Moje stanice v TT - profil U

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Moje stanice v TT - profil U

Příspěvekod boy.rough » pon 18 črc, 2011 9:43 am

Ahoj Milane,
ne, ten sololit se nekroutí. Měl by se kroutit? Snažím se to dělat, aby to bylo dostatečně tuhé, protože to (bude) je přenositelné - stěhovatelné.
Jezdím na účkách (asi poslední mohykán) a opravdu s nimi nemám problém.
boy.rough

Příspěvekod milan ferdián » pon 18 črc, 2011 10:24 am

boy.rough píše:Ahoj Milane,
ne, ten sololit se nekroutí. Měl by se kroutit? Snažím se to dělat, aby to bylo dostatečně tuhé, protože to (bude) je přenositelné - stěhovatelné.

Jestli není zespodu vyztužený,tak časem se bude vlnit.To se stávalo ještě na kolejištích v pravěku,kdy se poklad s koleji,nevyztužovalo. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod boy.rough » ned 18 zář, 2011 7:16 pm

Po dlouhé, ale opravdu dlouhé době jsem se odhodlal, že budu opět nějaký čas pokračovat :) . Zde na obrázku jsou dnešní šíbovací jízdy tam a zpět :roll: . Na segmentu se skladištěm a depem vše funguje, na sedmentu s křížením ještě nemám připojenu elektriku do ovládacího pultu,ale v segmentu už dráty jsou. Jako propojovací vodiče na 16 V střídavých používám (jak je vidět) SCART :lol: .
Olda.

http://boyrough.rajce.idnes.cz/Masinky_TT/#DSC00354.jpg
Naposledy upravil boy.rough dne stř 11 dub, 2012 7:15 pm, celkově upraveno 1
boy.rough

Příspěvekod Maňa » stř 21 zář, 2011 8:23 am

ahoj,zrovna taky stavím z U kolejnic ,mám dotaz jak se pereš s korozí těch kolejnic ? i když mám hodně zavchovalé kolejnice tak stejně koroze je .. samo. vše jde když se chce :wink:
začínám moduly-TT epocha IV-V
Maňa

Příspěvekod boy.rough » stř 21 zář, 2011 3:16 pm

Ahoj, sice používám staré U koleje, ale rezavé je nemám. Ty úplně rezavé jsem vyházel a je to možná škoda, protože by se možná daly použít na nějaký zanedbaný kout trati, kde už se dávno nejezdí :lol: .
Ty které používám čistím obyčejným silichromem, protože mají na sobě takový zašedlý povrch. Několikrát je přejedu hadříkem se silichromem a potom suchým hadrem.
Tak ať to jezdí :wink: .
Olda.
boy.rough

Příspěvekod Martin HO » čtv 22 zář, 2011 12:25 pm

milan ferdián píše:
boy.rough píše:Ahoj Milane,

Jestli není zespodu vyztužený,tak časem se bude vlnit.To se stávalo ještě na kolejištích v pravěku,kdy se poklad s koleji,nevyztužovalo. :wink:

Mám letitou a praxí potvrzenou zkušenost, že neošetřený sololit se kroutí. Zabrání tomu napuštění lněnou fermeží, ale zas je pak tvrdý jako kámen a obtížněji se např. přichycuje hřebíčky.
Martin HO

Příspěvekod terezka9595 » pát 23 zář, 2011 10:51 am

To vypadá zajímavě ;-)
terezka9595

Příspěvekod boy.rough » pon 26 zář, 2011 4:12 pm

Ahoj všem,
tuto otázku bych měl asi položit do sekce elektrika, ale týká se to mé stavby, tak to napíšu sem.
Mám představu o provozu na mé železniznici a potřebuji k tomu zvonky :D . Jistě každý z Vás, když čekal na vlak na vedlejší trati, tak to ve stanici cinkalo :shock: :D . Asi to byla (možná ještě někde je) nějaká součást zabezpečovacího zařízení.
Mám doma zvonek, který ale zvoní při 24 V střídavých. Zajímá mě zda by se to dalo nějak zapojit do kolejiště, ale aby to bylo blbuvzdorné a abych nepřivedl těch 24 V někam kam to nepatří. Chci, aby toto zařízení spínal jedoucí vlak. Dá se toto nějak pořešit :?:
Děkuji za každý nápad.
Olda.
boy.rough

Příspěvekod MirekTT » pon 26 zář, 2011 4:25 pm

Nó normálně: dáš běžný kolejový kontakt kterým nebudeš spínat běžné kolejištní zařízení, ale relé, a až tím budeš spínat jiné externí zařízení. Pokud to zapojíš správně, tak by se ti napětí neměla pomíchat. Způsob zapojení kontaktů relé býva zpravidla na každém relátku vyobrazen, jen s tím kolejovým kontaktem ti neporadím. Ty starší způsoby se dělaly jako výhybková přídržnice na běžné koleji, kdy se napětí z kolejnice pomocí kol lokomotivy přeneslo na tuto přídržnici a tím se vybavilo příslušné relé. Ale moc modelové to nebylo. Další otázka je doba zvonění, zdali jen cinkat po dobu "harašení" kol lokomotivy po přídržnici (zde bacha na kovová kola vagonů), nebo nějaké sofistikovanější zařízení, které s vybaveným kolejovým kontaktem spustí předem definovanou dobu cinkání, nebo dokonce počet cinků. Zde už ale mé schopnosti končí. S tím už neporadím.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod boy.rough » pon 26 zář, 2011 5:43 pm

Mirku dík,
nějakou představu jsem samozřejmě měl, jen jsem čekal zda někdo "vymyslí" něco lepšího. Použiju normální kolejový kontakt k "účkám", který bude schovaný ve skryté části.
boy.rough

Příspěvekod lajblt » pon 26 zář, 2011 6:16 pm

Ona zvonící součást stanice je nejspíš "hradlový zvonek" - součást to elektromechanického zabezpečovacího zařízení. Výpravčí zazvoní na signalistu (na stavědlo), že má postavit (vlakovou cestu) a když je připravená, zazvoní signalista na výpravčího, že je hotovo. :) Pokud si dobře pamatuju, tak se zvoní "jednou krátce".
lajblt

Příspěvekod boy.rough » pon 26 zář, 2011 6:33 pm

No jo, jenže ono to zvonění nebylo vždy stejné. Někdy ten zvonek zazvonil třeba 2x, jindy i 3x. A potom třba zas jen 1x.
Nemohl to být signál o poloze vlaku?
boy.rough

Příspěvekod vojtas » pon 26 zář, 2011 7:37 pm

Záleželo to na tom,odud ten vlak přijede,a kam jede...
TT
vojtas

Příspěvekod milan ferdián » pon 26 zář, 2011 7:46 pm

boy.rough píše:No jo, jenže ono to zvonění nebylo vždy stejné. Někdy ten zvonek zazvonil třeba 2x, jindy i 3x. A potom třba zas jen 1x.
Nemohl to být signál o poloze vlaku?

Někde je tu článek o zvonkovém zvonění "Hekafón".
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod lajblt » pon 26 zář, 2011 7:56 pm

Zvoncové návěsti se používaly do roku 1954, takže v epoše IV jste je (pokud to nebyla nějaká muzeální železnice) neměli šanci slyšet.

Asi nejznámější byly
*** *** *** - vlak pojede ke konci dráhy (třikrát tři údery)
** ** ** - vlak pojede k začátku dráhy (třikrát dva údery).

Pár věcí o hekafonech je sebráno (převážně z knížek pana V. Zusky) na mých stránkách v I. díle seriálu o návěštění na ČSD.

Dnes už uslyšíte maximálně hradlový zvonek nebo zvonek služebního telefonu. U nás v Hostivaři na lávce přes koleje často slýchám to krátké jednoduché zazvonění signalistovi a za chvíli pak jede vlak. :)
lajblt

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště