Uvažuju, že tu výhybnu udělám s trolejí. Což by bylo rozumné si rozmyslet dopředu... Mám rád elektriky. Na modelu ESA dělám už přes rok. Provoz by byl se staženými sběrači, kvůli výšce levého tunelu. Možná s přípřeží motoru, resp. nehnané makety. Jedna taková je v plánu - T 476 z V 100. Což by ovšem bylo pro 363 nevhodné . Nebo naopak, nehnaná maketa elektriky...
Tak jsem právě přivezl dvě desky z nějaké voděodolné asi překližky (jak se to jmenuje už nevím, ale na účtence z Baumaxu je zkratka hydrof.). Byla dobrá cena a ten materiál se zdá pevný. Moc se v tom nevyznám, ale na to, že to má 13 mm, je to těžké jak svina
no, nebudeš s tím kolejištěm manipulovat, že ne? Páč s tímhle monumentem nepohneš... Ale když s ním budeš hýbat, tak se ti stejně v těch 2 metrech na tom hliníkovém rámu bude prohýbat.. Já bych se na tvém místě pustil do "3D rámu" třeba z tenkých překližkových pásů (ev. kartonových) tvarovaných dle krajiny po třeba 20cm. To pak ta konstrukce bude lehoučká, pevná a nekroutí se - akorát to narýsování všech dílů je pakárna
No, těžké to bude, to jo. Aspoň zhubnu Uvažuju, že by nohy byly na ložiskách a kolejiště by se sklápělo. Dvě nohy by byly pořád na zemi. Vrtat do zdí moc nemůžu, bydlím v paneláku a nechci kolejiště vázat na jedno místo. Zatím ho budu ručně opírat o zeď. Krajina bude z polystyrenu, takže o moc víc už to vážit nebude. Počítám tak + 5 kg se vším všudy.
Hmm ... no dělali jsme autodráhu z dílu 200x183 cm a mohu ti říct že již nikdy více. Za první - když to nevyztužíš příčně, tak se ti to při každém zvednutí prohne a i když jsme se snažili to udělat co nejlehčí ... bylo to tak na maniplaci pro 2 lidi. Manipulovat s díly sám byl hodně velký problem, a to tam nebyly žádné stavby a podrobnosti k poškození kromě mantinelu. Takže s tím ukládáním ke stěně bez nějakého symetrického závěsu nebo vedení aby se to neprohýbalo jsem hodně skeptický ...
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
Ale jo, ten rám to vyztuží dost. Někde na rajčeti mám myslím fotku. Já jsem viděl řešení v publikaci od MŽ - „Kam s ním?”. Něco vymyslím. V nejhorším se to chytne na zeď, ale tomu bych se chtěl fakt vyhnout! Asi by mi to doma ani nebylo povoleno Co jsem měl dvě předchozí kolejiště, tak ty byly taky těžké jak sviňa a zvládlo se to.
Jelikož se dokončení rámu z časových důvodů odkládá na první červnový víkend, hodím sem dva ze svých nápadů na umístění výtopny a vůbec rozložení kolejiště v horní stanici. Co myslíte, první nebo druhá verze?
Tady by byl problém, při odstavení do rotundy by např. solo 810 musela posunovat na záhlaví, pak na manipulační kolej a pak teprve do výtopny. Což je ovšem ve skutečnosti normální, kolikrát se posunuje i víc.
Tady bych mohl po příjezdu na druhou kolej (od budovy) zrovna zajet do výtopny. ovšem tady bych musel lehce zkrátit staniční koleje, aby se nádraží vpravo vešlo na panel.
Tak zítra půjdou desky přilepit k rámu. Schnout to bude do neděle, to by mělo stačit. Hlavně nebudu doma, takže ten proces bude mít svůj klid... Pak už snad konečně začnu stavět. Uvažuju, že ve skrytém budou přestavníky (serva u EW2 a u EW1 možná BTTB - musím to ještě promyslet) přímo u výhybek. Myslím, že dávat je pod panel je zbytečné...
Tak budu muset hodně zapřemýšlet nad uložením kolejiště... Ten rám váží 27 kg! Naštěstí se mi doma otevírají nové možnosti, takže to asi bude reálné pověsit na zed.
Kolegové, uvažuji, jestli by nebylo lepší nejdřív udělat horní stanici. Dal bych ji na polystyrenové desky, poskládal včetně elektriky. Pak, nebo zároveň, bych udělal spodní patro se skrytým a výhybnou. Nakonec by se tyto části na kolejišti propojily širou tratí a hlavně elektricky. Jde mi o snadnější přístup při budování ovládání (servy) vrchu. Nevím, jak podklad pod to horní udělat. Pravděpodobně to budou polystyrenové desky, ale jak je upevnit? Prosím, poraďte mi ze svých zkušeností. Děkuji moc.