roco multimaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod Martin HO » pát 04 pro, 2009 6:20 pm

Azbest píše:Nevíte náhodou někdo jak přeprogramovat dekodér ROCO katl.č. 107468. Díky.

No já s tím dekodérem mám rovněž problém. Adresu jsem ponechal, takže jsem nezkoušel jestli jde změnit, ale za nic nemohu snížit maximální rychlost u 365.ky . Na jakoukoli změnu nastavení hodnoty v příslušném CV prostě nereaguje.
Martin HO

Příspěvekod michal_n_cz » sob 05 pro, 2009 1:06 am

Martin HO píše:
Azbest píše:Nevíte náhodou někdo jak přeprogramovat dekodér ROCO katl.č. 107468. Díky.

No já s tím dekodérem mám rovněž problém. Adresu jsem ponechal, takže jsem nezkoušel jestli jde změnit, ale za nic nemohu snížit maximální rychlost u 365.ky . Na jakoukoli změnu nastavení hodnoty v příslušném CV prostě nereaguje.

No může to být tím, že ty dekodéry co dáva Roco do mašin mají rozsah hodnot jen 0-63 - to se mi totiž stalo - kolega chtěl zpomalit Br110 a měl jsem k dispozici jen multimaus. Tak jsem tam ze zvyku že rozsah hodnot byvá 0-255 (Lenz , Zimo) poslal 180 pak 150 a pořád to jelo stejně rychle - dekodér tuto hodnotu prostě neuměl - tak zůstalo původní nastavení. Poslal jsem tam pak něco kolem 40 a bylo to OK. Dekodér v Roco mašině bude dost pravděpodobne ESU (CV8=151) - což samotným multimausem nelze zjistit.
Je to prostě zasadní nedostatek když se multimaus používá jako centrála - nelze načíst hodnotu příslušného CV a tím ověřit zdali programování proběhlo korektně - prostě to tam jen posíláš a doufáž že se to zapsalo.
Prostě doporučím každému do budoucna koupit centrálu od Lenze LVZ100 nebo pořídit lacinou amatérskou nanoX a multimaus používat jen jako ovladač a komfortně vyřešeno.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 05 pro, 2009 8:03 am

michal_n_cz píše:Je to prostě zasadní nedostatek když se multimaus používá jako centrála - nelze načíst hodnotu příslušného CV a tím ověřit zdali programování proběhlo korektně - prostě to tam jen posíláš a doufáž že se to zapsalo.
Prostě doporučím každému do budoucna koupit centrálu od Lenze LVZ100 nebo pořídit lacinou amatérskou nanoX a multimaus používat jen jako ovladač a komfortně vyřešeno.
Michal N.

Přesně tak - naprostý souhlas s Michalem !
Multimouse je pěkný ergonomický ovladač, ovšem jako centrála má výše popsané nedostatky.
Zdenek Valter

Příspěvekod Martin HO » sob 05 pro, 2009 11:07 am

štokr píše:Já třeba programuji v compactu od Lenzu. Je to rychlejší a snažší. Jediným problémem je, že většina modelářů disponuje nejvíce rozšířeným Multimausem od Roca. S tím jsem měl taky problémy.

Já také programuji pomocí centrály Lenz compact.

S ostatními lokomotivami s DCC dekodery LENZ Standard+ není problém.

U DCC dekoderu Roco 10746 mi centrála potvrdí, že je programovatelný v CV, nastavím CV 05 (maximální rychlost - hodnota 1 - 64), zapíši a uložím jakoukoli menší hodnotu, centrála neohlásí Err1 ani Err 2 (chybu), čili by měl proběhnout bezchybný zápis, dám mašinu zpět na kolejiště a maximální rychlost stále stejná.
Martin HO

Příspěvekod Azbest » sob 05 pro, 2009 1:30 pm

To jsem si oddych že není problém s tímto dekodérem jen u mě. Do budoucna si budu muset pořídit Lenze.
Azbest
Azbest

Příspěvekod michal_n_cz » sob 05 pro, 2009 2:24 pm

Martin HO píše:
štokr píše:Já třeba programuji v compactu od Lenzu. Je to rychlejší a snažší. Jediným problémem je, že většina modelářů disponuje nejvíce rozšířeným Multimausem od Roca. S tím jsem měl taky problémy.

Já také programuji pomocí centrály Lenz compact.

S ostatními lokomotivami s DCC dekodery LENZ Standard+ není problém.

U DCC dekoderu Roco 10746 mi centrála potvrdí, že je programovatelný v CV, nastavím CV 05 (maximální rychlost - hodnota 1 - 64), zapíši a uložím jakoukoli menší hodnotu, centrála neohlásí Err1 ani Err 2 (chybu), čili by měl proběhnout bezchybný zápis, dám mašinu zpět na kolejiště a maximální rychlost stále stejná.

Takže komkrétně k BR64 ze setu 41289 - mašinu jsem pořídil nedávno a právě jsem ji poprvé dal na PQ. Následující zjištění - dekodér je opravdu ESU (CV8=151). Výchozí hodnota od výrobce CV5=42 a jezdilo to na můj vkus příliš rychle. Zkoušel jsem zapsat 25, 20 - žádná znatelná změna. Když zapíšu hodnotu 8-10 tak je to akorát. Např. s 5 to jede už moc pomalu. Pravděpodobně to je tak že hodnoty od cca 11-19 po 64 v CV5 odpovídají stejné rychlosti - té nejvyšší možné. Programování a načítání pomocí LVZ100 v pohodě - žádný error. Můžu to časem ještě vyzkoušet s NanoX a minimaus, ale má to teď odpojené - předpokládám, že to bude OK. Podotýkám, že pro mám nastaven na LVZ napětí cca 15V. Roco zesilovače mají malinko více a kolísá to různě mezi 17-19V což v praxi znamé ještě malinko větší rychlost.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Martin HO » sob 05 pro, 2009 3:07 pm

.
michal_n_cz píše:[ Výchozí hodnota od výrobce CV5=42 a jezdilo to na můj vkus příliš rychle. Zkoušel jsem zapsat 25, 20 - žádná znatelná změna. Když zapíšu hodnotu 8-10 tak je to akorát. Např. s 5 to jede už moc pomalu. Pravděpodobně to je tak že hodnoty od cca 11-19 po 64 v CV5 odpovídají stejné rychlosti - té nejvyšší možné. Michal N.

Díky Michale!

Mně to také jak píši neoznamovalo žádný error a hodnota se zapsala.

Problém byl v tom, že jsem chtěl zhruba poloviční maximální rychlost, tu díž jsem volil postupně hodnoty (63 - nastaveno výrobcem) 42, 36, 20 a nic. Jinak řečeno nenapadlo mně, že pro zmenšení rychlosti na polovic mám nastavit zhruba 25% původního čísla - holt digitální počty.
Martin HO

Re: roco multimaus

Příspěvekod Rizoto » pon 18 dub, 2011 8:07 pm

Je možné v MM zmeniť (polaritu, stav) prepinania vyhybiek? Vyhybka je v skutočnosti rovno a MM ukazuje odbočku a naopak. Je možne toto zmeniť tak aby ta iknonka vyhybky korešpondovala s vyhybkou?
Rizoto

Příspěvekod michal_n_cz » pon 18 dub, 2011 10:02 pm

Rizoto píše:Je možné v MM zmeniť (polaritu, stav) prepinania vyhybiek? Vyhybka je v skutočnosti rovno a MM ukazuje odbočku a naopak. Je možne toto zmeniť tak aby ta iknonka vyhybky korešpondovala s vyhybkou?

V MM, respektive v tom co posílá centrále nic nezmeniš. Ale řešit se to dá jednoduše - prohodíš přívody od dekodéru k cívkám přestavníku. Pak existují dekodéry u kterých se to dá přepřeprogramovat, že fungují obráceně. Pokud máš serva tak asi budeš muset fyzicky otočit servo.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod Rizoto » úte 19 dub, 2011 5:16 am

michal_n_cz píše:
Rizoto píše:Je možné v MM zmeniť (polaritu, stav) prepinania vyhybiek? Vyhybka je v skutočnosti rovno a MM ukazuje odbočku a naopak. Je možne toto zmeniť tak aby ta iknonka vyhybky korešpondovala s vyhybkou?

V MM, respektive v tom co posílá centrále nic nezmeniš. Ale řešit se to dá jednoduše - prohodíš přívody od dekodéru k cívkám přestavníku. Pak existují dekodéry u kterých se to dá přepřeprogramovat, že fungují obráceně. Pokud máš serva tak asi budeš muset fyzicky otočit servo.
Michal N.

Tohoto som sa obaval mam serva takze ho musim otočiť. Dakujem.
Rizoto

Příspěvekod Radek(T) » úte 19 dub, 2011 8:12 am

S tím fyzickým otáčením serv bych neviděl tak žhavě. Záleží na použitém dekodéru. Někde jde nastavit krajní pozice a v podstatě se dá přejet "na druhou stranu". Pokuk takto nastavím obě krajní pozice, vyřeší se to na dekodéru bez montování serva
TT digitál, doba mého dětství (končící parní trakce) + 2. svět.válka 1:35
Radek(T)

Příspěvekod cernos » úte 19 dub, 2011 10:04 am

Ahoj, vzhledem k tomu že mám zálibu i v RC létání kde serva používám, mohu říct jen toto: pokud dekodér neumí revers, pak se přemontování serva nevyhneš. Rozhodně se nepokoušej prohodit kablíky k servu záměnou + a - tím dojde k poškození serva! Pravda je ta, že na MM nic nenastavíš ;)
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » úte 19 dub, 2011 10:39 am

Rizoto píše:Tohoto som sa obaval mam serva takze ho musim otočiť. Dakujem.

Jakej používáš dekodér?
Většina jich ovládá reverz, jenom někdy je to dost mizerně dokumentované.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Rizoto » úte 19 dub, 2011 3:21 pm

fulda píše:
Rizoto píše:Tohoto som sa obaval mam serva takze ho musim otočiť. Dakujem.

Jakej používáš dekodér?
Většina jich ovládá reverz, jenom někdy je to dost mizerně dokumentované.

Mám postavený dekoder z DCC koleje v3
Rizoto

Příspěvekod fulda » úte 19 dub, 2011 7:22 pm

Rizoto píše:Mám postavený dekoder z DCC koleje v3

ten používá stejnej software jakej diskutuju o dvě témata níž. To přehazování je vyřešené v další verzi, kterou otestui až doma po velikonocích.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi