Kapesni kolejiste TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kapesni kolejiste TT

Příspěvekod Jeff Hopper » stř 08 čer, 2011 8:57 am

Jeff Hopper

Příspěvekod Kedyson » čtv 09 čer, 2011 7:45 pm

Dalsi skladani nanecisto, pocitani potrebnych typu koleji a zkouseni. Pri rozlozeni jen viditelnych koleji (je jich pomerne malo) me napadlo, ze bych pro oziveni mohl pridat jednu kratkou kusou kolej u "Odbocky rybnik" pro motorak. Tento typ vlaku me nikdy nelakal, ale behem desitek hodin prochazeni tohoto fora a dalsich "objevil" hurvinka, ktery se mi opravdu zalibil a dost mozna si ho nekdy postavim. Je ta kusa kolej uplne nemistna nebo se to da prekousnout?

Dalsi foto v albu http://kedyson.rajce.idnes.cz/Panel/

Obrázek
Kedyson

Příspěvekod vojtas » čtv 09 čer, 2011 8:17 pm

Ta kusá kolej by tam být měla,ale ne jako odstavná,nýbrž jako odvratná,pro zabránění ujetí vozů z jedné trati na druhou(doufám,že odbočkou Rybník myslíš to co já).
TT
vojtas

Příspěvekod radekkrupka » čtv 09 čer, 2011 8:54 pm

A k čemu by ta kusá kolej pro motorák sloužila?
radekkrupka

Příspěvekod Kedyson » pát 10 čer, 2011 7:24 am

radekkrupka píše:A k čemu by ta kusá kolej pro motorák sloužila?

Uz driv navrhovali kratkou kolej pro motorak furafru i michal. Pravda je, ze slo vzdycky o skrytou kolej. Motoracek by to mohl udelat zase o neco zajimavejsi. Procital jsem diskuse k navrhum kolejist osm stran dozadu, casty problem jsou koncove stanice, kde lidi zapominaji na moznost objet soupravu a zapojit lokomotivu na zacatek vlaku, aby nemusela tlacit vagony zpet. Ale pokud si vzpominam, tak nekdo zminoval moznost, ze ve vyjimecnych pripadech existujou koncove stanice jen jako jedna kolej. A to prave v pripadech, kdy je jasne, ze se vlaky na teto zastavce nemusi otacet = motoraky. Takze jsem si rikal, ze by slo pojmout tuto kolej jako zastavku. Tusim, ze by tam vlak asi nemel stat delasi dobu, ale tento prohresek bych udelal radsi, nez se snazit nacpat kolej pro motorak nekam do tunelu.
Kedyson

Příspěvekod fruafru » pát 10 čer, 2011 8:21 am

Takové provedení "zastávky" je hodně netypické, ale spíš ani vůbec neni.
Kusá kolej pro motorák v tunelu, ušetří vyhybku ve skrytém nádraží (motorák jezdí solo) a jde tu kolej nasměrovat do menšího prostoru, může být v oblouku. SN se zřizují podle potřeby provozu a protože je skryté nikdo neřeší jestli to je podle předpisů nebo ne ,to se řeší u viditelných stanic.
Kusá kolej ve tvém provedení je kolejí záchytnou, odvratnou, ta má zabránit při nechtěném ujetí vozu na vedlejší trati (při posunu) projet na hlavní trať. Za provozu jsou vyhybky postaveny tak, že na hlavní trati je pro jízdu přímo a na vedlejší trati je postaveno právě na záchytnou kolej, vyhybky se přestavují na přůjezd z hlavní tratě na vedlejší,jen pro průjezd daného vlaku a po jeho projetí se přestavují do základní polohy.
fruafru

Příspěvekod radekkrupka » pát 10 čer, 2011 8:36 am

Je právě zásadní rozdíl mezi takovouto kusou kolejí viditelnou a skrytou.

Ve skrytém nádraží jsou koleje uzpůsobeny tak, aby tam modelář "ukryl" soupravy, které odjely z viditelného nádraží dál po trati. Tzn. modeluje se tím provoz, kdy na skutečné železnici vlaky jedou odněkud někam, nikoliv projíždějí stále dokola tou samou stanicí... skryté nádraží tak "nahrazuje" zbytek trati před a za stanicí. Tzn. ve tvém případě motorák odjede ze stanice, zmízí v tunelu a aby se nevrátil po pár vteřinách zpět, odstavíš ho na skrytou kolej (vlak jakoby jede do cílové stanice). Motorák se poté třeba za 3 hodiny (v reálu, nikoli modelu) vrací zpět na zpáteční jízdě. Ty ho vytáhneš ze skryté koleje a vlak v plné parádě dorazí do stanice v opačném směru... Mezitím se ve stanici může odhrát nějaký posun, přijme se manipulák atd...

Zastávka pro motorák na trati se zřizuje tak, že motorák zastaví a jede dál. Vlak jako takový je vypraven z nějaké stanice a v nějaké stanici zase končí. Ano, jsou koncové "stanice" s pouze jednou kusou kolejí, ale to je spíše výjimka a vznikají tak, že původní stanice je buď redukována, nebo je trať z objektivních příčin, kvůli dopravě cestujících prodloužena z koncové stanice. Ale zpět k problému - tvoje viditelná kusá kolej pro osobní dopravu postrádá smysl. Představ si to v reálu - vlak veze cestující a kdesi na odbočce zajede na kusou kolej. Co se děje pak? Lidé vystoupí a jdou si po svých? Nebo budou sedět v odstaveném vlaku na slepé koleji?
radekkrupka

Příspěvekod Jarda H. » pát 10 čer, 2011 8:45 am

Kusá kolej na širé trati (jak máš ty) a koncová stanice s jednou kolejí není totéž !! A jak už napsal Radek přede mnou, taková koncová stanice vznikla po nějaké zásadní úpravě, např. Žacléř, kde zbyla jediná kolej, ostatní vytrháno v 90.letech - a stejně tam nyní (kromě pár víkendových osobních vlaků) už nic nejezdí ! Tak jak jsi tam dal tu kusou kolej, to fakt nedělej, degraduješ tím celý plánek ...
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 10 čer, 2011 9:26 am

A vem to ještě logicky. Na co budu jezdit vlakem když s tý zastávky jsem pěšky za dvě minuty na nádraží. :lol: :lol:
Jeff Hopper

Příspěvekod Kedyson » pát 10 čer, 2011 11:27 am

Tezky je zivot zacinajiciho modelare :D A co odbocit o kousek driv, kolej prodlouzit o 10cm a misto zastavky pro motorak tam dat male, drevene skladiste? Podobnych odbocek jsem na fotkach kolejist videl spoustu. Zase spatne? :wink:
Kedyson

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 10 čer, 2011 12:09 pm

Opět se napřed zamysli, proč skladiště? Co tam budeš skladovat, překládat apod. Proč se to nedá vyřešit v nejbližší stanici?
Máš - li na mysli vlečku, ta vede k nějakému podniku. Jak bych to řešil včetně napojení, jsem už psal dřív - napojit do stanice. Určitě bych ji nedělal ze širé trati zrovna v tomhle místě. Jde o to, že část trati "za odbočkou by už měla být "daleko od stanice" a tímto tu část opět "přiblížíš" Stejá továrna na stejném místě napojená ze dvou různých míst (ze stanice , ze širé trati) bude opticky pokaždé vypadat jinak. Budovy opticky zmenšují prosto mnohem víc než jakákoliv přírodní scenérie. Kolejiště bude přeplácané a z celkem rozumné kompozice se stane paskvil. jestli nevíš co s výhybkou, radši ji využij v SN.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod fruafru » pon 13 čer, 2011 9:01 pm

Možná to chce trochu zvolnit přístup. Na takové ploše se toho realizovat moc nedá, navíc je to omezeno dalšími požadavky. První kolejiště :wink:
Trochu jsem si hrál a na tom kolejišti se celkem dá zajezdit. :o Sám jsem se tomu divil, samozřejmě bez zásahu obsluhy rukou, to bude hodně slabé, ale při troše fantazie se to dá.
Nehledejte v tom logiku jízdního řádu, jen jsem zkoušel jestli se dá jezdit aspoň trochu jinak než jen do kruhu.
http://www.uloz.to/9365046/trainz-kedyson-1-mpg
http://www.uloz.to/9365047/trainz-kedyson-2-mpg
http://www.uloz.to/9367074/trainz-kedyson-3-mpg
http://www.uloz.to/9367075/trainz-kedyson-4-mpg
http://www.uloz.to/9367076/trainz-kedyson-5-mpg
http://www.uloz.to/9367077/trainz-kedyson-6-mpg
Špatně jsem očísloval soubory aby to mělo trochu hlavu a patu je pořadí souborů: 3,1,4,5,6,2 :lol: ale jinak mi matika nedělá problémy. cca 15 min
Naposledy upravil fruafru dne úte 14 čer, 2011 7:41 am, celkově upraveno 1
fruafru

Příspěvekod Kedyson » úte 14 čer, 2011 7:30 am

Johoo, tak na to se urcite podivam! Na tech trech sample obrazcich to dokonce i vypada docela pekne :)

Jinak den D byl v nedeli vecer - dorazil mi panel, ktery jsme nestihli dodelat minuly tyden. Ram z prkynek 2x8cm, na tom sololit a 4cm podlahoveho polystyrenu. Dokola jeste olemovano sololitem, aby se to pri manipulaci nedrolilo.

Prvni a zatim jediny krok, co jsem udelal, je podlozi z pasky na sadrokarton. Diky za tip, pracuje se s tim vyborne. Zatim jsem jen projizdel vsechny trasy vsemi masinami, abych zjistil, kde je problem (zatim bez smycky kvuli zkratu). Zlobily jen dve vyhybky, ale stacilo je poopravit a lokomotivy projedou bez problemu i po patnacti, dvaceti pokusech. Stejne tak se podarilo dat do kupy koleje. Jsou rovne, vagony se nerozpojuji, ted v testovacim provozu mam cely oval napajeny jen na jednom miste a i tak jezdi vlaky celkem plynule, bez cukani a zpomalovani. Ve finalni verzi bude napajeni samozrejme castejsi, bud kazda druha, pripadne uplne kazda kolejnice, jak mi radite. Vecer snad dodam foto, s tim mym mobilem se da bohuzel fotit jen za denniho svetla a i tak to nestoji za nic.
Kedyson

Příspěvekod Kedyson » úte 14 čer, 2011 7:46 am

Parada! Diky furafru. Ted se na to bohuzel nemuzu podivat, v praci je server ulozto blokovany. Ale ze samplu vidim, ze je tam i ta kusa kolej u "odbocky rybnik". Tu tam mas jen jako odvratnou kolej nebo jako vlecku k tovarne? Nemuzu se dockat, az se na to doma podivam :)
Kedyson

Příspěvekod fruafru » úte 14 čer, 2011 7:50 am

Hmmmmmm. Uplně konkrétně nevím, kdysi to byla vlečka k továrně, potom továrnu zrušili a zůstala z ní odvratná kolej? asi tak nějak, osobně se mi tam zamlouvala.
fruafru

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště