ad vorisekml....příspěvek, který má hlavu i patu..
Dovolím si jen pár slov k Tilligovi, ostatní jsou na někoho jiného..
Tillig je nespolehlivý, hlavně v oblasti ND. Taky jen u Tilliga se mě stalo že na mě model dle prodejce model nevyšel, páč jich Tillig dodal málo /blbost, v řísi jsem model urychleně doobjednal a do týdne mě saský prodejce kontaktoval že je model skladem, šlo o osobní vůz v H0/. Pro Tillig platí to samé pro vhodnost modelů pro „přetisk“ do Č/S/D. Ceny u Tillig jsou oproti Německu vysoké, ale třeba u M 140.3 „manky“ se objevily konkurence schopné nabídky, takže nakonec moje koupě v Německu dík cestě vyšla hůře než nákup v ČR.
1/ otázka proč na Vás nevyšel model u Vašeho prodejce je více než jasná. Tillig jako každá jiná firma musí plánovat výrobu. Dnes mají už tak našponovaný termíny, že plánuji rok, něco i rok a půl dopředu. A tady hraje velkou roli schopný obchodník. Pominu fakt, za kolik peněz nebo s jakou marží prodává. Tillig vždy na jaře, v Norimberku, vydá novinkový katalog. Některé modely mají limitovaný termín k objednání. Viz třeba Desiro RJ. Zde musí obchodník zvážit, kolik modelů objedná...ale to na své triko. Běžně se stává, že si zákazník vzpomene 14 dní po termínu ...a u obchodníka který nakupuje pouze na základě předobjednávek má smůlu. O něco málo jiné je to u "běžných" novinek. Ale i tady platí, že kdo dřív přijde,...Limity výroby jsou dané. Jestliže si u Tilliga usmyslí, že Vašeho vozu vyrobí 300 ks a prakticky 3-4 měsíce před samotnou výrobou to už nelze změnit....a limit je už rozebraný... Termíny...řeknete si, tak proč nenavýší výrobu...no protože o to by se zpozdila další novinka, která má už své koupěchtivé a nebo čekající zákazníky. Fabrika se nafouknout nedá.
Pak dojde k tomu, že obchodník Váš model prostě už doobjednat nemůže. A že ho sehnal v německu? No možná proto, že ho měl předobjednaný, kdo ví...a nebo se domluvil s jiným obchodníkem. Je to tak, že obchodníci v německu jsou na trochu jiném levelu a všimněte si, jak jejich obchody vypadají. Takových u nás rozhodně většina není.
2/ND - objednávám je běžně a většinou bez problémů. Opět to bude spíš otázka Vašeho prodejce...Ano, může se stát, že nemají vše skladem. Většinou s další sérií jsou k dostání..
3/ Přetisk - no ono to tak úplně jednoduché není.. Tak třeba na M140 jsem dělal podklady já s jedním velice zdatným kolegou z oboru historie KV. A přesto že jsme dodali podklady v pořádku, při výrobě se tam vloudila malá chybka. A nebo jiná věc - podklady na vozy, které jezdily chvíli po válce. Sehnat takový podklad, kterého se dá "chytit", aby člověk nepustil do světa paskvil...no..zkuste si to

ALE!! pokud máte nějaký tip, nebo dokonce podklady k něčemu, co TIllig vyrábí - sem s nimi..a já se Vám pokusím postarat o výrobu.
No a na závěr k cenám. Nejvyšší obraty v této republice mají u Tilliga firmy, které zdaleka nejsou nejlevnější. Naopak, snaží se o rozumné dodržování prodejních cen. Tak nevím...čím to bude?? že by dokázali prostě uspokojit potřeby běžných modelářů?? protože si můžou třeba dovolit ze své vyšší marže nakoupit věci volně na pult....??
Ohledně slev na předobjednávky v německu - to fakt myslíte vážně? Němečtí obchodníci jsou jinak vychovaní. Oni s cenami pracovat umí...
Zdraví
David Strupp