíc pokud se nepletu tak bylo řečeno že je na jednotce popis s rokem revize 1962 :?: a tudíž je tam špatně (podle mého) víc věcí. Pokud jde o jednotku Bp 903 pak by měla mít okapy nad spodními okny, dveřmi, i čelními okny. Kromě čelních oken jsem si jich ale nikde nevšim. Co se týče popisů tak dle informací na parostroji by měly být bílé, kromě fousů a znaku ČSD které byly v odstínu slovnové kosti. Ale to nikomu z vás problém nedělá, ale madla.... Neříkám že kdyby nám někdo takovouhle jednotku připravil do TT že bych také nerejpal, ale ryl bych do pro mě podstatných věcí, a ne do toho jestli dostanu madla nasypaná v pytlíku nebo osazená na modelu.

radeksindy: Áááá, H0kař promluvil, všechny ostatní měřít (hlavně TT) jsou špatné, H0 je dokonalá, a nebýt ostatních byla by ještě dokonalejší :mrgreen: .
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod jirkan » čtv 09 úno, 2012 9:21 pm

Vážení, moc se omlouvám, že jsem svou poznámkou rozpoutal tak vášnivou debatu :mrgreen: . Já osobně zcela souhlasím s tím, co poznamenal v jednom z posledních komentářů p. Dalecký - sám se řadím to té skupiny slepnoucích nešiků, kteří svým horšícím se zrakem omlouvají to, že bych to sám zřejmě zpr..... :lol: , a tak možnost, že mi někdo za rozumný poplatek madla přidělá je přesně to, co hledám. Věřím ale, že většina z Vás, kteří nepatříte do té 1. skupiny (co je jim to fuk), to zvládnou bez problémů sami. A pokud by někdo dodal (nebo zapůjčil) šablonu, třeba by to zvládlo i takové dřevo, jako jsem já...... Hlavně už se dál nehádejte, dyť to sakra děláme pro radost, ne? :D :D :D :D
jirkan

Příspěvekod Netáhlo » čtv 09 úno, 2012 9:30 pm

Jirkan: ale to víš že bys to zvládnul, věřím tomu, že by to zvládnul úplně každý, kdo se tu k tomu ohražoval. Vždyť to je tak jednoduché, že nic jednoduššího už být nemůže. Možná, že některým jedincům by se muselo pomoci názornou ukázkou, ale jsem přesvědčen o tom, že to každý hravě zvládne a pokud ne, tak to už je na hlubší zamyšlení. Zkuste se všichni ohlédnout za svou modelářskou prací a podívejte se pořádně, co všechno jste dokázali a přestaňte tu uraženě tvrdit, že nějakých pár dírek je pro vás nerozlousknutelný oříšek. Ve své podstatě jste všichni velice šikovní a umní lidé, takže si myslím, že tohle pro Vás nikoho nemůže být problém :wink:
Netáhlo

Příspěvekod radeksindy » čtv 09 úno, 2012 9:55 pm

radeksindy: Áááá, H0kař promluvil, všechny ostatní měřít (hlavně TT) jsou špatné, H0 je dokonalá, a nebýt ostatních byla by ještě dokonalejší

Jako bývalý TTčkař vím o čem mluvím. :lol:

Ale já chtěl říct něco jiného. Podle statistik BDEF (Německý modelářský svaz) je ve východních zemí asi 55% H0, 25% TT a pak další velikosti. V celém Německu už je situace normálnější, skoro 75% modelářů v H0, pak jsou další 4 velikosti a na šestém místě je TT s podílem kolem 7%. Druhá je velikost N, necelých 20%. Pokud se objeví podobné statistiky pro celoevropský trh, pak TT uplně vypadne do kolonky ostatní se skoro nulovým podílem.

A v ČR? Čísla chybí, ale jaký může být podíl H0 a TT? Tipoval bych 50 na 50, možná je to rozváženo malinko směrem k H0. Takže mám dvě menší skupiny, z toho jedna chce patra od Tilliga 1:120, druhá od Rivarossi 1:87. Kdyby byla jen jedna větší skupina, byly by její přání ekonomicky zajímavější. Tady nejde o co je lepší, to ať si každý přebere sám, ale bohužel díky rozdělení trhu trpí obě skupiny. Jsou malé a míň zajímavé, než by chtěly a potřebovaly. Samozřejmě se H0 díky rozšířenosti může svézt i s jiným trhem (třeba s rakouským, což v TT moc nejde, protože kromě bývalé NDR TT model neudáte).

Mě přijde provedení pater Rivarossi jako velice dobrý kompromis. Ale já nejsem cílový zákazník ...
radeksindy

Příspěvekod medvidek » čtv 09 úno, 2012 9:59 pm

Tady vubec nejde o to jestli to umime nebo ne,ale za skoro 5 tisic bych chtěl model ktery dam do vitriny a nemusim se v něj štourat. Podle meho nazoru za ty prachy by měla nějaka baba ve fabrice ty diry vyvrtat a ja dostat hotovy model. Dokud budem neustale ustupovat tak se situace nikdy nezlepši. Samozřejmě ty patra chci a koupim si je,ale štve mě že budu muset riskovat že mi ujede vrtak (kdo řika že ne tak lže) a zmrvim model. :roll:
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Příspěvekod vypravecc » čtv 09 úno, 2012 10:18 pm

pro mě je volba jednoznačná-hotový patra od Michala byt s priplatkem. Nebudu šťourat do modelu za pet tisíc, abych tam neco zk..vil. Michal je šikovnej a bude mit grif a nacvičenou tu montáž :D :P , když jich bude dělat více......
vypravecc

Příspěvekod Netáhlo » čtv 09 úno, 2012 10:29 pm

medvidek píše:Tady vubec nejde o to jestli to umime nebo ne......

Ale jde!!! A pokud to nechápeš, tak si přečti o stránku zpět příspěvky od "Mikinko", který to tam vše hezky a jasně vysvětlil :!: A pokud se tady někdo chce ohražovat nějakými principy, tak Vás upozorňuji, že principy nefungují vůbec nikde a hlavně ani v nejobyčejnějších sférách života jedince, tak proč očekáváte, že nějaké principy budou fungovat u výrobců modelů???? Vždyť ti lidé, co jsou za výrobu modelů zodpovědni jsou deformováni stejnými nefunkčními principy, jako je celá společnost, tak proč si dělat nějaké iluze a očekávat zázraky????
Místo toho, aby jste tady remcaní pozdvihovali na národní sport, byste se měli všichni sebrat a ty zpropadené dírky si vyvrtat :mrgreen:
Netáhlo

Příspěvekod greenery » čtv 09 úno, 2012 10:44 pm

Netáhlo píše:.............a ty zpropadené dírky si vyvrtat :mrgreen:

...to bych nesměl bejt vrták :D
greenery

Příspěvekod Netáhlo » pát 10 úno, 2012 12:02 am

Použiji takový příměr:

Jednoho dne v nedávné minulosti jsme s kolegy navštívili Prahu, po půldenním trmácení za svými úkoly, jsme se šli ovlažit do jedné nejmenované restaurace a poručili si pivo.
Po tom, co jsme byli obslouženi se jeden kolega šel dožadovat svých práv tím způsobem, že chtěl dočepovat o skoro 3cm podměrečné pivo. Výčepní mu pivo zabavil a nejen jemu, ale i všem, co jsme s ním seděli u stolu a hrubě nás vykázal z restaurace ven.

Takže si dávejte pozor, aby jsme stejným principem neskončili u některého z výrobců modelů. jelikož pro nikoho z nich nejsme majoritním trhem a světu vládnou tyhle pokřivené principy, tak bych se ani nedivil, kdyby to takhle dopadlo.
Netáhlo

Příspěvekod medvidek » pát 10 úno, 2012 12:16 am

Hele nejsem nějakej vědator,ale přijde mi že kdyby na cokoli daly napis ČSD tak to lidi koupěj a to je špatně a to co zde popisuje Netahlo neni zase až tak pravda,jen se koukněme třeba k leteckym modelařum,ti jsou o dvě třidy jinde. Bavime li se tady o patrech tak se bavime o vagonu za 5 litru a za ty penize chci model a ne dodo. Samozřejmě že si umim vyvrtat par děr,ale proč????????? Za ty penize nechci vrtat. Mam model i za 45 tisic kč a kdyby mi někdo řekl že si tam mam něco vyvrtat tak mě odvezou do marnice. Každopadně bych chtěl nějake vysvětleni proč tam ty diry nejsou už z fabriky když k tomu dodavaj madla????? Že by pani inženyři zapoměli????
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Příspěvekod Zx1974 » pát 10 úno, 2012 5:43 am

.... za ty prachy by měla nějaka baba ve fabrice ty diry vyvrtat ......

Pánové nezapomenínejte na to, že žádný z výrobců není charita a nikdo z nich nebude dělat cokoliv navíc zadarmo. Tady je daná nějaká cílová cena, Rivarossi má určený zisk z kusu a prostě bába s přípravkem a vrtačkou se tam už nevejde.
Spousta lidí žije v bludu "na prvním místě je zákazník" či "náš zákazník náš pán" , ale to není pravda na prvním místě vždy byl a bude akcionář. Tomu se vedení firmy zodpovídá a protože "Musíte se víc snažit, pane správce, nebo Vás budemem muset vyměnit" pořád platí tak tomu se už dá říct jen to, že můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.
Zx1974

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 10 úno, 2012 6:12 am

Zx1974 píše:.... za ty prachy by měla nějaka baba ve fabrice ty diry vyvrtat ......

Pánové nezapomenínejte na to, že žádný z výrobců není charita a nikdo z nich nebude dělat cokoliv navíc zadarmo. Tady je daná nějaká cílová cena, Rivarossi má určený zisk z kusu a prostě bába s přípravkem a vrtačkou se tam už nevejde.
Spousta lidí žije v bludu "na prvním místě je zákazník" či "náš zákazník náš pán" , ale to není pravda na prvním místě vždy byl a bude akcionář. Tomu se vedení firmy zodpovídá a protože "Musíte se víc snažit, pane správce, nebo Vás budemem muset vyměnit" pořád platí tak tomu se už dá říct jen to, že můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.

Chtěl jsem napsat něco podobného,ale vidím,že mě kolega předběhl.Naprostý souhlas,jen bych ještě doplnil,že akcionář banky,která poskytuje dané firmě provozní kapitál na úrok. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod jobr » pát 10 úno, 2012 6:58 am

Koukám, že je tu spoustu odborníků, kteří vědí jaký má Rivarossi na modelu zisk a zda se jim vyplatí přidělat madla nebo zda to odflákli, také je zde několik znalců, kteří vědí jak mají být ostatní schopní si ta madla přidělat či ne.
Ve výsledku je to ale každého věc, zda koupí či ne, stejně jako je věcí Rivarossi jaké modely produkuje, otázka jen je jakou si vezme zpětnou vazbu, pokud se vagónů prodá méně než čekal (je to kvůli malému trhu nebo "odfláknutým" vagónům) nebo naopak více než čekal (zařadíme více českých modelů v lepší kvalitě a nebo je to jedno, stejně vezmou všechno)
Já osobně si je nekoupím, ale nemám proto důvod nijak odsuzovat Rivarossi, stejně jako nepředpokládám, že by oni odsuzovali mne :P
H0 DCC, navrat k masinkam kvuli detem :-)
jobr

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)