Brno a okolí

Komunikujte s modeláři ve vašem městě či obci....

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Brno a okolí

Příspěvekod MirekTT » čtv 24 úno, 2011 10:41 am

Jen k těm banánkům, Zababovjané používají konektory Hirschman, dost drahé, ale kvalitní a spolehlivé a kompatibilní. Jde o to, aby na setkání byl konektor velmi snadno spojitelný a rozpojitelný, spolehlivě spojený a spojení musí být trvanlivé, dlouhodobě spolehlivé. Canon není snadno spojitelný a rozpojitelný. Cinch zase nemusí být spolehlivě spojený, málo který konektor vydrží hrubé zacházení, mnoho cyklů spojení a rozpojení, je stavěn na tlustý jednoduchý vodič, ne žádný atyp atd.....
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Ferda » čtv 24 úno, 2011 11:08 am

Pánové, tak vás pozorně sleduji a vidím, že na to jdete systematicky, až vědecky. Každopádně fandím a držím palce!

Jen k těm banánkům. Věřte, že se vyzkoušelo všelicos a výsledek je jednoznačný. Pro kvalitní spojení dvou drátů je opravdu nejlepší použít banánky a výběr banánků Hirschman není módní hit, ale výsledek dlouhodobých zkušeností. Uvědomte si, že to není jen o kompatibilitě, ale i o spolehlivosti. Spočítejte si počet spojů na větším layoutu a jste u jádra pudla. 100,- Kč za čtyři banánky s téměř 100%ní spolehlivostí je myslím cena přiměřená.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Tomáš » čtv 24 úno, 2011 11:14 am

Ferda píše:Pánové, tak vás pozorně sleduji a vidím, že na to jdete systematicky, až vědecky. Každopádně fandím a držím palce!.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod airwar » čtv 24 úno, 2011 11:26 am

MirekTT píše: ... jen k těm banánkům, Zababovjané používají konektory Hirschman, dost drahé, ale kvalitní a spolehlivé a kompatibilní...

Ferda píše:Pánové, tak vás pozorně sleduji a vidím, že na to jdete systematicky, až vědecky. Každopádně fandím a držím palce!

Jen k těm banánkům. Věřte, že se vyzkoušelo všelicos a výsledek je jednoznačný. Pro kvalitní spojení dvou drátů je opravdu nejlepší použít banánky a výběr banánků Hirschman není módní hit, ale výsledek dlouhodobých zkušeností. Uvědomte si, že to není jen o kompatibilitě, ale i o spolehlivosti. Spočítejte si počet spojů na větším layoutu a jste u jádra pudla. 100,- Kč za čtyři banánky s téměř 100%ní spolehlivostí je myslím cena přiměřená.

Může to tak být, v některých článcích na Zababově jsem četl, že měli problémy s kompatibilitou a kvalitou banánků a že je přepájovali. Já jsem každopádně zastáncem kvalitního byť dražšího řešení.

Mimochodem ty konektory Hirschman, jaké je jejich přesné označení, našel jsem víc provedení.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Ferda » čtv 24 úno, 2011 11:47 am

H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » čtv 24 úno, 2011 11:49 am

Přesné označení neznám. Postačí zkrátka banánek a zdířka na kabel od výrobce Hirschman a výběr se zúží na provedení pájecí a šroubovací: http://www.gme.cz/cz/elektronicke-souca ... 19094.html
Zkrátka se vodič do konektoru buďto pájí, nebo utahuje pod šroubek.
A že na to jdem vědecky? No proč ne? Mně trošku trápí, že se občas ňimráme v dávno vymyšlených a prověřených věcech. A o trošičku víc mně trápí, že je Zababov takový polotajemný. Celkem mi vadí (je to samozřejmě jejich věc), že jsou tak moc do sebe a že na informace je ten jejich web takovej chudej. Myslím, že by je neubylo, kdyby řekli, co používají přesně za štěrk a co sypou na rozhraní. Informace, které tam mají, většinou už neplatí. Asi jim tam budeme muset nasadit špióna :mrgreen:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » čtv 24 úno, 2011 12:19 pm

Nejduležitější je dodržet čela, jak psal Mlha. Potom elektro instalaci a ostatní už jsou pouze doporučení : )

návrh
konec III.- začátek IV. epochy
pozdní léto

Pro naše klubové setkání bych použil první větu. Na testy bude dobrej i 750 ČD

zatím ale není na čem jezdit, tak šup
http://depo210.webnode.cz/moduly/stanice-boretice/
depo201

Příspěvekod airwar » čtv 24 úno, 2011 2:42 pm

Chvíli mě trvalo než jsem to našel (kdybych si všechno hned ukládal..), toto ukázkové řešení noh modulů propaguje na svých stránkách Zababov, co mě zaujalo je profil 20x20x2 mm (takže zdá se že toto nebude problém), a druhá věc je velice zajímavě a jednoduše řešené uchycení noh.

http://www.zababov.cz/index.php?id=777

Ještě doplnění, hliníkové profily se dají za slušnou cenu sehnat například zde: www.alunet.cz

Rektifikační prvka pak například zde:
http://www.europlast-beran.cz/4878-stavitelne-patky/
http://www.europlast-beran.cz/4881-dorovnavaci-srouby/
airwar

Příspěvekod depo201 » čtv 24 úno, 2011 3:51 pm

Tome,
to je starší varianta pana Ferdiána ;), teď se používá rychloupínák na křídlovou matku. tak jak jsme to dělali s Mirkem.

http://mirektt.rajce.idnes.cz/ModulyIII/#DSC07161.jpg drží to, že bych se na tom mohl houpat :)

Jekl mám doma, naprosto v pohodě. 6m stálo 360,- www.alumeco.cz mrknu na ten tvůj odkaz a porovnám ceny.
depo201

Příspěvekod airwar » čtv 24 úno, 2011 4:10 pm

depo201 píše:Tome,
to je starší varianta pana Ferdiána ;), teď se používá rychloupínák na křídlovou matku. tak jak jsme to dělali s Mirkem.
http://mirektt.rajce.idnes.cz/ModulyIII/#DSC07161.jpg drží to, že bych se na tom mohl houpat :)
Jekl mám doma, naprosto v pohodě. 6m stálo 360,- http://www.alumeco.cz mrknu na ten tvůj odkaz a porovnám ceny.

Ta cena výjde s prořezem na stejné peníze, čistých 6 metrů stojí 348,- Kč s DPH.

To vaše uchycení si mě ukazoval, že to drží nepochybuji, jen je to pracnější než udělat dvě díry pro šroub :D , zvláště když uvážíš, že budeme těch rychloupínáků potřebovat jenom pro začátek 30-40 ks.
airwar

Příspěvekod MirekTT » čtv 24 úno, 2011 4:34 pm

airwar píše:jen je to pracnější než udělat dvě díry pro šroub

Dovolím si krapet nesouhlasit. Pokud se to bude dělat ručně, což nedoporučuju, tak je to samozřejmě pakárna. Ale pokud si materiál necháme předřezat, technologicky se ušetří dvě díry do hliníkové nohy (celkem vlastně čtyři) a dále se ušetří velmi pracné a na přesnost náročné svrtávání těch děr. Udělat v domácích podmínkách dva zcela kolmé a rovnoběžné otvory pro šrouby tak, aby se trefily do děr v noze, já považuju za velký kumšt. Je třeba znát, že Milan Ferdián, jemuž moduly Třemešné vyobrazené na Zababovu patří, je profesionální nábytkář se vším vybavením. Tímto my nedisponujem, myslím. Proto si myslím, že čím víc toho půjde dělat na formátovačce u profi firmy, tím jednodušší život budeme mít.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » čtv 24 úno, 2011 4:46 pm

airwar píše:To vaše uchycení si mě ukazoval, že to drží nepochybuji, jen je to pracnější než udělat dvě díry pro šroub :D , zvláště když uvážíš, že budeme těch rychloupínáků potřebovat jenom pro začátek 30-40 ks.

Výkres a formátka :!: :mrgreen: jak píše Mirek

http://www.ulozto.cz/8018870/drzaky-jpg už to schne, v neděli mi to bude stát :mrgreen:
depo201

Příspěvekod MAREKHO » čtv 24 úno, 2011 5:43 pm

depo201 píše:
MAREKHO píše:Pro inspiraci-kolegové moduláři HO z Bratislavy... Je tam i prodej věcí na TT... + video :P :P

http://zelmodely.wordpress.com/o-kolajisku/

MARKU DOJDEŠ VE ČTVRTEK TAKY?

Dojdu, zatím do toho nic nevlezlo... :)
ČD-V-;DCC-LENZ, PECO, PC.- PO 20.TI LETECH.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod milan ferdián » čtv 24 úno, 2011 5:55 pm

Kluci ,já už jsem přešel na rychloupínaky.Důvodem je rychlejší vložení a vytažení nohou .Ferda i Dašek o tom ví.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MirekTT » čtv 24 úno, 2011 8:40 pm

Ještě tu někde zazněl názor na barvu bočnic a čel modulů. Já bych doporučil černou nikoliv proto, že jsem ji začal používat, ale proto, že při použití jiné barvy riskujeme nesourodé odstíny. Barvy sice mají čísla, ale po zaschnutí bude hnědá jiná v balakrylu, jiná v syntetice, možná trochu jiná u toho, či onoho výrobce a možná úplně jiná za deset let. Ale černá bude vždycky černá, ať to natřete čímkoliv od kohokoliv.
Ale pokud bude jiná vůle, nemám problém se přizpůsobit.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Region Morava