Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Čeština v příspěvcích - vážně i nevážně

Příspěvekod Petr Šimáček » ned 05 úno, 2012 6:44 pm

MirekTT píše:Pořád si neuvědomujeme jednu věc, a sice že tahle diskuze nahrazuje standardní hovor. Není to úplně věc textu a pravopisu. Psaný text je zde nezbytné technicky nutné zlo (alespoň pro některé z nás), které zde nahrazuje přímou slovní komunikaci. A proto si myslím, že je zcela přípustné tomuto aspektu přizpůsobit i psaní. Třeba mně ty koncovkočíslovky nevadí vůbec. Ale nesmí se přehnat. Třeba z5 už je úchylárna (ikdyž to zrovna není číslovka). Esemesky taky vyvinuly zcela nový psaný "pravopis", protože se tím nahradilo mluvené slovo, přičemž nešlo o psaný dopis. A k tomu všemu se musí přičíst překlepy a nechtěné hrubky.

Když už je to také trochu nevážná debata: Skutečně! Používání esemesek a mejlů vyvolalo revoluci nových vyjadřovacích postupů - jazykovědci dnes reálně předpovídají brzký ,,převod" smajlíků do běžných ( stále více se zjednodušujících ) textů a dokonce do gest, provázejících řeč. Jednoduché vyjadřování, doprovázené gesty vyjadřujícími ,,jak je to vlastně myšleno"...! Slovy klasika - Je to ale prdel, pane profesore! :lol:
HO, konec 1. + začátek 2. epochy v českých zemích
Petr Šimáček

Příspěvekod Hekttor » ned 05 úno, 2012 6:51 pm

Ano, je to diskuze. Je vedená v češtině, jazykem země, kde je základní vzdělání stále zadarmo a je vedená formou psaných příspěvků, nikoli SMSek. Nevidím nic špatného na tom poukázat na chyby, zvláště pak replikované více přispěvateli. Neřeším drobnůstky typu překlepy, ale jak jste sami psali, holt všeho moc škodí. V každém případě chci vzdát hold každému, kdo respektuje standardní pravidla svého rodného jazyka a kdyby to šlo, dostalo by se mu pochvaly před rozvinutou standartou.
Adminovi děkuji za tenhle jazykový koutek, kam mě poprávu šoupl, určitě se mě tu bude lýbít a douflám, že odsut mně uš nigdo vihazovat nebude .
Hekttor

Příspěvekod milan ferdián » ned 05 úno, 2012 6:56 pm

Hekttor píše: kam mě poprávu šoupl, určitě se mě tu bude lýbít a douflám, že odsut mně uš nigdo vihazovat nebude

A co ty hrubky,pane profesore :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Trainmaniak » ned 05 úno, 2012 9:36 pm

Musím se přidat. Je smutnou skutečností, že čeština na celém internetu stojí za prd. Stačí záměna jednoho písmene a slovo má jiný význam (zhlédnout/shlédnout). Ale může se stát. Někdy jsem sám překvapen, co po sobě najdu. Snad ještě horší je ale nepoužívání interpunkce. Člověk musí opravdu zabrat, aby pobral, co je vlastně větou zamýšleno. Chybějící čárky v souvětí někdy umí potrápit.

Zájmena ji/jí jsou také používána často špatně. Přitom mají jednoduchou pomůcku: ji=tu, jí=tou. Mě/mně už bylo zmíněno. Y/i bez komentáře. :roll:

U příspěvků je většinou zřejmé, kdo psát umí a jen si to po sobě nepřečetl, a kdo psát neumí. Když je člověk pravidelným návštěvníkem fóra, tak už podle jména přispěvatele pozná, co může čekat. Pravdou je, že s tím nikdo nic neudělá. Co se do člověka natlouklo v dětství, to v něm je. Více se do něj asi dostane těžko. Cit pro jazyk je asi také trochu vrozenou dispozicí, někomu bylo dáno více, jinému méně. Jsou různé dys- případy, kdy za to člověk prostě nemůže.

Autorská slepota - můžu číst kolikrát chci a stejně něco přehlédnu. Je to tím, že svůj text znám a čtu jej letmo. U cizího textu se to stane zřídka.

Sám na sobě pozoruji jakousi deformaci. Přehazuji písmenka, mezeru dělám o znak dříve apod. Takže píšu "jsme" v 1. os. j. č., píšu "to j eal ev háji" apod. Ale čtu po sobě a většinou to najdu. Údajně je to opravdu tím, že při psaní spěchám. Asi bude lepší psát pomalu. Hlavně pro ty, co pomalu čtou. :)

Prostě chlapi, mrkněte na to po sobě 1x nebo 2x, i když nejste zrovna učitelé češtiny, určitě nějakou chybku najdete a alespoň tu chybovost trochu eliminujete. Nebo text pište v editoru a on vám alespoň nějaké překlepy podtrhne. :)

No, tak jsme si zamodelařili a jdeme na kutě. :) Dobrou.
Trainmaniak

Příspěvekod male zvire » ned 05 úno, 2012 10:15 pm

radekkrupka píše:Jednoduché pravidlo

mě (2 písmena) - 2./4. pád
mně (3 písmena) - 3./6. pád :)

Já bych byl šťastný i jen za ty i-y, nemusíme z toho dělat kroužek tvůrčího psaní :)

Na tohle jsem nikdy nebyl a asi ani nebudu. Když se na základní škole zkoušela pravidla tak jsem měl vždycky pětku, občas čtyřku. Ale mám tu výhodu že mám jakýsi "cit" který mi z velké části nedovolí psát hrubky nejtěžšího kalibru... a na zbytek buď kašlu nebo mi pomůže kontrola pravopisu ;)

Ač v mnoha bodech souhlasím s předchozími diskutujícími tak mi to nedá a načnu tu méně vážnou část diskuze:

Navrhuji aby všechny příspěvky před odesláním prošly vypatlátorem: http://www.vypatlator.cz/
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod mizl » ned 05 úno, 2012 10:24 pm

male zvire píše:
Navrhuji aby všechny příspěvky před odesláním prošly vypatlátorem: http://www.vypatlator.cz/

Zkusil jsem napsat nějakou blbost do překladače. A to co mi vylezlo z něj :shock: .......

Tak tomuto jazyku jsem doposud neporozuměl. .... :roll: ... Měl jsem pocit, jako by ke mě promluvila mimozemská bytost.
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod radekkrupka » pon 06 úno, 2012 8:13 am

Yo wOe, TaKhLe pIiIsHe mLaDaAa gEnErAcE (Jo, takhle píše mladá generace). Naštěstí jenom exoti :(
radekkrupka

Příspěvekod Trainmaniak » pon 06 úno, 2012 8:46 am

Přiznám se, že občas kólnu (call) kámošoj, aby něco čeknul (check). Nebo mu říkám, aby klouznul (close) dveře. :) Ale tahle slovíčka používáme s tou správnou dávkou yronyje, páč nás to taky prudí. Tenhle slovník mám z první ruky, dcera má 19 let a to je samý ajsko, fejs a podobně. :) Člověk se chca nechca nakazí. :D
Trainmaniak

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 06 úno, 2012 8:48 am

[quote="Trainmaniak"]Musím se přidat. Je smutnou skutečností, že čeština na celém internetu stojí za prd.

Kdyby jen na internetu :o ,neměl jste někdy někdo v poslední době nějakou knihu?A co takhle televize,nemluvím o seriálech a filmech,ale o hlavním zpravodajství.A to prosím na veřejnoprávní TV,co tam z nich lezou za perly to hlava nebere a na té liště co běží dole už vůbec ne. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod vafram » pon 06 úno, 2012 9:28 am

No čeština je tady opravdu úpadek. Mnohokrát mně to tu nadzvedlo, nicméně nenašel jsem odvahu kritizovat. Jsme přece jen na technickém fóru.
Nejvíce mne dorazí y/i. Přidám také poučku. Jsem ze staré školy. Často se tu dočtu, že lokomotivy jezdili a modeláři stavěly. Je to jednoduché. Před podstatným jménem si řekněte- "ty" lokomotivy a musí být jezdily. A "ti" modeláři a zde bude logicky stavěli. Kdo mluví česky, cit mu napoví zda ti, nebo ty. Pěkný den.
vafram

Příspěvekod radekkrupka » pon 06 úno, 2012 9:32 am

Čeština a pravopis je problémem obecně i na jiných fórech. V podstatě nikde se to moc neřeší, protože to ani nejde. Prostě u některých jedinců (ať už za to můžou nebo ne) se nad to musíte povznést...
radekkrupka

Příspěvekod Trainmaniak » pon 06 úno, 2012 9:41 am

Ano, Rádě, máš recht. Ale díky Jardovi za tohle vlákno, kde si člověk může alespoň legitimně zchladit žáhu. :D Nic to nevyřeší, ale ti češtinářští punťové (také se do nich počítám :D ) si alespoň vylijí srdéčko. :wink:
Trainmaniak

Příspěvekod pekl024 » pon 06 úno, 2012 10:48 am

Trainmaniak píše:Ano, Rádě, máš recht. Ale díky Jardovi za tohle vlákno, kde si člověk může alespoň legitimně zchladit žáhu. :D Nic to nevyřeší, ale ti češtinářští punťové (také se do nich počítám :D ) si alespoň vylijí srdéčko. :wink:

A co teprve Hank, ten tadi musý opčas brečet :mrgreen:
pekl024

Příspěvekod czhunter » pon 06 úno, 2012 12:25 pm

radekkrupka píše:Yo wOe, TaKhLe pIiIsHe mLaDaAa gEnErAcE (Jo, takhle píše mladá generace). Naštěstí jenom exoti :(
Takhle psala mladá generace před cca 10ti lety. Pak přišel "l33t 5p34k", teď už ani jedno nefrčí :)
czhunter

Příspěvekod male zvire » pon 06 úno, 2012 4:19 pm

Trainmaniak píše:Nic to nevyřeší, ale ti češtinářští punťové (také se do nich počítám :D ) si alespoň vylijí srdéčko. :wink:

To mi připomnělo jeden legendární úryvek diskuze který se dá nalézt na Lamerovi. Dovolím si ho překopírovat a adminy prosím o přivření všech očí a ostatních tělních otvorů:
<Ajiinka> Tosh sem byla s kamoshama w lihu jak sviň. Ty wole ani newísh o cos přyšel. :-)
<Tomano> Musím ti říct, že mě značně irituje tento moderní trend - psát W do slovíček kam nepatří. Stejně jako psaní hrubek a jiných disproporcionálních chyb, a při tom to považovat za znak sociální nadřazenosti. Ergo tě musím požádat, abys zanechala tohoto hanebného ničení českého jazyka, jinak budu nucen urazit tvůj původ a přidat hanlivý přívlastek.
<Ajiinka> Co to melesh ty woe????
<Tomano> PIŠ JAKO ČLOVĚK TY PÝČO PLESNIVÁ!!!!
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)