Návrhy kolejišt - zásady, pověry a mýty-pokrač. aneb AZkvíz

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrhy kolejišt - zásady, pověry a mýty -pokrač.

Příspěvekod JanoH0e » sob 28 led, 2012 4:35 pm

Max píše:MIlane díky za upřesnění k tomu hlavnímu městu Slezska, na výkresu datum chybí - jako skoro vždy.

Před časem kdosi z modelářů prohlašoval, že most nemůže být v oblouku - ono hlavní problém je v měřítku : pokud bychom ho dodrželi , tak by to bylo něco jiného, než když tam dáme R 440 nebo dokonce R 380.(H0)

Ešte prosím zvýrazni ten oblúk mosta. Ako pozerám, tak pozerám, mosty sú rovné, v oblúku je iba trať.
JanoH0e

Příspěvekod Max » sob 28 led, 2012 4:42 pm

Na tu věčnou diskuzi o tom, zda má být v topírně dříve uhlí a nebo popelová jáma, je zde odpověď :
Přílohy
zbrojenia popel21.jpg
Max

Příspěvekod milan ferdián » sob 28 led, 2012 5:22 pm

Max píše:Na tu věčnou diskuzi o tom, zda má být v topírně dříve uhlí a nebo popelová jáma, je zde odpověď :

Tady nikdo tuto symbiózu nepopírá.Viz historické fotky.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Max » sob 04 úno, 2012 7:27 pm

Ještě maličký doklad o tom, že skutečně Opava bývala hlavním městem Slezka, než vláda "demokraticky" rozhodla, že Slezsko zanikne. Snad měla strach z dalších Sudet ?
Přílohy
Slezsko_.jpg
Slezsko_.jpg (30.12 KiB) Zobrazeno 6172 krát
Max

Příspěvekod milan ferdián » sob 04 úno, 2012 7:33 pm

Maxi,ale já bydlím ve Slezsku.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Netáhlo » sob 04 úno, 2012 7:39 pm

Nebydlíš, bydlíš stejně jako já v Moravskoslezském kraji :wink: . Za komančů , ale i potom až někdy do druhé půlky 90tých let to byl Severomoravský kraj. A kdy byl zrušen oficiální název Slezsko, netuším ale určitě to bylo někdy po skončení WWII.

P.S. Ale duševně, Milane, samozřejmě obýváš území Slezska :mrgreen:
Netáhlo

Příspěvekod Morris Zapp » sob 04 úno, 2012 7:55 pm

Naprostá většina území Slezska se nachází na území dnešního Polska a po tom, co se tam odehrávalo ve 20. století, už nemá smysl o Slezsku hovořit jinak, než jako o historickém pojmu. Poláci sice používají název Slezsko pro označení správních útvarů, ale obyvatelstvo bylo vyměněno.
Rakouské Slezsko, momentálně se nacházející na území ČR, je jen takovou jižní štěpinkou Slezska. Příliš malou, než aby bylo samosprávnou jednotkou...
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod milan ferdián » sob 04 úno, 2012 8:39 pm

Ať se vám to líbí nebo nelíbí,znak SLEZSKA je ve státním znaku.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod kubbajs » sob 04 úno, 2012 8:47 pm

Slozko bylo součástí české koruny od vlády Lucemburků do doby Marie Terezie kdy ho ve válce s Pruskem ztratila. Rakousku zůstala jen nepatrná pidičástečka, tzv. rakouské slezko, hlavní město byla Opava. Slezko jako takové připadlo po II.válce Polsku. Tolik asi z dějin. A teď už zpět k mašikám. To nás baví určitě více.
TT, V.epocha ČD, asi digitál, (zatím jen v hlavě a teď už i v Milanově knize)
kubbajs

Příspěvekod Ferda » sob 04 úno, 2012 8:51 pm

Słonszka eszte nezgyneła!

Česká část Slezska

Obrázek

Rozloha: 4 452 km2 (historické)
Počet obyvatel: dnes asi 1 milion obyvatel

Z historie
1356 - Karel IV. 9. října přivtělil Slezsko ke Koruně České
1742 - Rakousku zůstala jen malá jižní část Slezska s centrem Opavou
1782 - Rakouské Slezsko spojeno s Moravou
1849 - Rakouské Slezsko odděleno od Moravy jako země rakouské monarchie
1920 - Po vzniku ČSR k Slezsku připojeno Hlučínsko a část Těšínska
1928 - Slezsko připojeno k Moravě - země Moravskoslezská
1938 - Většina Slezska obsazena v říjnu německou armádou, Hlučínsko připojeno k Říši, zbytek Slezska součástí Sudet
1945 - K československému Slezsku připojena další území v rozsahu expozitury ZNV v Moravské Ostravě
1949 - Slezsko rozděleno mezi Ostravský kraj a Olomoucký kraj ČSR
1960 - Slezsko začleněno do Severomoravského kraje ČSR
2000 - Slezsko znovu rozděleno mezi Ostravský kraj a Olomoucký kraj ČR
2001 - Od 31. května změněn název Ostravského kraje na Moravskoslezský kraj
2005 - Od 1. ledna převedeny obce Huzová, Moravský Beroun a Norberčany z Moravskoslezského do Olomouckého kraje

Mapa české části Slezska

Obrázek
Publikováno dne 1.12.2007
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 05 úno, 2012 7:04 am

Takže já jsem také Slezan,když pocházím z Bruntála. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod MartinMach » pon 06 úno, 2012 10:12 pm

Hmmmm....když kouknu na ten výčet datumů od Ferdy, tak proč nám na ZŠ (cca rok 2000 +/- 2 roky) říkali že: "...Česká republika se skládá z Čech, Moravy a Slezska"? :roll:
A to bylo asi poprvé a naposled co jsem slyšel o takovém složení, pak už do nás všude prali jen Čechy + Morava (a žil jsem v domění existence tohohle "trojspolku" doteď)
MartinMach

Příspěvekod Max » úte 07 úno, 2012 8:57 am

Slezsko a železnice - s předáváním území se předávala i vozidla pro tamní dráhy. Neví někdo,jaké lokomotivy jsme získali od Prušáků na Hlučínsku 1920 ? A zůstaly tam dál v provozu, nebo šly jinam ?
Max

Příspěvekod Morris Zapp » úte 07 úno, 2012 9:12 am

MartinMach píše:Hmmmm....když kouknu na ten výčet datumů od Ferdy, tak proč nám na ZŠ (cca rok 2000 +/- 2 roky) říkali že: "...Česká republika se skládá z Čech, Moravy a Slezska"? :roll:
A to bylo asi poprvé a naposled co jsem slyšel o takovém složení, pak už do nás všude prali jen Čechy + Morava (a žil jsem v domění existence tohohle "trojspolku" doteď)

Tak ještě než to tady admini pročistí :wink: , bych si dovolil upozornit, že nemůžeme míchat navzájem dvě odlišné věci: Slezsko jakožto historickou zemi a Slezsko jakožto správní jednotku. Tohle bylo jednotné za feudalismu, v moderní době správní obvody nemusí respektovat historické země (nejmarkantnější příklad je asi Jihlava: centrum leží na Moravě, nádraží v Čechách, ale ze správního hlediska je to obojí v Kraji Vysočina).

A to, zda se někdo narodil jako Slezan, Moravan nebo Čechoslovák nebo já nevím co ještě, taky nesouvisí s aktuálním stavem státní správy a samosprávy: například hluboko v Čechách a českých správních celcích se dnes (kromě různých jiných) rodí i Vietnamci.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod milan ferdián » úte 07 úno, 2012 9:46 am

Morris Zapp píše:
MartinMach píše:Hmmmm....když kouknu na ten výčet datumů od Ferdy, tak proč nám na ZŠ (cca rok 2000 +/- 2 roky) říkali že: "...Česká republika se skládá z Čech, Moravy a Slezska"? :roll:

Tak ještě než to tady admini pročistí :wink: , bych si dovolil upozornit, že nemůžeme míchat navzájem dvě odlišné věci: Slezsko jakožto historickou zemi a Slezsko jakožto správní jednotku. Tohle bylo jednotné za feudalismu, v moderní době správní obvody nemusí respektovat historické země (nejmarkantnější příklad je asi Jihlava: centrum leží na Moravě, nádraží v Čechách, ale ze správního hlediska je to obojí v Kraji Vysočina).

A to, zda se někdo narodil jako Slezan, Moravan nebo Čechoslovák nebo já nevím co ještě, taky nesouvisí s aktuálním stavem státní správy a samosprávy: například hluboko v Čechách a českých správních celcích se dnes (kromě různých jiných) rodí i Vietnamci.

Já nemám zájem něco mazat,zatím :wink: Je to velmi zajímavé téma,protože se týká i provozu.Viz připomenutí připojení Hlučínska a jejich tratí.Je velká škoda ,že nebyla dostavěna trať z Petřkovic do Chalupek.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště