ŽELEZNIČNÍ MAGAZÍN - názory

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

ŽELEZNIČNÍ MAGAZÍN - názory

Příspěvekod mnitka » čtv 01 zář, 2011 5:32 am

Kolegové, vzhledem k tomu že už po několik let si každý měsíc říkam " toto číslo ŽM si už nekoupím" by mě zajímal váš názor na toto periodikum. A to jednak na část železniční tak i na část modelové železice ( za modelářskou ji nepovažuji).

Při listování v jednotlivých číslech ŽM mě napadá otázka zda na trhu není místo pro časopis zabývající se skutečně železničním modelářstvím v "ČESKOSLOVENSKU". Tedy modely vozidel místních předloh, podklady, stavbami, návrhy kolejišť, firmami zabývajícími se výrobou místně obvyklých předloh, představování modelářů a jejich kolejišť... . Nebo tohle nám už supluje internet a zde několik dobrovolníků ochotně představujících své úspěchy a neúspěchy:?:

Velmi mě zajímají Vaše názory, za které děkuji.
Martin
mnitka

Re: ŽELEZNIČNÍ MAGAZÍN - názory

Příspěvekod radekkrupka » čtv 01 zář, 2011 6:02 am

ŽM magazín nekupuju, dění na skutečné železnici sleduju spíše okrajově a co se týká modelové železnice, je tam toho dost málo a kolikrát se jedná spíše o recenzi nějakého modelu jiného měřítka. Časopis by byla hezká věc, ale o prodejnosti jsem skeptický. Zvlášť v době internetu. Jeho funkci totiž supluje řada webů, které dohromady celkem problematiku pokryjí.
radekkrupka

Příspěvekod milan ferdián » čtv 01 zář, 2011 6:51 am

Já tento časopis kupuji pravidelně,ikdyž mám někdy pocit,že jeho hlavním obsahem jsou neustále ekonomické rozbory a rozvahy.Tuto přes více jak 2/3 časopisu,většinou přelétnu.Zajímám se o ten zbytek.Někdy jsem hodně na rozpacích.V drtivé většině se zde projednávají německé modely hnacích vozidel.Tak trochu světlou výjimkou bylo poslední číslo ŽM-07/11.Brejlovec v modelové velikosti TT/1:120 od fa ROCO nebo elektrický vůz ET89 v modelové velikosti H0/1:87,který zajížděl do Kořenova.Model řídicího vozu řady Bfhpvee ČD v H0,parní lokomotiva řady 324.331 ČSD taktéž v H0.Ještě seriál od Model-scene,ale to je to asi tak všechno.
Kdybych měl časopis celkově zhodnotit,tak lze vidět ,že hlavním přínosem je určen pro ekonomy,pak v modelářské 1/3 může být aktuální pro sběratele hnacích vozidel.Plánky kolejišť ,která jsou moji hlavní parketou,byly všechny německé provience,ikdyž se snažím být hodně toleratní.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod greenery » čtv 01 zář, 2011 7:04 am

Měl jsem dva roky předplatné, teď ho kupuju jen občas - 1-3 čísla do roka. Většinou reportáž z Norimberku a číslo, které se věnuje železniční mechanizaci a stavbám. I když letos jsem ho asi prošvih, nebo nebylo? A pak, když se dočtu, že tam bude recenze, která mě zajímá. Zajímá mě i dění na skutečné železnici, i když současnost mě až tak nebere. Z inzerentů modelové žel. tam vidím jen U krále železnic, Classic model a Euroforce a jimi uváděné, zpravidla velmi drahé maloserie. Ostatní jakoby neexistovali. Daleko raději kupuju Svět železnice.
Naposledy upravil greenery dne čtv 01 zář, 2011 10:16 am, celkově upraveno 1
greenery

Příspěvekod saman55 » čtv 01 zář, 2011 7:44 am

Já jako starší človíček sem kupoval Modeláře kde bylo od různých oborů modelaření trochu a člověk si tam vždy něco našel.Líbyl by se mi i solo časopis o železniční modelařině.Občas sem koupil když nic jiného není ŽM,ale moc se mi nelíbí.Pro modeláře skoro nic.
saman55

Příspěvekod Zx1974 » čtv 01 zář, 2011 7:53 am

Taky jsem skeptický k ryze Československému železničnímu časopisu. V dřívějších dobách zabírala železnice v Modeláři dvě stránky, před rokem 90 byla dvě čísla věnována jarnímu a podzimnímu Lipsku. Jedno až dvě čísla byla věnována veletrhu v Norimberku. Pak bylo dost prostoru věnováno soutěžím a výstavám a no a zbytek byl věnován modelářským technikám, stavbě vozidel, výkresům a změnám v MOROP normách. Jako autoři co si pamatuji tam většinou byli Tomáš Rezek, Dezider Selecký, Ivan Nepraš, Jaroslav Pietrik ... a i tak byl tehdá problém s autorama, soudě podle žádostí redakce.

Koukám, že Saman55 byl rychlejší.
Zx1974

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 01 zář, 2011 9:40 am

Mě už taky nebaví několik let trvající ekonomické rozbory rentability provozu té či oné části žel.dopravy.Maje za sebou ekonomický obor dopravní VŠ a železniční SPŠ tomu sice rozumím,ale pro 90% čtenářů je to myslím k ničemu.Takovéto články patří podle mě jinam,ne do časopisu pro nejširší okruh železničních fandů a modelářů.Zprávy z českých tratí jsou čím dál kratší,právě na úkor vysoce odborných článků jak ekonomického tak technického rázu.Modelařině se některá čísla věnují také jen okrajově.Stále tento časopis za setrvačnosti kupuji-ono také,co mi zbývá,když nic lepšího není.Už dávno nekupuji Dráhu-tam mi vadily nekonečné články o trolejbusech a železnicích kdesi v Bolívii.U mě zatím vítězí Svět železnice-i když je skoro bez modelařiny.Ale pořád lepší stav než když byl dřív jen Modelář s jednou či dvěma stránkami věniovanými železnici a nebo Železničář(starý),kde 75%obsahu bylo věnováno plnění pětiletého plánu a úspěchům sovětských soudruhů železničářů.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod MirekTT » čtv 01 zář, 2011 10:00 am

Taky by mně zajímalo, kdo jim kupuje první dvě třetiny časáku. Já jsem ho už odepsal. Mám jistou sbírku z pár ucelených ročníků, ale to je vše.
Dobrý to bylo hned ze začátku. Mám nějaké číslo z roku 94, to bylo ještě pouze o modelech, později k tomu začali cpát ten zbytek.

Osobně mám raději papír. Ano, na netu je vše, ale jak už jsem psal o Milanových pláncích, co mám jeho knihu, na ty stažené z fóra a uložené jsem od té doby nesáhl.
Papír je papír. A dohledávat návody v PC, když je mám v časopise: vždy časopis!
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod JBr » čtv 01 zář, 2011 10:14 am

Popravde, v posledni dobe me v ZM zajimaji prave spis ty prvni 2/3, jak ekonomicke uvahy (ono jich krom toho nekonecneho serialu zase tolik neni), tak predstavovani novych vozidel. Modelarska sekce (krom soucasne serie Model Scene a par obcasnych prevzatych "how to") je v podstate jen preklad s TT Kurier, Eisenbahn Kurier atd. A pokud je to nahodou vlastni prace, tak vetsinou v podobe oslavne recenze (tedy vlastne spis clankove reklamy).

Tak trochu ze setrvacnosti kupuju jeste Drahu, ale tam uz spis jen kvuli fotkam a clankum z provozu. Tramvaje a trolejbusy me neberou, uzkorozchodky v rumunskych raselinistich taky moc ne. Svet zeleznice je na muj vkus zase az moc historicky, i kdyz special o drahach na Sumave jsem si koupil rad a penez nelitoval.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod loscarlos » čtv 01 zář, 2011 11:21 am

Tak já vlastním ŽM tak tři čísla, ty jsem koupil ze zvědavosti. Myslím, ža na želpage jsou informace čerstvější a podobné. Pravidelně kupuju Svět železnice, snažím se dokoupit i starší čísla, už jsem u 21 :-). Líbí se mi právě to, že je laděn do historie a že v něm občas jsou i témata která se železnice dotýkají okrajově, nicméně jsou technicky velmi zajímavá. Zprávy z modelářského světa a podsvětí, nejen železničního, nejčastěji sbírám na internetu. V dnešní době je to asi nejrychlejší, nejsnašší a nejlevnější způsob.
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod PaMi » čtv 01 zář, 2011 5:07 pm

Když už se tady zmínilo, jestli raději tištěný časopis nebo elektronická verze na webu. Dle mého názoru je ideální vhodná kombinace. Já odebírám americký časopis ModelRailroader Magazine (http://mrr.trains.com/). Nechci zde hovořit o obsahu. Ten se zabývá výhradně americkými kolejišti a vozovým parkem (ale i to je občas velice zajímavé). Chci zde hlavně vyzdvihnout formát.
Jako předplatitel, mám přístup přes heslo na neveřejné části webu, který vhodně doplňuje tištěný časopis. Např. v časopise jsou popsané nějaké techniky (např. patina), tak ne webu je k tomuto článku video. Anebo je v časopise reportáž z nějakého kolejiště, tak když vás toto zajímá, tak můžete jít na web kde najdete detailní plán kolejiště a například celou řadu dalších fotografií.
Takovýto způsob kombinace tištěného a elektronického media považuji za optimální a životaschopný.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod saman55 » čtv 01 zář, 2011 5:20 pm

PaMi píše:Jako předplatitel, mám přístup přes heslo na neveřejné části webu, který vhodně doplňuje tištěný časopis. Např. v časopise jsou popsané nějaké techniky (např. patina), tak ne webu je k tomuto článku video. Anebo je v časopise reportáž z nějakého kolejiště, tak když vás toto zajímá, tak můžete jít na web kde najdete detailní plán kolejiště a například celou řadu dalších fotografií.
Takovýto způsob kombinace tištěného a elektronického media považuji za optimální a životaschopný.

Tak o tento formát bych se zajímal také.Tak nějak to funguje i v elektrotechnice.
saman55

Příspěvekod ales.kovar » čtv 13 úno, 2014 7:17 am

Oživil bych toto téma a dodávám, že s ŽM také končím. První novoroční číslo s novou úpravou obálky, která je strašná, byl poslední hrebíček do pražce. Modelové železnice je tam málo. Ekonomické rozbory mě až tak neberou. Nejhodnotnější pro mě byly modelářské postupy a techniky. Když jsem dostal navic před třemi lety dvouleté předplatné, tak po jeho skončení se nikdo z vydavatelství ani nenamáhl mi nabidnout jeho prodloužení (nedej bože za lepší cenu). čili, milý železniční magazíne, pápá.
PS: Na jejich stránkách ani nemají diskuzi nebo guestbook, kam by se mohly psát připomínky, náměty nebo pochvaly.
ales.kovar

Příspěvekod BohousP » čtv 13 úno, 2014 8:47 am

PaMi píše:Když už se tady zmínilo, jestli raději tištěný časopis nebo elektronická verze na webu. Dle mého názoru je ideální vhodná kombinace. Já odebírám americký časopis ModelRailroader Magazine (http://mrr.trains.com/). ... Chci zde hlavně vyzdvihnout formát.
Jako předplatitel, mám přístup přes heslo na neveřejné části webu, který vhodně doplňuje tištěný časopis. Např. v časopise jsou popsané nějaké techniky (např. patina), tak ne webu je k tomuto článku video. Anebo je v časopise reportáž z nějakého kolejiště, tak když vás toto zajímá, tak můžete jít na web kde najdete detailní plán kolejiště a například celou řadu dalších fotografií.

Tato myšlenka je výborná, ale ruku na srdce, myslíte, že by to u nás bylo rentabilní? Tedy, jestli by takový časopis na sebe vydělal? Nemluvím o velkém zisku, ten je jen na bulváru ... Železničních modelářů, i když vezmu ČR i SR, je jako šafránu. To se s USA porovnávat nedá. Kromě toho, anglicky se mluví dnes po celém světě. Navíc, kdo z našich modelářů bude investovat do lokálního časopisu s nejistou budoucností? Koupí si jedno-dvě čísla ročně.
Asi nám nezůstává nic jiné, než internet. Informace jsou sice roztříštěné a občas protichůdné, ale kdo umí hledat, najde dost ...
Naposledy upravil BohousP dne čtv 13 úno, 2014 9:18 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod vmucha » čtv 13 úno, 2014 9:17 am

Když jsem byl v pátek v Německu, tak v Kauflandu bylo v části s novinami asi 7 časopisů na téma železnice a modelová železnice. Osobně si myslím, že kdyby byla větší propagace i mezi nemodeláře, tak se takový časopis uživí.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Další

Zpět na Nezařazeno (off topic)