Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod MirekTT » stř 18 kvě, 2011 9:07 am

:arrow: Lubomír
Já jsem přesvědčen, že jsme zatím neuvažovali o sterilních obloucích tvořených jen jedním poloměrem. Řekl bych, že bude skoro žádoucí skládat oblouky z modulů různých poloměrů, a to dokonce i protichůdně. Závislé to bude ovšem na čelech.
Tebou prezentovaná úzká by byl velmi pěkný námět na moduly i s rozestavěnou přehradou. :wink:

:arrow: Ad skryťák
Posuv by samozřejmě šel vyřešit i s plynulými rozjezdy, ale je to další komplikace navíc u zařízení, které striktně potřebuje naprosto precizní výrobu. Je to prostě neefektivní. Pozná se to podle toho, že to moc lidí nemá, pokud vůbec někdo.

Ručně ovládaná flexka, nebo soustava flexek je asi nejednodušší a spolehlivý způsob, jak ušetřit místo na zhlaví a peníze za výhybky s přestavníky. Též se přimlouvám za tuto variantu. Obsluhu zvládne i malé dítě.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Lubomír » stř 18 kvě, 2011 10:38 am

:arrow: milan
Ahoj Milane, nechtěl jsem reagovat na nedostatešnou velikost oblouků, ale když už jsi to nakousl. Řekl bych, že ta tisícovka je už dost slušná. V TT mají modeláři tendenci uvažovat nejmenší poloměr tuším 300mm. Což vychází 36m ve skutečnosti. A na výkresech oné úzkorozchodky je nejméně tuším 40m... Co na to říci?
Chtěl jsem spíš upozornit na žádoucí možnost kombinace oblouků různých poloměrů.

:arrow: mirek
Ahoj Mirku, námět jistě velmi pěkný, ovšem najdu-li chuť stavět dílo obdobné velikosti, pustím se do Ivančického viaduktu...
Kousek od Břeclavi bývala lesní železnice, bohužel nemám o ní žádnou mapku, jen článek ze staré Železnice. To by byl možná zajímavější námět...
Lubomír

Příspěvekod milan ferdián » stř 18 kvě, 2011 10:47 am

Lubomír píše::arrow: milan
Ahoj Milane, nechtěl jsem reagovat na nedostatešnou velikost oblouků, ale když už jsi to nakousl. Řekl bych, že ta tisícovka je už dost slušná. V TT mají modeláři tendenci uvažovat nejmenší poloměr tuším 300mm. Což vychází 36m ve skutečnosti. A na výkresech oné úzkorozchodky je nejméně tuším 40m... Co na to říci?
Chtěl jsem spíš upozornit na žádoucí možnost kombinace oblouků různých poloměrů.

Ne ,to je jen příklad,jak je to u nás.Nic víc :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » stř 18 kvě, 2011 10:51 am

Ještě dva plánky,ať máte komplet lokálku Břeclav - Lednice
Přílohy
Kopie - Zn.Poštorná.jpg
Kopie - Zn.Poštorná.jpg (121.32 KiB) Zobrazeno 4606 krát
Kopie - Výhybna Boří Les.jpg
Kopie - Výhybna Boří Les.jpg (134 KiB) Zobrazeno 4606 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » stř 18 kvě, 2011 11:30 am

Břeclav Lednice je pro moduláře hodně dráždivá, to je fakt. Dokonce si troufnu tvrdit, že by vydala na samostatný modulový klub a to i v případě, že Břeclav bude nahrazena skryťákem. Býval tam velmi čilý vlečkový provoz z fosfy, keramičky a dalších provozů. Za války fungoval za Bořím lesem směrem k hranici velký vojenský tovární komplex Muna, jehož pozůstatky jsou tam patrné dodnes (více na http://kvhmz.webnode.cz/ http://picasaweb.google.com/CzechJoker/MUNA#)

K lesní železnici Břeclav Lanžhot už jsem nějaké materiály nasbíral. Díky kolegům zde s fóra jsem dokonce dohledal i čísla lokomotiv. Moc toho ale není. Skoro žádné fotky a celé Pohansko je už dost překopané. Moc pozůstatků po trati se tam nenachází. Zajímavá by na tom mohla být lichtenštejnská pila (dnes někde za gumotexem), pak příroda lužního lesa, a v předválečném období doprava dělníků a materiálu na stavby opevnění a posléze i armády.
Ale z větší části by šlo o výmysl nežli o seriozní zmenšeninu.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » ned 19 čer, 2011 8:14 pm

No tak já myslím, že to můžeme směle zveřejnit zde. Martin se chtěl vidět ve zprávách, tak alespoň v těch nočních, protože mi nešlo nahrát jedno video a do večerních jsem to nestihl. Třeba to půjde opravit zítra.
Pořízené fotografie jsou chaotické, fotil jsem jen věci, které jsem chtěl zdokumentovat. Nicméně je zde pár úryvků z velmi výživného workšopíku o grassování, včetně dvou videí, z nichž to zajímavější nefunguje. Martin se na mne za zveřejnění snad zlobit nebude, minimálně do doby, než mu zaplatím peníze, které mu dlužím za dodané zboží :mrgreen: :lol: (peníze jsou totiž jedinná proprieta, kterou jsem si na setkání zapoměl vzít).
Na jedné fotce je též patrna návštěva od daleké konkurence :D
Fotky a videa jsou pořízena mým legendárním sonykriplem, takže omluvte sníženou kvalitu obrazu: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Klubova_setkani/
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Lubomír » pon 20 čer, 2011 7:10 am

Přátelé, gratuluji k prvnímu úspěšnému setkání.
Mám jeden odborný dotaz. Mám již vytvarován terén "nahrubo" pomocí polystyrénu. Díval jsem se na stránky vás všech, a každý řeší finální úpravou terénu po svém. Chtěl bych, aby struktůra byla co nejvíce podobná hlíně, která se nachází pod trávou, jelikož jistě budou i hluchá místa, kde tráva nebude toliko hustá. Nejvíce se mi líbí úprava Toma C (moduly s násypem) nebo mnitky (diorámata). Jak pánové řeší podklad před ztrávněním vegetace?
Lubomír

Příspěvekod Tomas_C. » pon 20 čer, 2011 7:54 am

Lubomír píše:Přátelé, gratuluji k prvnímu úspěšnému setkání.
... Nejvíce se mi líbí úprava Toma C (moduly s násypem) nebo mnitky (diorámata). Jak pánové řeší podklad před ztrávněním vegetace?...

Nazdar Lubomíre...podklad pod zatravněním jsem já řešil nanesením 0,5 až 1 cm vrstvou stavebního lepidla, které trochu sloužilo jak tmel pro srovnání nerovností...martin používá směs sádry lepidla a toaletního papíru...asi se už taky vydám touto cestou....
...a pak je povrch zasypán hlínou a ta je fixována směsí jaru vody a lepidla...pochopitelně ta hlína může být jen na místech s plánovanou hlušinou...ale ví člověk přesně kde toto místo bude...?
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 čer, 2011 8:14 am

Pánové jste dobří,akorát ten H0 nulkář mi tam neseděl :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » pon 20 čer, 2011 8:20 am

milan ferdián píše:Pánové jste dobří,akorát ten H0 nulkář mi tam neseděl :mrgreen:

No pro náši sestavu jsou HáNulkáři poměrně významnou posilou pro naše snažení. A co jsem je tak včera sledoval, už do krásy měnších velikostí začínají pronikat. :D
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod milan ferdián » pon 20 čer, 2011 8:39 am

airwar píše:
milan ferdián píše:Pánové jste dobří,akorát ten H0 nulkář mi tam neseděl :mrgreen:

No pro náši sestavu jsou HáNulkáři poměrně významnou posilou pro naše snažení. A co jsem je tak včera sledoval, už do krásy měnších velikostí začínají pronikat. :D

a časem proniknou i ke mně :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod airwar » pon 20 čer, 2011 8:51 am

milan ferdián píše:
airwar píše:

To je docela možné, kolega mnitka se včera živě zajímal o Sergeje v N-kové velikosti, kterého donesl další kolega modelář.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod mnitka » pon 20 čer, 2011 9:01 am

Bando!
Děkuji všem za přízěň a účast. Setkání bylo velice příjemné a přínosné, guláš byl chutný a jak to tak bývá když je něco příjemné než se nadějeme je konec. Tím chci říct, že čas skutečně letěl :!:
Rád jsem poznal nové lidi :arrow: dokonce vyznavači pokročilé miniaturizace (1:160) o nás projevili zájem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Velmi rád jsem se poznal i s Rtep-em, který drobátko narušil moji orientaci výhradně na pátou epochu :shock: :shock: . Na obrázku hvězda včerejšího dne.

Dovolil bych si malý závěr.
Bylo ověřeno sestavení, sjízdnost modulů. Až na finescalisty bylo vše v pořádku :lol: Chybělo mi však rozhodnutí kudy dál :!:

Takže za sebe zde prohlašuji: postavím smyčku s modulem tunelu :wink: ať se ten vývoj pohne drobátko dopředu. Co vy na to :?:

Odpovědi na otázky ohledně kašírky najdete zde http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=4861 pracoval jsem stejně. Tímto zdravím ortodoxního modeláře Lubomíra.

Ještě bych se rád omluvil těm kterým nebyla a není příjemná moje ironie, jízlivost, rýpavost... OMLOUVÁM SE :wink:
Přílohy
loko.jpg
loko.jpg (170.04 KiB) Zobrazeno 4339 krát
mnitka

Příspěvekod fofros » pon 20 čer, 2011 9:05 am

milan ferdián píše:
airwar píše:

Ferda by si vzal radsi zivot, nez by se mel pustit do modelovani blech a nedej boze do splasenych niti :mrgreen:
Ale ne, vtipky stranou, drzime vam palce, zatim to vypada na velkolepou jizdu a z Ostravy se klanime vasemu odhodlani a pili :wink:
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod depo201 » pon 20 čer, 2011 9:15 am

mnitka píše:
Chybělo mi však rozhodnutí kudy dál :!:

Takže za sebe zde prohlašuji: postavím smyčku s modulem tunelu :wink: ať se ten vývoj pohne drobátko dopředu. Co vy na to :?:

To je grandiózní rozhodnutí :!:

Máme slušně našlápnuto pánové ;)

Chtěl bych poděkovat R-tepovi za možnost prostoru a organizace celého dne. Příště se musíme odvděčit i jinak.
depo201

PředchozíDalší

Zpět na Moduly