Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod male zvire » pát 15 črc, 2011 3:13 pm

fulda píše:Mimochodem, sleduju tvojí snahu o komercionalizaci - normálně se tomu říká vykrádání GNU,...

Počkat, počkat. To si nerozumíme. Určitě nechci nikoho ukecat aby něco v dobré víře vymyslel a potom to začít vyrábět a mastit si kapsu. To rozhodně NE! :evil:
Moje neustálé otravování spočívá v tom, že bych konečně rád viděl kvalitní servo dekodér který by byl "distribuovaný" stejnou cestou jako třeba Pacovy výtvory - tedy seznam součástek, DPSka v PDF, FW a udělej si sám. A mimoděk i kvůli tomu, abych na kolejiště mohl nasadit kvalitní komponenty za rozumnou cenu a v budoucnu nemusel řešit "záhadné" problémy vzniklé rušením, špatně zvolenými součástkami,...
Komponenty DCC vyrábím podle webu Paca a DCCKolejí pouze sám sobě a sem tam kamarádům a to jenom za cenu součástek + občas nějakou symbolickou částku za práci... :cry:
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod fulda » pon 18 črc, 2011 11:00 am

BTW: Martin mi v rámci svého systematického testování odhalil chybu v dekodéru. Za což mu děkuji.
Takže pokud uvažujete o tom, že si nahrajete můj SW, tak vám doporučuju počkat ještě do konce tejdne, než uplácám balíčky pro verzi novou.
Najdete je na známé stránce: http://www.fucik.name/masinky/x/dcc4servo_v3.x.html

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Martin Ostruszka » úte 19 črc, 2011 2:43 pm

Rád bych se zeptal diskutujících na záležitost ohledně chování serv po zapnutí napájení. Já osobně zkouším serva robbe 10g. V mém případě se chová zmíněné servo tak, že při připojení napájení a nepřítomnosti PWM signálu na vstupu do serva (tedy není připojeno k žádnému zařízení) dojde k různě velkému natočení serva směrem ke krajní poloze vždy stejným směrem. Jak se chovají jiná serva které používáte vy ostatní?
Martin Ostruszka

Příspěvekod mpinta » úte 19 črc, 2011 3:22 pm

To asi nezáleží jen na servech, ale i na servodekodéru a dokonce na jeho naprogramování (CV i firmware). Pokud je nastaveno (jde-li to) "Ukládat nastavení a po startu se vracet k minulému stavu", pak sebou servo jen cukne, ale zůstane v požadované poloze. Některé servodekodéry to mohou vypnout (DCCkoleje), a servo poposkočí a zůstane. Stačí tedy několik zapnutí a vypnutí a už je "na dřevu". Takže je nutné, aby tento mód ("Ukládat nastavení...") byl zapnutý. ESU SwitchPilot servo to má nastavené natvrdo, takže při zapnutí také jen cukne.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Martin Ostruszka » úte 19 črc, 2011 3:41 pm

Opakuji: servo v mém případě není připojeno k žádnému! dekóderu ani jinému zařízení. Čistě mě zajímá chování konkrétních serv při zapnutí pouze napájení.
Martin Ostruszka

Příspěvekod mpinta » úte 19 črc, 2011 4:57 pm

Aha, tak to jsem přehlédl... Ono totiž téma je Servodekodér a né Servo... Přesto jsem ti to vyzkoušel... Malá serva (Hextronik HXT500 a HXT900, Conrad ES-05...) se chovala, jak píšeš. Pokaždé cuk jedním směrem. Vyzkoušel jsem ještě dvě větší (Hitec a Futaba). Jedno se ani nehnulo, druhé jen nepatrně, když jsem brnkal napájením o konektor.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » úte 19 črc, 2011 6:13 pm

Pokud to vezmu čistě teoreticky, tak servo, které má napájení a datovej vodič má ve vzduchu, tak je v zakázaném stavu. v tomhle stavu by se mělo snažit dostat na maximální výchylku doprava.

Správnej stav pro připojování serva je, že servo má všechny 3 vodiče připojené na zem, pak se přehodí napájení a datovej stále zůstane na zemi a pak se začnou posílat pulzy. To pochopitelně levné dekodéry nedělají. Stejně tak jako si levná serva nejsou schopná dorovnat svůj "hold" stav s aktuální polohou, takže prostě poskočí do nějakého nahodilého stavu.
fulda

Příspěvekod Martin Ostruszka » úte 19 črc, 2011 7:36 pm

Ano máte pravdu, Servodekodér není Servo, nicméně kde probírat společné téma, než tam kde se problémy i lidé stýkají. A nebylo by servodekóderů bez serv. :wink:

Každopádně děkuji za jakoukoliv reakci!

mpinta mohl by jste mi přibližně specifikovat velikost té výchylky u těch malých a u těch zmíněných velkých serv?

fulda z hlediska uživatele i elektronika je samozřejmě žádoucí stav, kdy je připojené napětí k servu a datový vodič je připojen k zemi, tak servo nereaguje (nebo max. nepostřehnutelně). Po zasílání pulsů se natáčí... Že to u levnějších nefunguje je i můj problém, tudíž zjišťuji další typy jak jsou na tom.

A když už jsme u tématu diskusního vlákna, tak proč to zjišťuji je ten, že vyvíjím zařízení, které se servy počítá a je určeno železničním modelářům. :)
Martin Ostruszka

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2011 6:37 am

Martin Ostruszka píše:Ano máte pravdu, Servodekodér není Servo, nicméně kde probírat společné téma, než tam kde se problémy i lidé stýkají. A nebylo by servodekóderů bez serv. :wink:

Klidně si můžeme udělat ještě jedno téma, nebo to nechat tady, to je celkem jedno

Martin Ostruszka píše:mpinta mohl by jste mi přibližně specifikovat velikost té výchylky u těch malých a u těch zmíněných velkých serv?
fulda z hlediska uživatele i elektronika je samozřejmě žádoucí stav, kdy je připojené napětí k servu a datový vodič je připojen k zemi, tak servo nereaguje (nebo max. nepostřehnutelně). Po zasílání pulsů se natáčí... Že to u levnějších nefunguje je i můj problém, tudíž zjišťuji další typy jak jsou na tom.

Ono to nebude ani tak o velikosti, jako o výrobci. Záleží jakou metodu capture&hold které servo používá. Ty které používají kondenzátor a operák jsou na tom asi nejhůř. Celkem určitě se budou jinak chovat analogová a jinak digitální serva.

Martin Ostruszka píše:A když už jsme u tématu diskusního vlákna, tak proč to zjišťuji je ten, že vyvíjím zařízení, které se servy počítá a je určeno železničním modelářům. :)

A jaké to bude?
fulda

Příspěvekod mpinta » stř 20 črc, 2011 6:53 am

Martin Ostruszka píše:mpinta mohl by jste mi přibližně specifikovat velikost té výchylky u těch malých a u těch zmíněných velkých serv?

Maximum je asi 20°. Není to vždy stejné.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod mpinta » stř 20 črc, 2011 7:01 am

Martin Ostruszka píše:A když už jsme u tématu diskusního vlákna, tak proč to zjišťuji je ten, že vyvíjím zařízení, které se servy počítá a je určeno železničním modelářům. :)

Pokud se to týká serv, ovládaných DCC, nechal bych to zde. Pokud je to určeno k ovládání bez řízení DCC (tedy v analogu, tlačítky, jiným zařízením, než DCC), dal bych nové téma, protože podstata a problémy se dost liší. Každopádně je třeba to blíže specifikovat. Tajnosti se tady moc nepečou... :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod vvitty » stř 20 črc, 2011 7:56 am

Delaji to i levna digitalni serva, nebo alespon vzorek HXT-12K, ktery jsem vcera zkusil. Ovsem u tohoto serva by se to dalo vyresit preprogramovanim PIC16 vlastnim kodem :-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2011 8:13 am

vvitty píše:Delaji to i levna digitalni serva, nebo alespon vzorek HXT-12K, ktery jsem vcera zkusil. Ovsem u tohoto serva by se to dalo vyresit preprogramovanim PIC16 vlastnim kodem :-)

wau, to zní jako výzva - naprogramovat celej dekodér rovnou do serva, to by byla pecka :twisted: :lol: :D
fulda

Příspěvekod vvitty » stř 20 črc, 2011 9:40 am

Vyzva je to dobra :-) Je tam spousta volných nožiček :lol:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Martin Ostruszka » stř 20 črc, 2011 1:59 pm

To ale opravdu není problém, viz námět zde: http://www.openservo.com/
Martin Ostruszka

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi