Cena modelu / hračky - diskuze

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Cena modelu / hračky - diskuze

Příspěvekod Hříbek » pon 30 led, 2012 11:47 am

Tak dobře, abychom se vrátili k tématu tohoto vlákna.
Působí na někoho z vás Brejlovec od Kuehna jako hračka, nebo model?
Podle ceny (viz příspěvky výše) by to měla být spíš hračka.
A co kvalita provedení?
Nevím, kde to firma vyrábí, ale jako čínský "šmejd" mě to nepřipadá.
Připojím jen poznámku a dál už se v tomto vlákně nebudu vyjadřovat.
Myslím si, že kvalitní model se dá vyrobit i za rozumný peníz.
Spokojeni můžou být všichni. Zákazníka to nezruinuje a výrobce neprodělá.
Je to taky o tom, jak firma uvažuje, jestli je ochotna držet si kvalitu a tím zákazníky, nebo
to odflákne s tím, že to někdo koupí a ještě bude rád, že má doma český "model" od české firmy.
Howgh, domluvil jsem a víc se k tomu už nevrátím, raději si jdu zamodelařit. :wink:
Hříbek

Příspěvekod kubbajs » pon 30 led, 2012 12:29 pm

Já chci model na hraní. Když mi jezdí mašina na kolejiši, tak chci aby všichni poznali že se jedná o českou mašinu. U návštěvníka/diváka u mě doma zažívám povětšinou tyto rakce: ,,jé, takový mašiny jezděj u nás". Vůbec je nezajímá, že u nich může jet nanejvíš Eso, že Bastard by si u nich asi moc nezajezdil. O to méně řeším jaké má model mašiny vzduchojemy nebo nádrž. Neplatil bych za model víc jen proto, že má sprvně udělané písečníky nebo správný počet prolisů na skříni. To jsou věci které jdou mimo mě.
TT, V.epocha ČD, asi digitál, (zatím jen v hlavě a teď už i v Milanově knize)
kubbajs

Příspěvekod chameleon » pon 30 led, 2012 12:44 pm

Na ježdění jsou tyhle nové mašiny v pohodě, a já jsem rád, že oproti minulosti máme teď co nakupovat.

Kdo chce model nejvyšší kvality do vitríny, tak si může přeci koupit malosérii anebo tento model a vyšperkovat ho, ne? Aspoň bude mít dokonalejší model než ostatní a úpravama se bude moct pochlubit.

Cena je pro Čecha vyšší než pro Němce, jak tu někdo někdo uvedl, to je jasné, na jejich životní úroveň jsme zatím nedosáhli, což je opět jiná kapitola. Takže já cenu akceptuji.
chameleon

Příspěvekod Jeff Hopper » pon 30 led, 2012 1:02 pm

Já chci taktéž model na hraní - ježdění, ale rozhodně chci aby v rámci možností odpovídal co nejvíce realitě - nádrže jaké mají být, prolisů tolik kolik má být, vše co tam má být aby tam bylo - pokud tak není tak tomu musí i odpovídat cena - proto akceptuji cenu brejlí MTB(které jsou pěkné), ale už né cenu mračenky MTB. Dále jsem schopen slevit z nároků v případě, že si to dělám sám - dělám to pro sebe a mám s toho radost.

Pár příkladů:

http://jefftt.rajce.idnes.cz/lokomotivy ... 0_1818.jpg

sergej - mosaz, epoxid - 1500,-, sergej bílý pruh - 80 eu + 100,- sprej

http://jefftt.rajce.idnes.cz/lokomotivy ... 0_3294.jpg
http://jefftt.rajce.idnes.cz/lokomotivy ... 0_5132.jpg

mračenky - mosaz, epoxid - 1500,-, BR218 + epoxid 1700,- až 1900,- dle ceny pojezdu(u těch na 218 jsem se už z lenosti vyprd na madla, ale pořád jdou dodělat)
Jeff Hopper

Příspěvekod chameleon » pon 30 led, 2012 2:12 pm

Jeff Hopper píše:Já chci taktéž model na hraní - ježdění, ale rozhodně chci aby v rámci možností odpovídal co nejvíce realitě - nádrže jaké mají být, prolisů tolik kolik má být,
tyto "drobné" odlišnosti ale třeba odradí od nákupu modelu jen pár jedinců - a náprava chyb mohla být časově náročná - a odložení spuštění prodeje by mohlo mít větší negativní dopad na odbyt (náskok před konkurencí). Lepší může být varianta s možností doobjednání nové nádrže nespokojeným kupcem... Jsou to spekulace, a jakékoliv důvody výrobce chápu. Na druhou stranu by tady s váma mohl pilovat model a diskutovat a ladit jej měsíce k naší spokojenosti, ale myslím, že by to bylo neefektivně časově náročné a nakonec stejně by to místní zkritizovali a stejně mnozí nakonec neobjednali a koupili rychlejší konkurenci :wink:
chameleon

Příspěvekod vmucha » pon 30 led, 2012 2:36 pm

sergej - mosaz, epoxid - 1500,-, sergej bílý pruh - 80 eu + 100,- sprej

mračenky - mosaz, epoxid - 1500,-, BR218 + epoxid 1700,- až 1900,- dle ceny pojezdu(u těch na 218 jsem se už z lenosti vyprd na madla, ale pořád jdou dodělat)[/quote]

To jsi za ty peníze koupil, nebo je to cena za "materiál" a pak jsi si to sám postavil?
Pokud sám, tak kolik času jsi při stavbě strávil?
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Jeff Hopper » pon 30 led, 2012 6:34 pm

Mohlo by to zájimat i ostatní a proto nepíšu SZ

Prosimtě vše jsem si postavil - kastle většinou okolo 150 - 200,- na burze a cca. 1 hod. práce(broušení - vše brouskama na stojanovce, a dodělávky ruční brouskofrézou) cca. 1 hod. stříkání(většinou jsem dělal více modelů - takže olepit, stříknout - několikrát - olepit druhou barvu a stříknout) Nejhorší jsou okna - stříhání a dolaďování(když jsem byl úplně línej tak jsem je natřel černou fixou) boční kvůli chlazení nedávám. V případě nudy jsem předvrtal díry a dosadil madla. To většinou u epoxid. kastlí na mosazu. U kastlí na tov. pojezdu 218 to byla uprava rámu - odstrojení toho nejdůležitějšího, zakrytování podvozků aby se do nich neprášilo a hurá na brusku - a nemazlil jsem se s tím. Spasování, úprava spodku(u těch 218 byla nádrž se vzduchojemem podobná takže tam zůstala) pokud byly dva vzduchojemy tak dodané z kastlí. Obroušení masek a dolepení přiložených epoxid. a celé nabarveno šedivou. Dolepeny tabule od Banků. Ještě by to chtělo dodělat drobnosti -ale raději jezdím, takže časem. Většinou mi mašina tak trvala okolo 4 hodinek a jezdila.

U sergeje s bílím pruhem - toho jsem sehnal jetého v Lipsku a stříknul - cca. 1 hodinka práce.,

Většina mašin se nemůže rovnat továrním a ani lepším malosériovkám - ty zase stály okolo 5000,- Kč, kdy já měl 2 až 3 moje. Osvětlení jsem moc neřešil - v noci nejezdím, ale až se budu nudit tak ho třeba dodám. Jo a mašiny jsem stavěl cca. od roku 2000. Dneska už bych se s tím nedělal. Brejle od MTB stojej 2600,- a vypadaj mnohem lépe než moje :lol: :lol: :lol: :lol: a mašiny z leptu raději nestavim - určitě by vypadaly jak po nehodě a nemám na to nervy 8)
Jeff Hopper

Příspěvekod Jeff Hopper » pon 30 led, 2012 6:41 pm

Tady na tý mračence je vidět ta nádrž z 218

http://jefftt.rajce.idnes.cz/lokomotivy ... 0_7287.jpg

Takhle by nějak měla vypadat hračková mašina v ceně okolo 1500,- Kč.
Jeff Hopper

Příspěvekod V_Báňa » pon 30 led, 2012 7:49 pm

Vzhledem k účelovému napadání modelů MTB podezřele založenými Nicky zde stručné vysvětlení několika evegreenů. Předem upozornuji že jakýkoliv výtvor, kterém se zde posvátně říká model je svojí podstatou hračka, 99.5% procent obyvatel ČR tomu říká pikovláčky. Ty co jsou schopni kvůli vláčkům byť pod rouškou anonymity psát něco o sebevraždě, zločinu bych odkázal ve vší vážností do psychiatrické lečebny. To je jak když se hádají dva akvaristi, který ma červenější rybičku. Taky mám pocit že někteří pod stresem "obchodu" jsou ochotni obětovat i svoji důstojnost, což je zbytečné.

Nádrž na zamračené TT- o správném tvaru dobře vím a problém nastal vloni v lednu, když se zjistilo, že původně zamýšlenou variabilitu formy pouhou výměnou šíbru (vložky s reliefem) zkazili v nástrojárně, poněvadž delicí rovinu šibku udělali nepochopitelně už v místech kde se láme stěna 45st ke dnu. Aby nádrž vypadala jako barčová jediná viditelná změna byla posun této hrany o 0.3mm, což s touto formou nejde. Kvuli posunu 0.3mm jedné hrany zadávat a platit novou formu jsem odmítl, odmítla to i nástrojárna kvuli vytíženosti a přistoupil jsem na riziko, že pár slabomyslných se o mne bude otírat. Stejný problém podle mne mají u Roca, taky to zmastili a nyní neví jak si zduvodnit navýšení financí. Forma na nádrž je právě kvuli šíbrům dost drahá.

Jiskřička naděje je že pokud by se někdy ztvárnil model pomeranče TT, který má nádrž rozměrově stejnou +- tak už si tvary šíbrů pohlídám, že bude možné lisovat jak nádrž barče správnou tak i pomeranče. V té chvíli je klidně můžu rozdávat zadarmo, je to bezcenný výlisek. Tuto jiskřičku žel dusí předpoklady / odhady že zrovna pomeranč by nijak uspěšný nebyl.

Tak doufám že jsem vám poodhalením této problematiky ukázal že napsat hysterický příspěvek do diskuze jde snadno, realita výroby je jiná a hádky o nádrž už jsem vedl pred rokem.

---------------

Cena- vzhledem ke krizi v eurozoně (rakovina eurovyžranosti), bohužel musím konstatovat že už nic nebude tak levné jako před 2 roky. Problémy mají ti co vyrábí v číně (rapidní nárust ceny práce, za hrst rýže už tam dělat nechtějí- viz problémy Roca) a ti co mají většinu v evropě levní nebudou. Nárust surovin a ropy a kursu USD si promítli všichni do všeho. Proc nedělá Tillig modely za 2680 CZK? Takový kvanta jich dělá, která rozpusí režii na minimum, formy už má dávno zaplacené, a stejně stojí loko 3500.... Cenu tvoří vstupní náklady, investice do forem, cena práce, rezerva na opravy dopravu aj , marže prodejců (tj cena za prodej a propagaci) a hlavně DPH. Začněte tím DPH- volte vládu která zařadí modely do snížene sazby. Cenu modelu stanovuji na základě těchto složek, pokud se najde dobrovolník, který je bude montovat dlouhodobě zadarmo a kvalitně (odměnou mu budou pochvaly zde na diskuzi) tak je šance ihned snižit cenu o pár stovek. Kdo se hlásí?

Reproduktor- je std součástí a byť komplikuje i nám výrobu, zůstane. Modely MTB jsou kompletne vybaveny vším co je užitečné k provozu, stačí nasadit dekodér. DO-DOdávat modely, na které se ihned majitelé vrhají s pilníky a pajkami není mým cílem. Kromě jiného problémy s reklamaci po "neuspěšných operacích" jsou dražší.

Tot vše, nebudu rozpoutavat diskuzi.
V_Báňa

Příspěvekod V_Báňa » pon 30 led, 2012 7:53 pm

Jeff Hopper píše:Tady na tý mračence je vidět ta nádrž z 218

http://jefftt.rajce.idnes.cz/lokomotivy ... 0_7287.jpg

Takhle by nějak měla vypadat hračková mašina v ceně okolo 1500,- Kč.

Ano to je možné, nerozporuji jenze! započítejte jen 20 DPH a 20% marzi prodeje, takže váš model by se i připráci zadarmo a NULA investic do forem prodával někde okolo 2400 CZK.
:P :P :P
V_Báňa

Příspěvekod Colonel32 » pon 30 led, 2012 8:15 pm

Mimochodem, zdá se mi to, nebo brejlovce MTB jsou jediné, kde nebyly hlášeny žádné problémy s provozem?
Colonel32

Příspěvekod Martin Justiz » pon 30 led, 2012 8:21 pm

V_Báňa píše:Vzhledem k účelovému napadání modelů MTB .....
......
......
......
......
Tot vše, nebudu rozpoutavat diskuzi.

pane bana ja doufam že většina lidi to chape a ten zbytek vam to snad neotraví sám mam mraču už u sveho prodejce a moc se na ni těšim jen doufam že se od vas dočkám dalších modelu třeba kocour by byl moc fajn a prodala by se kvanta
ČD v Nku
Martin Justiz

Příspěvekod MOL » pon 30 led, 2012 8:52 pm

Colonel32 píše:Mimochodem, zdá se mi to, nebo brejlovce MTB jsou jediné, kde nebyly hlášeny žádné problémy s provozem?

Bohužel, my jsme měli na revizi dva, na jeden směr měli pochybný chod... (a výměna nádrže)
MOL

Příspěvekod František Příhoda » pon 30 led, 2012 9:04 pm

A co ty vzduchojemy? Také prkotina?
František Příhoda

Příspěvekod V_Báňa » pon 30 led, 2012 9:14 pm

František Příhoda píše:A co ty vzduchojemy? Také prkotina?

Jistě- když se mne kolega ptal ve zmatku při montáži zda tam patří velký vzduchojem tak jsem řekl bez rozmyslu ano, poněvadž jsem dva dny před tím kreslil podklady na tisk zamračené II serie a měl jsem v hlavě že vzduchojemy jsou "jeden velký". načež celá první várka byla osazena na základě toho rozhodnutí (*oprava jednoho slovička ANO) chybým vzduchojemem a ani mne to nepřišlo divný.

Až když se ozvali připomínky tak kouknu do připravených podkladů k 478.1022 z listopadu a vidím že kdyby se mne neptali a raději se koukli, tak to tam bylo správně.

Tohle je praxe. Ne že bych nevěděl jak vypadá lokomotiva ,ale trvale bojujete s chybami jiných nebo vlastními zmatky.

PS- speciálně s Vámi bych se rád osobně seznámil, kdo je za tímto nickem. Děkuji.
V_Báňa

PředchozíDalší

Zpět na Velikost TT (komunita TT)