Kapesni kolejiste TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kapesni kolejiste TT

Příspěvekod Kedyson » úte 14 čer, 2011 11:19 am

Tak jsem to nevydrzel a skocil si domu "na obed" :D S gleisplanem jsem cim dal spokojenejsi. Diky fruafru jsem si uvedomil potencial schovavani vlaku ve smycce, je to zase o neco zajimavejsi. Jeden prvek se bude asi muset opakovat casteji - kdyz vlak prijede zprava a uz nemuze vjet zpatky do smycky, bude potreba prehodit masinu a jet zpet. No kazdopadne je to uplne neco jineho, nez muj puvodni plan honit vlacky dokola a jednou za cas otocit masinu ve spojce. Dik vsem, ted uz bych ten svuj nesmysl stavel...
Kedyson

Příspěvekod fruafru » úte 14 čer, 2011 12:27 pm

Hodně záleží jakou ryclostí budeš jezdit, pokud podobně jako ve videu vychází zásah rukou pro otočení mašíny za kulisou tak jednou za pět minut, to není tak hrozné. Navíc určitě bude zajimavějčí vyměnit občas vozy v soupravách. Známý používá elektrikářskou lištu, co se do ní dávají dráty, v ní má vlepenou kolej, má to sice na přenášení ale stejně ůspěšně by se to dalo použít jako SN. Za kulisou vyměníš lištu se soupravou a je to.
fruafru

Příspěvekod Kedyson » stř 15 čer, 2011 6:28 pm

Dalsi update. Ram je hotovy a na svem miste, podepiraji ho dve odnimatelne nohy. Polozil jsem pasku pod koleje, doladil jsem koleje jako takove (v nekterych mistech slo pouzit jeden kus misto dvou kratsich, doplnil jsem rozpojovaky = dalsi uprava stanicnich koleji, atd). Vyhybky sly bez problemu opravit, takze nevykolejuje nikde nic. Nasledovat bude odstranovani kontaktnich pacek mezi kolejemi kvuli izolovanym stop usekum a snad uz brzo vrtani der na elektriku a postupne zapojovani. Ale to bude v mych podminkach beh na dlouhou trat.

Album: http://kedyson.rajce.idnes.cz/Panel

Pracovni poloha panelu, jinak bude za dvermi
Obrázek
Kedyson

Příspěvekod Jarda H. » stř 15 čer, 2011 7:45 pm

To kedyson :
První kolej na panelu mi připadá z fotky moc blízko hrany, nezapomeň na nějakou lištu či zábranu, aby ti modely nepadaly na zem, třeba díky volnému rukávu ?! Stačí neopatrný pohyb rukou a .....
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Kedyson » čtv 16 čer, 2011 1:29 pm

S pekl024 jsme probirali kolejivo. Je jasne, ze profil je uplne nekde jinde, jenze bohuzel nejen kvalitou, ale i cenou, muj rozpocet nakup profilu neumoznuje. U plechacu urcite zustanu, zvlast kdyz fungujou bez problemu. Chtel jsem se ale zeptat, jestli jsou techniky, jak to vic priblizit realu. Natrit prazce na hnedo? Btw, nejvic me trapi prestavniky, vypadaji opravdu hrozne (u rozpojovaku to plati dvojnasob). Daji se nejak skryt? Nekde jsem videl, ze prestavniky byly schovane mimo nadrazi a k vyhybkam vedly tahla. Nebo to jde nejak schovat pod teren u vyhybky? Polystyren ma 4cm, mista by melo byt dost. Ale to je asi problematicke reseni, kdyz se prestavnik spali...? Mate nekdo zkusenosti, jak to resit? Diky
Kedyson

Příspěvekod fruafru » čtv 16 čer, 2011 2:24 pm

Kedyson píše:Je jasne, ze profil je uplne nekde jinde, jenze bohuzel nejen kvalitou, ale i cenou, muj rozpocet nakup profilu neumoznuje

Nejen tím nezapomeň na jinou geometrii, v profilovém kolejivu bys to kolejiště nesestavil.
Vizuálně vylepšíš koleje tím že je natřeš až budeš samozřejmě mít hotovou elektriku.
S umístěním přestavníků bych se nezabýval. je to první kolejiště, úsilí bych věnoval získávání zkušeností, přestavníky se dají částečně zamaskovat,třeba jako součást nástupiště nebo je zatravni. Rozpojovací koleje bych osobně úplně vynechal, ty mi esteticky vydí víc než přestavníky u výhybek.
fruafru

Příspěvekod Kedyson » čtv 16 čer, 2011 7:46 pm

fruafru píše:Rozpojovací koleje bych osobně úplně vynechal, ty mi esteticky vydí víc než přestavníky u výhybek.

A jak resit presouvani masiny na druhy konec vlaku? Vzdyt na tomto panelu to bude potreba hodne casto. Jakmile vlak projede smyckou a vrati se zprava, tak je potreba lokomotivu prehodit, aby souprava zase mohla vyjet "pouzitelnym" smerem. Pokud teda nepojede na kolej za kulisou
Kedyson

Příspěvekod fruafru » čtv 16 čer, 2011 8:40 pm

Nemám obrázek, ale možná bych ho dodal. Jedná se o takovou malou lžičku. Malá obdelníková ploška s ručkou. Ta ploška slouží k nadzvednutí třmenu je připájená na drátu asi 2mm v průměru, a na konci je ručka. Vzájemně je to zahnuté pro usnadnění přístupu mezi vozy. zítra to zkusím nakreslit.
fruafru

Příspěvekod Jarda H. » čtv 16 čer, 2011 9:14 pm

Asi myslíš tento ručná rozpojovač, co se nabízí od výrobců, např. zde : http://www.masinky.cz/produkt/6537-TT-R ... /index.htm dá se použít vlastně cokoliív podobného, např. vhodný šroubováček. Já jsem před 30 lety ( :wink: ) používal polovinu dřevěného kolíčku na stará spřáhla TT Zeuke, měly široký třmen a kolíček byl ideální :lol: :lol:

To kedyson : je možné také do kolejí postavit nějaký rozpojovač samo-doma, inspiraci najdeš tady ve fóru i na netu
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod fruafru » čtv 16 čer, 2011 9:28 pm

Asi ne, jak magnetem rozpojíš třeba leptané spřáhla? A ta cena za šroubovák :mrgreen:
fruafru

Příspěvekod Michal Vaniš » čtv 16 čer, 2011 11:29 pm

Rozpojovače BTTB - http://kolejiste.jbchocen.cz/index.php? ... &Itemid=80
Přestavník BTTB - http://kolejiste.jbchocen.cz/index.php? ... &Itemid=98
... pročti si i zbytek jirkovo webu - třeba ti to todá další inspiraci k vylepšením 8)
TT+TTe,III-IV ep,ČSD-DR,autor manuálu pro EN Wintrack
Každé vylepšení generuje nové nedostatky :P
Michal Vaniš

Příspěvekod Kedyson » pát 17 čer, 2011 7:56 am

Michal Vaniš píše:Rozpojovače BTTB - http://kolejiste.jbchocen.cz/index.php? ... &Itemid=80
Přestavník BTTB - http://kolejiste.jbchocen.cz/index.php? ... &Itemid=98
... pročti si i zbytek jirkovo webu - třeba ti to todá další inspiraci k vylepšením 8)

Jo, presne tady jsem videl ten odsazeny prestavnik :) Mozna to tak budu resit. Aspon tam, kde prestavniky nepujdou vubec schovat.

Pokud jde o rozpojovaky, napadlo me jeste jedno reseni - zakopat je pod zem a pridat tahlo vedouci na povrch k podobne lyzine, jako je na tech strankach. Rozpojovaku mam spoustu, kdyz experiment nevyjde, nic se nestane. A sroubovakem (respektive dratkem se zahnutym pliskem na konci) to rozpojovat muzu vzdycky
Kedyson

Příspěvekod Kedyson » pát 24 čer, 2011 12:15 pm

Dotaz. Jakou funkci ma stavedlo? Kde se vyskytuje, k cemu slouzi? Na me mini nadrazi by se tato stavba asi nehodila, ze?

http://www.masinky.cz/produkt/997-TT-Stavedlo/index.htm
Kedyson

Příspěvekod radekkrupka » pát 24 čer, 2011 12:17 pm

Kedyson píše:Dotaz. Jakou funkci ma stavedlo? Kde se vyskytuje, k cemu slouzi? Na me mini nadrazi by se tato stavba asi nehodila, ze?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Stav%C4%9Bdlo
radekkrupka

Příspěvekod Kedyson » pát 24 čer, 2011 12:24 pm

Dik :)
Kedyson

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště