mám na vás dotaz. Během dnešního večera, když jsem zrovna pájel DCC modul pro vratnou smyčku z DCC-Kolejí, jsem si udělal v hlavě asi guláš - to proto že musím furt nad něčím přemýšlet (upozornění pro rýpaly - nejsem ženská

Teď k mému dotazu:
Uvažujme vratnou smyčku se skrytým nádražím o 3 kolejích. Vratná smyčka bude průjezdná jedním směrem. Používám výhybku ze stavebnice tillig - flexi, která má propojené křídlové kolejnice do kterých je přiváděn proud z přepínače od přestavníku. Výhybka stavěna dle Lokopinu. Směr průjezdu uvažujme následující: vjezd v poloze výhybky rovně, odjezd z vratné smyčky ze směru odbočka. Vnitřek vratné smyčky samozřejmě izolovaný úsek dělený na další menší úseky ve SN.
A teď, je vůbec nutný modul vratné smyčky? Vzhledem k tomu, že znám směr a napájení křídlových kolejnic je řešeno přepínačem přestavníku, nemohl bych náhodou dalším přepínačem na přestavníku řešit i napájení izolovaného úseku vratné smyčky? Pro jednoduchost řekněme že vnější kolej na výhybce bude označena "+" a vnitřní "-" (samo u digitálu to tak není, ale pro označení kolejí to tak stačí, obrázek se mi teď malovat nechtělo, omlouvám se). Takže vjíždím do vratné smyčky přes výhybku v poloze "rovně". Vzhledem k poloze přestavníku přivádím do vnější koleje to samé co je na vnější koleji před výhybkou, tedy "+", vnitřní kolej pak "-" shodně s křídlovou kolejnicí. Při opouštění vratné smyčky dojde k přehození výhybky do polohy "z odbočky" (ať už rukama nebo nějakou zpětnou vazbou). V tu chvíli přivedu skrze přepínače na přestavníku na vnější kolej vratné smyčky to co je na vnitřní koleji před výhybkou, tedy "-" a na vnitřní kolej pak "+" které je shodně i na křídlové kolejnici výhybky. Dává tohle smysl? Vlastně tím předcházím skratu, který za mě eliminuje modul vratné smyčky.
Trochu v tom plavu, protože pokud bych to takto udělal u analogu, tak ve chvíli, kdy dojde k přehození výhybky, začla by loko okamžitě couvat. A tady se dostáváme k mému dalšímu dotazu: jak se zachová jedoucí vlak na digitálu? Bude mu to šumák? Vím že v kolejích je střídavý proud ze kterého se přes diodový můstek usměrňuje proud pro napájení motoru, takže tady problém asi nebude, ale nebude mu vadit "poloha" namodulovaného řídícího signálu, který "přeběhne" z levé koleje na pravou? A pakliže i toto nebude problém, může být výše popsaná vratná smyčka bez úprav obousměrná?
Snad jsem to napsal srozumitelně a bez chyb, za které se případně omlouvám.
Díky a přeju pěkný zbytek večera,
Lukáš