Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod vvitty » pát 16 pro, 2011 2:10 pm

Pro pripadne zajemce jsou po dohode s autorem k dispozici sestavene DCC dekodery a v pripade zajmu budou tez stavebnice.
http://pojezdy.eu/eshop/serva-pestavniky/979-dcc-pestavnik-vyhybek-pro-4-serva.html
Obrázek
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod otompotom » pon 09 led, 2012 2:04 pm

Zdravím, měl bych dotaz ohledně programování dekodéru. Mám postavený dekodér z DCC kolejí a k němu dva dekodéry slave, vše s firmware od fuldy. Jde mi o to, jestli je nějak možné programovat PIC a tím i pohyb jednotlivých serv zvlášť a bez toho aniž bych musel vše odpojovat a PIC dávat do dekoderu master.

Děkuji
Naposledy upravil otompotom dne pon 09 led, 2012 2:07 pm, celkově upraveno 1
otompotom

Příspěvekod fulda » pon 09 led, 2012 2:05 pm

ne
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod otompotom » pon 09 led, 2012 2:08 pm

Ahoj díky to bylo rychlé :-D, ještě mě napadlo udělat ten tvůj dekodér a naprogramovat to na něm abych to nemusel všecko odpojovat. Bude se to chovat stejně i po zapojení do těch dekodérů DCC?
otompotom

Příspěvekod fulda » pon 09 led, 2012 2:39 pm

Bude, ale moc jsem nepochopil co tim ziskas? stejne musis vyndavat procesor a strkat ho nekam jinam jen pro to, aby jsi ho naprogramoval.
Dokonce ty dekodery od dcc koleji neumoznuji cteni ani v pripade ze hrajes tu hru s prendavanim procesoru, to dokazou jen "ty moje".
fulda

Příspěvekod otompotom » pon 09 led, 2012 2:47 pm

Tak teď jsem to zas nepochopil já :D

No to že musím vyndat PIC vždy to je jasný, ale protože mám ty dekodery už na kolejišti a musí se vždycky vše odpojit tak bych měl tenhle malý na programování (pozice serva pomocí MultiMaus). A tím čtením jsi to myslel jak? Jsem elektrotrubka. :D
otompotom

Příspěvekod male zvire » pon 09 led, 2012 2:52 pm

otompotom: dekodéry od DCC-kolejí neumožňují čtení hodnot CV, ty co "tuní" Fulda ano. U dekodérů od DCC nemusíš odpojovat vše - stačí rozpojit svorkovnici mezi Master a Slave a potom můžeš v Masteru vesele programovat.

Fulda: dají se tyto "tvoje" servodekodéry použít i na řízení lineárních serv? Třeba těchto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16270 ? Běžná serva ttotiž jezdí někde kolem 5V, ale tyhle jsou na 2,8 - 4,2V

Díky,
T.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod otompotom » pon 09 led, 2012 3:05 pm

Ahoj, ale musím odpojit a připojit nová serva, proto chci použít jako programátor ten dekoder od fuldy.
otompotom

Příspěvekod vvitty » pon 09 led, 2012 3:13 pm

male zvire: mely by, dej tam misto 7805 nejakou 3.3V alternativu. Doporucuji neco v LowDrop provedeni ... nebo LM317 + prislusne odpory a proskrabnuti spoje na desce.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » pon 09 led, 2012 5:25 pm

otompotom píše:Tak teď jsem to zas nepochopil já :D

No to že musím vyndat PIC vždy to je jasný, ale protože mám ty dekodery už na kolejišti a musí se vždycky vše odpojit tak bych měl tenhle malý na programování (pozice serva pomocí MultiMaus). A tím čtením jsi to myslel jak? Jsem elektrotrubka. :D

jasně, pokud používáš MultiMaus jako centrálu, tak nerozumíš slovu čtení CV, tak to je potom jedno.

male zvire píše:Fulda: dají se tyto "tvoje" servodekodéry použít i na řízení lineárních serv? Třeba těchto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16270 ? Běžná serva ttotiž jezdí někde kolem 5V, ale tyhle jsou na 2,8 - 4,2V

Konkrétně tyhle jsem nezkoušel, jsou moc nové a mám je teoreticky někde na poště. Ty o kousek dražší jsou v poho.

Pokud chceš provozovat nízkonapěťová serva, tak dej namísto 7805 nějakej 3,3V stabilizátor a nebo na jeho výstup dej ještě jednu diodu, třeba 1N4007 a je to. Procesor funguje od 3,3V
fulda

Příspěvekod vvitty » pon 09 led, 2012 5:37 pm

Ty diody bych dal radeji dve... at je vystup bezpecne dole
vvitty

Příspěvekod Jojo » pon 09 led, 2012 5:38 pm

Ono je už škoda tu niečo napísat.! Pokial to Fulda neschvali. :D Hodne zdravia v Novom roku a Tvojim školeniam zvlašt. :!: Dúfam ,že su zdarma.
Chodia tu aj ludia ktorý niesu až tak zdatný. A ked na to prídu nie je to, ako objavit bycikel. :o :o
Pri Tvojom prístupe dúfam ,že máš min. 2 s.r.o a 2 a.s.
Hodne Zdaru všetkým.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod BohousP » pon 09 led, 2012 5:53 pm

Jojo: Myslím si, že tvoja poznámka nebola oprávnená. Práve v oblasti servodekodérov urobil Fulda pre Č+S železničných modelárov veľký kus práce. Myslím tým podstatné vylepšenie software. Na rozdiel od iných, ktorí kopírujú zahraničné schémy (často s minimálnym pochopením ich funkčnosti) a majú z toho business, Fulda všetko poskytuje bezplatne, či už na svojich strákach, alebo informácie tu. Že sa mu občas nechce stále vysvetľovať niektoré veci znovu a znovu sa tiež nečudujem. Jednoducho, nie je na všetko čas ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jojo » pon 09 led, 2012 6:39 pm

To bola gratulacia k PF 2012. Tažko nikedy povedat bez osobného kontaktu. :roll:
Bol to humor a hlavne Hodne Zdaru. :D :D Mne už to jazdí! Ale ta krajina a modelovanie nie moj koníček takže teraz bude trapenie. :shock:
A tom som pozeral u Houmra jeho točnu. Čo človek to názor. Každý je v niečom dobrý.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod otompotom » pon 09 led, 2012 8:59 pm

No mám postavenou H-centrálu připojenou MM a tato sestava CV číst umí, ale nepochopil jsem to v kontextu s dekoderem pro serva.
otompotom

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi