Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod airwar » čtv 21 črc, 2011 1:04 pm

Lubomír píše:
airwar píše:Lubomír žije. Huráááá....

Jasně že žiju, jen musím jednu z činností INTERNET - KOLEJIŠTĚ ve prospěch manželky občas dost výrazně omezit. A vzhledem k tomu, že chci, aby se kolejiště hlo, tak moc nechci vysedávat na netu.
Mimochodem jsem navštívil Lednici a prohlídl jsem si trochu VB. Problém nebuda ani tak ta fasáda (na to už nějaké nápady máme) jako některé vstupní dveře...

To znám, také jsem teď věnuji tomu že plním to co ženě na očích vidím ...

Jo Lednice bude oříšek. Chystám se tam, chtěl jsem už v polovině července ale zdraví bylo trochu proti.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod depo201 » čtv 21 črc, 2011 2:17 pm

Lubomír píše: Problém nebuda ani tak ta fasáda (na to už nějaké nápady máme) jako některé vstupní dveře...

http://ostramo.parostroj.net/moduly/las ... r_okna.htm :)
depo201

Příspěvekod Lubomír » čtv 21 črc, 2011 6:48 pm

Takováto hranatá okna a jednoduše zdobné lemy okenních otvorů (většinou u těch lokálkových typizovaných staveb) problém není s uděláním i ruční metodou.
P1010747.JPG
P1010747.JPG (60.09 KiB) Zobrazeno 4027 krát

P1020312.JPG
P1020312.JPG (105.89 KiB) Zobrazeno 4027 krát

Ovšem uznávám, že výsledky řezání laserem jsou výrazně přesnější. Důvod je ovšem prostý, proč to dělám ručně: nechci zas tvrdnout za autocadem.

U Lednice je problém ten, že lemování dveří je složitější a plastičtější a zakončené obloukem. Někdy i řezaní laserem je nemohoucí... Ale však my jednou zvládnem i složitě zdobné fasády...
Lubomír

Příspěvekod depo201 » čtv 21 črc, 2011 7:46 pm

Ty panty na okeních rámech jsou úžasný :!:
depo201

Příspěvekod Tomáš » pát 22 črc, 2011 7:44 pm

já bych měl takový technický dotaz: potřebuju natvarovat flexu na r 510...buhužel si marně lámu hlavu čím nakreslit tak velkou kružnici..protože největší kružítko co mám udělá max r230..skoušel jsem to dělat pomocí provázku,ale moc přesně to nejde...napadlo mě udělt si kružítko na takové mega poloměry...je na to nejaké jiné lepší řešení?
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod mpinta » pát 22 črc, 2011 7:51 pm

Vždy používám tužku na provázku. Jen místo provázku je izolované lanko (dá se zkracovací smyčkou dobře "štelovat") a na tužku (fixku) jsem si udělal takový držák z plechu, který drží lépe kolmici. Taky jde jen přiložit (přilepit páskou) třeba běžný trojúhelník. Přesnost do 1 mm je myslím zcela dostačující. Druhou možností je udělat "kružítko", ze dvou sešroubovaných prkének, lišt. Taky velmi jednoduché. Levnější, než to školní za mnoho set.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Tomáš » pát 22 črc, 2011 8:01 pm

mpinta píše:Vždy používám tužku na provázku. Jen místo provázku je izolované lanko (dá se zkracovací smyčkou dobře "štelovat") a na tužku (fixku) jsem si udělal takový držák z plechu, který drží lépe kolmici. Taky jde jen přiložit (přilepit páskou) třeba běžný trojúhelník. Přesnost do 1 mm je myslím zcela dostačující. Druhou možností je udělat "kružítko", ze dvou sešroubovaných prkének, lišt. Taky velmi jednoduché. Levnější, než to školní za mnoho set.

JJo skusím se víc snažit,ano,nad legendárním školním kružidlem jsem taky uvažoval :lol: :lol:
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » pát 22 črc, 2011 8:24 pm

Já mám podlouhlé pevné pravítko z "nějakého" materiálu, v mém případě z hliníkového úhelníku délky 1m, a v něm mám centrální otvor na jednom konci a od něj odměřené poloměry do jeho nejdelší délky. Mám tam jak metricé díry, tak normo vyráběné poloměry. Zkrátka jen dírky pro pentelku.
Pro kreslení poloměrů se středem mimo objekt středovou díru podkládám na výšku pokreslované plochy.

Snad je to srozumitelné :)
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » pát 22 črc, 2011 8:31 pm

MirekTT píše:Já mám podlouhlé pevné pravítko z "nějakého" materiálu, v mém případě z hliníkového úhelníku délky 1m, a v něm mám centrální otvor na jednom konci a od něj odměřené poloměry do jeho nejdelší délky. Mám tam jak metricé díry, tak normo vyráběné poloměry. Zkrátka jen dírky pro pentelku.
Pro kreslení poloměrů se středem mimo objekt středovou díru podkládám na výšku pokreslované plochy.

Snad je to srozumitelné :)

Jestli to chápu,tak pravítko připevníš na nějaký střed s otočným bodem ,do otvoru dáš tušku a otáčíš jako hodinovou ručičkou než se obkreslí požadovaný poloměr ?
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » pát 22 črc, 2011 8:53 pm

Ano, úplně správně. Do centrální díry připínáček, do příslušné díry tužka.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pát 22 črc, 2011 9:32 pm

Tomáš píše:já bych měl takový technický dotaz: potřebuju natvarovat flexu na r 510...buhužel si marně lámu hlavu čím nakreslit tak velkou kružnici..protože největší kružítko co mám udělá max r230..skoušel jsem to dělat pomocí provázku,ale moc přesně to nejde...napadlo mě udělt si kružítko na takové mega poloměry...je na to nejaké jiné lepší řešení?

Koupel jsme si cca. 1 metr dlouhou lištu, na profilu moc nezáleží, vzal jsem to co bylo v kutil-marketu nejlevnější. Pak už jen stačí vyvrtat otvor kam dám hřebík a druhý do kterého dávám to čím kreslím - obvykle fixu. Těch druhých otvorů jsem si udělal pochopitelně víc, dle různých poloměrů - většinou vnitřní a vnější tečnu kolejového podloží, je to velice přesné.

PS: tak koukám že mám totéž řešení co Mirek.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Lubomír » sob 23 črc, 2011 1:26 pm

Přátelé, všechny vámi popisované metody jsou dobré, ale ja byste vytyčili oblouk o poloměru 10 m? Zde už dle mého názoru nezbude nic jiného, než to vytyčit tak, jako na skutečných stavbách, tedy pomocí souřadnic. Takto bych chtěl řešit dva moduly u Hevlína, kde mám poloměr 790 cm. Počátek souřadnicového systému uvažuji v ose koleje na počátku modulu a vytyčuji zvdálenosti na osách x a y. Zatím je to jen teoretický nápad, ale doufám, že se to povede i prakticky... :D
Přílohy
A_5_VYT_TT.jpg
A_5_VYT_TT.jpg (88.29 KiB) Zobrazeno 3959 krát
Lubomír

Příspěvekod MirekTT » sob 23 črc, 2011 2:36 pm

Já bych se s tím nepáral, vynesl bych to na dvůr, natáhl provaz s tužkou a nakreslil oblouk :D
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » sob 23 črc, 2011 2:49 pm

Lubomíre, oči nejsou počítač. Z pohledové vzdálenosti nikdo nepozná o jaký poloměr přesně jde. Chápu že to chceš mít přesně podle výkresu, ale drobné niance schová měřítko pohledu ;)
depo201

Příspěvekod cipisekmp » sob 23 črc, 2011 5:03 pm

Silenci delat radius R=10m. Preju at se dari Cipisek
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava