Kapesni kolejiste TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kapesni kolejiste TT

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 02 čer, 2011 5:52 am

Ahoj,
momentálně nemám přístup k wintracku ani podobnému plánovacímu programu, ta´kže jsem vycházel z plánku od fruafru.
Skrytou výhybnou jsem myslel zdvojkolejnění úseku v zadní části kolejiště, který by ovšem zůstal pod terénem. Ale i řešení s odstavnou kusou kolejí, která povede za kulisou , nebo pod terénem u zadního kraje jemožné a aspoň trochu dovolí střídat soupravy. Kolej může odbožit obl. výhybkou ještě před tunelovým napojením smyčky, nebo by možná šel místo výhybky, kde v tunelu odbočuje smyčka použít angličan, kolej by mohla sloužit i pro vlaky ze smyčky.
V té souvislosti mě napadlo ještě jedno řešení jak udělat průjezdnou stanici a moci modelovat opravdu reálný provoz (vlaky se vrací z trati kam odjely), ale to určitě neprojde :)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod fruafru » čtv 02 čer, 2011 8:08 am

V zadní části je podle připomínek mini SN. Tvoří ho v podstatě jedna kolej do té druhé je napojená smyčka a velice krátká kolej pro solo motorák. Ze smyčky dojede osobní vlak do stanice, souprava tady končí cestující co pokračují dál si musejí přesednout na motorák, ten pojede na ten krátký kousek uvnitř smyčky, tím neblokuje kolej v SN a smyčka zůstává volná. Na druhé koleji je nachystaný manipulák.Tak nějak?
Přílohy
kedyson2.jpg
kedyson2.jpg (131.12 KiB) Zobrazeno 6484 krát
fruafru

Příspěvekod Kedyson » čtv 02 čer, 2011 8:34 am

Zacina se to nejak moc komplikovat :| Po pravde, do skryteho nadrazi se moc nehrnu. S analogem, plechovymi kolejemi a mizernou pristupnosti by to podle me prineslo vic problemu a nadavani, nez prospechu. Co zvolit jednoduchou a zrejme bezproblemovou variantu s kratkou, viditelnou vleckou v zadni casti? Zkousel jsem to poskladat, mista je tam dostatek

EDIT: Rajce mi ten obrazek nechce nahrat cely, takze tady je odkaz
http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/4/4915/4915307_c6eb879b102dd65134558f1b44039151/images/kedyson2.jpg

Obrázek
Kedyson

Příspěvekod fruafru » čtv 02 čer, 2011 2:37 pm

Kedyson píše:do skryteho nadrazi se moc nehrnu. S analogem, plechovymi kolejemi a mizernou pristupnosti

Jakou máš představu o provozu na kolejišti? Pokud není kam "odjet" jak chceš napodobit provoz? Všechny soupravy budou ve stanici, co z toho, když není kam je schovat. Postupoval bych právě opačně, pokud zvládneš SN v analogu s plechovým kolejivem, pak už zvládneš všechno. Na malém prostoru se dá docela vyblbnout, jenže to vyžaduje spoustu technických specialit, kulisy, odklápěcí terén, atd..
Vlečku jsem umístil do smyčky, kvůli lepší přístupnosti.
Přílohy
kedyson3.jpg
kedyson3.jpg (141.93 KiB) Zobrazeno 6434 krát
fruafru

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 03 čer, 2011 6:35 am

Skrytá kolej jak ji nakreslil fruafru neumožní "skrytý posun". Při v(y)jíždění na/z kusé koleje na trať "vpravo" sé jakýkoli delší vlak dostane až na zhlaví. Posílám obrázek jak jsem to myslel - viz předch. příspěvek. Kolej by nebyla by pod terénem, ale skrytá za kulisou. Tím pádem je k ní lepší přístup v případě nějakého zádrhelu.

Na vlečku bych se vykašlal. Má-li být celé kolejiště v rovině, už teď je plocha dost překolejená a zaslouží si spíš kousek volné krajiny, než průmysl...
Pokud by to bez ní opravdu nešlo, umístil bych ji doprostřed pravého oblouku napojil bych ji do stanice - viz obrázek
Přílohy
kedyson3.jpg
kedyson3.jpg (70.56 KiB) Zobrazeno 6359 krát
kedyson3.jpg
kedyson3.jpg (63.28 KiB) Zobrazeno 6359 krát
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jarda H. » pát 03 čer, 2011 7:40 am

Dobře propracovaný plánek od Michala Š :D ! Mně osobně se tohle řešení zamlouvá. Možnost skrytého posunu za kulisou provozní možnosti určitě obohatí. Co se týče vlečky - koukal jsem na fotky "reálu", tedy kolejiva poskládaného na koberci (viz první strana a příspěvky tazatele) - myslím, že by byl prostor opravdu překolejován ?!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Kedyson » pát 03 čer, 2011 7:47 am

