Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod MirekTT » pát 25 úno, 2011 7:16 pm

Já si každopádně poznamenám do mozaiky další poznatek: Na nevodorovné modulovce budou zlobit přípané újezdy vagonů. Dík Romino :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pát 25 úno, 2011 7:17 pm

romino píše:to je pravda. Ja som napr. kúpil klasické šróby M8x100 a zalial ich sadrou do štupla od PET flaše. Zospodu som nalepil podložku proti poškriabaniu podlahy. Dobre sa to drží pri nastavovaní a tuším z CocaColy boli štuple celé čierne tak to aj celkom vyzerá.

Napadlo mě stejné řešení, takže nejsem tak úplně cvok. :mrgreen:

Našel jsem tento odkaz: http://www.landsmann.cz/sroub-metricky- ... 75070.html

100 ks šroubu M8 x 120 mm délky vychází cenově na 380,- Kč, tudíž jeden šroub 3,80,- Kč, k tomu víčko od petlahve a trocha epoxidu, cena jednoho šroubu bude cca. 5 kč.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Ferda » pát 25 úno, 2011 8:02 pm

airwar píše:
romino píše:to je pravda. Ja som napr. kúpil klasické šróby M8x100 a zalial ich sadrou do štupla od PET flaše. Zospodu som nalepil podložku proti poškriabaniu podlahy. Dobre sa to drží pri nastavovaní a tuším z CocaColy boli štuple celé čierne tak to aj celkom vyzerá.

Napadlo mě stejné řešení, takže nejsem tak úplně cvok. :mrgreen:

Našel jsem tento odkaz: http://www.landsmann.cz/sroub-metricky- ... 75070.html

100 ks šroubu M8 x 120 mm délky vychází cenově na 380,- Kč, tudíž jeden šroub 3,80,- Kč, k tomu víčko od petlahve a trocha epoxidu, cena jednoho šroubu bude cca. 5 kč.

No konečně :!: Celou dobu čekám, kdy vás to napadne :mrgreen:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod airwar » pát 25 úno, 2011 9:00 pm

Ferda píše:No konečně :!: Celou dobu čekám, kdy vás to napadne :mrgreen:

Chytrému napověz, hloupého trkni... mě stačilo naznačit. :mrgreen:

Už mám jeden M8 šroub zalitej ve víčku od Toma Natura, sice jenom o délce 50 mm (delší doma nebyl) ale zkouška zdá se proběhla úspěšně.
airwar

Příspěvekod MirekTT » sob 26 úno, 2011 7:58 am

Takže budeme zalívat šrouby do deklíků PET lahví a plastové zátky jeklu se závitem se prodávají do desetikoruny. No, proč ne?
Taky už mně napadl šroub zalitý do deklíku petky s velkou podložkou. Používal by se ke spojování modulů. Pokud se totiž na opačné straně šroubu použije křídlovka, myslím, že bude při dotahování hrozit protáčení šroubu. Aby se lépe držel bez použití nástroje, čímž se urychlí a zjednoduší stavba, bude lépe zalít hlavu šroubu do deklíku. Barevné odlišení deklíku pak může určovat majitele komponenty, jak jsem to viděl u někoho na fotkách.
Nebo se dělají šrouby zastříklé do nějaké vhodné plastové hlavy umožňující lepší držení při utahování?
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » sob 26 úno, 2011 9:17 am

MirekTT píše:Takže budeme zalívat šrouby do deklíků PET lahví a plastové zátky jeklu se závitem se prodávají do desetikoruny. No, proč ne?
Taky už mně napadl šroub zalitý do deklíku petky s velkou podložkou. Používal by se ke spojování modulů. Pokud se totiž na opačné straně šroubu použije křídlovka, myslím, že bude při dotahování hrozit protáčení šroubu. Aby se lépe držel bez použití nástroje, čímž se urychlí a zjednoduší stavba, bude lépe zalít hlavu šroubu do deklíku. Barevné odlišení deklíku pak může určovat majitele komponenty, jak jsem to viděl u někoho na fotkách.
Nebo se dělají šrouby zastříklé do nějaké vhodné plastové hlavy umožňující lepší držení při utahování?

Včera jsem lepil jeden rám na kolejiště CHS Epoxi 1200, tak jsem zbytek použil na zalití šroubu, sice jen 5 cm šroub (delší doma nebyl), ale jeví se to funkčně, koukal jsem na ceny šroubů, tak šrouby M8 x 120 mm vychází ještě cenově rozumě, větší velikost pak už narůstá poměrně značně, viz: http://www.landsmann.cz/spojovaci-mater ... ml?page=12

Ty šrouby musí být s celým závitem DIN 933, až pojedu kolem Hornbachu či Ferony, ta kouknu zda je mají a za kolik. šroub M8 x 120 by podle mě měl umožnit regulaci v rámci 100 mm a pomocí nožek v tom svěrném držáku bychom určitě mohli také dosáhnout posunu o 20-30 mm, takže celkově by to bylo hodně luxusní ladění výšky. Sám jsem o tomto řešení uvažoval, že bych použil pro své domácí kolejiště, ale já potřeboval posun v rádu +- 0,5 cm a tak jsem použil krátky cca. 40mm dlouhý vratový šroub, ten má kulatou hlavu a po koberci dobře klouže.
airwar

Příspěvekod harmi » sob 26 úno, 2011 1:30 pm

Nie je obchod ako obchod, tiez sice vacsinou sa dostanem uz len cez vikend do hornbachu alebo baumaxu, ale ak kupujem vacsie mnozstvo, tak si najdem cas cez tyzden a idem do normalneho zeleziarstva a tam su niektore veci dokonca radovo cenovo inde, takze predpokladam, ze obdobne to moze fungovat aj vo vasich koncinach.
TT moduly, Wintrack (aj cz).
harmi

Příspěvekod airwar » sob 26 úno, 2011 2:59 pm

harmi píše:Nie je obchod ako obchod, tiez sice vacsinou sa dostanem uz len cez vikend do hornbachu alebo baumaxu, ale ak kupujem vacsie mnozstvo, tak si najdem cas cez tyzden a idem do normalneho zeleziarstva a tam su niektore veci dokonca radovo cenovo inde, takze predpokladam, ze obdobne to moze fungovat aj vo vasich koncinach.

U nás to funguje úplně stejně, když potřebuji jen pár kousků něčeho a není to moc odborné tak zajdu do nějakého hobbymarketu, pokud chci speciálnější věc a nebo větší množství tak vyhledám specializovaný obchod, a nebo to objednám z netu.
airwar

Příspěvekod MirekTT » sob 26 úno, 2011 3:52 pm

Pokud jde o spojovací materiál, většinou se snažím kupovat ve specializované prodejně celá balení, ikdyž potřebuju jen hrst. Většinou to cenově vyjde stejně jako luxusní balení padesáti vrutů v blistru z hobybauzů a ještě se mi nestalo, že bych měl skladem nějaký nepoužívaný ležák. Není totiž nic horšího, když něco budujete a naráz dojdou šrouby, viď Michale :D

Jinak zde máme dva návrhy data setkání ve Slunečnici. Je zde většinově odchrochtaný čtvrtek 3.3.2011 a Tomáš dával prosbu na středu 2.3.2011. Tož jak teda? Kdo z vás přijde a kdy to chcete?
U mně středy se zpožděním a zbytek kdykoliv.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » sob 26 úno, 2011 3:59 pm

U Tebe něco dojít? Nemožné :mrgreen:

Já středu nemůžu, mám zápas ve 20h :(

..a stojím http://img696.imageshack.us/f/dscn4454f.jpg/ :)
depo201

Příspěvekod airwar » sob 26 úno, 2011 4:00 pm

MirekTT píše:Pokud jde o spojovací materiál, většinou se snažím kupovat ve specializované prodejně celá balení, ikdyž potřebuju jen hrst. Většinou to cenově vyjde stejně jako luxusní balení padesáti vrutů v blistru z hobybauzů a ještě se mi nestalo, že bych měl skladem nějaký nepoužívaný ležák. Není totiž nic horšího, když něco budujete a naráz dojdou šrouby, viď Michale :D

Jinak zde máme dva návrhy data setkání ve Slunečnici. Je zde většinově odchrochtaný čtvrtek 3.3.2011 a Tomáš dával prosbu na středu 2.3.2011. Tož jak teda? Kdo z vás přijde a kdy to chcete?
U mně středy se zpožděním a zbytek kdykoliv.

Co se týče nákupu spojovacího materiálu, tak pokud nekupuji kusy kupuji většinou také celá balení, moje zkušenost je že při balení od 100 -1000 ks, stojí jeden kus obvykle 30-50% ceny kusovky z hobymarketu.

Co se týče setkání tak já příjdu a mohu kdykoli.

depo201 píše:U Tebe něco dojít? Nemožné :mrgreen: Já středu nemůžu, mám zápas ve 20h :( ..a stojím http://img696.imageshack.us/f/dscn4454f.jpg/ :)

Stojíš parádně, jen by mě zajímalo jak aťastní z toho jsou rodiče? :mrgreen:
airwar

Příspěvekod mlha » sob 26 úno, 2011 4:10 pm

mohls tu staničku udělat v oblouku.......
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod depo201 » sob 26 úno, 2011 4:10 pm

depo201 píše:Stojíš parádně, jen by mě zajímalo jak aťastní z toho jsou rodiče? :mrgreen:

Je to skladné po rozložení, zatím to jde uskladnit velmi dobře do koutu.

Daleko horší je výstroj na hokej :mrgreen:
depo201

Příspěvekod depo201 » sob 26 úno, 2011 4:11 pm

mlha píše:mohls tu staničku udělat v oblouku.......

nemohl ;) http://depo210.webnode.cz/moduly/stanice-boretice/
depo201

Příspěvekod MirekTT » sob 26 úno, 2011 4:22 pm

Michale super. Já mám sice hafo šroubků, ale ty seš zkrátka nedostižnej. :lol: A to nepočítám to tvoje >>stěhování<<. Fakt klobouk dolů.

Lituju Tome. TÍMTO PROHLAŠUJU ČTVRTEK 3.3.2011 VE SLUNEČNICI ZA SCHVÁLENÝ
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava