TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod fulda » sob 23 črc, 2011 7:05 pm

toho modulu se neboj. Možná, pokud ovládáš pájku, tak se zamysli nad tím o kolik levněji ho postavíš. IMHO to na součástkách bude tak za 200,- ale nepočítal jsem to.

Když mi někdo poradí dobrá N návěstidla pro moje kolejiště, tak ti s tím pomůžu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » sob 23 črc, 2011 7:25 pm

suvis píše:Začínají mě ty smyčky čím dál víc odrazovat...

Rychle to balíš... :x Tak zruš dvojkolejku,zruš všechny kolejové propojení a vyjde ti v pohodě deformovaný ovál ve stejné stopě.Zůstane ti k dispozici pět předjízdných kolejí ve skryťáku,plus jednoduchá odbočka do koncové stanice.A jsi bez smyček :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 23 črc, 2011 9:37 pm

Já to nebalím. Vždyt rám už stojí :D Jen hledám co nejpříznivější řešení. Nad jednokolejkou už jsem taky uvažoval... Ale spíš to překopu tak, aby tam těch smyček bylo mín. Uvidíme. Dnes jsem koupil nějaké ty desky, co mi Norbert doporučoval. Ten materiál se jmenuje MDF. Prý se tím prokládá plovoučka při transportu.
Jeňa Sova

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 24 črc, 2011 3:17 am

Můj příspěvek Tě neměl odradit,ale upozornit na možné problémy :D Jak vidíš,řešení existuje viz.Fulda.
Příspěvek o řešení problémů s reversem najdeš tady: viewtopic.php?f=6&t=3111&hilit=vratn%C3%A1+smy%C4%8Dka

Problémy jsou od toho,aby se řešily.Možná by bylo lepší použít tohle:
http://www.steelectronic.cz/inpage/021-dcc-b4a/
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 24 črc, 2011 3:21 am

fulda píše:toho modulu se neboj. Možná, pokud ovládáš pájku, tak se zamysli nad tím o kolik levněji ho postavíš. IMHO to na součástkách bude tak za 200,- ale nepočítal jsem to.

Když mi někdo poradí dobrá N návěstidla pro moje kolejiště, tak ti s tím pomůžu.

Co myslíš tím dobrá návěstidla,výrobce nebo druh návěstidel(mechanická,světelná)?

Něco ke světelným návěstidlům najdeš zde: viewtopic.php?f=17&t=3132

Mechaniky pak tady: http://www.viessmann-modell.com/index.p ... ormsignale N.html
Ovšem připrav si vatu :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod kiski » ned 24 črc, 2011 8:11 am

Ak ich nechceš mať toľko veľa, tak zruš tú výhybkovú prepojku v hornej časti SN a ostanú ti prakticky len 2, resp. 3 smyčky a hotovo. Je síce pravda že sa pripravíš o pár možností jazdy, ale zapojenie bude určite jednoduchšie...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 24 črc, 2011 9:53 am

Nic se rušit nebude :D Kromě dvou kusých kolejí. Trochu jsem zjednodušil SN. V podstatě na provoz to mít vliv nebude.

http://suvis754.rajce.idnes.cz/Desktop#uprava_SN.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod kiski » ned 24 črc, 2011 10:07 am

Tak ten tvoj návrh SN, tak to je iná náhoda... toto ma pobavilo... :mrgreen: ...skús uhádnuť, čo som mal asi tak na mysli ja ... :wink: :D
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 24 črc, 2011 10:16 am

Jo, tak to jsem tě předtím těžce nepochopil. Myslel jsem, že by jsi zrušil toho angličana. Myslel jsem si to asi proto, že je na vyšší nivelitě a ty jsi psal tu horní spojku :D
Jeňa Sova

Příspěvekod chameleon » úte 26 črc, 2011 2:02 pm

suvis píše:Nic se rušit nebude :D

Správně :D ono třeba by tě to pak mrzelo v budoucnu, žes to zbytečně zjednodušil...

Ohledně technologie stavby - nemohl bys pro názornost vedení tratí udělat jeden snímek z wintracku - pohled zeshora se zapnutýma všema tratěma (i skrytýma)? Pro představu o umístění žeber :wink:
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » úte 26 črc, 2011 2:21 pm

Chameleone, mohl, ale v tom se pak nikdo nevyzná :-D Navíc jsem v práci, čas bude až zítra večer.
Po konzultaci s odborníkem přes digitál jsme dospěli k názoru, že po té menší úpravě SN bude třeba jen jeden modul zpětné smyčky. Maximální délka soupravy 2 metry. Přemýšlejte ;)
Jeňa Sova

Příspěvekod chameleon » úte 26 črc, 2011 9:22 pm

suvis píše:Chameleone, mohl, ale v tom se pak nikdo nevyzná :-D
Prosímtě těch pár kolejí co tam máš:D No dobrá, udělám si představu z fotek na rajčeti. Podle mě polystyrénová metoda je v pohodě, až na tu spirálu... Metoda se žebry:
A) v případě, že využiješ hotového pevného rámu pro položení SN a žebra budou jako nástavba na tomto rámu, tak je to úplná pohodička a žebra by bohatě stačila z 8mm překližky po cca 30 cm
B) v případě, že žebra budou i rámem, budou muset být žebra vyšší, silnější, ev. s menšími rozestupy, což se projeví na ceně materiálu a prací
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 27 črc, 2011 2:44 am

Já to sem hodím. I fotku rámu sem dám. Až bude chvilka. Na rámu je deska. Spirála bude z 5 mm MDF. Nevím, co ta zkratka znamená, ale má to cca 5 mm a je to dost pevné. Ten zbytek zatím nevím, uvažuji o desce styroduru na polystyrenových hranolech. Možná se objeví místa, kde bude třeba tenčího materiálu a tyto skryté „mosty” budou buď opět z MDF nebo z vyztužených plastových destiček. To bude záležet na situaci.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » stř 27 črc, 2011 2:45 pm

Tady něco pro chameleona. Jsou označené skryté části (tunel ve viditelné části dvojkolejky a stoupací smyčka), které se překrývají s jinými, aby bylo lépe poznat, co je co.
http://suvis754.rajce.idnes.cz/Desktop#vsechno.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod michal74 » stř 27 črc, 2011 8:47 pm

Zdravím,
suvis píše:... Spirála bude z 5 mm MDF. Nevím, co ta zkratka znamená, ale má to cca 5 mm a je to dost pevné. ....

MDF - Medium Density Fibreboard – česky: středně zhuštěná dřevovláknotá deska - používá se hodně jako zadní stěny skříněk a dna šuplíků - ekonomická náhrada překližky.
Bacha - je poměrně houževnatá, ovšem křehká! velice ráda se láme, zrovna tam, kde to není žádoucí! Doporučuji předvrtávat dírky pro případné vruty.

Mimochodem, velice krásný plán kolejiště, leč se mi jej stále nedaří rozumě překreslit do eNka... :wink:

Držím palce při stavbě!
michal74

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště