PÁNI KOLEGOVÉ,MODELÁŘI.Dnes v 7:30 jsem zahájil operaci s krycím názvem dětské kolejiště.Držím se posledního plánku.BEZ TOČNY..to jen pro pořádek.Stanice se bude podobat poslednímu z variant.možná se jen rozroste o nějakou "skládkovou" kolej ..(směrem na jih) protože jsem měl doma jen pár kusů stavebnic EW2,začal jsem zleva od té spodní smyčky.Tak jak je vidět na prvních fotkách.Smyčka my šla pěkně od ruky a to hlavně díky předem připraveným šablonkám...(začátečníkům a modelářům co budou kombinovat flexi a obloukové podloží vřele doporučuji.) Na předem nalepenou "šablonovou cestu" jsem jako tradičně nalepil "pěnovou pásku" (sádrokartonářskou) o šíři 30mm.Tentokrát však ve dvou vrstvách.Není se čeho bát štěrk a vegetace to vyladí tak akorát.Nemám rád když jsou koleje příliš "utopené". Pak už následovala pokládka kolejí.Protože používám pevná oblouková pražcová pole,lepil jsem prvně jen ty pražce a pak až protáhl pruty.Tato metoda se mi už osvědčila u "modulovky". Začátečníkům doporučuji seříznout patku prutu do špičky.Líp se to pak protahuje.No chce to trochu cviku a ten já už díky několika pokusům mám. R396 šlo super,r353 už hůř.Já to jednou rukou tlačím a druhou pomocí pilníčku tlačím jemně prut do úchytů.Díky té seřízli patce to šlo. R310 jsem měl v podobě kolejniček,takže kdo se těšil jak budu klít má smůlu.Z r310 je udělaná jen smyčka.
Pak následovala pokládka prvních výhybek v oblouku.Z r396 do 353 a z 353 do 310. OČISTEC.Rozhodl jsem se celou stanici rozdělit do dvou dílů na samostatné 5mm překližce,kterou pak přišroubuji na základní desku.Děkuji svědomí,že jsem se takto rozhodl. "3 veksle" jsem montoval 5hodin.Postavit si stavebnici EW2 a následně se ji snažit znásilnit do oblouku..NEREÁLNÉ..Pokud na to má někdo nervy,nechť se snaží.Já to po několika neúspěšných pokusech řešil opět stejně jako kolejivo.Tedy prvně šablonky pak jsem nalepil přímo podloží a pak začal skládat výhybku.Pruty se musí pochopitelně tvarovat do oblouku v ruce.šlo to hrozně,nejhorší bylo vše pospojovat spojkami tak aby to lícovalo.Takže pokud někdo vyloženě netrvá jako já na EW2 doporučuji raději IBW.Nakonec se to povedlo.Vše funguje k naprosté spokojenosti.Vagónky projíždí jak po másle.Jediný trochu problém nastal u dvou výhybek,kde se mi stále tlačí jazyky ven z toho přestavníku.Jak jsou tam ty ohlé zobáčky co se musí zatlačit do dírek tak to mi trochu leze ven.Hrozný napnelismus.Ale jinak ok.Zkusím to tam nalepit.Nebo má někdo lepší nápad??Osobně jsem nikdy neviděl sílu jakýchkoliv motorických přestavníků či serv,ale řekl bych se by dostaly pěkně za uši.Možná by to ani nezvládly.Já to budu ovládat ručně,ale i tak je to trochu úder pod pás.Ale o tom zase jindy.
¨
http://tauvec.rajce.idnes.cz/KOLEJISTE_TT_DETIPoslední dvě fotky jsou zatím teoretické.Jak udělat ten jih nádraží?? První možnost další výhybka a čtvrtou kolej vést opět pěkně v ose 32mm.Nebo to oddělit od "dopravních kolejí" a udělat ještě dvě manipulační koleje: ?? Co by bylo lepší.??
http://tauvec.rajce.idnes.cz/KOLEJISTE_ ... 180055.jpghttp://tauvec.rajce.idnes.cz/KOLEJISTE_ ... 180054.jpg