Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Rizoto » pon 01 srp, 2011 8:27 pm

otompotom píše:Zdravím,
mohl by mi prosím někdo vysvětlit nastavování poloh serv (dekoder dcc koleje v3, program fulda v3.5). Dnes jsem se to snažil pochopit ale nejsem z toho moudrý. Jsem asi blbej. nevím kde je střed od kterého bych se chytil. Děkuj moc za polopatickou odpověď.

Nastav si CV polohy na hodnotu 150 (co by malo byt cca v strede) a potom postupne pridavaj (napr 160) alebo uberaj na (napr 140) a podla vychylky serva zistis ktorym smerom sa vybrať...
Rizoto

Příspěvekod otompotom » pon 01 srp, 2011 9:01 pm

diky za odpověď tak teď už to snad nastavím já už s toho začínal být jelen.
otompotom

Příspěvekod vvitty » stř 03 srp, 2011 11:33 am

Trosku to tu usina, tak tu mate neco na koukani :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=f6vzLxEd9do

Jedno z tech serv ma dodatecne (a hlavne vhodne) osetrene vstupy (jednoduse, zadne slozitosti jako optocleny atd...). Schvalne, kdo pozna ktere to je ? :-)

Nutno poznamenat, ze takova uroven ruseni jako na testovacim pripravku by se v kolejisti nemela objevit - a pokud se objevi, mel by se majitel radne zamyslet. Ale krasne se na tom odladuji pripadne chybky.

Test na kolejich (pardon, pod kolejemi) prijde po dovolene.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod otompotom » čtv 04 srp, 2011 3:32 pm

Zdravám Vás,

mám ještě jeden dotaz, mám dekoder V3 z DCC koleje a ten má 2 x 4 výstupy na serva 1 - 8. Doopravdy je to ale 2 x 1,2,3,4,Jak to bude s nastavením. Pro servo 1 (pic 1) bude stejná hodnota jako pro servo 1 (pic 2) nebo to jde nějak oddělit aby to bylo opravdu 1 - 8. Nebo se busí pice programovat programátorem přímo? Děkuji za odpověď
otompotom

Příspěvekod mpinta » čtv 04 srp, 2011 3:44 pm

Adresu lze programovat pomocí tlačítka bez problémů. Pokud chceme nastavit ostatní CV, je vhodné osadit vždy jen jeden PIC do první pozice. Další detaily můžu podat mimo. Kontakty na stránkách.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod otompotom » čtv 04 srp, 2011 5:39 pm

Díky za pomoc už mi to funguje je to paráda, Ještě jedna otázka jak to bude u dekoderu Slave asi stejně že. PIC vrazit do masteru do první pozice a naprogramovat. Jen se potřebuji ujistit. Omlouvám se za možná blbé dotazy, ale jistota je jistota :D

Díky moc
otompotom

Příspěvekod mpinta » čtv 04 srp, 2011 8:04 pm

Přesně. Každý PIC zvlášť, v první pozici Master modulu. Ostatní pozice volné.
Abych pravdu řekl, přes TP jsem programoval třeba 2 PICy najednou (4 jsem nezkoušel). Šlo to, ale asi je to závislé i na dalších komponentech (centrála). Myslím, že se nemůže stát nic jiného, než že to vletí do chyby. U testování to dost zrychlovalo činnost. Když se tam nastavuje už 150tá varianta CV, je to dost únavné. :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod otompotom » čtv 04 srp, 2011 8:33 pm

diky, ještě jedna věc mě trápi. po připojení napájení sebou serva dost kmitnou. vím že se to nastavuje trimem na dekoderu ale stále se mi to nezdá. už jsem asi 10x znovu nasazoval tyčky a už mě to neba. existuje nějaké napětí při kterém serva nekmitaji?
mám samozřejmě serva hextronic.
otompotom

Příspěvekod mpinta » pát 05 srp, 2011 6:17 am

Předně MUSÍ být nastaven bit 7 v CV29 (vracet se k minulému stavu, CV29=129). To způsobí, že serva sebou jen trochu škubnou. Že by to šlo odstranit, navíc tím trimrem, tak to slyším poprvé.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod otompotom » pát 05 srp, 2011 8:01 am

Zdravím, tohle nastavení je v programu nastavené jako default takže by to mělo být OK. No jetě to vyzkouším postavím slave a uvodíme jak to bude chodit.
Zatím díky moc jinak, tvoje stránky jsou super hodně jsem se tam dozvěděl, ale začínám v tom mít pěkný hokej :D .
otompotom

Příspěvekod fulda » pát 05 srp, 2011 7:22 pm

Jestli jsi schopnej programovat pic, tak si na mojich stránkách stáhni poslední verzi software, je o dost modernější a to škubnutí je o 15mikrosekund kratší.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 07 srp, 2011 9:27 am

Pro pobavení jsem nahrál video: http://www.youtube.com/watch?v=jHkgnO-tmOg jsou na něm k porovnání různé rychlosti serva.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod mpinta » stř 19 říj, 2011 2:24 pm

Jak jsem sliboval, informuji.
Akce SERVA je u konce.
Vítězství je naše. :D
Všechny problémy byly úspěšně vyřešeny.
Detaily na stránkách LokoPin v dnešní novince.
Martin (LokoPin)
mpinta

Servo dekodér - problémy vyřešeny

Příspěvekod BohousP » stř 19 říj, 2011 2:41 pm

Autoři ve své skromnosti nějak zapoměli informovat, že problémy jsou vyřešeny :P . Jak píše Martin (Lokopin) na svém webu http://lokopin.wz.cz/digital/serva_odruseni.htm, jeho opakované testování to potvrzuje. Takže souhrn je následující:
Software v. 3.5 od Jindru (Fuldu) http://www.fucik.name/masinky/x/dcc4servo_v3.x.html, tamtéž je i schéma upraveného dekodéru.
Doporučuji NENAPÁJET dekodér z DCC, ale ze samostatného zdroje (Lokopin to uvádí v článku kousek níž) - toto bych zobecnil pro veškerou elektroniku na kolejišti. DCC bych ponechal jen na napájení trakce.
Odrušení serva podle Viktora (vvitty) - RC filtr do datového vodiče co nejblíž serva - viz opět stránky Lokopin.
Na závěr cituji Martina (snad mi to odpustí): "Opět se ukázalo, jak přínosná a účinná je spolupráce více lidí. Všem patří dík.
A tak se nám, železničním modelářům, dostává do rukou přestavník se všemi "pěti P", a to o to šlo především."

Já jen doplním dík také Martinovi za jeho testování a publikování informace.
Takže hurá do práce ...

Doplněno hned po odeslání: Tuto informaci jsem odeslal snad ve stejné vteřině jako Martin nade mnou, takže první polovina věty na začátku již pozbyla významu ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod terezka9595 » pon 24 říj, 2011 9:38 pm

Díky za ten souhrn :) zjednoduší to čtení všeho :-P
terezka9595

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi