Obchodní zástupci pro ČR

Tipy, ceny, zkušenosti, poznatky.....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Obchodní zástupci pro ČR

Příspěvekod vvitty » sob 31 pro, 2011 7:27 pm

pekl024 píše:Petře , máš pravdu, ale jak někdo může prodávat modely a jiné věci bez DPH nechápu. Jak nakoupil?
Já to nedokážu /v mezích zákonu a slušnosti/.

Neni platce DPH, protoze na to nema dostatecne velky obrat?
Podminkou je, ze ho dotycna cinnost nezivi... pokud ho zivit ma, tak ten obrat prekroci nekolikrat... a pochopitelne, veci na vstupu pak kupuje s DPH (pokud je kupuje od platcu).
Naposledy upravil vvitty dne ned 01 led, 2012 1:39 pm, celkově upraveno 1
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » sob 31 pro, 2011 7:30 pm

Petr: ony se ty velci vyrobci ale chovaji mnohdy uplne stejne ke svym dodavatelum, jako prodejni retezce k nim. Beznou soucasti smlouvy je vyhled na snizovani cen dodanych komponent v ramci planovaneho vyrobniho cyklu atd. A jak se chovaji ti uplne nejvetsi radeji nechtej vedet... (mineno na poli elektroniky, aby bylo presne...)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 01 led, 2012 11:15 am

pekl024 píše:Petře , máš pravdu, ale jak někdo může prodávat modely a jiné věci bez DPH nechápu. Jak nakoupil?
Já to nedokážu /v mezích zákonu a slušnosti/.
Prodávat bez DPH jde, pokud splnuješ podmínky jako neplátce DPH... To jen na vysvětlenou... 2/3 OSVČ jsou takto registrovány...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod DS Model » ned 01 led, 2012 9:42 pm

Prodávat bez dph v žádném případě nelze. Naše zákony to v žádném případě neumožňují.
Jsou dvě možnosti - první - jsem plátce dph - v tom případě jako fyzická osoba - odvedu státu Daň z Přidané Hodnoty. Tedy jednoduše řečeno - nakoupím za 1 tis s dph prodám za 1,3tis s dph - státu odvedu 20% ze 300 kč, tedy 60 kč.
Druhá možnost - a to je to o čem píšou kolegové nahoře - nejsem plátce DPH - ale i tak je dph v ceně kalkulované, protože nakupuji s DPH. Rozdíl je pouze v tom, že neodvádím rodíl z těch 300 kč, je to tedy výhodnější - v případě že nemám sklad a nejsem právnická osoba (tam se to počítá jinak - ale to sem nepatří).
V každém případě, pokud někdo nakoupí s DPH a je plátcem, tedy DPH si u státu uplatní na vstupu (dostane ho od státu zpět) a prodá bez dokladu (nemusí dodaňovat rozdíl a odvést dph z prodej) okrádá stát a potažmo nás všechny (a taky víc vydělá, protože dostane ten vstup zpět a nebo v případě nákupu v zahraničí v rámci EU DPH neplatí - ale potom odvede v případě přiznání prodeje DPH z celé částky - takže to dph zaplatí úplně stejně).
Ale protože JÁ ušetřím, tak je to vlastně legální, že ano...
Byl to jen příklad, podobnost s jednáním některých obchodníků je čistě náhodné.
No, nicméně jestli se nepletu, tak v této diskuzi jsem asi jediný obchodní zástupce. Rád vám odpovím na vaše otázky ohledně modelů, termínů a prostě co budu vědět.
Pokud bych tu někomu překážel, dejte vědět. Přestanu se sem hlásit.

David Strupp
Obchoďák u Tilliga
DS Model

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 02 led, 2012 8:55 am

DS Model píše:Ale protože JÁ ušetřím, tak je to vlastně legální, že ano...

No pokud tím myslíš, že si odpočet DPH děláš na modely co jsou pro tebe samotného ale který dál neprodáváš, musíš to zase mít ve skladový evidenci a tím i v majetku firmy, včetně příslušný skladový karty (DKP)... Takže zas tak jednoduchý to taky není!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod DS Model » pon 02 led, 2012 9:17 am

Ne, takhle jsem to nemyslel.
A skladovou evidenci vést nemusíš....pro velké firmy je to samozřejmost, ale dodnes existují malé firmy, kteří si inventuru dělají na základě nákupních a prodejních cen. Je to děsná pakárna, ale jde to.

ds
DS Model

Příspěvekod Scoot » úte 03 led, 2012 3:39 pm

Scoot

Příspěvekod DS Model » úte 03 led, 2012 3:57 pm

Hmmm, určitě stojí za zamyšlení..
No, vzhledem k tomu, že by se k tomu měl vyjádřit někdo jiný, já se k tomu vyjadřovat nebudu.
Kromě jedné věci - a tou je obchodní politika. Pochopil jsem to jako všeobecné téma a proto pár slov.
U firmy Tillig jsou stejné ceníky pro celý svět. Neexistuje rozdíl mezi čechy, němci, rakušáky a já nevím koho ještě. Druhá věc je to, že každý obchodník má rozdílné kondice, ale vím, že to se týká asi pěti obchodníků v čechách a na slovensku, kteří si to díky svým obratům přinejmenším zaslouží.
Pisatel se tam zmiňuje o doporučených cenách. No, chodí mi nabídky velkých prodejců na německém trhu, mám tak zpětnou vazbu. Vím, že doporučené ceny se vesměs dodržují v toleranci -10%. Velmi vyjímečně na předobjednávky nebo výprodeje víc. Ale z druhé strany - německý obchodník dokáže prodat i za stejnou cenu jako konkurent. Proč? To tuším, ale napsat nemohu. Jenom podotknu, že prodávat za každou (co nejnižší) cenu je cesta do pekel, protože takový obchodník není a nikdy nebude přínosem pro rozvoj tohoto segmentu. Ano, chápu že některým se může zdát špatně, že zaplatí víc. Ale na druhou stranu, takový obchodník, který se snaží (rozumně) vydělat, nabídne zákazníkům spoustu dalších služeb, m.j. i sortiment, který si mohu koupit ihned a nemusím čekat na to, až mi ho takový obchodník objedná a v dnešní době trnout, jestli na mně ještě zbyde. O případných reklamacích ani nemluvě.
Chci tím říct, že tahle mince má dvě strany. Brečet nad tím, že mně výhybka bude stát o 20 kč víc je v širším pohledu blbost.
Ano, barikáda má dvě strany. Pokud bude někdo na té jedné "správné" straně barikády veřejně podrážet svým spolubojovníkům nohy tím, že bude prodávat hluboko pod DMOC, zkuste si tipnout, jak to dopadne..
A teď do mně ....

David Strupp
DS Model

Příspěvekod vorisekml » úte 03 led, 2012 5:40 pm

Pro mě je cena zboží vždy prvořadá, na druhém místě je nutno počítat s vícenáklady /ona i ta cesta na burzu, do Lipska, na různé podivné Dny otv. dveří nebo pošta něco stojí/, třetí místo je spolehlivost prodejce.
Taky jsem ochoten připlatit za limitovanou sérii /která se většinou bohužel v případě úspěšného prodeje vždy opakuje/.
Pokud se mě cena nelíbí podívám se jinam, koupím tam kde to v součtu vyjde nejpříznivěji.
Nejhorší jsou potíže typu přeobjednejte si model dopředu, sice nevím jak model bude nakonec vypadat a kdy bude, ale pokud si model nepředjednáte nebude sleva. To funguje jen v Čechách a poněkud dále na východ. Naštěstí se nevybírá záloha, jde jen o nezávaznou poptávku a pokud se mě nakonec model nelíbí mohu odřeknout. Druhá strana mince je že mě potom prodejce u kterého jsem si model přeobjednal a neodebral hází do segmentu nežádoucích zákazníků a pak se žádná sleva při případné další objednávce nekoná. Toto se v Německu nepraktikuje.
Takže nejnižší cena nemusí být ve výsledku nejlepší……
Teď k zastoupení jednotlivých značek. Nejhorší je jednoznačně PIKO. Příšerně předražené. Taky výběr modelů pro Český trh je podivný. Je zde velký počet modelů které by šlo lehce „přetisknout“ do Č/S/D. U Piko je jednoznačně co zlepšovat. Tillig je nespolehlivý, hlavně v oblasti ND. Taky jen u Tilliga se mě stalo že na mě model dle prodejce model nevyšel, páč jich Tillig dodal málo /blbost, v řísi jsem model urychleně doobjednal a do týdne mě saský prodejce kontaktoval že je model skladem, šlo o osobní vůz v H0/. Pro Tillig platí to samé pro vhodnost modelů pro „přetisk“ do Č/S/D. Ceny u Tillig jsou oproti Německu vysoké, ale třeba u M 140.3 „manky“ se objevily konkurence schopné nabídky, takže nakonec moje koupě v Německu dík cestě vyšla hůře než nákup v ČR.
Roco, Fleischmann /celkově Modelleisenbahn GmbH/ je cenově konkurence schopná, dokonce bych řekl že se dají modely od Roco sehnat v ČR levněji /po zápočtu vícenákladů/. Odvrácená tvář Roco je nespolehlivost. Zde více než kde jinde platí to že dokud model nedržím v ruce nevím co vlastně kupuji. Nejsou schopni dodržet ani svůj vlastní schválený výkres. Viz T 334 /V 36/. Dokonce se v ČR objevují i výprodejové slevy zhruba stejné výše jako u Německých prodejců.
Brawa, Rivarossi, Lima nejsem schopen ani komentovat. Pokud něco chci raději rovnou objednávám v říši.
Ostatní malosériové výrobce typu PMT, Gutzold, ani komentovat nechci. S těmito dříve solidními výrobci už nepočítám, nemají mě co nabídnout. Pokud ano, jde vždy o paskvil k domácí tvorbě. Zde je selhání zástupce nejvýraznější. V případě PMT je potíž i Německu.
H0
vorisekml

Příspěvekod Scoot » úte 03 led, 2012 5:43 pm

A něco pro radost...Mám rád jeden vtip.
Co mají společného dámská ňadra a dětský vláček?..obojí je pro děti, ale hrajou si s tím tatínkové.

Ano ano, vláčky jsou opravdu jen pro dospělé a hlavně cenou...kolik malých a mladých kluků si bude šetřit, aby si koupili svou vysněnou lokomotivu? Tušíme věkový průměr modelářů...a vymíráme. Dnešní děti mají spoustu jiných lákadel a chtějí mít všechno pokud možno hned, kdo by čekal na model lokomotivy "ROK" asi jen "Blázen". Většina znás se k železničním modelům v dospělosti vrací, protože jsme je měli v dětství.

Tak a trochu vážně.

Cílem většiny výrobců je mít naplněnou výrobu a tím i prodat maximum zboží....to se ale vylučuje s vyšší cenou, čím bude zboží dražší tím si ho může koupit méně lidí. Řekl bych že f.TILLIG má dražší modely i náhradní díly.(Tillig vs. Kuhen)
Když něčeho prodáte hodně (právě za nižší cenu) je to pro vás reklama... můžete si dovolit lepší cenu a další zisk máte z prodeje náhradních dílů.
Obchodní politika prodat něčeho málo za hodně peněz je sice pěkná věc, ale nesmíte mít konkurenci a nesmí být před vámi něco jako ekonomická recese...Pokud se vám to, ale povede je to na Nobelovku z ekonomie.
Scoot

Příspěvekod DS Model » úte 03 led, 2012 6:09 pm

ad vorisekml....příspěvek, který má hlavu i patu..
Dovolím si jen pár slov k Tilligovi, ostatní jsou na někoho jiného..

Tillig je nespolehlivý, hlavně v oblasti ND. Taky jen u Tilliga se mě stalo že na mě model dle prodejce model nevyšel, páč jich Tillig dodal málo /blbost, v řísi jsem model urychleně doobjednal a do týdne mě saský prodejce kontaktoval že je model skladem, šlo o osobní vůz v H0/. Pro Tillig platí to samé pro vhodnost modelů pro „přetisk“ do Č/S/D. Ceny u Tillig jsou oproti Německu vysoké, ale třeba u M 140.3 „manky“ se objevily konkurence schopné nabídky, takže nakonec moje koupě v Německu dík cestě vyšla hůře než nákup v ČR.

1/ otázka proč na Vás nevyšel model u Vašeho prodejce je více než jasná. Tillig jako každá jiná firma musí plánovat výrobu. Dnes mají už tak našponovaný termíny, že plánuji rok, něco i rok a půl dopředu. A tady hraje velkou roli schopný obchodník. Pominu fakt, za kolik peněz nebo s jakou marží prodává. Tillig vždy na jaře, v Norimberku, vydá novinkový katalog. Některé modely mají limitovaný termín k objednání. Viz třeba Desiro RJ. Zde musí obchodník zvážit, kolik modelů objedná...ale to na své triko. Běžně se stává, že si zákazník vzpomene 14 dní po termínu ...a u obchodníka který nakupuje pouze na základě předobjednávek má smůlu. O něco málo jiné je to u "běžných" novinek. Ale i tady platí, že kdo dřív přijde,...Limity výroby jsou dané. Jestliže si u Tilliga usmyslí, že Vašeho vozu vyrobí 300 ks a prakticky 3-4 měsíce před samotnou výrobou to už nelze změnit....a limit je už rozebraný... Termíny...řeknete si, tak proč nenavýší výrobu...no protože o to by se zpozdila další novinka, která má už své koupěchtivé a nebo čekající zákazníky. Fabrika se nafouknout nedá.
Pak dojde k tomu, že obchodník Váš model prostě už doobjednat nemůže. A že ho sehnal v německu? No možná proto, že ho měl předobjednaný, kdo ví...a nebo se domluvil s jiným obchodníkem. Je to tak, že obchodníci v německu jsou na trochu jiném levelu a všimněte si, jak jejich obchody vypadají. Takových u nás rozhodně většina není.
2/ND - objednávám je běžně a většinou bez problémů. Opět to bude spíš otázka Vašeho prodejce...Ano, může se stát, že nemají vše skladem. Většinou s další sérií jsou k dostání..
3/ Přetisk - no ono to tak úplně jednoduché není.. Tak třeba na M140 jsem dělal podklady já s jedním velice zdatným kolegou z oboru historie KV. A přesto že jsme dodali podklady v pořádku, při výrobě se tam vloudila malá chybka. A nebo jiná věc - podklady na vozy, které jezdily chvíli po válce. Sehnat takový podklad, kterého se dá "chytit", aby člověk nepustil do světa paskvil...no..zkuste si to :-) ALE!! pokud máte nějaký tip, nebo dokonce podklady k něčemu, co TIllig vyrábí - sem s nimi..a já se Vám pokusím postarat o výrobu.

No a na závěr k cenám. Nejvyšší obraty v této republice mají u Tilliga firmy, které zdaleka nejsou nejlevnější. Naopak, snaží se o rozumné dodržování prodejních cen. Tak nevím...čím to bude?? že by dokázali prostě uspokojit potřeby běžných modelářů?? protože si můžou třeba dovolit ze své vyšší marže nakoupit věci volně na pult....??
Ohledně slev na předobjednávky v německu - to fakt myslíte vážně? Němečtí obchodníci jsou jinak vychovaní. Oni s cenami pracovat umí...

Zdraví

David Strupp
DS Model

Příspěvekod DS Model » úte 03 led, 2012 6:22 pm

Scoot píše:Ano ano, vláčky jsou opravdu jen pro dospělé a hlavně cenou...kolik malých a mladých kluků si bude šetřit, aby si koupili svou vysněnou lokomotivu? Tušíme věkový průměr modelářů...a vymíráme. Dnešní děti mají spoustu jiných lákadel a chtějí mít všechno pokud možno hned, kdo by čekal na model lokomotivy "ROK" asi jen "Blázen". Většina znás se k železničním modelům v dospělosti vrací, protože jsme je měli v dětství.

Ano, tady jednoznačně hraje velkou roli rodičovský přístup. Pokud je pro tatínka (maminku :mrgreen: ) jednodušší dítko upíchnout k počítači, není to asi ta pravá cesta, jak dítko přivést k našemu milovanému koníčku a mít svého následníka. Sám mám malé děti. Rostu z toho, když si berou do ruky vše na co narazí. Ale měli by jste vidět tu malou žábu, který ještě nejsou 2 roky, jak se dožaduje mašinek. O klukovi ani nemluvím...tomu jsou tři a je to hotový nádražák :-)
Jak píšu - je to o přístupu rodičů, na prodejce a ani výrobce tuto vinu házet nemůžete.[/quote]
Cílem většiny výrobců je mít naplněnou výrobu a tím i prodat maximum zboží....to se ale vylučuje s vyšší cenou, čím bude zboží dražší tím si ho může koupit méně lidí. Řekl bych že f.TILLIG má dražší modely i náhradní díly.(Tillig vs. Kuhen)
Když něčeho prodáte hodně (právě za nižší cenu) je to pro vás reklama... můžete si dovolit lepší cenu a další zisk máte z prodeje náhradních dílů.
Obchodní politika prodat něčeho málo za hodně peněz je sice pěkná věc, ale nesmíte mít konkurenci a nesmí být před vámi něco jako ekonomická recese...Pokud se vám to, ale povede je to na Nobelovku z ekonomie.

Vylučuje s vyšší cenou - a z čeho bude fungovat obchodní síť?? Z toho, že na každou mašinku vybrečíte takovou slevu, že se to obchodníkovi nevyplatí vůbec prodávat? Takže co, zbavíme se obchodníků?? Vždyť ti lidé, kteří tohle dělají si nijak na "vysoké" noze nežijí..
Tillig je dražší,..jeho výroba je totiž z větší části stále v Evropě...
Prodat hodně za málo peněz to je obchodní politika Forda. Když pominu fakt, že kupovat model s výhledem, že si k němu budu muset výhledově koupit ND je naprosto zcestná, tak si běžte na toho levného Forda koupit taky levný ND. Ani omylem. Jeden ze zákazníků firmy Tillig má na to takový trefný příměr. "Já vám prodám levnou tiskárnu k PC, protože já pak bohatě vydělám na náplních do této tiskárny.." Myslím, že tohle správná cesta není.

David Strupp
DS Model

Příspěvekod vorisekml » úte 03 led, 2012 7:33 pm

Jsem to špatně napsal. Systém předobjednávek a SLEVY na ně fungují hlavně u nás a východněji. V DE systém předobjednávek funguje taky, ale slevy za ně ne. V DE fungují množstevní slevy, klubové slevy /což jsou v podstatě taky obratové slevy/ a jiné. Předobjednávka je v DE myšlena včasná objednávka a jistota dodání modelu za cenu v den objednání /byť v čase dodání je cena jiná, ony se ty ceny mění i 2x ročně, většinou letí vzhůru ať vinou výrobců, prodejců, nebo vyšší moci DPH.../
Ohledně toho osobáku šlo o naprosto běžně dostupný 2osý přípojný/osobní vůz VB 140 2/3.tř "DR" a zde selhal přední český prodejce, který podle mě na objednávku zapoměl a vše ost. byly výmluvy.....a zase narážím na prodejce- neochota se zabývat jednotlivou objednávkou. Více to nebudu pitvat, model jsem lehce sehnal v DE.
Podklady pro přetisk/ evtnt. novovýrobu třeba u Roco Zamračená/, to by měla být jedna z hlavních čiností zástupce jednotlivých výrobců, aby bylo vůbec co prodávat. Ano, dlouho to fungovalo že obchoďák mohl žít jen z prodeje kolejí, digitálu a DE, AT modelů. Výrobci rychle pochopili že toto je na trhu neudrží. Pokud nejde o jednostranně zaměřené firmy /PECO, ESU.../. Jde o nejtěžší, ale taky nejstřeženější a přiznejme si trošku honorovanou oblast /ale né moc/. Připravit podklady je velice obtížná oblast. Zde jde hlavně o to aby se zabránilo výrobě paskvilů a zmetků. Kdo jiný než zástupce může ovlivnit výrobu. Ano, ovlivnit ji mohu JÁ, tím že nekoupím. Já ale rád koupím, je to můj koníček, moje hobby. Proto pracuji abych se uživil a užil /třeba ty modely/. Uff
H0
vorisekml

Příspěvekod vvitty » úte 03 led, 2012 8:24 pm

DMOC mam ve zvyku dodrzovat, duvodu je vic a nejsou tak nepochopitelne. Bez rozumne marze se neda poskytovat rozumna sluzba zakaznikovi - treba mit take rozumny sortiment skladem, jinak bude zakaznik cekat mesic nebo dva u kazde hlouposti (ze se to obcas kvuli dodavatelum, resp. vyrobcum stejne deje je vec druha). Nebo poskytovat zakaznikum rozumny servis. Neni nutne byt nejlevnejsi za kazdou cenu.
A kdyz vidim nektere ceny veci dovazenych z Ciny a preprodavanych na aukru nebo jinde, tak jim ani konkurovat nechci, protoze by to znamenalo prodej dotovat (a nebo delat nacerno a doufat ze se neozve nekdo z bernaku).
vvitty

Příspěvekod DS Model » úte 03 led, 2012 8:29 pm

:-)
zase dobrý...
Ale...sleva na předobjednávku je i v německu. A předobjednávky dělají i tam.. Fakt. I německý obchodník potřebuje pomoct s nějakým "nástřelem", aby dokázal lépe odhadnout, kolik objednat. Mají tam recesi jako bejk a dnes prodat není vůbec jednoduché. Jeden nejmenovaný výrobce mi řekl, že dnes už i němci obrací každé € a velmi zvažují co koupit a co ne...možná je to jeden z důvodů, proč se výrobci snaží srazit náklady na výrobu modelů a dostat se tak na trhy, které dříve nebyly myslitelné..nebo spíš zajímavé.
Ta cena v čase objednání - to se má tak. Například u novinky Tilliga v TT- osobní vůz YB - mezi první nabídkou a distribucí se nákupní cena zvedla asi o 5%, bylo to letos na podzim. Kdo objednal tyto vozy u výrobce před tímto zdražením, měl je za tu nižší cenu. Mně třeba přišly za ceny obě :-).
Ohledně toho neochotného prodejce - hele to je divný. Každý se snaží prodat. Já třeba obchodníkům od Nového roku vyřizuji objednávky 2x do týdne. A jestliže je to přední prodejce, musí dělat objednávky často. Přední obchodníci dělají 4-6 objednávek do měsíce...
Já jako obchoďák a pokud vím ani obchoďák od Roco nežijeme z přímého prodeje. Naopak, mně zboží do ruky vůbec nepřijde. Ale opravdu rád bych rozhýbal tenhle trh a chci komunikovat se zákazníky. Vím že dřív se to nedělo. Ale to je pryč. Jedině tak si myslím, že by to mohlo zase začít fungovat. Dobré je, že u Tilliga na mé návrhy docela slyší. Uvidíme...
A ovlivnění výroby - ano, jde to tak, že nekoupím. Ale to je divný, ne?? Vždyť ten model chci. Není lepší tedy spíš dát nějaký podnět, snažit se to trochu "pošťouchnout"?? Já jsem takhle začal u Tilliga s tím, že jsem před dvěma lety objednal 500 Hektorů, jen aby nám udělali Pensylvánské podvozky :-). Taky jsem mohl říct...720 053 si na kývačkách nekoupím...:-) Tím nechci říct, že si máte objednávat modely ve velkém :-) jen jsem to takhle prostě "pošťouchnul"..to je celé..

David Strupp
DS Model

PředchozíDalší

Zpět na Modelářské obchody a výrobci