Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod carodej » stř 13 črc, 2011 2:00 pm

fulda píše:ja vím, mám jí lípnutou "zespoda", taky by bylo dobré dát mezi gretz a 7805 nějakej odpor aby se nemusel tlačit s celou usměrněnou složkou....
Asi se nad tím zamyslím ale paradoxně šum na procesoru není žádnej problém, daleko horší je šum na servech. Spíš nandám nějaké drobné kondíky do napájení každého serva.
Taky jsem drobně podcenil spotřebu serva "v klidu", takže spíš nějaké externí napájení a asi namísto 7805 nějakej DC/DC - třeba MC34063A nebo tak něco.

Spíše bych ty serva rozebral a podíval se jestli je propojenej plášť motorku se zemí (-polem) elektroniky serva. Hodně serv to nemá a uklidní se pokud se to udělá. Protože se nevyužívá "rychlý" pohyb serva v techhle aplikacích, dá se dát do serie s napájením nějaký malý odpor, pohyb serva se uklidní a často zmizí i jemné kmitání kolem základní polohy. Je to ale potřeba odskoušet, každé servo se chová trochu jinak.

Místo toho 7805 by se možná dalo použít tohle http://www.sos.sk/?str=371&artnum=42455 , má to vstup 18-36V a výstup 5V takže by to netopilo jako ten 7805, jeno to je dražší, kolem 15 Eur/ks :( ... a to už je dost peněz. Ale je to spolehlivé. Používáme to v specielních uzavřetých přístrojích, kde nejdou obvody moc chladit. Existujou i verze, které fungují od 9-36V ...
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod male zvire » stř 13 črc, 2011 2:44 pm

fulda: presnd jak pise vvitty. Napajeni bych zase tak moc nehrotil.

Jeste me napadla takova kravina: co takhle nechat napajeni procesoru z DCC a externe napajet jenom serva?
PIC zase tolik nezere a ruseni od serv by se nesirilo po cele DPS ani nikam dal.

Moje pouzitelne elektro-znalosti se omezuji na silnoproud, takze nevim jak moc je to realne...
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod fulda » stř 13 črc, 2011 5:54 pm

carodej píše:Spíše bych ty serva rozebral a podíval se jestli je propojenej plášť motorku se zemí (-polem) elektroniky serva. Hodně serv to nemá a uklidní se pokud se to udělá. Protože se nevyužívá "rychlý" pohyb serva v techhle aplikacích, dá se dát do serie s napájením nějaký malý odpor, pohyb serva se uklidní a často zmizí i jemné kmitání kolem základní polohy. Je to ale potřeba odskoušet, každé servo se chová trochu jinak.

To je takovej fine tuning, kterej si může (měl by) udělat každej sám - Martine, možná by jsi to mohl přidat do svého článku.

carodej píše:Místo toho 7805 by se možná dalo použít tohle http://www.sos.sk/?str=371&artnum=42455 , má to vstup 18-36V a výstup 5V takže by to netopilo jako ten 7805, jeno to je dražší, kolem 15 Eur/ks :( ... a to už je dost peněz. Ale je to spolehlivé. Používáme to v specielních uzavřetých přístrojích, kde nejdou obvody moc chladit. Existujou i verze, které fungují od 9-36V ...

V podstatě je to to samé co MC34063A, ale lépe zabalené a obsahuje to potřebné cívečky. Samotnej obvod stojí 12Kč (0,5€) plus asi stejně za cívečku.

male zvire píše:Jeste me napadla takova kravina: co takhle nechat napajeni procesoru z DCC a externe napajet jenom serva?
PIC zase tolik nezere a ruseni od serv by se nesirilo po cele DPS ani nikam dal.

To je pořád stejnej problém, potřebuješ bejt schopnej na DCC "utratit" 60mA a to na samotném procesoru nedokážeš, na to potřebuješ alespoň jedno servo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod male zvire » stř 13 črc, 2011 6:24 pm

fulda píše:To je pořád stejnej problém, potřebuješ bejt schopnej na DCC "utratit" 60mA a to na samotném procesoru nedokážeš, na to potřebuješ alespoň jedno servo.

Pokud jsem to dobře pochopil, tak to znamená ze každý DCC dekodér musí brát aspoň 60mA? Proč?

Pokud ano, tak se těch 60mA dá "spálit" někde bokem na rezistoru. To není zase až tam moc - já takhle pálím 120mA pokaždé když programuji mašinu se dvěma motory (jinak centrála nepřečte zpětnou vazbu dekodéru). Prasárna, ale funguje 8)
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod BohousP » stř 13 črc, 2011 6:36 pm

Fulda: Pokud někoho nadchne, tak klidně dodám i podklady pro stavbu.

Fuldo, muzes mi poslat tve schema, rad se na to podivam a zkusim neco vymyslet. Mam nejake zkusenosti s prumyslovou elektronikou. Pak to rad poskytnu i ostatnim.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Rizoto » stř 13 črc, 2011 6:37 pm

Fulda naprogramoval som si do PIC firmware ver. 3.5 som z neho nadšený jeho moznosti su velmi dobre. Ale mam jednu otazku je mozne nastavit adresy serv 1-4 alebo iba od 5 a vyššie. Dakujem
Beriem spat ja baran však CV1 = 0. Aj tak dik.
Naposledy upravil Rizoto dne stř 13 črc, 2011 6:40 pm, celkově upraveno 1
Rizoto

Příspěvekod carodej » stř 13 črc, 2011 6:38 pm

fulda píše:V podstatě je to to samé co MC34063A, ale lépe zabalené a obsahuje to potřebné cívečky. Samotnej obvod stojí 12Kč (0,5€) plus asi stejně za cívečku.

Ono toho potřebuješ trochu víc ... nějaké blokovací kondy a odpory ... cca 5-6 kusu mimo té tlumivky. Ale máš pravdu vyjde to levněji než ten obvod (však jsem taky psal, že není levný, ale zato bez problému)... akorát pokud to není uděláno podle aplikačních doporučení zavádí to vf rušení do napájení ... takže je potřeba si s tím pohrát, aby se procesory okolo nechovaly náhodně divně ... :)
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod michal.kubista » stř 13 črc, 2011 7:06 pm

male zvire píše:Jeste me napadla takova kravina: co takhle nechat napajeni procesoru z DCC a externe napajet jenom serva?

To je pořád stejnej problém, potřebuješ bejt schopnej na DCC "utratit" 60mA a to na samotném procesoru nedokážeš, na to potřebuješ alespoň jedno servo.[/quote]

Ten odběr potřebuješ pouze při programování dekodéru, tedy co udělat switch nebo jiný přepínač do obvodu napájení - při programování přepneš napájení serv z DCC a při běžném provozu pojedou serva z externího napájení. Tím získáš potřebný odběr pro programovací režim a naopak oddělíš rušení ze serv od ostatních obvodů. Mohlo by to být jednoduché a elegantní.
michal.kubista

Příspěvekod BohousP » čtv 14 črc, 2011 8:19 am

Ten odběr potřebuješ pouze při programování dekodéru, tedy co udělat switch nebo jiný přepínač do obvodu napájení - při programování přepneš napájení serv z DCC a při běžném provozu pojedou serva z externího napájení. Tím získáš potřebný odběr pro programovací režim a naopak oddělíš rušení ze serv od ostatních obvodů. Mohlo by to být jednoduché a elegantní.

To bych řešil spíš nějakou dodatečnou zátěží (odpor, žárovka), která se připojí jen během programování. Na plošném spoji stačí dva holé kolíčky (viz jumpery v PC) a stačí jeden odpor(žárovka) s kablíkem pro desítky dekoderů. Programování dekoderů děláme pár krát na začátku, než vše vyladíme, potom už asi nikdy :). Použít serva jako zátěž DCC nepovažuji pro tento případ za ideální (odběr kolísá). Jednoznačně bych napájení serv nechal oddělené od DCC, dokonce bych se přikláněl i k samostatnému stabilizátoru (postačí 78L05) pro PIC.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod michal.kubista » čtv 14 črc, 2011 8:46 am

BohousP píše:

To bych řešil spíš nějakou dodatečnou zátěží (odpor, žárovka), která se připojí jen během programování. Na plošném spoji stačí dva holé kolíčky (viz jumpery v PC) a stačí jeden odpor(žárovka) s kablíkem pro desítky dekoderů. Programování dekoderů děláme pár krát na začátku, než vše vyladíme, potom už asi nikdy :). Použít serva jako zátěž DCC nepovažuji pro tento případ za ideální (odběr kolísá). Jednoznačně bych napájení serv nechal oddělené od DCC, dokonce bych se přikláněl i k samostatnému stabilizátoru (postačí 78L05) pro PIC.

To napajeni pro serva pri programovani dekoderu opravdu budes muset udelat z DCC, jelikoz centrala odpoved dekodeku vyhodnocuje jako zmeny odberu prave na DCC. Pokud by jsi to chtel resit odporem, je jeste mozne servo nahradit odporem, ale to je bonus navic. Jinak dat odpor paralelne k dekoderu a nastavit ho nekde na hranu rozhodovani centraly je asi taky mozne, ale samotny procesor nejak zasadne odber nemeni a navic by toto reseni bylo take hodne nachylne na ruseni.
Ty samostatne stabilizatory pro procesor a pro serva jiz je v podstate reseno oddelenymi napajenimi.

Tato diskuse mi ukazala par novych moznosti. Jeste chvilku a par zajimavych napadu a dam se do upravy desky sam :D .
michal.kubista

Příspěvekod fulda » čtv 14 črc, 2011 9:57 am

Normálně se tomu říká "vymejšlet kolo". Je to normálně známá a 100x vyřešená záležitost, která je zdokumentovaná snad v každém DCC developerském fóru.

Normálně se používá zhruba něco takovéhoto:
Obrázek

To pochopitelně znamená, že máme na procesoru k dispozici 2 nožičky - jednu pro DCC vstup a druhou pro výstup pro potvrzování ACK.
Náš procesor má 8 nožiček:
2 napájení
4 výstupy pro serva
1 DCC vstup
1 která je použitá pro "programovací" tlačítko

teoreticky by bylo možné udělat sdílení tlačítka a ACK metodou charlieplexingu. Tedy zhruba takto:
Obrázek
Takže za normálních okolností se port na procesoru používá jako vstup pro tlačítko. Pochopitelně při stisku tlačítka dojde k odeslání ACK, ale za normálního provozního stavu je to jedno, z pohledu centrály je to stejné jako rozjezd lokomotivy někde v kolejišti.
Pokud ale potřebuje dekodér odeslat ACK, tak port přestaví jako výstupní s výstupem logické 0. Pochopitelně pokud v té době někdo stiskne tlačítko, tak přehluší to co se dekodér snaží odeslat, ale vzhledem k tomu, že je to pořád stejnej uživatel, tak ho asi nepřekvapí, že centrála ohlásí chybu čtení.

Tolik teorie, je to celkem jednoduché. Problém je jak už jsem napsal v tom, že pin ke kterému je momentálně připojené tlačítko je POUZE VSTUP.
Teoreticky by stačilo přehodit DCC vstup a tento přehazovanej. Problém je, že program dekodéru používá alternativní funkci toho vstupu - INT (generátor přerušení).
Takže to znamená přepsat celej program tak, aby místo přerušení INT používal přerušení IoC (Interrupt on Change), která je dostupná i na MCLR.

Tak, teď jsem popsal celou teorii, je v podstatě dost jednoduchá, takže jsem zvědavej, kdo se toho chytne a přepíše ten program, protože já to mám v plánu tak někam k vánocům.
fulda

Příspěvekod michal.kubista » čtv 14 črc, 2011 3:11 pm

Fuldo, ja jsem tuto snahu pochopil jako snahu upravit stavajici servo dekoder podle DCCkoleji (Paco's webu) a ne jako vyvoj komplet noveho dekoderu, i kdyz na podobnem zaklade. Podle mne, pokud zasadne upravis zapojeni, rozsiris o hromadu soucastek, musis to cele od zakladu preprogramovat, pak to neni uprava puvodniho, ale vyvoj noveho. Asi je to i trochu o tom, ze kazdy je ochoten k jinym upravam a pozaduje odstraneni jinych nedostatku.
Tedy moje otazka, chceme upravovat dekoder z DCCkoleji a nebo vymyslet jiny, novy?
Dale jake upravy zde ucinit? Pozadavky na napajeni? (Me se libi z vice duvodu externi napajeni serv)
Jaka by mela byt cenova narocnost zarizeni z tohoto "vyvoje"? Pokud po upravach bude drazsi, nez profi vyrobky, pak to cele asi ztraci smysl.
Kdo by to pak cele naprogramoval? Ja s PICkama jen zacal a moc jsem tomu nedal. Pokud by byl zajem, muzu se pustit do tech uprav HW vcetne vyvoje DPS.
michal.kubista

Příspěvekod male zvire » čtv 14 črc, 2011 5:23 pm

maichal.kubista: přesně tak. Proč (znovu) objevovat Ameriku? Nic dobrého odtam stejně nevzešlo =)
Určitě bude nejsnažší vzít dekodér od DCCKolejí (možná spíš přímo od Paca), přidat externí napájení, odrušit, odblešit, přibalit Fuldův firmware a hurá s tím do světa :twisted:
Já osobně bych byl rád, kdyby se cena za DPS + součástky vešla do 300-400Kč za čtyř-servový dekodér. Potom už by se asi vyplatily profi výrobky.
male zvire

Příspěvekod fulda » čtv 14 črc, 2011 7:43 pm

Mno pokud se někdo zeptá na můj názor, tak ten je asi takovej:

Na tom dekodéru je ještě co zlepšovat, ale momentálně mám jiné starosti, takže to dělat nebudu.
Ten dekodér z dcc kolejí je hodně mizernej a s tím nechci mít nic společného.
Já si doma dekodér postavím cca za 60,- (včetně ceny za plošňák) a komerčně to dělat nebudu, pokud bych to chtěl dělat komerčně, tak bych nezveřejňoval svoje programy na webu.

Jen jsem chtěl napsat, jak se taková věc realizuje aby fungovala a nedopadlo to jako dcckoleje. Jak se tak říká, kdo si chce dělat věci po svojem, ať si je dělá.
Pokud se s tím bude někdo zabejvat, tak mu dám podklady, rady a informace.
fulda

Příspěvekod fulda » pát 15 črc, 2011 10:08 am

male zvire píše:Určitě bude nejsnažší vzít dekodér od DCCKolejí (možná spíš přímo od Paca), přidat externí napájení, odrušit, odblešit, přibalit Fuldův firmware a hurá s tím do světa :twisted:
Já osobně bych byl rád, kdyby se cena za DPS + součástky vešla do 300-400Kč za čtyř-servový dekodér. Potom už by se asi vyplatily profi výrobky.

Mimochodem, sleduju tvojí snahu o komercionalizaci - normálně se tomu říká vykrádání GNU, ale hlavně:
Pokud se rozhodnu prodávat takovej dekodér, tak bych ho ještě trochu vyšperkoval a domluvil se s číňanem, kterej pro mne občas něco osazuje. Odhadem při odběru kolem 100ks zaplatím za jeden cca $1,5 - $2 a po zdanění a převodu na české koruny jsem na 50,-
To je cena za kterou ho tady nikdo nepostaví. Řekněme rabat v hodnotě 100% a prodávám je za 100,- jen to hvízdne.
Myslím, že třeba Viktor Pohořelý (vvitty) má podobné možnosti.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi