Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod airwar » pát 18 bře, 2011 8:08 am

Morris Zapp píše:
MirekTT píše:No, když nad těmi barvami konektorů přemýšlím, u traťových modulů je z provozního hlediska asi fakt jedno, kde je sever a kde jih. A myslím, že někdy určitě vznikne i potřeba otočit stanici.
Tak teď nevím. Pobrněnštit si tuhle normu jednobarevností, nebo ne? Praktičtější by to určitě bylo. Nebo je to vlastně fuk? Stačí, když bude sedět banán do zdířky?
Co myslíte?

Z elektrického hlediska je dokonale fuk, jak je modul otočený - a to platí jak pro trať, tak i pro stanici. Barevnost banánků akorát mate: "proč to xakru má barevný? To něco znamená?". Optimální je všechno v černé. A samozřejmě Hirschmann: nějakých 120 CZK v Hirschmannech na jednokolejném modulu není z hlediska celkové ceny modulu nijak významná částka.

Jistě ideální je dát dráty černý a banánky taky černý, no a pak následně na jeden drát dát jenom samce, a na druhej jenom samice, a pak vzít stopky a stopovat jak dlouho to bude trvat než na tuhle pitomost kolegové příjdou.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod radeksindy » pát 18 bře, 2011 8:19 am

Pokud se používá hetero, tak to lze zapojit jen jedním způsobem. Michal N. moc dobře ví, jakými peripetiemi jsme si v Zababově prošli, abychom skončili u nejjednoduššího řešení. Zapojování banánků do sebe zvyšuje pravděpodobnost náhodného dotyku, což v případě modulovky při počtu modulů na setkaní znamená jistotu :-)

Když se na traťový modul díváte shora, tak je to jako u vozu. Pravý nárazník kulatý, levý plochý. V našem případě pravá kolejnice má banánek, levá zdířku :-) Barvu to nemusí mít žádnou, protože to nejde zapojit jinak a ani se nemusíte pod modul ohýbat a obvykle to zapojuju na slepo. Proto je i lepší zdířka na kabelu a ne v modulu. Ale to je celkem jedno.
radeksindy

Příspěvekod depo201 » pát 18 bře, 2011 8:24 am

jestli je tu nějaký admin, přesuňte toto téma prosím do modulů obecně, tady to zapadne.... :)
depo201

Příspěvekod airwar » pát 18 bře, 2011 8:34 am

slovně bych to nedokázal tak vysvětlit, tak spíš obrázkem, k čemu může dojít pokud budeme používat jednu barvu drátů a banánků.

Obrázek
airwar

Příspěvekod Morris Zapp » pát 18 bře, 2011 9:14 am

Zapojení 2 a 4 (v pořadí obrázků shora) jsou nepřípustná bez ohledu na barvičky, takže není co řešit.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod airwar » pát 18 bře, 2011 9:51 am

Morris Zapp píše:Zapojení 2 a 4 (v pořadí obrázků shora) jsou nepřípustná bez ohledu na barvičky, takže není co řešit.

Já o koze, ty o voze... :D

Sorry ale nepochopil si na co já narážím, já vím že jsou zapojení 2 a 4 nepřípustná, mě šlo o naznačení možné chyby v zapojení, kde druhé zapojení je vzhledem k rozlišení barvami nepravděpodobné, protože každý hned uvidí že pájí černý banánek na červený kabel. Naopak u čtvrtého zapojení kde se barvy nerozlišují je vysoká pravděpodobnost něco zapájet špatně.
airwar

Příspěvekod Morris Zapp » pát 18 bře, 2011 10:09 am

Jo ták! Tak v tom případě bych doporučoval, aby ten, kdo má problém se správným určením vodiče od pravé a od levé kolejnice, si tu elektriku nechal zapojit od někoho jiného :D
Bez urážky - já jsem zase třeba naprosto nepoužitelnej na krajinu...
Morris Zapp

Příspěvekod depo201 » pát 18 bře, 2011 10:12 am

chlapi nehádejte se jak ženský ...

za sebe, budu používat první obrázek.

jdu na sever, jdu na jih :mrgreen:
depo201

Příspěvekod airwar » pát 18 bře, 2011 10:26 am

Morris Zapp píše:Jo ták! Tak v tom případě bych doporučoval, aby ten, kdo má problém se správným určením vodiče od pravé a od levé kolejnice, si tu elektriku nechal zapojit od někoho jiného :D
Bez urážky - já jsem zase třeba naprosto nepoužitelnej na krajinu...

No ona měsíčně vypadající krajina zase tak nevadí, ale vyrobení zkratu na kolejišti zvláště v digitálním provozu by mohlo přinést nezanedbatelné škody. Teoreticky ti může jeden skrat na kolejišti odpálit dekodéry ve všech lokomotivách. Jistě čistě teoreticky, ochrana centrály by to měla odchytit ale čert nikdy nespí.

depo201 píše:chlapi nehádejte se jak ženský ... za sebe, budu používat první obrázek, jdu na sever, jdu na jih :mrgreen:

Víš jaký je rozdíl mezi mužem a ženou? Ženy drbou a hádají se, muži diskutují. :mrgreen: Já za sebe jdu také podle prvního schematu, barevně to odlišuji i na svém kolejišti a stejně to chci mít na modulu, vyhovuje mě přehlednost, i když uznávám že pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos. :mrgreen:
Naposledy upravil airwar dne pát 18 bře, 2011 10:28 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod Morris Zapp » pát 18 bře, 2011 10:27 am

My se nehádáme, nýbrž si ujasňujeme stanoviska! 8)

Používám obrázek třetí - a zdaleka nejsem sám. Elektricky je rovnocenný s obrázkem prvním, psychologicky je lepší, protože tam není nadbytečná informace v podobě barvy.
Morris Zapp

Příspěvekod MirekTT » pát 18 bře, 2011 10:31 am

depo201 píše:používat první obrázek.

Dohodnuto, rozhodnuto, pochyby rozptýleny, debata ukončena, pro Brněnsko platí varianta 1.

PS: já jsem také levoruký smolař a čím více to po sobě kontroluju, tím víc to mám blbě. Ta třetí varianta je sice svůdná, ale radší bych od ní upustil, protože to smrdí variantou 4. Smíšené styky "barevných" se na setkání při otočení modulů povolují.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Morris Zapp » pát 18 bře, 2011 10:33 am

airwar píše: barevně to odlišuji i na svém kolejišti a stejně to chci mít na modulu, vyhovuje mě přehlednost

Co je proforda přehlednýho např. na strkání červenýho banánku do černý dírky??
Morris Zapp

Příspěvekod MirekTT » pát 18 bře, 2011 10:38 am

Morris Zapp píše:Co je proforda přehlednýho např. na strkání červenýho banánku do černý dírky??

Že ti nebude sedět orientace mechu na kmenech stromů na sousedních modulech :mrgreen: :lol:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Morris Zapp » pát 18 bře, 2011 10:41 am

Vzdávám se! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Morris Zapp

Příspěvekod airwar » pát 18 bře, 2011 10:52 am

Morris Zapp píše:
airwar píše: barevně to odlišuji i na svém kolejišti a stejně to chci mít na modulu, vyhovuje mě přehlednost

Co je proforda přehlednýho např. na strkání červenýho banánku do černý dírky??

Přehledné to je v zapojení samotného zhlaví kolejiště či stanice, když vedu vodiče z různých míst do jednoho místa kde mám centrálu a moduly hlásící obsazení, nebo od vratné smyčky tak je pro mě přehlednější když mám jeden pól kolejiště černý a druhý červený, než kdybych měl všechny dráty stejnou barvou, stejně tak 16 voltů střídavého napajení pro nejrůznější dekodéry vedu jinou než červenou či černou barvou.

Jinak jak psal už Mirek výše, ze smýšených párů vznikají velice zajímavé děti. :mrgreen:
airwar

PředchozíDalší

Zpět na Moduly