Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod airwar » úte 29 bře, 2011 7:34 am

Ferda píše:
airwar píše:...3 ks vyhybek na H0 za 220 Kč? A to kupujete kde, od vetešníka? Hledal jsem asi v pěti obchodech, ale cenu pod 250 Kč za vyhybku v H0 jsem nenašel. Nejlevnější vyhybku co jsem našel je od Peco, úhel odbočení 22,5 stupňů což je z modelového hlediska terno. :mrgreen:

Né výhybky, ale podloží a kolejový prut!
http://www.hobby-shop.cz/masinky/elite- ... 3835303531)
http://www.hobby-shop.cz/masinky/kolejivo-elite/!b(6)-sachsenmodelle/!s(3835353030)

Víc nepotřebuji! Zbytek je o přípravku a pečlivé práci. To psal už Cipísek a tady i já:
viewtopic.php?f=42&t=4012&p=63171&hilit=EW10#p63171

Přípravky na výrobu výhybek.
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Vercajk% ... 101346.jpg

Ps. Někdy i o pečlivém čtení :mrgreen:

Tak jistě pokud jeden kus podloží na EW5/6 stojí do 10 kč, + řekněme 2 kolejové pruty po 25 kč tak celková cena materiálu na jednu vyhybku je cca. 60 kč. Dalším faktorem je ovšem práce, já teď předělával pár EW2 vyhybek od Depo201, brousil jsem si nové jazyky a někde i srdcovky, a na jednu vyhybku jsem potřeboval tak 1,5 hodiny práce, což i když budu z hodně laciného kraje je další 300 kč nákladů - jistě ty si nepočítám, dělám to pro sebe zadarmo, ale i čas jsou peníze.

Takže když to sečte tak Cipisek psal něco o 80 kč + 1,5 hodiny práce, což mě pořád vychází minimálně na 350 Kč za jednu vyhybku. Já si zatím většinu vyhybek taky sám skládal, docela mě to bavilo, ale že by to byla úspora peněz, to opravdu ne, spíše jde o to, že si člověk může vyhybku udělat individuálně tak jak potřebuje.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod airwar » úte 29 bře, 2011 7:40 am

depo201 píše:já koupil minulý týden první loko 455.2 v H0 od Fleischmanna a mám doma dvě normo čela od kolegy mlhy.
hodlám v nákupu dalších lokomotiv pokračovat. To je co se týče domácích projektů. Důvod je prostý, detaily parních lokomotiv a možnosti nacpat zvukáč do párovek. To v TT zatím nejde.

Nad zvukem v lokomotivě jsem taky dlouze uvažoval, fakt je že jedoucí vlak by měl vydávat realistický zvuk. Takže to ybch určitě chtěl, zatím si ale nejsem jistý zda je ve schopnostech reproduktorů v mašinkách něco takového vůbec nabídnout, zatím jsem mašinku která by "hrála" trochu slušně neslyšel, všechno to z odstupu 1,5-2 metry zní jak vychraptělej mobil. Možná je to v H0 lepší, ale v TT podle mě nic moc.

Nehledě na to že tam chybí zvuk i dalších zařízení, hluk vagónů atd., takže já spíš uvažuji o pořádném ozvučení přes normální 5+1 repráky a vzhledem k tomu že budu ovládat kolejiště převážně přes PC, budou i zvuky spoštěny z PC. Ale to je hudba budoucnosti, dalších několik let budu řešit abych vůbec jezdil. :mrgreen:
airwar

Příspěvekod Tomáš » úte 29 bře, 2011 7:47 am

airwar píše:
depo201 píše:Nehledě na to že tam chybí zvuk i dalších zařízení, hluk vagónů atd., takže já spíš uvažuji o pořádném ozvučení přes normální 5+1 repráky a vzhledem k tomu že budu ovládat kolejiště převážně přes PC, budou i zvuky spoštěny z PC. Ale to je hudba budoucnosti, dalších několik let budu řešit abych vůbec jezdil. :mrgreen:

HM to je nápad...ale kde ty zvuky seženeš,budeš obcházet tratě a nahrávat projíždějící soupravy?
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod airwar » úte 29 bře, 2011 10:57 am

Tomáš píše:
airwar píše:
depo201 píše:Nehledě na to že tam chybí zvuk i dalších zařízení, hluk vagónů atd., takže já spíš uvažuji o pořádném ozvučení přes normální 5+1 repráky a vzhledem k tomu že budu ovládat kolejiště převážně přes PC, budou i zvuky spoštěny z PC. Ale to je hudba budoucnosti, dalších několik let budu řešit abych vůbec jezdil. :mrgreen:

HM to je nápad...ale kde ty zvuky seženeš,budeš obcházet tratě a nahrávat projíždějící soupravy?

Na zvuky se specializují někteří výrobci, například zde: http://www.ttmodely.cz/dcc/digitalizace ... br56_susi/

Prostě zakoupíš zvukový dekodér a k tomu dostaneš i instalační program včetně zvuků, další se dají postahovat ze stránek výrobce či zakoupit, už jsem o tom něco četl.

Jediný problém je v tom že zvukový dekoder se připojuje na dekoder ve vozidle a zvládne jen jeden zvuk, já budu potřebovat něco co bude v počítači spravovat zvuky všech lokomotiv a podle toho která lokomotiva pojede a v jakém režimu zrovna bude generovat zvuky pro zvukovou kartu v PC. Už jsem něco na toto téma našel na anglických a německých stránkách, nějaké free software se k tomu dá stahnout, viděl jsem i nějaký samo-domo zvukový dekodér co se připojí k centrále a na základě toho co posílá centrála do kolejiště (a také do toho samo-domo dekodéru) se pak dle jízdního režimu posílají zvuky do zesilovače. Určitě je to u menších velikstí loko možná cesta kudy jít, ale zatím jsem to detailně nestudoval, protože mě to zatím vzhledem ke stavu kolejiště netrápí.
airwar

Příspěvekod MirekTT » úte 29 bře, 2011 11:04 am

Škoda, že nemumím zpracovávat nahrané zvuky. Docela by mně bavilo chodit kolem trati a nahrávat. Ale co potom s tim. :?
Zvukové kulisy modelové železnici hodně chybí.
Ten digitál se pořád ubírá takovýma divnýma cestama. By mě zajímalo, kterej poťápanec vymyslel dávat do zvůku mašin třeba zvuk lopaty, nebo kompresoru. Podle mně je to úplně na h...o. Když už teda do poslední molekuly, tak měli dát ke startu lokomotivy také zvuk odemykání zámku a lezení fíry po stupačkách, v brejlovci pak minimálně zvuk otevírání rozváděče a zapínání odpojovače baterií. O cvakání kontroleru a přepínači směru ani nemluvě :shock: :mrgreen: :lol:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Jacek » úte 29 bře, 2011 3:46 pm

MirekTT píše:Škoda, že nemumím zpracovávat nahrané zvuky. Docela by mně bavilo chodit kolem trati a nahrávat. Ale co potom s tim. :?
Zvukové kulisy modelové železnici hodně chybí.
Ten digitál se pořád ubírá takovýma divnýma cestama. By mě zajímalo, kterej poťápanec vymyslel dávat do zvůku mašin třeba zvuk lopaty, nebo kompresoru. Podle mně je to úplně na h...o. Když už teda do poslední molekuly, tak měli dát ke startu lokomotivy také zvuk odemykání zámku a lezení fíry po stupačkách, v brejlovci pak minimálně zvuk otevírání rozváděče a zapínání odpojovače baterií. O cvakání kontroleru a přepínači směru ani nemluvě :shock: :mrgreen: :lol:

Zvuk lopaty by byl opravdu nesmysl, ale co je divného na zvuku kompresoru? Ten přece venku slyšet jde. Nicméně zvuky u modelů lokomotiv beru jako takové zpestření provozu, takovou třešničku na dortu. Je nereálné vybavit všechny modely zvukovými dekodéry, stejně tak je nereálné do dekodéru nahrát všechny zvuky tak, aby se chovaly jako ve skutečnosti. Věnuji se tvorbě zvuků do MSTS, teď mě asi ukamenujete, ale když chci z těch zvuků mít nějaký požitek, projedu se v MSTS. Zvuky lokomotiv jsou nastavené na mnoha okolnostech, na jízdním stupni, výkonu, rychlosti, brždění EDB, u elektrik ventilátory, chladiče, cvakání pneumotoru. Např. lokomotiva 363 používá asi 30 různých zvuků. Trakční motory hučí podle rychlosti a výkonu (zátěže) Svoje zvuky má každý jednotlivý vůz, u nákladních je rozdíl mezi prázdným a loženým. A stejně tak trať, koleje hučí nebo klapají podle druhu pražců, ozvučené jsou tunely, mosty. V zapadlé staničce můžou např. náhodně zpívat ptáci nebo štěkat psi, atd. Ve větší stanici může být ruch fabriky nebo nějakého provozu. Možnosti jsou takřka neomezené. To vše je sladěné a přirovnal bych to (bez nadsázky) k symfonickému orchestru.
Ve srovnání s tím je zvukový dekodér jen "chrchlátko" :D Několik modelů se zvukem mám, dokonce bertu se svými zvuky, ale ty možnosti jsou zkrátka minimální.
Kupovat předražené systémy ozvučení kolejišť jsou podle mě vyhozené peníze, stejně tak je asi o ničem dát do lokomotivy zvukový dekodér se zvuky jiné lokomotivy, např. zrovna té BR56 z BR55. Nahrávky polské provozní BR56 mám a rozdíl ve zvucích je asi jako rozdíl mezi brejlovcem a bertou, prostě je to úplně jiné :D
Jacek

Příspěvekod vojtas » úte 29 bře, 2011 4:08 pm

Ony i v TRS jsou ty zvuky uplně o něčem jiném-skřípání v ostrých výhybkách,když zrychluju s bertou a těžkým Pn,tak má berta pomalý a ukvičený rozjezd a mohl bych pokračovat...
TT
vojtas

Příspěvekod Lubomír » úte 29 bře, 2011 6:51 pm

Udělat takový model ozvučené zvonové návěsti by nebyl vůbec špatný nápad... Když by se val blížil stanici, tak by to zacinkalo, jako v Přednostovi stanice nebo Ostře sledovaných vlacích. Nádhera... Díky za inspiraci! Teď jen vymyslet, jak na to...
Lubomír

Příspěvekod juroH0 » úte 29 bře, 2011 7:02 pm

Myšlienka je to veľmi pekná, perfektne oživí I a II epochu. Len by ma zaujímalo, nemáte niekto návestné predpisy ktoré to ešte obsahujú? Resp. viete niekto aký "tvar" mali rôzne druhy zvonenia. Mám na mysli niečo ako ohlášku, odhlášku a pod...
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod MirekTT » úte 29 bře, 2011 7:27 pm

Lubomír píše: Teď jen vymyslet, jak na to...

Já jsem si jednou s panem Báňou psal skrze jeho ozvučení přejezdových blikačů, které jsem chtěl použít na imitaci dunění ocelového mostu. Prý by to tím šlo úplně bez problémů, ale prý to nemám dělat, že jinak hučí osobák, jinak hučí náklaďák, jinak hučí...... a už to zase sklouzlo do toho současného digitálního divnotrendu a přešla mě chuť.
Myslím, že i to cinkání těhle návěstí by tím šlo docela dobře imitovat, protože je prý jedno, jaký zvuk se do toho nahraje. Záleží už jen na tom, zdali to umí spustit a vypnout pouze jede zvuk, nebo zvuků více, nebo jedno cinkání různými rychlostmi podmíněnými různými podněty. Obrať se na p. Báňu.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » stř 30 bře, 2011 5:58 am

Kluci, nevíte někdo jestli se dají pořídit kabičky Tillig od nákladních vozů, nejlépe nové provedení.

díky za tip.
depo201

Příspěvekod depo201 » pát 01 dub, 2011 7:41 pm

depo201

Příspěvekod Tomas_C. » sob 02 dub, 2011 7:24 am

depo201 píše:http://www.youtube.com/watch?v=VcULiiVMOTs&feature=related

:shock: Tak u tohoto cvrkám taky...ale to v TT nedáme...
pro mě je TT kompromis modelovosti a možnosti reálného prostorového využití...
, ale až třeba budu v pokročilém věku a nebudu mít parkinsna nebo toho druhýho "němce" třeba budu multirozměrový a taky si udělám radost jedním dvěma stroji ve větším měřítku...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod depo201 » sob 02 dub, 2011 10:13 am

tohle je, jestli se nepletu, velikost 0 :)

já včera jezdil na kobercovém oválu ze start setu TT a užili jsme si to s malým i tak. 8)
depo201

Příspěvekod mnitka » sob 02 dub, 2011 10:18 pm

na parní lokomotivy moc nejsem, ale tohle dostává i mě...
sice je to jen hánulka... http://www.youtube.com/watch?v=lCAo2lcV ... re=related
mnitka

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava