Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod Tomáš » ned 17 črc, 2011 7:17 pm

mnitka píše:
greenery píše:
depo201 píše:......, ale serva jsou opravdu nej.

...prosím chvilku pro blbce...... co to je servo a jak z něj udělám přestavník?
předem díky

zpět ke conradu
http://www.conrad.de/ce/de/product/240617/
zde je už vše hotové (servo je to černé s vrtulí)

cena je víc než slušná...a jak se to zapojuje? mě de o to vyhnout se těm pro mě zcela neznámým obvodům a zařízením co prezentuje Lokopin.Kontakt na polóvání srdcovky tam je?
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod mnitka » ned 17 črc, 2011 7:25 pm

pozor! tohle je jen nástavec (držák) na servo, samotné servo je ke koupi zvlášť

zaroluj
mnitka

Příspěvekod fofros » ned 17 črc, 2011 8:07 pm

Chlapi, ale pořád tam nejsou ty přepínací kontakty. Pokud si říznete dva kousky z "L" jacklu a servo připevníte na něj, plus do krajních poloh si nainstalujete přepínače, tak ušetříte 6euro a navíc nejste omezeni adaptérem a můžete to servo umístit kamkoliv Vám to bude vyhovovat :wink:
Návodů , jak na to, tu bylo dost.
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod airwar » ned 17 črc, 2011 8:43 pm

greenery píše:

předem díky

Proporcionální servo je zařízení které se používá v RC modelech, například u letadel, lodí, automobilů atd. Výhodou je už asi 40 let vývoje a poměrně dlouhodobě ověřená funkčnost, u serv se většinou udává životnost 50-100 hodin nepřetržitého provozu, obvykle se ovšem počítá s provozem v RC modelu kde je servo vystaveno vybracím, takže na akolejišti by mělo vydržet víc.

Základní představu o tom jak ho zapojit a používat můžeš načerpat například zde, já jdu stejnou cestou: http://www.mojett.cz/?p=8627

fofros píše:Chlapi, ale pořád tam nejsou ty přepínací kontakty. Pokud si říznete dva kousky z "L" jacklu a servo připevníte na něj, plus do krajních poloh si nainstalujete přepínače, tak ušetříte 6euro a navíc nejste omezeni adaptérem a můžete to servo umístit kamkoliv Vám to bude vyhovovat :wink:
Návodů , jak na to, tu bylo dost.

Já použil cca. 50 x 50 mm cuprextitu, do toho vyvrtat jeden otvor průměr 1,1 mm na strunu, cca. 10 cm ocelové struny o průměru 0,8 mm a dva mikrospínače po 5 kč, k tomu servo za 120 kč (jsou i levnější od cca. 70 kč), celý přestavník stál cca. 140 kč. Je potřeba mít ale ještě digidekodér, ten jsem si postavil za cca. 250 kč, je na 8 ks serv. Vše podle postupu viz opět odkaz: http://www.mojett.cz/?p=8627
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod romino » pon 18 črc, 2011 5:36 am

Tu ide naozaj len o držiak bez serva. Je otestovaný a vyskúšaný držiak vypálený z plechu 1mm s držiakmi pre dva mikrospínače (srdcovka a ohlas) za niekoľkonásobne nižšiu cenu. Tiež je vyrobených niekoľko ovládzačov na prestavovanie pomocou tlačítok (teda nie DCC), je možné vidieť napr. aj tu aj s kontaktom na osobu, ktorá sa tým zaoberá (ja som ten držiak len upravoval a teraz to ide mimo mňa, základ je z http://www.lokopin.wz.cz) http://www.vlaky.net/online/diskusia/te ... 3&n#537833

mnitka píše:
greenery píše:

předem díky

zpět ke conradu
zde je už vše hotové (servo je to černé s vrtulí)
romino

Příspěvekod Tomáš » pon 18 črc, 2011 2:27 pm

:lol: :lol: :lol: :lol: no tak já zase přistanu nohama na zemi...
Né já měl na mysli nějaký přestavník co zvládne osadit nebo postavit kdokoliv.Z těchto návodů jsem bohužel tak nějak mimo,i když si to přečtu 100x...princip funkce serva chápu,ale co dál.
analogové zapojení není.
Tome nechceš ty přestavníky dělat na kšeft pro mě :mrgreen:
Tomáš

Příspěvekod D » pon 18 črc, 2011 3:02 pm

Tomáši, a co paměťový drát? Za tři sta korun máš v analogu po starostech.
D

Příspěvekod Tomáš » pon 18 črc, 2011 3:18 pm

D píše:Tomáši, a co paměťový drát? Za tři sta korun máš v analogu po starostech.

Ano jeden kousek už mám doma.Už to vázne jen na těch stabil. 5V :D Ale asi to bude to pravé ořechové pro mých 5-6 vyhybek
Tomáš

Příspěvekod D » pon 18 črc, 2011 3:42 pm

Tomáš
> Už to vázne jen na těch stabil. 5V
Buď si koupíš samostatný adaptér za dvě stovky (aspoň 1,2 A, raději více) nebo ke každému přestavníku dáš stabilizátor, diodový můstek a dva kondenzátory v celkové ceně okolo dvacetikoruny a napájíš je to normálně 12 - 16 V.
D

Příspěvekod Tomáš » pon 18 črc, 2011 3:51 pm

D píše:Tomáš
> Už to vázne jen na těch stabil. 5V
Buď si koupíš samostatný adaptér za dvě stovky (aspoň 1,2 A, raději více) nebo ke každému přestavníku dáš stabilizátor, diodový můstek a dva kondenzátory v celkové ceně okolo dvacetikoruny a napájíš je to normálně 12 - 16 V.

Dalo by se to nějak nakombinovat?Ten siˇový adptér se mi líbí protože je malej .ˇšupnu ho do zásuvky a na druhé straně leze už těch 5V...těch 5V bych rozvedl přez ten stabilizátor k vyhybkám..tzn z adaptéru co jedna větev tak jeden stabik a přestvník..lze ?
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pon 18 črc, 2011 4:57 pm

co tohle ? je to sice o něco dražší ale zase to má 4A
http://www.gme.cz/cz/-p751-545.html
PÍŠOU že výstup už je stabilizovaný,takže to by šlo rovnou rozvádět k přestavníkům? už bez dalších ptákovin?
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » pon 18 črc, 2011 5:16 pm

Stabilizovat 5ti voltové napětí 5ti voltovým stabilizátorem nejde. Stabilizátor potřebuje na vstupu vždycky víc, než na svém výstupu. Zdroj z odkazu má vlastnosti, které požaduješ.
Jestli chceš, mám ještě v zásobě dva spínané zdroje produkující dvoje napětí 5V/12A a 12V/2A. Jeden ti nechám za kilo. Jsou použité, ale funkční. Na 5ti voltovém výstupu je možnost jemné doregulace napětí +- 1V.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » pon 18 črc, 2011 5:42 pm

MirekTT píše:Jestli chceš, mám ještě v zásobě dva spínané zdroje produkující dvoje napětí 5V/12A a 12V/2A. Jeden ti nechám za kilo. Jsou použité, ale funkční. Na 5ti voltovém výstupu je možnost jemné doregulace napětí +- 1V.

5V/12A to už je celkem nářez..jak je ten zdroj velkej? mě se na tom z GM líbí že je malej.
pod tou doregulací napětí si mám představit co? jako že tm je nějakej trimr,nebo něco podobnýho čím se to dá nastavit....jo ještě technická co to je "spínaný zdroj"
Tomáš

Příspěvekod depo201 » pon 18 črc, 2011 6:03 pm

Byl jsem na skok u Airwara a byl tak hodnej, že mi to (serva)ukázal :D.
Až na pár drobností, jako je programování polohy serv, je to opravdu jednoduchá záležitost.
depo201

Příspěvekod MirekTT » pon 18 črc, 2011 6:05 pm

:arrow: Tomáš
Zdroj má rozměry 6x20x10cm, má trimr na jemné doladění. Je to vlastně neběžný zdroj, který řídíl speciální počítač (výherní automat), proto má tak neobvyklé proudy. Je tam ještě -5V/1A, ale tohle napětí nepoužiješ.
Spínaný zdroj znamené velmi zjednodušeně elektronické trafo. Pokud bys chtěl takové proudy dosáhnout klasickým vinutým trafem, šlo by obrovitý a těžký kus mědi s náročným zdrojem na výstupu kvůli usměrnění, vyhlazení, jištění a stabilizaci. A to i pro ty 4A, které požaduješ.
Tohle je hotová stabilizovaná jištěná věc.(včetně toho z GM samozřejmě)
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava