Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 04 zář, 2011 9:54 am

Není za co děkovat, byla to maličkost. :)
Jeňa Sova

Příspěvekod MartinČerný » stř 07 zář, 2011 9:05 am

Ahooj, tady Martin Černý.

Díky všem za super přijetí včera ve Slunečnici.
Už teď se těším na další sraz.

Takže modulům a klubu ZDAR!!
MartinČerný

Příspěvekod airwar » stř 07 zář, 2011 9:34 am

MartinČerný píše:Ahooj, tady Martin Černý.

Díky všem za super přijetí včera ve Slunečnici.
Už teď se těším na další sraz.

Takže modulům a klubu ZDAR!!

Ahoj Martine my byly také spokojeni.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Tomas_C. » čtv 15 zář, 2011 8:01 pm

Ne u nás se taky maká...a že Vás te budem zásobovat bo je dosti napáleno....
http://model-railway.webnode.cz/projekty-modulovaci/moduly-smyckovy-skrytak/
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod depo201 » pát 16 zář, 2011 5:46 am

depo201

Příspěvekod marwin » pát 16 zář, 2011 9:00 am

Tomas_C. píše:Ne u nás se taky maká...a že Vás te budem zásobovat bo je dosti napáleno....

Pouziti cepu ve stanici chvalim, je to opravdu skvela vec, sestaveni segmentu stanice pak neni problem. U nas v klubu pouzivame cepy od Radka Maliny ( http://malina.byl.cz/ ), tady je link http://malina.byl.cz/cepy/cepy.html , v posledni dobe dela uz jen průchozí verzi čepů, jejich velka vyhoda je, ze nic nepresahuje pudorys modulu.

Zavrhnuti CU prazcu take chvalim:), je to davno prekonany zpusob uchyceni. Za prve jsou CU prazce osklive a za druhe ta mala ploska kolejnici neudrzi, parkrat se nam v klubu stalo, ze se sloupnula ta medena vrstva z pertinaxu, a to se opravdu blbe opravuje. Ja na uchyceni kolejnic pouzivam mosazne vruty, krasne se na ne paji a oproti hrebiku maji velkou vyhodu v tom, ze zasroubovanim/vysroubovanim krasne nastavim vysku hlavicky. http://www.barton.cz/index-q-VRUT-nav-d ... 1-bl-1.htm

Chtel jsem se zeptat, chystate se pouzivat kolejnicove spojky? Ve skrytaku je to jedno, ale ve stanici je to bez spojek mnohem hezci. Pokud se pruty naohybaji na potrebny polomer a pripaji se drat ke kazde kolejnici (coz je opravdu velice zadouci), tak nejsou treba.
marwin

Příspěvekod Tomas_C. » pát 16 zář, 2011 9:18 am

marwin píše:Chtel jsem se zeptat, chystate se pouzivat kolejnicove spojky? Ve skrytaku je to jedno, ale ve stanici je to bez spojek mnohem hezci. Pokud se pruty naohybaji na potrebny polomer a pripaji se drat ke kazde kolejnici (coz je opravdu velice zadouci), tak nejsou treba.

To je právě otázka k diskuzi...mě se taky spojky nelíbí...takže je několik řešení...buď spojit drátem kvůli vodivosti neviditelně a spojku nějak imitovat nejlépe leptem...něco budem muset vymyslet nebot se z nás pomalinku stávají finescalisti...(dotčení berte s rezervou)
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod airwar » pát 16 zář, 2011 9:44 am

Tomas_C. píše:Ne u nás se taky maká...a že Vás te budem zásobovat bo je dosti napáleno....

Tento článeček byl publikován i přímo na našich stránkách: http://modulybrno.ic.cz/2011_09_16_smyckovy-skrytak/
airwar

Příspěvekod airwar » pát 16 zář, 2011 9:50 am

marwin píše:Pouziti cepu ve stanici chvalim, je to opravdu skvela vec, sestaveni segmentu stanice pak neni problem. U nas v klubu pouzivame cepy od Radka Maliny ( http://malina.byl.cz/ ), tady je link http://malina.byl.cz/cepy/cepy.html , v posledni dobe dela uz jen průchozí verzi čepů, jejich velka vyhoda je, ze nic nepresahuje pudorys modulu.

Po těchto čepech jsme se také poptávali přímo pana Maliny, ale nedopadli jsme dobře. Po jeho vyjádření (doslova cituji): "Dobrý den, sada stojí 60Kč (dvě pouzdra + šroub), udělám Vám klidně i jednu,
jenom dodací lhůta je v měsících. S pozdravem R. Malina" jsme na to museli bohužel rezignovat. Zvolili jsme toto řešení které je jednak levnější cca. 8-16,- kč za pár dle množství a místa zakoupení, a hlavně byly do druhého dne.
airwar

Příspěvekod marwin » pát 16 zář, 2011 11:48 am

Tomas_C. píše:
marwin píše:Chtel jsem se zeptat, chystate se pouzivat kolejnicove spojky? Ve skrytaku je to jedno, ale ve stanici je to bez spojek mnohem hezci. Pokud se pruty naohybaji na potrebny polomer a pripaji se drat ke kazde kolejnici (coz je opravdu velice zadouci), tak nejsou treba.

To je právě otázka k diskuzi...mě se taky spojky nelíbí...takže je několik řešení...buď spojit drátem kvůli vodivosti neviditelně a spojku nějak imitovat nejlépe leptem...něco budem muset vymyslet nebot se z nás pomalinku stávají finescalisti...(dotčení berte s rezervou)

Tak urcite doporucuju, ke kazde kolejnici pripajet vodic, neni to zas tolik prace a vyplati se to. Drive v klubu zkouseli propajovat kolejnice a nebo kolejnicovou spojku propajet. Bohuzel u modulu, ktery najezdi tisice kilometru, to neni stastne reseni, pri prevozech se to proste uvolni a pak je problem na svete.

Samozrejme nad imitaci spojek uvazuji. V Lokti jsem pokladal 30 metrove kolejnice,takze po 34 cm budu narezavat zilpilem hlavu a stojnu kolejnice (patu necham) a z boku prilozim spojku.

Jeste si trosku dloubnu:), pokud se z vas stavaji finescalisti, tak se konecne vyprdnete na H0lkovy kolejnice a jdete do nejakeho poradneho kolejiva.
marwin

Příspěvekod marwin » pát 16 zář, 2011 11:56 am

airwar píše:
marwin píše:Pouziti cepu ve stanici chvalim, je to opravdu skvela vec, sestaveni segmentu stanice pak neni problem. U nas v klubu pouzivame cepy od Radka Maliny ( http://malina.byl.cz/ ), tady je link http://malina.byl.cz/cepy/cepy.html , v posledni dobe dela uz jen průchozí verzi čepů, jejich velka vyhoda je, ze nic nepresahuje pudorys modulu.

Po těchto čepech jsme se také poptávali přímo pana Maliny, ale nedopadli jsme dobře. Po jeho vyjádření (doslova cituji): "Dobrý den, sada stojí 60Kč (dvě pouzdra + šroub), udělám Vám klidně i jednu,
jenom dodací lhůta je v měsících. S pozdravem R. Malina" jsme na to museli bohužel rezignovat. Zvolili jsme toto řešení které je jednak levnější cca. 8-16,- kč za pár dle množství a místa zakoupení, a hlavně byly do druhého dne.

S dodaci dobou je to bohuzel horsi, ale zas clovek planuje stanici dlouho dopredu...
Cena mi neprijde moc vysoka, kdyz si clovek spocita, kolik penez sezere takova stanicka, tak se v tom ctyri cepy ztrati:).
marwin

Příspěvekod MirekTT » pát 16 zář, 2011 12:12 pm

Je pravda, že Malinovy čepy jsou dobré a o ceně nepochybujeme. Co se doby týče, nynější várka modulů vznikala asi dva měsíce od rozhodování, plánování, kreslení výkresů, přířez, výpal, rozvoz až po nynější sestavení většiny stavebnic (pouze já jsem ještě nezačal). Čili pro nás tři měsíce dlouhá doba. Navíc se domníváme, že ty tři měsíce nejsou pevné, ale typu možná tři, možná víc. My zkrátka takhle nefungujem.
A taky máme zaměstnání, rodiny, domy, jeden z nás dokonce staví novej dům a v modulech jede jak drak.

Zkrátka kdo se nechcete plácat se svými kolejišťaty po dlouhá léta s "vybitými baterkami", dejte se k nám. Tady to fičí a navíc s plnou podporou všech členů. Je to levnější než vlakodrom, odsejpá to rychleji a někam to směřuje. Dokonce i ten modul svému členu vyrobíme před očima. Nechceme žádné členské příspěvky, jenom chuť pracovat na svém i společném s prima partou kamarádů.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod marwin » pát 16 zář, 2011 12:40 pm

MirekTT píše:Je pravda, že Malinovy čepy jsou dobré a o ceně nepochybujeme. Co se doby týče, nynější várka modulů vznikala asi dva měsíce od rozhodování, plánování, kreslení výkresů, přířez, výpal, rozvoz až po nynější sestavení většiny stavebnic (pouze já jsem ještě nezačal). Čili pro nás tři měsíce dlouhá doba. Navíc se domníváme, že ty tři měsíce nejsou pevné, ale typu možná tři, možná víc. My zkrátka takhle nefungujem.
A taky máme zaměstnání, rodiny, domy, jeden z nás dokonce staví novej dům a v modulech jede jak drak.

Zkrátka kdo se nechcete plácat se svými kolejišťaty po dlouhá léta s "vybitými baterkami", dejte se k nám. Tady to fičí a navíc s plnou podporou všech členů. Je to levnější než vlakodrom, odsejpá to rychleji a někam to směřuje. Dokonce i ten modul svému členu vyrobíme před očima. Nechceme žádné členské příspěvky, jenom chuť pracovat na svém i společném s prima partou kamarádů.

Jojo, libi se mi, jak vam prace odsypa a moc vam fandim. Jen skoda, ze jste si vybrali mensi meritko:).
marwin

Příspěvekod mnitka » pát 16 zář, 2011 1:17 pm

Jen skoda, ze jste si vybrali mensi meritko:).

škoda...
mnitka

Příspěvekod airwar » pát 16 zář, 2011 10:00 pm

marwin píše:Jeste si trosku dloubnu:), pokud se z vas stavaji finescalisti, tak se konecne vyprdnete na H0lkovy kolejnice a jdete do nejakeho poradneho kolejiva.

To bychom rádi, ale ono toho zase tak moc na trhu není, budto kolejivo o výšce pražce 2,07 mm nebo kolejivo o výšce 1,5mm, ovšem za poměrně astronomickou cenu a hlavně zatím s velice omezeným sortimentem. A vyrábět koleje na koleně se mě nechce, pár takových pokusů jsme viděl a je to z louže pod okap. Na jednu stranu sice modelovější prut, na druhou stranu obvykle ale nevzhledné pájené pražce z cuprextitu. A krom toho už mockrát jsme si ověřil že velikost kolejových prutů je to poslední co diváka na precizně zvládnutém kolejišti zajímá.

marwin píše:S dodaci dobou je to bohuzel horsi, ale zas clovek planuje stanici dlouho dopredu...
Cena mi neprijde moc vysoka, kdyz si clovek spocita, kolik penez sezere takova stanicka, tak se v tom ctyri cepy ztrati:).

O ceně nepolemizuji, i když na druhou stranu mám pár semestrů na strojárně, a soustruk i vrtačku jsem viděl poměrně z blízka, takže si umím spočítak časovou a finanční náročnost této komponenty. Ale jak říkám, cenu byc neřešil pokud by to bylo řekněme do týdne, pokud se ale mluví o měsících, tak je to právě vzhledem k náročnosti vyrobení té komponenty slušně řečeno k smíchu. Já sice chápu že to pan Malina dělá jako svoje hobby, ale než takhle to raději vůbec. Jak píše Mirek, jsme zvyklí na to vletět a něco udělat a né o tom dlouho kecat...

marwin píše:Jojo, libi se mi, jak vam prace odsypa a moc vam fandim. Jen skoda, ze jste si vybrali mensi meritko:).

No upřímně kdybych neměl k TT čku silný citový vztah, šel bych spíše do N-ka. Ale vážně, já stavím moduly jako součást svého domácího kolejiště, mám na to sice poměrn slušnou místnost o velikosti 4,7 x 3,1 metru ale i tak je to tak akorát na to aby se tam to TTčko slušně vlezlo a vypadalo to trochu logicky a k světu. Idaáolní by bylo stavět to v N-ku, ale já mám rád i detaily a v tom bych si na ně netroufal. Naprosto nepochybuji o tom že H0 je po stránce nabídky modelů a detailů perfektní, ale hodí se pro stavbu domácího kolejiště? H0 je podle mě vhodná na modely do vytrínky, na stavění dioramat, ale na postavení kolejiště či kloudně vypadajícího moduliště potřebuješ hodně prostoru.

Proti TT potřebuje H0 vždy asi o 30% prostoru navíc a to je prostě znát. V TTčku je oblouk R700 stravitelný na lokálce, a od rádiusu R1000-1200 už se dají provozovat i rychlíkové soupravy, V H0 bych na lokálce musel začít někdu u rádiusu R1000 a na rychlíkovou trať tak od R1500-1800. Já prostě v měřítku H0 jako měřítku pro domácí kolejiště žádnou výhodu nevidím, právě naopak považuji toto měřítko pro domácí projekt za poměrně velký hendikep. Už jsem viděl hodně domácích kolejišť v H0 a upřímně naprostá většina z nich se mě nelíbí ani pokud jde o layout, a co je horší ani pokud jde o zpracování detailů, prostě honosit se tím že jsem zvolil tu modelovější velikost a pak to odfláknout se mě nechce. Znám v ČR snad jediné kolejiště které snese přísnější měřítko a to je kolejiště Tomáše Bartoše, ale upřímně nemám ani polovinu prostoru co na to má on, a stejně tolik umu. Paradoxně kolejiště co mě nejvíce zaujala jsou kolejiště německých a amerických modelářů a vždy ve velikosti N. Takže suma sumárum, ti co to mají od boha postaví super kolejiště i v N-ku, a ty co jsou kopyta, sebe do té množiny počítaje, nezachrání ani velikost H0.
airwar

PředchozíDalší

Zpět na Moduly