Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
vojtas píše:Až na to,že lang je délka,a znamená to délky 180m
Max píše:Milane, existuje moc plánů stanic , kde chybí nejen datum namalování, ale aspoň letopočet. Dále pak zda ten plán je malován dle skutečnosti, nebo to je plánovaný / a nikdy neuskutečněný/ stav. Třeba dráhu Užhorod-Mukačevo měli připravenu ke stavbě už 1920 - ale není dodnes. Začít ji konečně stavět nás donutili Madaři, když zabrali jih země, ale než se stavba trochu rozjela, zabrali Madaři zbytek. Pak to zabrali všechno rusáci a ti už zas neměli důvod trat stavět, když jim patřilo všecko.
Moc často se taky používaly plány staré, když například potřebovali zakreslit nějakou boudu na uhlí, použili hotový plán 20 let starý, kde tu boudu zakreslili. Jim šlo jen o okolí té boudy, a jestli druhé zhlaví už vypadalo jinak než na plánku, to jim v tomto případě nevadilo. Takže k uvedenému plánku rok vůbec neznám, ani jsem po něm nepátral, a zda ty koleje odpovídají skutečnosti, jsem taky nezkoumal. Slouží to pouze jako ukázka rovné koleje do topírny - bez jakéhokoliv upřesnění.
Co ta točna na konci peronu ? K ní taky nemám žádné údaje, do kterého roku tam byla. Už jsem kontaktoval jednoho místního znalce, ale v hlavě to prý nemá a na hledání v papírech nemá čas.
milan ferdián píše:Já si též myslím ,že jde o vlečku a to jakým stylem je zaústěna ta budova remízy.Poloměr R180m,ten už je dost výmluvný.Kdo zná minulost tratě Borohrádek-Moravany-Chrudím,tak ví jak chtěli ušetřit náklady na stavbu této tratě a použili poloměry tratí 200m.
Max píše:Je vidět že stavitelé před 100 a více lety se řídili jinými příručkami než dnešní odborníci.
Max píše:milan ferdián píše:Já si též myslím ,že jde o vlečku a to jakým stylem je zaústěna ta budova remízy.Poloměr R180m,ten už je dost výmluvný.Kdo zná minulost tratě Borohrádek-Moravany-Chrudím,tak ví jak chtěli ušetřit náklady na stavbu této tratě a použili poloměry tratí 200m.
Na jedné takové "vlečce" s poloměry 190 m dodnes jezdí écéčka - říkají jí Semmeringbahn. Jednu podobnou mají i v našem hlavním štatlu - tedy měli, do roku 2008, dnes to tam je už překopané - jmenuje se to teď "Nové spojení".
Je vidět že stavitelé před 100 a více lety se řídili jinými příručkami než dnešní odborníci.
Max píše:Morris Zapp píše:Akorát je potřeba si uvědomit, že to, co se na tom angličáku kříží, jsou dvě zoufalé lokálky s minimálním provozem. Navíc se to křížení nedožilo mladších epoch a bylo nahrazeno dvojitou kolejovou spojkou (v praxi pak využívanou poměrně netradičně a přitom vtipně).
No tak dle jř 1928-29 to vypadá na 24 vlaků za 24 hodin. A to tam jsou uvedeny pouze vlaky s osobní přepravou, takže ještě tam mohlo být několik vlaků čistě nákladních......v kampani určitě.
Max píše:Celá Evropa dnes už má tratě pro 300-400 km/h
Max píše:Celá Evropa dnes už má tratě pro 300-400 km/h, zatímco u nás po 20ti letech korytorování máme několik málo km, kde se dá jet 160. To tedy nesvědčí o nějakém technickém pokroku a mezi vyspělé země se takhle asi nikdy nezařadíme. Dle snah naší milované vlády teď míříme kamsi do feudalismu.
/Na korytóru není hlavní stavbou kolej, ale ta betonová zeď okolo, na ní se dá narejžovat /
milan ferdián píše:...Kdyby jsme se toho drželi,tak dodnes máme vlečné výhybky...
Max píše:Neměl jsem v úmyslu probudit zde snahu zkoumat ekonomiku VRT, to jen zmínka o tom, že oblouky 200 metrů jsou přežitek a vhodné leda tak pro vlečky, mne přinutila připomenout Semmering, který i se svými 190 metrovými oblouky ještě dlouho přežitek nebude.
Pokud jde o tu VRT, tak nebýt okupace, mohli jsme jezdit rychlostmi 140 někdy v letech 1940-42, mikáda už pro tuto rychlost dělala nové TPZ. Hned po válce bylo v plánu 150 km/h na hlavních tratích. Jestliže jsme se tedy za 70 let dostali za velice drahé peníze o nějakých 10 km výš, moc velký úspěch v tom nevidím. Takže jsme vlastně pořád tam, kde jsme byli před 70ti lety. / to je zase narážka na ten technický pokrok .... /milan ferdián píše:...Kdyby jsme se toho drželi,tak dodnes máme vlečné výhybky...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků