od Lubomír Dudek » ned 13 lis, 2011 9:32 am
Ahoj Vláďo
Už ti do tohoto vlákna moc zasahovat nebudu,ale přeci jenom mi to nedá. Na začátek napíšu,že jsem velice rád,že své plánky nejdříve promýšlíš a pak teprv kreslíš a prezetuješ.Taky si velice vážim toho,že než něco zveřejníš,že to probereš se známými a že jako neodborník mám i já své místo mezi těmi,co mohou něco navrhnout a o něčem podebatit. Taky chci,abys věděl,že neni žádnou ostudou měnit plánky a rozhodovat se,co že to nakonec bude.Alespoň se u toho rozvijíš a finální návrh,který budeš realizovat bude stát za to...
Myslím,že ale nerozumím pár věcem. Vždyť i ty si Vláďo uvědomuješ výhody točny a smyčky ne?? Promiň,ale podle toho,jak sme se o tomto návrhu bavili už v jeho prvopočátku,tak jsem pochopil,že se jedná spíš o opravdu kompaktní segmentové minikolejiště,které by už od začátku bylo plánováno jako co nejjednodušší na stavbu,efektní na provoz,nenáročné na elektriku a v neposlední řadě nenáročné na finance.
No a jak to tady sleduju,tak mi přijde,že už jsi nahlodán do vícekolejné smyčky a do točny( o remíze se všim potřebnym ani nemluvim) a to mi přinejmenšim jako jednoduché moc nepřijde.
Já si myslim,že jedinou změnu jsi měl udělat,jak píše Dan B. a někdo před nim,že jsi měl jednu výhybku umístit na smyčku,aby mohl aku vyjíždět nezávisle a přitom bys nepotřeboval smyčku nijak rozměrově upravovat,ani komplikovat. Tady mě napadlo co kdybys použil jako výhybku smyčky třícestnou výhybku,kde by trasa přímo byla právě kusá kolej na motorový vůz a zbytek souprav by stál v úsecích na smyčce a čekal na svůj čas?.
Pokud ještě mohu zafantazírovat,tak bych viditelnou část nechal tak jak je s tím,že se jedná o prozatimní koncovou stanici,kde se neuvažuje točna a kde je před koncem koleje vybudováno dočasné zjednodušené zbrojení lokomotiv.
Lokomotivy sem zajížděj výhradně malé tendrovky,nebo motorové,či parní vozy. To,že jde o I epochu musí být cítit hlavně z vozového parku,z doplňků k železnici(budovy,figurky lidí,vozidla,zvířectvo) a z toho,že je trať poměrně mladá(citlivá patina,stanice i její příslušenství nezarostlé a v dobrém stavu)
Poslední věc Vláďo. Pokud tobě osobně vadí,že se ti lokomotivy vracej tendrem napřed a vadí ti to opravdu moc,tak to nějak vyřeš(točna apod.).Pokud ti to neva,tak to nech takhle jednoduše. Já osobně myslim,že pokud budeš kolejiště prezentovat někde na výstavě(a vím,že to bys rád),tak drtivou většinu znalých modelářů( o laické veřejnosti nemluvě) vůbec nebude zajímat a nebude jim vadit,že se vracej soupravy tak,jak odjely.. Vždyť víš,že se na výstavách prezentují i méně smysluplné kolejiště,které nakonec také hodně lidí upoutaj...A o to nakonec jde.
Toť moje názory na tvé zatim kompaktní a jednoduché kolejiště.
Měj se fajn a všichni zúčastnění také..
Luboš
Přeběhlík k N scale II epocha druhá válka DRG/DRB