Kulisa je hodne dobry napad. Na vlak za kulisou na hrane panelu je potreba kolik? 4cm? To by nebolelo. Jen bych potreboval videt par realnych prikladu. Jak vysoka ma byt? Ma za touto kulisou byt dalsi kulisa (fototapeta krajiny)? Ale tyto otazky ted nehori. Dobra, kulisu a kusou kolej za ni pouziju :) Ve skutecnosti to vypada trosku jinak, nez na planku. Oblouk vychazejici z praveho zahlavi zdaleka nezasahuje tak vysoko, je tam vic mista (na kulisu). To stejne plati o levem oblouku. Da se vytahnout uplne nahoru, mezera mezi smyckou a stanici je vyrazne vetsi, nez jak to vychazi ve Wintracku. Realita je tedy vyrazne lepsi, nez teorie, coz je jen dobre :)
Kedyson

Příspěvekod Kedyson » pát 03 čer, 2011 7:49 am

Kedyson

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 03 čer, 2011 7:54 am

S dovolením bych se také vyjádřil :D ,co vymodelovat provoz mezi dvěma koncovými stanicemi?Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Kedyson » pát 03 čer, 2011 7:58 am

miroslav lengyel píše:S dovolením bych se také vyjádřil :D ,co vymodelovat provoz mezi dvěma koncovými stanicemi?Míra

Vlak by jel jak dlouho? 10 vterin? Chci oval, abych se obcas mohl jet tupe kochat :) Navic jsme se dopracovali do stadia, kdy muzu rict, ze se mi to opravdu libi, dokonce to vyrazne prekonava moje puvodni predstavy. Takze ted uz jen dopilovavat a nic zasadniho nemenit
Kedyson

Příspěvekod Kedyson » pát 03 čer, 2011 8:25 am

Nemam pocit, ze je prekolejovano. Spis mi to prijde uplne akorat. A pokud bych zakryl i smycku (coz je asi jedina vec, u ktere si postavim hlavu a neposlechnu vas), tak by bylo viditelnych koleji spis malo. Jsem spokojeny :)

http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/4/4915/4915307_c6eb879b102dd65134558f1b44039151/images/kedyson4.jpg
Naposledy upravil Kedyson dne pát 03 čer, 2011 8:36 am, celkově upraveno 1
Kedyson

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 03 čer, 2011 8:28 am

Nevím jak dlouho by vlak jel,to je závislé na rychlosti :D nicméně si myslím,že v tunelu budeš rychleji než v tom druhém nádraží.Myslel jsem to takto,vyjedeš z nádraží a trať můžeš mít v trase té smyčky co máš ted,jen s tím rozdílem,že se nevrátíš zpět do nádraží,ale dojedeš do stanice v pravé části kolejiště. :) Ale byl to jen nápad,pokud to máš vyřešeno a jsi rozhodnutý,tak na to zapomeň.Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 03 čer, 2011 11:56 am

Podle mě dobrý, tohle uspořádání umožní i omezený provoz dle grafikonu při použití "logiky kruhu", ovšem předpokládá to hodně skrytého posunu. Ještě mě napadlo doplnit výhybku a krátkou skrytou kusou kolej (na sólo motorák) do levého horního rohu. jen nevím jestli se vejde.
Když nechceš schovat trať, nech ji být, ale nezapoměň na to vizuální oddělení trati do smyčky od nádraží, viz výš.

Velikost kulisy záleží na umístění kolejiště, resp. výšce ze které se budeš na kolejiště dívat. Měla by být tak vysoká, aby při pohledu běžný divák neviděl vlak. Dobře se hodí třeba imitace lesa, nebo třeba nějaká dost vysoká budova (měststké domy, továrna apod.) Když dozadu použiješ fototapetu, která bude s předchozí kulisou rozumně navázaná kolejiště neuvěřitelně získá na prostoru. Inspiruj se na divadle.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Kedyson » pát 03 čer, 2011 12:17 pm

Vyborne, takze to vypada, ze s upravami planku jsme skoncili, jsem maximalne spokojeny :) Zitra jedu na chalupu vyrobit ram, a pak zacne nekonecny retezec frustrace, nadavani a beznadeje pri stavbe :D

Musim dodat, ze nemam nejmensi tuseni, co je provoz podle grafikonu nebo logika kruhu, puvodne jsem jen chtel honit par vlacku dokola a mit moznost otocit parni masiny na smycce. Tohle je uplne nekde jinde.

Pristi krok je tedy ram. Na nem sololitova deska a 4cm polystyrenu. Nasledovat bude rekonstrukce koleji a vyhybek a vytvoreni korkoveho naspu. Budu sem davat zpravy. Mam trosku obavy, ze problemu bude mnohem vic, nez si ted dokazu predstavit.

Velke podekovani patri vsem, kteri se podileli na zmenach planu, hlavne Michalovi. Podarilo se z toho udelat neco, do ceho uz se vyplati investovat cas, nervy a penize. Vyborna prace, diky :)
Kedyson

Příspěvekod Kedyson » pon 06 čer, 2011 8:08 am

Panel jsme bohuzel nestihli dokoncit, bude nejspis az pristi vikend. To ale az tak nevadi. Vcera jsem se pustil do opravy koleji. Rovnani, brouseni, oprava pacicek, co drzi kolejnici v prazci... Za tri hodiny jsem dal jakz takz do kupy jen rovne koleje na nadrazi. Na oblouky a vyhybky se zatim vubec nedostalo. Tusim, ze tento tyden mam co delat...
Kedyson

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště