Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 kvě, 2011 10:56 am

MirekTT píše::?: Dotaz :?:
Jak moc je důležitý dilatační řez uprostřed kolejnic na metrovém modulu?
Prosím jen střízlivé odpovědi, ne katastrofické scénáře.

:lol: :lol: :lol: U nás nic.S diletací kolejiva se setkávají údajně jen H0-nulkaři :wink: Snad ti odpoví cipísek.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » stř 04 kvě, 2011 11:01 am

milan ferdián píše: U nás nic.S diletací kolejiva se setkávají údajně jen H0-nulkaři :wink: Snad ti odpoví cipísek.

Tak to by byla špica, mně to totiž nebaví půlit, hlavně v obloucích a naši kluci se taky vyjádřili, že jim to nepřijde nutné.
Další názory?
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 kvě, 2011 11:11 am

MirekTT píše:
milan ferdián píše: U nás nic.S diletací kolejiva se setkávají údajně jen H0-nulkaři :wink: Snad ti odpoví cipísek.

Tak to by byla špica, mně to totiž nebaví půlit, hlavně v obloucích a naši kluci se taky vyjádřili, že jim to nepřijde nutné.
Další názory?

Mrkni na starý web zababova.Při prohlížení modulů v H0 jsem nezaznamenal přerušování kolejových prutů uprostřed například v obloucích.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomas_C. » stř 04 kvě, 2011 11:46 am

roztažnost ocelového prutu na 100 cm při teplotě 10st Celsia a při její změně na -30 st celsia dojde k smrštění o 0,047 cm
..zhruba k stejné roztažnosti dojde při zahřátí na 60 st. celsia...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Tomas_C. » stř 04 kvě, 2011 11:48 am

ovšem ty síly při pnutí nejsou tak silné že by měli urvat připájenou kolej na rozhraní...takže já nic řezat nebudu...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod michal_n_cz » stř 04 kvě, 2011 2:53 pm

Dilatuje nejen kolejnice, ale i vlastni modul. Záleží i na tuhosti konstrukce modulu a na materiálu. řekl bych, že se časem to dřevo malinko scvrkává. Já jsem párkrát pájel urvané konce ještě na nezaštěrkovaném modulu, nemůžu 100% říct, že se to pokaždé urvalo vlivem změn teplot. Jednou to bylo určitě - takhle na jaře - venku ještě celkem chladno, ale ke konci víkendu na layout přes okna pralo slunko a na mnoha modulech byly koleje urvané. V každém případě jsem to raději před zaštěrkováním a povrchovkou nařízl žiletkovou piklou a od té doby je pokoj. Doporučuji s naříznutím počítat, již při pokládání kolejí - mít napájený drátek na dvou místech prutu, před zaštěrkováním.
Jinak 1m modul je docela blbá délka - flexi jsou tuším jen cca 90cm a jednotlivé pruty cca 1m - no je lepší kolej pokládat a na koncích připájet s přesahem a pak oříznout přesně na míru a ten 1m může stačit, ale taky může chybět pár desetinek :roll:
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod cipisekmp » stř 04 kvě, 2011 3:23 pm

Ahoj, ja teda netusim jestli ten nas problem je zpusobeny zrovna dilataci, ale potykame se s problemy, ze mame utrzene kolejnice z sroubu na krajich modulu. Tak jsem radeji ty dilatacni mezery udelal a treba bude pokoj. Jinak pokud se kolej utrhne ze sroubu tak se da znova priletovat. Ona se totiz neprojevuje jen vlastni dilatace, ale i rekneme "krivost" rozhrani. Myslim ze neni mozne docilit absolutni presnosti, takze pri sesroubovavani modulu k sobe muze dojit k deformacim cela (vzajemne se prizpusobuji) a tim se mohou koleje taky trhat.
Ahoj CipisekMP
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 04 kvě, 2011 6:52 pm

Pokud jsou kolejnice v podloží pohybivě upevněny, neměl by to být problém a dilatace podle mě není nutná. Pokud ovšem budeš mít kolejnice na koncíh připájené, přikláněl bych se k dilatačnímu řezu.
Dan Buchtela

Příspěvekod microjelen » sob 07 kvě, 2011 10:41 am

Zdravím,
tak i já jsme se pustil do vlastního modulu. Na výrobu jsem nepoužil překližku ale masiv. Našel jsem doma na půdě a ve stodole dřevo, který tam schne už řádku let. Čela jsou vyrobena Ferdou.
Více na : http://microjelen.rajce.idnes.cz/Moduly/
http://microjelen.rajce.idnes.cz/
microjelen

Příspěvekod depo201 » sob 14 kvě, 2011 5:42 am

depo201

Příspěvekod PatMat55 » ned 03 črc, 2011 9:13 am

Dobrý den,
mám takový dotaz. Kvůli prostorům jsem byl donucen přejít z panelového kolejiště k modulům. Plánuji stavbu modulů v H0 a chtěl bych využít model pily, který mám již rozestavěný (původně byl plánován na kolejiště) a udělat nějaký vlečkový modul s touto pilou Faller 190199. Bohužel nemám s navrhováním modulů skoro žádné zkušenosti, a na kolejišti jsem byl hodně omezen prostorem, tak jsem nemohl okolí pily navrhnout pořádně. Chci vás poprosit, jestli by mi někdo nepomohl s návrhem pokládky kolejí na tomto vlečkovém modulu (modulech). Nechci to udělat "profesní deformací" z panelového kolejiště, kde se člověk snaží ušetřit každý cm, proto vás chci poprosit o radu, za každý tip nebo odkaz na nějaké fotografie kde bych našel vlečku k pile na modulu H0 a uspořádání kolejí v samotném areálu pily budu moc rád.

Dále se chci zeptat, zda je možnost si u někoho objednat čela na moduly v měřítku H0, bohužel nemám tak přesné truhlářské náčiní, abych si dokázal čela udělat přesně podle norem a nevím zda by mi to třeba v truhlářství udělali.
Všem děkuji Tomáš
PatMat55

Příspěvekod mlha » ned 03 črc, 2011 10:35 am

Ahoj,čela Ti uřeže Ferda
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod PatMat55 » ned 03 črc, 2011 10:42 am

mlha píše:Ahoj,čela Ti uřeže Ferda

Děkuji, už jsem s ním domluven.
PatMat55

Příspěvekod pavmar » ned 25 zář, 2011 9:36 am

Ahoj po delší odmlce trochu pokrok na zkušebním modulu...

http://pavmar.rajce.idnes.cz/modul_400mm/#
H0
Moduly a kolejiště
Epocha IV-V
DCC MINIBOX
pavmar

Příspěvekod Pavel-HP » úte 10 led, 2012 5:59 pm

Tak na světě je další modul TT postavený podle vzoru skutečné stanice. Tentokrát je to Nákladiště Skovice - statek. Dokumentace ze stavby a prozatímní výsledek je k vidění na našem webu http://moduly.vlakytt.cz/
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

PředchozíDalší

Zpět na Moduly